Istoriile lui Roderick

Aprilie 24, 2008

Săgeţi spre Cer

Filed under: Panteonul Dacic — Roderick @ 12:20 am

„Cînd tună şi fulgeră, tracii despre care este vorba trag cu săgeţile în sus, spre cer, şi îşi ameninţă zeul, căci ei nu recunosc vreun alt zeu afară de al lor.”

Care să fi fost semnificaţia ritualului descris de Herodot?

Regăsim o „ameninţare” similară la adresa Zeului într-o legendă din Bucovina, despre Împăratul Constantin:

„Odată era mare secetă şi n-aveau soldaţii ce bea. Atunci Constantin Împărat a început a puşca la Dumnezeu, de ciudă, să-i dea ploaie, şi-a început a curge câteva picături. Soldaţii au strâns într-un chipiu oleaca de apă, să aibă măcar împăratul ce bea, şi i-au dat; el a întrebat: „Da voi aţi băut?” „Nu, n-am băut!” „Dacă n-aţi băut voi, nu beu nici eu!”, ş-a vărsat apa la pământ ş-a zis într-o ciudă: „Mai bine s-ar deschide pământul ş-aş intra cu oastea mea cu totul, decât să năcăjesc atâta!” Pământul s-a deschis şi el a intrat. Dar când va fi sfârşitul lumei, va ieşi să poarte război.”

Acţiunile împăratului Constantin par a se încadra într-o logică stranie, care nu este criticată de povestitor ; Constantin nu e un muritor oarecare şi pare a fi stabilit alte convenţii cu Divinitatea.

Cererea îi este într-o mică măsură ascultată. Însă Zeul îi oferă doar atâta apă cât să ajungă pentru el, nu şi pentru ostaşi. Împăratul renunţă la condiţia privilegiată, pentru a fi alături de soldaţi. De asemenea, îi este îndeplinită dorinţa de a intra în pământ, de unde va ieşi la sfârşitul lumii să poarte război, rămânând un personaj esenţial în destinul universului.

Legenda adaugă în final un detaliu mitologic: „Calul lui [ al împăratului] are un corn în frunte”.

Împăratului Constantin din legendă poate fi legat de cultul „cavalerilor danubieni” şi, mai departe, de Cavalerul Trac – Heros- care era şi un zeu călăuzitor în lumea subpământeană, lumea de apoi. Acest cult este mult atestat în zona trans-dunăreană, exact acolo unde tradiţia populară îl plasează pe Constantin.

***

Ritualul getic redat de Herodot şi fapta împăratului legendar Constantin nu reprezintă neapărat o ameninţare la adresa Zeului, ci o invocare a lui. Un mod de a comunica, trimiţând o săgeată care trece dincolo de Sfere.

Furtuna şi seceta sunt cele două ipostaze extreme ale Zeului celest, sunt deci momentele în care invocaţia are forme extreme. Poate că invocaţiile geţilor le-au părut grecilor simple „ameninţări”, trecând astfel în scrierile lui Herodot.

Poate că săgeţile-invocaţii erau trase şi spre cerul nocturn; de aici s-a păstrat, probabil, expresia enigmatică „a împuşca în Lună”.

***

Ideea săgeţii ca purtătoare de mesaj spre Divinitate a intrat şi în tradiţia creştină. Deseori rugăciunea este comparată cu o săgeată care zboară spre Cer:

Rugăciunea este ca o săgeată ascuţită cu care au tras de mii de ani toţi sfinţii şi chiar cei mai simpli creştini. Rugăciunea a pătruns inima cerurilor – care erau poate mâhnite pe pământeni -, şi pe aceleaşi urme au venit răspunsurile salvatoare şi aşa s-a contribuit la menţinerea în viaţă a credinţei pe pământ, din neam în neam.” (Părintele Arsenie Papacioc)

Anunțuri

1 comentariu »

  1. Ești original în gândire, fără îndoială! Nu mi-ar fi trecut prin cap să leg săgetarea cerului de o acțiune devoțională,ci luam de bună părerea elenilor că e un act provocator la adresa unei zeități mai puțin importante din concepția lor.Culmea că am citit și eu această metaforă creștină legată de săgeată,dar nu am făcut niciodată legătura deși era la mintea cocoșului.

    Comentariu de Ioan Albu — Decembrie 19, 2009 @ 5:57 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: