Istoriile lui Roderick

October 13, 2008

Zeul – Copil

Filed under: Panteonul Dacic — Roderick @ 12:16 pm

Una din temele care nu s-au discutat aproape deloc, în absenţa dovezilor, este cosmogonia dacică.

Voi reda mai jos una din legendele cosmogonice ale românilor:

„La început, tot cât vedem astăzi pe pământ, era numai apă. De lumină nu se pomenea, Doamne fereşte. Deodată s-a născut Dumnezeu, Sabaot, aşa, din senin, pe o frunză de plămână (buruiană cu foaie lată ce creşte pe fundul apelor stătătoare), şi atunci s-a născut şi soarele deasupra apelor, pe ceri. Ceriul tot acum s-a văzut. O fi fost înainte, n-o fi fost, nu se ştie, că era întunerec.

Prin naşterea soarelui, lumina s-a răspândit pe faţa pământului. Văzând această lumină, Dracul ieşi din fundul unei bălţi, vechea lui moşie, şi se duse pe uscat, se duse până dete de un copil, pe o frunză de plumună, cu care a început a vorbi:
– Ce eşti tu, măi băiete?
– Eu sunt Dumnezeu- Sabaot.
– Dar acela cine este ( arătând soarele).
– Acela este ajutorul meu, soarele”

( culeasă de C. Rădulescu-Codin, Panaghia, Dolj; atestată în Muntenia)

“Plumuna” este numele local al nufărului.

Poate deloc surprinzător, o corespondenţă cu unul din motivele întâlnite în această legendă e întâlnită în mitologia indiană: motivul zeului Vishnu stând pe o floare de lotus:

***

În puţinele reprezentări ale “Marelui Zeu” al geto-dacilor, acesta apare ca un “tânăr imberb”. De asemenea, imberb este şi Cavalerul Trac – şi alţi zei.

( monedă emisă în 2006, redând imaginea de pe coiful de la Băiceni )
( coiful de la Coţofeneşti; o imagine despre care voi mai vorbi)

Dar care va fi fost interpretarea mistică a absenţei bărbii? După părerea mea, tăierea bărbii a avut iniţial rolul unei purificări, unei “întoarceri la vârsta pură”. Zeul fără barbă este un “Zeu-Copil”.

***

Ideea copilăriei ca stadiu fundamental al accederii în Împărăţia lui Dumnezeu apare în Evanghelie:

“Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit şi le-a zis: Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu.

Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea.”

( Marcu , 10, 14-15 )

   

***

Despre numele Zeului Suprem:

1. O etimologie celtică.
Din http://caeraustralis.com.au/months07/duman.htm

<<Gaulish Dumno- the world
G. Dumnorix – World King:
I. Domhnall; W. Dyfnual
Celtic dubno- world, the deep
I. Domhan OI. Domun
– the Universe, all
I. Domhain OI. Domain deep
W. Dyfr I. Dobhar water
Indo-E: *dheub- the deep>>

Din http://ehl.santafe.edu/cgi-bin/etymology.cgi?single=1&basename=/data/ie/germet&text_number=+++155&root=config

<<Celtic: Gaul dubno-, dumno- `Welt’ (Dubno-r–x)>>
Dacă Dumnorix este Regele Lumii, cum s-ar numi atunci Zeul Lumii?

Dumno-Deuo

2. O etimologie frigiană:

Din
http://www.ieed.nl :

Phrygian: dum-
Part of speech:
f. (?)
Meaning: `religious community’
Attested forms:

acc.sg. ²duman ² B-01.3;
dat.sg. doum(e) 48;
dat.sg.f. of an adjective dumeyay G-01A `belonging to the dum‘ (?)

Contexts: B-01.3 matar kubeleya ibeya ²duman ektetoy `Mother Kybele ibeya (a title) is the mistress of the religious community’ ( Lubotsky 1997: 125; for more details see s.v. kte-);
48. … doum(e) ke oi ou(e)/ban addaket orou/an `and to (the care of) the religious community the “father” has put his (tomb)stone’ ( Lubotsky 1997).”

*

Celui mai important cuvînt din limba noastră i se atribuie o etimologie latină-

Domine Deus.
În ce măsură putem accepta o etimologie autohtonă ? Greu de zis.
E o problemă nu doar de ştiinţă, ci şi de pietate şi credinţă.

11 Comments »

  1. V am citit toate posturile noi , interesante si documentate ca intotdeauna . In legatura cu lipsa barbii la unele reprezentari legate de daci , va amintesc ca si pe columna apar razboinici fara barbi , unii spun ca nu erau daci , eu zic ca erau tineri razboinici sau calugari . Cu siguranta aveau o casta mai aparte , probabil copii care erau crescuti intr un spirit razboinic si deplin religiosi , poate dintre ei se selecta mesagerul catre Zamolxis , poate si garda regala . La fel poate , in cinstea zeului , erau imberbi .

    Comment by Oroles — October 15, 2008 @ 12:31 am | Reply

  2. E foarte posibil să ai dreptate în privinţa războinicilor imberbi reprezentaţi pe columnă.

    Comment by roderick — October 16, 2008 @ 10:15 pm | Reply

  3. E ciudat totuşi ca numele Dumnezeu să provină din “Domine Deus” în timp ce “dominus” a dat în română domn.
    Acelaşi cuvânt să se transforme în cuvinte pronunţate diferit, primul cu “u”, al doilea cu “o” ?

    Comment by roderick — November 7, 2008 @ 3:05 pm | Reply

  4. Duman si Dumana sunt nume “clasice” pentru bou si respectiv vaca in limba romana. “hai, dumane, hai! boii nu trag nici mai tare, nici mai … singuri în câmp. în dreptul lui duman doarme plugarul, cu fața arsă” – Emil Garleanu. Legatura dintre phrygianul douman si romanul domn pare foarte probabila

    Razboinicii fara barbi de pe columna erau probabil celti sau sarmati(sciti).

    Comment by LeTigre — November 11, 2009 @ 8:45 pm | Reply

  5. Ţin minte că Duman/Dumana sunt nume date viteilor care s-au născut într-o zi de Duminică. Dacă apăreau pe lume joi, erau Joian/Joiana etc.

    Probabil- la origine- o “consacrare” a vietăţii – care era astfel pusă sub protecţia zeului zilei respective.

    Comment by roderick — November 15, 2009 @ 10:54 am | Reply

  6. […] Dolj plumună înseamnă nufăr (v. legenda citată la https://hroderic.wordpress.com/2008/10/13/zeul-copil/); o altă variantă -tot oltenească- este plomonă (v. revista ”Studii și cercetări”, nr. […]

    Pingback by Plumână | Istoriile lui Roderick — May 29, 2016 @ 4:20 pm | Reply

  7. Presupunând că mitologia PIE este diseminată pe o arie largă de triburile IE crezi că mitul acesta din articol este unul PIE original sau vine odată cu alte povești din Orient și Asia de sud-est? Cum deosebim ce este tracic și ce este adoptat ulterior, după colonizarea Daciei, după formarea românei comune?

    Personal cred că anumiți bărbați de acum 4000 de ani și mai bine, au avut un impact extraordinar asupra genomului omului modern. Mă refer strict la Europa. Aceștia puteau inspira în urmașii lor direcți o reverență specială, transformându-se într-un cult special similar cu al unui zeu. https://www.iflscience.com/plants-and-animals/handful-bronze-age-men-could-have-fathered-two-thirds-europeans/

    Tind să cred că anumiți zei au fost persoane reale, înconjurate de o mitologie bazată pe fapte reale și pe înflorituri ulterioare. Foarte probabil ca unii să fi fost urmașii îngerilor căzuți, așa cum spune ”Cartea lui Enoh” și Facerea. Alții doar duc mai departe cultul strămoșilor.

    M-am întrebat, de exemplu, dacă nu cumva ”cavalerul trac” este un astfel de strămoș eponim al unui neam tracic sau al întregului popor tracic. Venerarea sa pare să fi avut un punct focal în nord-vestul Bulgariei și sud-estul României, cu răspândirea cultului său spre nordul Munteniei în munți. Nu știu sigur, dar e posibil ca neamul geților ”autentici” din S-E României și N-V Bulgariei să fi fost principalii propagatori ai cultului.

    Zalmoxis, de exemplu, ar putea fi un alt strămoș eponim din negura istoriei acestor pământuri ale geto-dacilor. S-a discutat despre posibila transferare a unui cult totemic al ursului cf. explicației grecilor antici asupra formării numelui său după un tracic ”zalmos” piele. Poate „cavalerul trac” era important pentru partea getică și Zalmoxis pentru ceea ce va deveni mai târziu regatul dacic, dar cu răspândirea cultului său pe un spațiu mult mai întins. Poate cât s-au răspândit davele în Europa de sud-est, Balcani, din Silezia, sudul Poloniei lângă Vistula și până în Albania și munții Rodopi.
    PS: un articol bun despre PIE și legăturile sale cu alte limbi din Anatolia răsăriteană: https://cabalinkabul.com/2020/05/09/ganduri-despre-problema-indo-europeana-pe-marginea-unui-text-fundamental-al-lui-trubetzkoy/
    Adeverește scenariul biblic.

    Comment by Sorin5780 — July 17, 2020 @ 9:00 am | Reply

    • Ipoteza anatoliana nu prea mai e luata in seama de cercetatorii seriosi moderni. Argumente: persistenta unor limbi ne-indo-europene in Anatolia pana in timpuri istorice (hattita, hurriana, urartiana), diferente majore intre ramura anatoliana a limbilor indo-europene si celelalte ramuri, precum si munti de dovezi genetice (R1a si R1b au aparut clar in stepe, si nu in Anatolia).

      A existat intr-adevar o migratie din Anatolia in Europa, dar ei purtau alte urme genetice (J2), si nu vorbeau limbi indo-europene. E posibil chiar ca povestile etruscilor cu originea anatoliana (preluate ulterior de romani) sa fie o memorie a acelor timpuri.

      Despre unii zei avem surse care le declara persoane reale (Osiris, Dionysos) – nu m-as intinde pana la “ingeri cazuti”, dar am putea spune “oameni deosebiti’. Altii, ca Poseidon, pot fi personificari ale fortelor naturii.

      E posibil sa fi existat mai multi Zalmoxis – intocmai cum e posibil sa fi existat mai multi Zartusht (Zoroastru la greci), si de aici dificultatile in datarea respectivei religii. Cea mai rezonabila explicatie mi se pare ca Zalmoxis si Zartusht au fost oameni dupa care s-au numit apoi titluri, exact ca Cezar.

      Comment by Andrei Stoica — July 17, 2020 @ 10:05 am | Reply

      • R1a provine din estul Anatoliei, iar R1b era vecin. Ambele se trag dintr-un trunchi comun, din chiar teritoriul de geneză PIE, dar articolul pune foarte bine limba mai presus de genetică.
        Cele mai conservatoare limbi IE sunt cele anatoliene, iar limbile/dialectele hurro-urartiane erau aglutinante și non-indo-europene. La fel și ”hatti mati” erau non-indoeuropeni, cuceriți și asimilați de către hitiți.
        Încă odată observ că nu-ți verifici ideile astea neam.

        Comment by Sorin5780 — July 21, 2020 @ 8:35 am | Reply

        • Nu cred ca ai citit ce-am scris, sau n-ai inteles. De ce imi explici ca hurriana si hattita nu erau indo-europene, nu asta am scris si eu mai sus?

          Inca o data iti explic logica: daca Anatolia a fost populata de non-indo-europeni in timpuri istorice (hattiti, hurrieni, kaska si altii), inseamna ca cel mai probabil indo-europenii nu provin de acolo.

          Ipoteza anatoliana are un bazilion de alte probleme. Una foarte evidenta: daca indo-europenii erau din Anatolia, cum au sarit peste Mesopotamia, unde era cel mai logic sa se aseze? (gutii apar acolo doar la 2300 BC, si toate sursele sunt de acord ca proveneau nu din Anatolia, ci din Iran). Nu mai intram in alte detalii de genetica, lingvistica, istorie si chiar mitologie – ipoteza anatoliana n-are nicio sansa. Patria PIE a fost sudul Rusiei si Ucraina, fara dubii.

          “Cele mai conservatoare limbi IE sunt cele anatoliene” – fals, ele sunt de fapt cele mai diferite de trunchiul comun indo-european. Cum e si logic, pentru ca sunt ramura desprinsa cel mai de timpuriu. Conservatoare sunt limbile baltice, nu ca ar insemna ceva.

          Nu stiu cum poti sa studiezi lingvistica de cativa ani, si sa mai citesti SF-urile de pe blogul lui Alexe, care pe langa obisnuitele bazaconii motivate ideologic (e.g. genetica nu conteaza), a mai si scris ca familia uralica nu exista.

          Comment by Andrei Stoica — July 21, 2020 @ 11:49 am | Reply

          • Daca Anatolia a fost populata de non-indo-europeni in timpuri istorice (hattiti, hurrieni, kaska si altii), inseamna ca cel mai probabil indo-europenii nu provin de acolo.
            Ăsta nu-i argument pentru a respinge ipoteza lui Renfrew, Alinei, Trubetzkoy și alții. Europa n-a avut mereu popoare indo-europene și azi e aproape complet asimilată. Berberii ocupau aproape tot nordul Africii la un moment dat, iar azi sunt în minoritate față de arabi, care sunt tot berberi asimilați și prea puțini coloniști.
            Slavii erau o minoritate neatestată până la venirea hunilor și azi s-au răzlețit pe două continente, asimilând tot felul de popoare. Nu spune nimic ce era odată față de ce se poate întâlni peste câteva sute de ani.

            Mâine, poimâine vom fi 7 milione în țara asta și vor veni alții mai potenți să ne ia locul. Asta înseamnă că n-am existat pentru că amintirea noastră va fi ștearsă peste o mie de ani?

            Ideea este că eu cred în scenariul biblic și are sens pentru mine.

            Comment by Sorin5780 — July 21, 2020 @ 2:01 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.