Istoriile lui Roderick

septembrie 16, 2008

Din nou despre…moţ

Filed under: Uncategorized — Roderick @ 10:10 pm

Mă întorc la o veche ipoteză – pe care am exprimat-o pînă acum doar în discuţii private, pentru că mi se părea „prea frumos să fie adevărat”.

Din http://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-European_to_Dacian_sound_changes

” Latin sicca < Dacian *tsikā < PIE *ḱh1i-ko < *ḱeh1i- ‘sharpe
The original sound „ts” in Dacian *tsikā is recontructed based on:
1. Albanian thikë ‘knife’ and
2. on the Romanian ţ /ts/ <-> Albanian th
correspondance (see Romanian ţeapǎ <-> Albanian thep).
Note that the Dacian ts ‘was translated’ by the Romans
as Latin s


Dacă ultima propoziţie citată e adevărată, atunci s-ar putea ca numele

unor triburi traco-getice să se fi conservat pînă azi:

moesi = moeţi > moţi

sapei = ţapei > ţopi

sinti = ţinti > „ţinţari”

Ultimul termen e descris de obicei ca peiorativ, dar ar putea fi şi arhaic.

Poate e doar o coincidenţă, dar prima „căciulă cu moţ” pe care am semnalat-o pe la noi (vezi mai sus) aparţine culturii Gumelniţa, care se întindea şi în Moesia istorică.

Reclame

4 comentarii »

 1. Singura problema ar fi ca moesii erau mai in sud , insa in mod sigur vechile culturile neolitice nu puteau disparea complet , iar figurina Gumelnita e foarte interesanta , ar putea totusi aduce o dovada a migratiilor dinspre spatiul acesta spre India , Iran . Eu unul am afirmat intr un alt loc aceasta migratie , venirea Dacilor in aceasta zona eu am perceput o ca pe o revenire la vechile teritorii . Acum eu nu am dovezi arheologice si surse istorice care sa sustina asta , insa asta ar sustine legatura dintre daci si persani . Poate si limba latina atat de repede preluata de catre dacii liberi poate fi de fapt limba aceluiasi popor care migrand in directii opuse a suferit influente din partea popoarelor cu care au interactionat de a lungul mileniilor in care au fost despartiti . Mai e si drumul de menhire din rep Moldova , poate e un sambure de adevar !

  Comentariu de Oroles — septembrie 17, 2008 @ 4:19 pm | Răspunde

 2. Da, legătura dintre moesieni şi moţi e problematică, aproape improbabilă după aparenţe. E posibil ca doar numele triburilor să fie asemănătoare, ori să fie un vechi trib divizat în două încă din antichitate.

  Moesienii puteau însă să fie aduşi în Ardeal în timpul colonizării romane.

  Cuvîntul „deva” cu sens de aşezare, cetate, nu este dac, ci moesian. Corespondentul dac este, bineînţeles, „dava”.

  Sorin Olteanu scrie:

  „Deasemenea, în toponimul românesc Deva nu avem de a face cu moesianul °deva; numele cetăţii nu poate fi vechi, întrucât în cuvintele româneşti provenite din antichitate, /v/ aflat între două vocale dispare[23]. Este însă posibil ca el să fi fost „luat înapoi” din slavă, aşa cum se pare că s-a întâmplat şi cu alte nume vechi (Bârzava -da, să se fi păstrat în nume de felul lui Turda, Arcuda etc.”

  De remarcat e faptul că lingvistul nu exclude complet posibilitatea ca originea numelui „Deva” să fie chiar termenul moesian, trecut prin „filiera” slavă.
  Prezenţa moesienilor-moţi în zona Devei ar explica folosirea lui „deva” în loc de „dava”.

  În legatură cu moţii, Tache Papahagi afirma că:
  „raportand aceasta frantura etnica daco-romana, adica Motii, la intregul romanism, prima si cea mai importanta constatare, pe care o putem face, este ca atat psichologiceste, dar mai ales din punctul de vedere al fizicului si al geografiei umane in general, Motul reprezinta o entitate aparte, caracteristica si care nu prezinta asemanare frapanta cu nici o alta ramura romaneasca decat numai cu Istro-Romanii. Chiar din prima calatorie facuta in Muntii Apuseni, tipul Motului mi-a reamintit pe cel al Istro-Romanilor, pe cari i-am vizitat in 1919. La aceasta asemanare vina sa coroboreze si laturea linguistica si anume rotacismul” ( sursa- http://www.taramotilor.ro/cap15.html )

  Zona Apusenilor a fost colonizată în vremea romană cu două triburi illire- piduştii şi bariduştii- care au furnizat lucrătorii în minele de aur. Unii explică prin aceasta asemănările dintre moţi şi istro-romani.

  Oricum „iţele” par foarte încurcate…mai cercetăm :)

  Comentariu de roderick — septembrie 17, 2008 @ 5:27 pm | Răspunde

 3. Nu stiu ce sa zic despre colonistii care ar fi muncit ca mineri , unii zic ca galeriile romane din Dacia ar fi fost facute pentru copii , adolescentii , pentru ca sant mici in inaltime . Eu am nişte imagine cu cateva dar nu am fost atent la ele , trebuie sa mai le vad . Oricum cele de Rosia Montana sant unice datorita formei galeriilor . Cine stie , eu unul cred ca si cuvintele dacice sant mai mult e , si mai cred ca si vecinii au luat cuvinte de la ei nu doar dacii de la ei . Iar un cuvant poate suferi degradari la care specialistii nu se gandesc , de ex : pe un prieten de al meu din Dumitru am ajuns sa l sa l numim toti Rica , asta pe filiera poreclelor : Dumitru -Mitica apoi altul i a zis Mitrica-Trica si in final e Rica . E o explicatie puerila insa stramosii nu erau lingvisti !

  Comentariu de Oroles — septembrie 18, 2008 @ 12:06 pm | Răspunde

 4. Apropo de s latin și ț tracic: toponimul antic Mesambria e consemnat pe niște monede locale foarte vechi și sub forma ΜΕTAΜΒΡΙΑΝΩΝ cu un T mai special. Se presupune că ar fi un posibil MEȚAMBRIANON. Oare are vreo legătură cu eng.meet/meeting și celt.drumeton- adunare(dru- druizi probabil) sau skt.smat- împreună,laolaltă,în același timp… ie meta- „with” (prep./adv.).
  Cel mai apropiat de sensul dorit e mișină – (Reg.) Mulțime, adunătură (de ființe)
  sau miță- Fire din blana unor animale, care au crescut mai lungi, formând un cârlionț; smoc de păr sau de lână
  mițos.
  Dacă e altă explicație IE aș vrea să afu și eu.

  Comentariu de Ioan Albu — ianuarie 9, 2012 @ 7:26 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: