Istoriile lui Roderick

Iulie 7, 2008

Munţii Originari

Filed under: Kogaionon — Roderick @ 12:22 am

Identitatea Munţilor Originari ai dacilor e dezvăluită de materia din care şi-au construit templele: calcar din Măgura Călanului şi andezit din carierele de la Bejan, din coasta Dealului Coziei – cel mai înalt dintre dealurile Devei.

Aceşti doi munţi au fost pentru daci aşa cum au fost Munţii Preseli din Ţara Galilor pentru constructorii sanctuarelor de la Stonehenge. Un loc originar al materiei , pe care oamenii au dispus-o altfel în spaţiu, construind temple din ea.

Aceste locuri erau sacre prin ele însele, nefiind nevoie de înălţarea unor sanctuare acolo. Erau domenii ale zeilor; ori, mai exact, erau locuri care se identificau cu Zeii înşişi.

Dealul Coziei şi Măgura Călanului se vor fi identificat în conştiinţa dacilor cu Zeul-Tată şi Zeiţa-Mamă a Pământului. Templul Lunii de la Feţele Albe era construit din calcar de la Măgura Călanului. „Soarele de andezit” era construit din piatră adusă din cariera de la Bejan.

***

După S. Paliga („Mitologia tracilor”) , Zamolxis este la origine „pământul văzut ca divinitate” ( p. 75 ), Marele Zeu al Pământului, al cărui cult descinde din tradiţia pre-indo-europeană.

Aceasta ar duce la identificarea muntelui legendar al lui Zamolxis: Dealul Cozia de lângă Deva.

5 comentarii »

 1. > Parerea mea este ca de acesti munti erau legate culte htoniene anterioare dacilor- cum va fi fost si cultul zeului/zeitei Zamolxis. Rostul sanctuarelor din Muntii Orastiei este un cult cosmic, astronomic, al unor zei planetari; faptul ca materia din care au fost construite sanctuarele provine din vechii Munti Originari ar asigura o anume continuitate a cultului zeilor.

  Numele Cozia este de origine slava; dar ar putea prezenta o asemanare fonetica cu un nume mai vechi, pe care sa-l fi substituit. Un nume derivat din „Kogaionon” .

  Comentariu de roderick — Iulie 8, 2008 @ 8:45 pm | Răspunde

 2. Nu departe de Piatra Coziei este satul – şi pârâul – Căoi.

  Comentariu de roderick — August 16, 2008 @ 8:22 pm | Răspunde

 3. O raza de Soare venind dinspre „Marele Zeu” (Cozia) ar fi putut lumina „Marea Zeita” (Magura Calanului) intr-un anume moment al anului; o „unire astrala”.

  ***

  Referitor la paralela andezit=masculin, calcar=feminin, un fapt ( posibil ) interesant: in arta minoica, pielea barbatilor e reprezentata in nuanta mai inchisa decat cea a femeilor ( dupa cum andezitul e mai inchis la culoare decat calcarul ). Aceasta maniera a trecut si in arta traca – de ex. frescele de la Kazanlak

  Comentariu de roderick — Septembrie 21, 2009 @ 7:29 pm | Răspunde

 4. exista doua tipuri de andezit , unul mai deschis la culoare , gri si altul mai negru , mai usor de prelucrat .

  Comentariu de oroles — Octombrie 26, 2009 @ 5:16 pm | Răspunde

 5. […] pe vârful Godeanu, din Munţii Orăştiei, la solstiţiul de vară se vede Soarele apunând peste Piatra Coziei ; pe linia care uneşte Cozia şi Godeanul se află Măgura […]

  Pingback de Solstiţiu « Istoriile lui Roderick — Iunie 21, 2010 @ 10:31 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: