Istoriile lui Roderick

noiembrie 12, 2008

Moskon

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 3:16 pm

Spre deosebire de Charnabon, care apare doar într-o sursă literară, numele Moskon apare pe o monedă:

(vezi http://www.gk.ro/sarmizegetusa/regii/moskon.htm)

***

Cu sau fără legătură cu Moskon, există în română cîteva cuvinte cu etimologie necunoscută sau problematică:

a muşca – etimologie necunoscută, cf. DEX
muşcată (floarea binecunoscută) – din bulgară, cf. DEX
muşat, muşeţel – etimologie necunoscută
a muşina, a muşlui (=a adulmeca) – etimologie necunoscută
moş – etimologie necunoscută

muscel – etimologie necunoscută

( „MUSCÉL, muscele, s.n. Culme deluroasă prelungită, puţin înaltă şi cu povârnişuri domoale, care face tranziţia între regiunea de munte şi cea de deal, fiind de obicei acoperită cu păşuni, fâneţe şi livezi cu pomi fructiferi. [Var.: muşcél s.n.] – Et. nec. ” – DEX )

Interesant este şi „maşcat” (referitor la cereale- cu bobul mare, plin; se consideră ca provenind din „măciucat”, iar „măciucă” din latinul *mateucca )

***

Cuvîntul mască are, cf unei surse, origini pre-indo-europene:

<<But cf. Occitan mascara „to blacken, darken,” derived from mask- „black,” which is held to be from a pre-I.E. language, and Old Occitan masco „witch,” surviving in dialects; in Beziers it means „dark cloud before the rain comes.” [See Walther von Wartburg, „Französisches Etymologisches Wörterbuch: Eine Darstellung galloromanischen sprachschatzes”] >>

Să fie „Basileus Moskonos” un fel de „Negru Vodă” ?

***

Varianta unui compus mo-skonos poate avea multe interpretări:

De ex., radicalii IE
m – bun şi sekw – a spune

Moskon = bunul (sau marele) grăitor ( ? )

***

Dacă radicalul este mos , iar -kon, -konos este doar un sufix, mos ar putea fi coradical cu moş, moşnean din limba română.

Poate şi cu Moesia ? (= moşia ? )

***

Dar la fel, „Moskon” ar putea fi coradical cu „Muşat”, diferind doar sufixul.

Poate cuvintele sunt coradicale cu „muză” , „muzică”:

„Gk. Mousa, lit. „muse, music, song,” from PIE root *mon-/*men-/*mn- „to think, remember” ” (http://www.etymonline.com/index.php?term=muse)

Reclame

41 comentarii »

 1. salut. in ce priveste cuvantul „musat” stiu ca in aromana inseamna „frumos”. cuvantul „frumuseata” il contine. chestia cu etimologiile necunoscute sau atribuite gresit din DEX tre sa inceteze.

  Comentariu de mona lupu — martie 21, 2009 @ 9:58 pm | Răspunde

  • Mușețel (plantă) înseamnă „frumușel”. Vezi și familia Mușatinilor din Moldova

   Comentariu de sabinus — noiembrie 29, 2010 @ 7:12 pm | Răspunde

   • Muşata muşatilor (atât în aromână cât şi în istroromână)echivalează cu Ileana Cosânzeană de pe la noi, întruchiparea frumuseţii femeieşti.

    muşat=înfrumoşat
    mumos=frumos (din vorbirea copiilor sau a adulţilor la adresa copiilor)

    Comentariu de Daniela — noiembrie 29, 2010 @ 10:33 pm | Răspunde

 2. În discuţiile de pe forumul dacia.org, d-l Eugen Rău a pus în legătură „moskon” cu gr. „moschos” ( „viţel” ).

  Din DER ( Al. Cioranescu )
  „muşcói (-i), s.m. – Catîr. – Var. mîşcoi. – Mr. muşcă, s.f., megl. moaşcă, s.f. Sl. miškŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 31; Miklosich, Lexicon, 389; Cihac, II, 206), cf. bg. măška, alb. mušk (Philippide, II, 725; Rosetti, II, 119). Der. din lat. muscŭlus (Lambrior, Carte de cetire, Iaşi, 1882, p. LVIII; Skok, cf. Dacor., VII, 362), nu pare posibilă. Sec. XVI, înv. – Der. muşcoaie (var. mîşcoaie), s.f. (catîrcă).”

  „Muşcoi” e considerat cuvânt de substrat ( Gh. Brâncuş ).

  E posibil ca „Moskon” să fie legat îndeaproape de acest cuvânt.

  Pe monedă apare un călăreţ, ceea ce ar putea fi un indiciu.

  Comentariu de roderick — noiembrie 19, 2009 @ 12:49 am | Răspunde

  • Dacă Moskonos ăsta e un regișor mă îndoiesc că și-ar spune „corcitura”, „bastardul” ! Mîșcoiul(mușcoiul) e un animal hibrid (steril) obținut prin încrucișare/mistrițare între iapă și asin sau invers. Cred că nu greșesc dacă-l atribui lui ie meik(meig)- to mix ; lat.misceo, gr.misgein, sl. mieshati, skt. miçro http://en.wiktionary.org/wiki/mix
   Cred că nu e de găsit cuvînt de substrat mai ușor de argumentat ca ăsta.Celelalte derivate, considerate a fi latine, mă intrigă mai mult( mistreț, amestec).
   Mă mai gîndesc la o tălmăcire pentru Mosconos din ie mag’h- to battle, din care au rezultat următoarele: av. hamazan(luptător), gr.machomai (mă lupt, mă cert, mă încaier), lit.mūšis(bătălie). În română pun un semn de întrebare în dreptul lui méșcă, méști (reg.) lemn de zdrobit strugurii; bătător de lapte, brighidău), a mustra(a certa,a dojeni,a certa), muștruluială(mustrare, dojană, bătaie).Parcă lat.monstro(I show- arăt) nu pare chiar atît de limpede ca orig.
   Mai spun ceva în contul vb.a mușca: cred că e limpede înrudit cu vb.lat.morsicare. S-a produs o simplă cădere al lui „r” și transformarea normală în „ș” după „u”(procedeu comun cu sanscrita se pare).Același caz de transformare s-a petrecut cu arh.fărină spre actualul făină.
   În sfîrșit, derivatele moderne din celelalte graiuri latine sînt lămuritoare http://en.wiktionary.org/wiki/morsico#Latin
   MURSECÁ, múrsec, vb. I. Tranz. 1. (Pop.) A mușca rupând, sfâșiind. 2. (Reg.) A strivi, a zdrobi oasele sau carnea unei ființe (vii); a învineți. ♦ Fig. A bate pe cineva. [Var.: mursicá vb.I] – Lat. morsicare
   Îmi place cuv.ăsta, e foarte puternic și expresiv.Cred că o să-l folosesc mai des. :)
   PS: legat de moș și moașă(ca strămoși) e interesant de știut că numai arm.veche avea ambele derivate din ie hen-os(old woman,ancestor).

   Comentariu de Ioan Albu — decembrie 30, 2011 @ 7:55 pm | Răspunde

   • termenul creier în limbile slave(*mozgъ- brain) și în gr.(μυαλό/myalo – brain ).
    În albaneză sînt cîteva verbe și adjecte care probabil pleacă de la „creier”, materia cenușie: mësoj- to teach, to learn.
    Letonă macit- to teach, (lit.mokyti) iar mokslas ține de toate științele moderne, știință, educație bla bla bla…
    Moskonos ăsta o fi avut o pojghiță de educație acolo, furgăsită prin orașele pontice și l-au supranumit ai lui învățătorul, „brainiac”.
    Cu toate astea pot să accept că pe moneda e cumva o sugestie la ocupația principală a unui trib local..creșterea și înmulțirea catîrilor/măgarilor/cailor.Exemple similare sînt mai multe printre tracii sudici.
    Așa ca idee, mă mir că albanezii ăștia au păstrat cuvintele alea; arta educației a fost mereu limitată la clanul fiecăruia.Era mai important să știe genealogia și creșterea animalelor decît altceva. Să nu uit arta războiului, deși n-am idee ce anume le este lor specific.

    Comentariu de Ioan Albu — ianuarie 3, 2012 @ 6:05 pm | Răspunde

  • mâșcoi, s.m. (înv. reg.) catâr, asin; cal. DAR (2002)

   Nu e chiar armăsar cum găsisem altă dată, dar e ceva..

   Comentariu de Sorin5780 — februarie 4, 2016 @ 6:58 am | Răspunde

 3. Ar fi interesant de studiat dacă există o legătură între mujic(bărbat curajos în rusă, apelativul dat recent lui Dicaprio de către Putin)și moș,moșie,Moesia și moessyni și Maius/Majus din latină.Ar fi un alt cuvînt rădăcină care e comun mai multor grupe lingvistice cum sînt mare,lac,frate,mamă etc

  Comentariu de Ioan Albu — noiembrie 28, 2010 @ 12:03 pm | Răspunde

  • Mujic adică … „mușchiulosul” (cel cu mușchi):)

   Comentariu de sabinus — noiembrie 29, 2010 @ 7:17 pm | Răspunde

  • http://en.wiktionary.org/wiki/moški ..s-ar putea ca moș și moșie să fie produsul unei metateze din rădăcina IE pentru pămînt. Nu sînt sigur dacă a fost un proces unanim pentru toți daco-geții sau doar în spațiul dintre Carpați și Balcani, chestia e că s-a generalizat. Primii traci intrați în Asia Mică au fost numiții musku..poate că erau mysienii ce se autointitulau mosku și țara Moeska(Mosika ș.a.m.d). Moskon ăsta trebuie să fie un moesian!
   http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/ielex/X/P0620.html ….alte exemple.

   Comentariu de Ioan Albu — august 21, 2011 @ 6:12 pm | Răspunde

 4. Muscel ar putea veni de la „muncel” sau „munticel” și ar însemna un munte mai mic. În Bucovina (sau Banat ?) la munte i se mai spune și „munce”
  ………………

  Moskon ar putea în semna „moscal” (nume slav), sau în română „moș – cal” (De altfel pe monedă apare și un călăreț, adică un moș pe un cal)

  ………………

  Moș ar putea fi citit invers (în oglindă), de la dreapta la stânga, și ar da șom.
  „Șom” adică șoim
  „Șom” adică „ș-om”, adică „șarpe – om ” (ș ar fi inițiala de la șarpe)

  Comentariu de sabinus — noiembrie 29, 2010 @ 7:25 pm | Răspunde

 5. Roderick, cred că ți-ai dat singur răspunsul la dilema asta legată de Moskon: “maşcat” (referitor la cereale- cu bobul mare, plin).
  Este un derivat de la o rădăcină mas(lat.) care însemna..coi. Masculus era un diminutiv cu sufixul -lus(chiar e oficială explicația) care în mod ironic a ajuns să însemne bărbăție, duritate și prolificitate etc. Acum pricepi de ce spuneau latiniștii emasculare.
  În Tracia, ca și-n (V-)Italia, masculii oricărei specii erau numite după atributele care defineau bărbăția..la noi s-au păstrat mascur(lat.sau tracă?), mîșcoi(mîșcoaie e teoretic și practic greșit, chiar „eretic” :) etc. În Macedonia era vițelul numit moskon, dar nu e definitiv stabilit deocamdată ci se încadrează în ce spun acum.

  Eu îmi imaginez că la un moment dat, cînd limba română a început să se formeze în primul mileniu, existau două lexeme care circulau paralel: moș/maș și baș/boș/boașe. Fiecare s-a răspîndit uniform și de aici avem atît cuvinte respectabile cît și cele de argou:
  – boșorog -moșul bolnav de hernie ; tot aici subliniez părerea spec. că terminația rotacizată din olog spre orog arată și unde s-au păstrat mai mult boașele :) pardon my french!
  – moșorogi -migăli, mocăi, mocoși, moșmondi, moșmoni, apoi a se moșcăi
  – BÓIȘTE, boiști, s. f. Depunerea și fecundarea icrelor; perioada de rut a peștilor, bătaia peștelui; (concr.) locul unde se face fecundarea. – Din bg. boište, scr. bojište. …yea right!! apoi boiștean, peștele dulceag verde..
  – baștan care este coradical cu reg.înv.moștean (alb.moșatar) și derivatele: baștină care e sinonim cu moștenire și moșie
  – BOȘÁR, boșari, s. m. Pepene verde cu miezul galben
  – BOȘOROÁGĂ s. v. buruiana-surpăturii
  – BOJÓC, bojoci, s. m. (Pop.) Plămân (mai ales de animale). ◊ Expr. (Fam.) E numai bojoci = e foarte slab, dar foarte activ și plin de pasiune și entuziasm.Sînt mai multe derivate în Trans./Banat și se presupune o contaminare cu un elem.unguresc…..NOT!
  – moșán, moșéni, s.m. (înv.) 1. moștenitor. 2. băștinaș
  – BUȘ s. v. pumn. (aici poate fi și un rad.IE pentru lovire, la fel ca și-n cazul lui boiște..dragoste cu năbădăi! sau războinic și bătaie,bate etc)

  Concluzia ar fi că Moskon e bărbatul cu coițe și e coradical cu acest „Masculin” cum nu se poate mai frumos.
  Don’t you just love this language!

  Comentariu de Ion Albu — februarie 2, 2011 @ 6:05 pm | Răspunde

 6. Pokorny : IE moz-g-o-, moz-g-en-, mos-k-o- „brain” , poate Moskonos însemna înțelept (mintos), în ciuda moravurilor vremii. Nu ar fi imposibil să vină totuși din IE mozg̑ho-s = young cattle.

  Comentariu de Ioan — august 11, 2011 @ 11:52 am | Răspunde

  • Ar fi tare, însă derivatele amintite în dicţionarul lui Pokorny par să se refere doar la organul fizic (creier, măduva spinării, chestii comestibile :) ), nu la gândire.

   Comentariu de Roderick — ianuarie 3, 2012 @ 8:01 pm | Răspunde

 7. Albanezul mas „măsură” provine din PIE *mē- „a măsura” , ca şi gr. mestor „consilier”, v.pers. framātar- „conducător”.

  Din PIE *māk’- „înalt şi subţire” ar proveni numele macedonenilor ( „munteni”, din gr. Μάκετα „înălţimi, munţi” -cf. Pokorny ). Într-o limbă satem, *māk’- ar putea da *mos ( avest. mas- „lung”, masiṣta- „cel mai înalt” ); posibil (oarecum) Moskon = marele, înaltul…

  Comentariu de Roderick — ianuarie 3, 2012 @ 11:24 pm | Răspunde

  • La macedoneni (aromâni) se întâlnește numele de familie Donea. Un Donea mai mare ar fi Mak Donea (Makdonea). La scoțieni este Mc pus înaintea numelui (vezi Mc Leod), care ar putea fi echivalentul lui Mak de la macedoni

   Comentariu de sabinus — ianuarie 6, 2012 @ 6:50 pm | Răspunde

  • Dar într-o limbă incertă ca dacica *māk’- “înalt şi subţire” ar fi dat „măgădan” și moglan sau măgăoi? http://dexonline.ro/definitie/m%C4%83g%C4%83dan http://dexonline.ro/definitie/m%C4%83g%C4%83d%C4%83u
   Dacă măgură vine din aceiași sursă ca „ gr. Μάκετα “înălţimi, munţi” -cf. Pokorny”
   iar mocanul(cioban de la munte) e doar un derivat autentic, coradical cu „macedonean”?
   Grecii aveau aceeași „stimă” pentru macedoneni cum are Dex-ul pentru mocan.

   Comentariu de Ioan Albu — februarie 20, 2012 @ 11:26 pm | Răspunde

  • E posibil ca mocan să derive de la mak-dan, care ar fi dat și măgădan. Astfel, mocanul (makdanul) ar fi un „dan de pe înălțimi”, un „dan de la munte”. Dacă am ști exact semnificația termenului de dan (devenit nume – Dan), am putea explica și ce înseamnă mocan cu adevărat. Ca explicație, posbil ca „dan” să derive de la „daoi”

   Comentariu de sabinus — februarie 23, 2012 @ 4:15 pm | Răspunde

   • E doar un simplu sufix, iar dacă dacii aveau nume ca Danais de ex, ar fi putea avea mai multe semnificații. Una ar fi „dana” (oset.don) cantitate apreciabilă de apă,apă învolburată
    sau http://dexonline.ro/lexem/d%C4%83nac/87187

    Comentariu de Ioan Albu — februarie 23, 2012 @ 5:10 pm | Răspunde

 8. Între adj. mașcat și măciucă -at (lat.matteuca) nu văd o legătură.
  Proto-IE: *meg’a – „big,great”
  alb.madh ar putea fi doar una din formele balcanice,alta ar fi fost madz(din madzăre); dar dacă nu toți tracii foloseau această pronunțare arhaică? Erau mulți și pe un teritoriu imens, deci puteau avea forme dialectale.
  În sfârșit, iată că Dexul știe mai bine și ne dă mură-n gură:
  – mășcat, mășcați, -te, adj. 1. (Despre cereale) Cu bobul mare, bombat, plin. ♦ Mare, gros. 2. bombat, mare, plin, (reg.) măzărat. (Un bob de grâu ~.); măzărat.
  – măzărat, măzărați, -te, adj. (Despre grâu) Cu bobul mare ca mazărea; mășcat. ♦ (Despre ochi) Mare. ♦ (Despre precipitații atmosferice) Cu picături sau boabe mari.

  Sincer să fiu, eu n-am folosit deloc aceste adjectice traco-dace, dar mă gândesc că au avut și ele epoca lor de glorie. Wikipedia spune că mazărea a fost adusă din Asia în antichitate la romani și greci ,de unde, abia în sec.XVII ajunge la noi. http://ro.wikipedia.org/wiki/Maz%C4%83re
  Dacă-i adevărat, adjectivul a subzistat și separat de planta în cauză. E totuși o discrepanță între alb.și rom. referitor la acest vocabular comun, în sensul de dimensiuni: noi zicem mal de pământ, ei au „mal” ca munte, noi zicem măzărat (bombat, mare) ei folosesc madh ca superlativ.

  Comentariu de Ioan Albu — mai 13, 2012 @ 9:28 am | Răspunde

  • Totuși, bobul de mazăre nu e așa mare ca să justifice adjectivul traco-ilir. Ar trebui să mai fie un radical pentru bob sau păstaie care să acopere mazărea și term.hind. mat’ar (boabă). O idee ar fi ca „madzăre” și modhullë să ne parvină din IE mad- ”food”, cu derivate doar în grupurile germanic și celtic.
   S-a mai întâmplat odată cu IE mand- ”sîn, uger” să dea mânzare (*mîndzare)- oaie de lapte, care a fătat și are lapte. E un sufix care e prezent în ambele cazuri!

   Comentariu de Ioan Albu — mai 20, 2012 @ 7:01 pm | Răspunde

   • IE mend-, mond- (mn̥d-?) ”to suck (breast), to feed; breast” și varianta *meh₂d- (“to drip, ooze; grease, fat”) oaie lăptare > lăptare; din M. Terentius Varro: lactariae (subînțeles vaccae) ‘vacile care alăptează’. (Soluții și sugestii etimologice, pag.73)

    Bineînțeles că explicația asta etimologică are mai mult sens decât cea la care mă gândeam eu, că ar fi un decalc romanic după un derivat tracic, deși nu-mi amintesc să fi întâlnit vreun sinonim pentru lapte din radicalul IE de mai sus.
    La o adică, ar avea mai mult sens derivarea sa directă din verbul a lăpta (arh. pentru a alăpta. DER (1958-1966)), conform cu verbul alb.mënd, paralela unui foarte probabil dacism, dar sensul lui lăptare nu pare să indice verbul, ci substantivul, la fel cum mânzare pare să indice direct spre mânz, un alt substantiv, și nu un verb (ca alb.mënd sau maj)

    https://en.wiktionary.org/wiki/maj#Alternative_forms

    Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 3, 2017 @ 8:33 am | Răspunde

    • IE mend-, mond- (mn̥d-?) ”to suck (breast), to feed; breast” și varianta *meh₂d- (“to drip, ooze; grease, fat”) oaie lăptare > lăptare; din M. Terentius Varro: lactariae (subînțeles vaccae) ‘vacile care alăptează’. (Soluții și sugestii etimologice, pag.73)

     Bineînțeles că explicația asta etimologică are mai mult sens decât cea la care mă gândeam eu, că ar fi un decalc romanic după un derivat tracic, deși nu-mi amintesc să fi întâlnit vreun sinonim pentru lapte din radicalul IE de mai sus.
     La o adică, ar avea mai mult sens derivarea sa directă din verbul a lăpta (arh. pentru a alăpta. DER (1958-1966)), conform cu verbul alb.mënd, paralela unui foarte probabil dacism, dar sensul lui lăptare nu pare să indice verbul, ci substantivul, la fel cum mânzare pare să indice direct spre mânz, un alt substantiv, și nu un verb (ca alb.mënd sau maj)

     https://en.wiktionary.org/wiki/maj#Alternative_forms

     Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 3, 2017 @ 8:35 am | Răspunde

     • Mă întreb de ce uneori dispar întregi fraze dintr-un comentariu!

      ”lăptare = oaie cu lapte, mânzare”. (ca adj. ”oi lăptări”, Giuglea)
      Dumitru Loșonți dă o bibliografie interesantă a atestărilor sale în munții Apuseni, satele Săcuieu, Mănăstireni, Ocoliș, Feneș, După Piatră, (ca pl.) Arieșeni, Curățele, Galșa, Nimăiești, Șoimuș.
      Nu-i prezent în dicționare, dar are o explicație etimologică foarte clară: lat.lactaria, care are lapte, cu lapte, ovis lactaria > oaie lăptare > lăptare; din M. Terentius Varro: lactariae (subînțeles vaccae) ‘vacile care alăptează’. (Soluții și sugestii etimologice, pag.73)

      Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 3, 2017 @ 8:36 am

 9. MUȘINÁ, pers. 3 múșină, vb. I. Tranz. și intranz. (Reg.; despre unele animale) A adulmeca, a mirosi; a căuta. – Et. nec.
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/ie/piet&text_number=2236&root=config
  alb.nuhatje smelling, sniff, nose, scent, wind

  Comentariu de Ioan Albu — mai 31, 2012 @ 7:13 pm | Răspunde

 10. Într-unul din legăturile date aici pe blog, dar pe care nu-l mai regăsesc acum, se relata că mușcoi ar fi fost folosit într-o traducere a cărților Bibliei drept armăsar, deși autoarea/autorul care analiza textul spunea că e o greșeală și de fapt ar fi însemnat catâr sau măgar.

  Eu nu cred asta. Am putea avea o denumire corectă din punct de vedere semantic dacă în original *mosc sau *moșc ar fi însemnat „gonade”, „boarșe” și apoi armăsar conform etimologie balticului eržilas. O să revin cu link-ul respectiv când îl regăsesc.

  După cum se vede, albaneza moștenește un cuvânt cu sens specific: mushkë, mushk – măgar mascur (mascul). https://en.wiktionary.org/wiki/mushk#Albanian
  De asemenea și un termen pentru plâmâni: https://en.wiktionary.org/wiki/mushk%C3%ABri
  Nu-i niciun substrat metineranian aici, ci un cuvânt indo-european, conectat cu sanscritul mushka (gonade, vulvă)
  Am avea prin Moskon un corespondent al istoricului HENGISTA „armăsarul” (și Horsa, conducători ai germanicilor ce ocupă Britania de la britoni). Ideea asta am mai avut odată, mai demult, dar acum s-ar putea confirma prin cuvântul corespunzător.

  Cine știe dacă nu cumva un traco-ilir *mușca (armăsar) a fost surclasat de latinescul cabalus (sau tracic la rândul lui), iar *mușc(a) ar devenit mascurul asinei.

  moșcoarnă , 1. o păpușă mare de paie, cu formă de om, pusă de flăcăi la poarta fetelor în noaptea de sf.Vasile.
  2. ciocârlie . 3.bondar. https://en.wiktionary.org/wiki/mo%C5%A1ki
  mășcat (*mușcat) și mușcel trebuie să fi însemnat la origine „umflătură”, la fel cum probabil s-au gândit și proto-alb. privitor la plămân.

  O lectură foarte instructivă privind vechile noastre cuvinte date uitării sau reîmprumutate: crisp, suporință (suppuratio) nutremânt, pleagă, pricură, cruder (nemilos), damne (pagube..daune), copia (mulțime, turme), se devastă (se pustiește), munde (curate), lângoare (dacă citim explicația omului, poate expr. „cel din lăgărie” chiar însemna vorbărie, gălăgie, dar lângoare e tradus și boala cea rea, deci iar revine rad.lig- „ill, evil”.) http://www.diacronia.ro/ro/journal/issue/1/A9/ro/pdf

  N-am citi decât pe sărite link-ul. Unele cuvinte ar putea fi neologisme de acum două secole, altele nu. Munde (lat.mundus), să se trucidă (să se junghie), roborâtor (întăritor), morbu (lat.morbus), înferma („adecă vita bolnavă”), primor (de runte) sau verbul se devastă nu le-am mai auzit.
  Cele mai multe au fost excepțional de bine adaptate specificului limbii, ceea ce mai noii lingviști n-au știut sau n-au îndrăznit s-o facă.

  Zgrăbunță (rană) e cu siguranță un arhaism.

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 31, 2016 @ 11:56 am | Răspunde

  • Cred că avem de-a face cu niște cuvinte latine moștenite mai sus. Crisp este identic cu alb.kreshp, iar înferma (bolnavă, infirmă) de ce nu ar fi moștenit când , la drept vorbind, avem destule cuvinte care sună a neologisme culte, dar nu sunt. Mai ieri am citit despre verbul a împuta (a reproșa) și der. împutăciune, ambele circulând la nivelul de jos, popular (Banat), dar și-n traducerile biblice vechi, (Românești).

   (să) ”se demânde (poroncească)” este echivalentul arom.demândare (poruncă) https://en.wiktionary.org/wiki/demando#Latin

   a amoni, amoniți (dojeniți) e destul de curios, dar tot latin cred că este.

   foabă (groapă) trebuie să fie lat.fovea (*bʰow- ‎“pit, hole”), coradical cu băuca dacică. https://en.wiktionary.org/wiki/fovea
   Deci fagure trebuie să pornească de la fag sau o formă de plural faguri. Primii stupi erau niște copaci scobiți, atârnați departe de labele ursului (rus.medved)

   a se întumi (a se gânfa, umfla)

   ”pișatul mistreț adecă puțin” :))

   Oricum, nu despre latinisme voiam să perorez, ci despre verbul a mucica (a mușca). Bănuiesc că ar putea veni din rad. *māk- ”to rumple, to press” și ar avea fix semantismul radicalului *dhaw- to press : bg.div – sălbatec, daos (lupul frigian; daos era și numele sclavului din Asia Mică în Atena și cred că putea fi un nume pentru sclav, de ce nu? Radicalul putea cu siguranță dezvolta acest semantism.
   *davos (sclav) ar trebui să fie o formă arhaică în tracică sau traco-dacică. Sclavagismul este de obicei ÎNCEPUT de către cosângeni în primul rând; nu m-ar mira ca acest *davos/daos să fie termen tracic.Bineînțeles că poate însemna foarte bine și sălbatec, așa cum s-a mai discutat în trecut, ceea ce mă aduce la ideea ca apelativul mocan să însemne ceva similar, sălbatec, așa cum se propune aici prin alt radical: https://hroderic.wordpress.com/2011/02/15/oameni/

   Alt radical sau același radical??? Mie îmi pare că se leagă, că sunt derivate semantice.

   https://books.google.ro/books?id=84_G_8q6WQcC&pg=PA348&lpg=PA348&dq=dacian+slaves&source=bl&ots=lsMt4OB6Zi&sig=ZNMPrFNPrKRw_iXyYIz32AEaxwA&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjWh8_Mq6PRAhWMA8AKHRx_DhAQ6AEIRDAF#v=onepage&q=dacian%20slaves&f=false

   Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 2, 2017 @ 11:35 am | Răspunde

   • meglenă. mucicată (bucată)

    Ia vezi și tu dacă la pag.21, scrie larită (plug) sau e verbul se luară (si lară)? http://www.unibuc.ro/CLASSICA/megleno2/frazeologie4.pdf
    Nu presupuneau unii un plug dacic *ler sau *lar?

    migdan (câmp) pag.22
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mygdonia

    altele: mascuru-i direcu (stâlpul) la casă! (latinism)
    ”când si meargă” (plouă)
    milnic (drag)
    îl catsă = îl prinde
    om cu nișan (semn; renume)
    pusat (pândă) ….cf.rom. apusat sau alb.pashë?
    ”S-mi mărses” (să mă spurc) coradical cu alb.mërshë (carrion) , rom.mârșav, mârșă, mârțână
    murtsână (nătărău)… conform rom. morțun, marțolea?
    breag (deal) …conform alb.breg și rom/reg/bârgău
    apu (apă) …dacic *apo
    rid (deal; suiș) conform cu verbul lor a ”si ridica” (rom.rădica/ridica) și, mai ales, alb.rrit (up), rris, rri < IE *Hr-ei/eh1- 'to set/put in motion https://en.wiktionary.org/wiki/rri#Albanian
    a sărupa (a surupa, surpa)
    fumealjă = copil (ca-n albaneză)

    Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 8, 2017 @ 8:15 pm | Răspunde

  • mășcát, -ă, adj. – (înv.) Mare, bombat, plin: „Adjectivul acesta cuprinde două însușiri: masiv și rotund. Se zice, de ex.: lacrimă mășcată, grăunte mășcat (adică) bine dezvoltat” (Bud 1908): „Tuie o din sărinat, / Vara când plouă mășcat” (Țiplea 1906: 443); „Lacrimile-n jos să-ți meargă / Tot mășcate ca bobu” (Bârlea 1924 I: 99). – Din măciucat (MDA).

   Se observă clar semantismul imaginat de mine. Exista cu adevărat. Totuși, cred că-s două omonime aici.

   Comentariu de Sorin5780 — februarie 9, 2017 @ 3:58 pm | Răspunde

   • E posibil ca acest mășcat să fie coradical cu lat. mās (“male, man”) prin morfemul *me-, de unde avem și adjectivele mare, alb.madh (*méǵh₂s), lat.magnus și multe altele.

    Pentru lat. masculus (rom.și arom.mascur) și traco-dacic mâșcoi ar putea fi altceva sau ceva similar (dimorfism sexual), dar pentru lat. mās (“male, man”) și sl.mojic cu coradicalul său ossetic cred că e morfemul imaginat de mine: *mā-
    De aici am putea avea dacicul moș, moșică. Probabil ar trebui reconstruit cu urm. lărgiri ale temei: *māg’ (sl.mojic), un nominativ IE *mās și altul cu sufixul de agent -sk (Moskon, mâșcoi), poate chiar și *māk’- (big and slender) sau germano-indian man (sanscr.manushya, manu, țigan mănuș ..sau manuș?).

    Comentariu de Sorin5780 — iunie 29, 2017 @ 8:19 am | Răspunde

  • mushkore f. buffalo-heifer (cf.mushkare)
   mushkuer, ori, m. = buffallo-steer

   pag.310: https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf

   https://sq.wiktionary.org/wiki/mushkore
   mushkore = vițel nenăscut?

   Comentariu de Sorin5780 — februarie 11, 2018 @ 1:43 pm | Răspunde

 11. De reținut importanța influenței grecești (elenistice?) în lumea geto-dacă; titlul regal -atât pentru Moskonos, cât și pentru Thiamarcos, care trăiește cu peste două secole mai târziu- este ”basileos”.

  Comentariu de Roderick — februarie 4, 2016 @ 3:06 pm | Răspunde

  • P.S. Nu cunoaștem care a fost titlul regal al lui Scorilo și Decebal, însă tot ”basileos” pare a fi principalul candidat. Pentru Burebista e și mai probabil.

   Comentariu de Roderick — februarie 4, 2016 @ 3:29 pm | Răspunde

 12. Eu cred că reg. mușcel trebuie să fie un coradical direct al alb.mushk (var.mushkull ”umăr”), iar acesta din urmă nu cred că provine din lat.musculus (mușchi). Eventual pot fi coradicale, prin același etimon IE, deși am dubii. https://en.wiktionary.org/wiki/mushk

  La noi a luat un sens metaforic care a prins. Nu m-ar mira să găsim pe undeva și sensul original de ”umăr”.

  umăr ”♦ Fig. Culme a unui deal, a unui munte. S. m. (În sintagma) Umărul obrazului (sau al feței) = partea proeminentă, osoasă din mijlocul obrazului; pomeți. ”
  Asta din urmă îmi aduce aminte de entopicul *mold, -uri.

  muscel n. 1. deal înalt cam până la 400 metri; 2. pl. șir de dealuri; 3. (Putna) imaș de vite. [Origină necunoscută].

  Ultimul sens e un pic mai bizar. S-ar putea să fie coradical cu lat.muscus și proto-germ.musa (eng.moss), adică o formă de vegetație specifică de-a lungul râurilor. Totuși, e atrăgătoare și ideea de a avea un nume al vitelor aici (poate viței) conform acelui gr.moskhon ”heifer”, ”calf”; young one; unmarried boy or girl).
  https://books.google.ro/books?id=iK0RDAAAQBAJ&pg=PA384&lpg=PA384&dq=moskhon+greek+for&source=bl&ots=AE7NtqaKKp&sig=U4WRC4pQf6J5dM2GyanwcxK0jLs&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwjDrKeTnaTRAhXoLcAKHTI_D78Q6AEIHjAB#v=onepage&q=moskhon%20greek%20for&f=false

  N-ar explica de ce am avea forma mușcel (sau muscel?). M-aș fi așteptat la un *mușcet/*muscet (sufixul daco-albanez -et, -it)
  În același sens s-a tălmăcit nămetul (< nămaie) mai demult.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/mus%C4%85

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 2, 2017 @ 8:00 pm | Răspunde

 13. Maskiobria. IGB II 749, Dermen-dere, lângă Blagoevo(Razgrad): κώμης Μασκιοβρι[ας] http://www.webcitation.org/5vSjj8iYr

  Un accent pe sufix ar sugera un *Măscon, scris Moskon în greacă.

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 13, 2017 @ 9:21 am | Răspunde

  • F. bună observație. Cu acel sufix -bria, care -parcă- după S. Olteanu provenea dintr-o limbă tracică dispărută în antichitate (odrysa?).

   În sanscrită există vb. maskate ”move, go”. Nu mi se pare din rădăcina lat. movēre.

   Comentariu de Roderick — februarie 11, 2018 @ 11:48 pm | Răspunde

 14. E o fază ciudată în legenda lui Negru Vodă, legat de niște urme lăsate în piatră sus în Făgăraș.
  http://www.formula-as.ro/2008/814/societate-37/la-negru-voda-deasupra-pamantului-9450

  De obicei nu facem incursiuni în mitologia și istoria celților insulari atunci când abordăm subiecte de mitologie românească și dacică, dar e un caz deosebit acesta.
  Vezi de la min.30:29 încolo povestea unui loc special din Scoția, Argylle (Airer Goídel = border region of the Gaels) unde airer se traduce ‘coastă’ (when applied to maritime regions): https://www.youtube.com/watch?v=7FA-9LuyVnE
  https://en.wikipedia.org/wiki/Argyll

  La încoronarea regilor din Dal Riata, aceștia puneau piciorul pe o stâncă ca să revendice acel pământ. Tradiția fiind probabil atât de îndelungată, poate ajutați și de o daltă :) , și-au lăsat o impresie vizibilă în piatră. La fel și Tochomerius sau Negru-vodă al nostru, s-ar putea să se tragă, cel puțin tradițional, dacă nu altfel, dintr-o tradiție dinastică veche, din negura istoriei.

  De obicei sunt puțin sceptic privind atestarea celților (cotini și alții) în Câmpia Română și la curbura Carpaților (interior sau exterior), însă dacă erau astfel de intruși, probabil s-ar explica astfel distrugerea unor așezări importante din zonă în timpul când Buirebista își crează acel stat.

  Mai sunt chestiuni vizibil celtice în mitologia noastră: oala cu aur de la capătul curcubeului, crucea celtică (deși e un simbol IE comun și vechi) sau motivul acelui pitic care apăra comorile legendarului Bucur.
  Am pus un link mai demult aici, pe blog.

  Bizar în povestea comorii lui Bucur este acel șarpe uriaș ucis de țărani în zonă, numit Monstrul; chipurele expus la Antipa ulterior. Povestea pare a fi una cu iz mitologic, dar numele satului Vizantea sună oarecum similar cu Vizor. S-au pus ipoteze, dar cea mai veche indică numele unei ape: apa raului din apropiere se numea „Vizant” sau „Vizat” mai inainte de zidirea manastirii.

  . https://dexonline.ro/definitie/Vizante
  https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-vizantea-136386.html

  http://adevarul.ro/locale/focsani/ce-s-a-intamplat-comoara-bucur-ciobanul-vrancean-intemeiat-bucurestiul-1_573f02995ab6550cb820c7c0/index.html
  https://www.ziaruldeiasi.ro/focsani/comorile-ascunse-din-soveja-sipotul-lui-bucur-si-izvoarele-sarate~ni7j0t

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 9, 2018 @ 12:33 pm | Răspunde

 15. muscár2, muscári, s.m. (înv.) agent secret.

  De unde avem termenul ăsta? :))

  Comentariu de Sorin5780 — februarie 15, 2018 @ 2:04 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: