Istoriile lui Roderick

Decembrie 10, 2008

Luana

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 12:25 am

Dintr-un articol semnat Aurora Peţan

http://www.formula-as.ro/2008/845/societate-37/pietrele-scrise-din-muntii-buzaului-10460

se povesteşte despre „Ţara Luanei”, o regiune din zona Munţilor Buzăului.

” ‘Suntem in Tara Luanei”, imi spune Diana dupa ce mai sufla o data in fluierul argintiu. „Batranii de demult povesteau ca Luana era un rege batran, un mare intelept, o fiinta atotputernica.” „Un barbat?” intreb mirata.

Pietrele scrise din Muntii BuzauluiTara Luanei

„Da, un barbat. Exista si o varianta in care Luana era o fata frumoasa, o sa v-o spun si pe aceea. Asadar, regele Luana pazea portile unei cetati puternice, cu ziduri pana la cer. Aceasta cetate era luminata zi si noapte de un soare ce stralucea aidoma astrului zilei. Cei din cetate erau puternici, drepti si netematori. Atunci cand erau raniti in razboaie, Luana ii tamaduia cu apele vii si moarte din Valea Izvoarelor. Multi ani fericiti au trait ei, pana au venit vrajmasi in care de foc si au doborat soarele Luanei. Mare prapad s-a intamplat atunci pe pamant.”

***

Despre numele Luana , cîteva ipoteze:

1. Ar putea fi legat de refrenul de colindă „anolo-ianolo” – am vorbit despre el şi eu şi alţii, mai ales aici
http://eblogs.ro/roderick/2008/10/16/anolo-ianolo/

2. Este atestat numele Liuva -purtat de un rege vizigot din Spania. „Liuvana” ar putea insemna insemna „tara lui Liuva”, păstrînd amintirea vreunui stăpînitor got.

3. „Luana” ar putea fi legat de „leu” / „leoaică”.

Probabil şi numele vizigotului Liuva ( am gasit forma reconstruită *liwa = leu, în gotă ).

Leul european trăia în antichitate şi in Balcani, iar dupa unii cercetători şi în Carpaţi.

4. Dacă legenda regelui Luana are o vechime multimilenară, vrăjmaşii lui „în care de foc” pot fi invadatori indo-europeni în care de bronz.

Numele Luana ar putea fi inrudit cu cel al luvienilor din Anatolia.
Luvienii ( luviţii ) au locuit iniţial vestul Anatoliei; o teorie susţine originea lor balcanică.

5. Nu cunosc pronunţia exactă a numelui „Luana” . Dacă este de fapt un diftong, ca în „soare”, dacă se pronunţă aproximativ „Loana” ( 2 silabe), atunci numele vechi se poate să fi fost, după regulile evoluţiei fonetice, „Lona„.

Aceasta apropie „Luana” de „Lonea” , nume de localitate în Valea Jiului şi de rîu în Cluj.
Lonea se mai numeşte Luna ( ca dealtfel şi o comună clujeană).

E important faptul că Lonea este nume de rîu.

Avem radicalul IE
leu()-
„To wash. Oldest form *leu(3)-. 1. Suffixed form *lou-k-. lye, from Old English lag, lye, from Germanic *laug. 2. Suffixed form *lou-tro-. a. lather, from Old English lthran, lthran, to lather; b. lutefisk, from Old Norse laudhr, soap, foam. 3. Variant form *law-. a. loment, lotion; ablution, alluvion, colluvium, deluge, dilute, eluent, elute, eluvium, from Latin lavere, to wash (in compounds, -luere); b. form *law--. launder, lavabo, lavage, lavatory, lave, lavish, from Latin lavre, to wash; c. latrine, from Latin lavtrna, ltrna, a bath, privy. 4. O-grade form *lou-. pyrolusite, from Greek louein, to wash. (Pokorny lou- 692.)” (http://www.bartleby.com/61/IEroots.html)

Ce anume se spăla însă în rîul Lonea ? Poate rufe, poate lînă, poate aur ?

Dacă ne gîndim la vechiul procedeu al „lînii de aur”, nu e exclus ca „Lonea” să fie – coincidenţă ? – legat de lînă

„PIE *wlna (cf. Skt. urna; Avestan varena; Gk. lenos „wool;” L. lana „wool,” vellus „fleece;” O.C.S. vluna, Rus. vulna, Lith. vilna „wool” (http://www.etymonline.com/index.php?term=wool)

Anunțuri

21 comentarii »

 1. Există numele feminin Luana, de origine germanică – şi înseamnă aproximativ „războinică”

  Din http://www.learn-german-help.com/german-girls-names.html:
  Luana
  Meaning dignified lass warrior in German.”

  „Louise
  A Girl German name for eminent fighter.”

  Înclin să cred că este totuşi un nume gotic – nu e puţin lucru, ţinînd cont de „sărăcia” aproape extremă a limbii şi toponimiei noastre în elemente gotice.

  Foarte scurtul wiki-articol dedicat Luanei conţine o legendă care ar susţine oarecum ideea:

  „Luana is an important female character in Romanian mythology. There are many legends about her, differing from area to area. In the most widely spread legend, she is a sort of civilising heroine, teaching the people how to write. In another legend, she is a northern princess who came from foreign lands and fell in love with a local young peasant.

  Din păcate articolul nu îşi menţionează sursele.

  Nu e exclus să fie vorba de două personaje notabile, care au trăit în aceleaşi locuri la mare distanţă în timp. Un erou civilizator arhaic şi o regină sau un rege got.

  Comentariu de roderick — Decembrie 10, 2008 @ 11:46 pm | Răspunde

 2. Un fapt interesant. Rădăcina semitică

  lwy
  „To wind, twist, circle, encircle. leviathan, from Hebrew liwytn, serpent, dragon, akin to Ugaritic ltn, sea monster.”

  Dacă „luana” este la origine non-IE, ar putea însemna „balaur” ori ceva asemănător. ( o prezenţă oarecum familiară în spaţiul geto-dacic )
  Sau poate înseamnă chiar „întorsura„, conform sensului radicalului lwy ?
  ar corespunde numelui actual al zonei

  Comentariu de roderick — Decembrie 11, 2008 @ 11:26 am | Răspunde

 3. radicalul IE
  leu()-to wash: avem si in romana: a la(ia=a spala -in teleorman-bunica-mea le zicea la tiganii curati, aranjati – tigani la(ietzi (scuze,n-am diacritice la tastatura).

  Comentariu de mandalandala — Aprilie 28, 2009 @ 9:18 pm | Răspunde

 4. Pentru „a (se) lăia” – sunt sigur că provine din rad. *leu , ca şi „lavare” etc.

  Pentru „lăieţi” – cred că mai degrabă nu provine din radicalul respectiv.

  Comentariu de roderick — Aprilie 28, 2009 @ 9:56 pm | Răspunde

 5. acesta e prenumele meu a fost mai demult un film care se numea ,acum un milion de ani, personajul principal era o fata pe nume Luana

  Comentariu de voicu luana maria — Mai 1, 2009 @ 2:06 pm | Răspunde

 6. Din http://www.argjiro.net/fjalor/index.php3
  English Shqip

  Leo (horoscope) Luani (horoskop)
  Îmi pare rău de domnul Tonciulescu că vorbi de şara Luanei şi un rege cu aşa un nume.Pute fi şi un rege cu numele ăsta dar a însemnat LEO,leu,leul.

  Comentariu de Rău Eugen — Octombrie 15, 2009 @ 8:28 pm | Răspunde

 7. Din http://www.argjiro.net/fjalor/index.php3
  English Shqip
  Leo (horoscope) Luani (horoskop)

  Îmi pare rău pentru domnul Tonciulescu şi alţii că Luana ar fi fost rege sau o fată frumoasă; da, putea fi şi un rege cu numele acesta dar de fapt însemnă leo,LEU,leul
  luani/al şi luan/ir. Seamănă cu leone.

  Comentariu de Rău Eugen — Octombrie 15, 2009 @ 8:33 pm | Răspunde

 8. In filmul One Million Years B.C. numele personajului principal nu era Luana, ci Loana; iar semnificatia numelui… imi este necunoscuta si mie…

  Comentariu de Loana — Noiembrie 14, 2009 @ 9:12 pm | Răspunde

 9. Ca nume de fată,Luana mi se pare apropiat de lună; știm doar că zeițele antichității erau legate de acest astru dar și de înțelepciune..deci poate fi un arhetip feminin civilizator ca și Hestia la daci

  Comentariu de Ioan Albu — Decembrie 20, 2009 @ 6:51 pm | Răspunde

 10. Mi se pare fantastică apropierea între numele Luana (regele legendar) și luan (leu) din albaneză. Sunt nume românești (de bărbați) extrem de vechi, unele chiar presupus dacice, care au o terminație fals feminină. Sper că m-am exprimat corect deoarece reproduc ce am citit acum un an.
  Numele erau Bota, Cota, Bologa, Conta, Borcea, Oprea, Pintea, Dornea, Aldea, Mota, Preda, Barna, Donca, Burda și multe altele.(de Tudor Olimpius Bomba) Omul propunea o reformă a numelor românești adoptând vechi nume culese de dânsul din zonele pericarpatice, unde crede că tradiția a rămas mai curățită de slavonisme și alte influențe.Unele din numele cele de mai sus par a fi chiar slave!
  În sfârșit, eu vroiam să reamintesc că poate acest Luana însemna „leonid” sau doar leu ca-n albaneză și acesta ar fi originalul traco-ilir al numelui acestei feline antice și prezent în Balcani. Văd că cineva mai sus amintea acest lucru. Am căutat în dicționar și albanezii fac o diferență între leu și leoaică,dar cu sufixul „șa”, păstrat și la noi (arhaic azi).
  luaneshë – leoaică
  luan – leu
  let. lauva (leu) și lit.liutas
  Corespondenții slavi sunt diferiți între ei, doar bg,luv (fem.luvitsa) pare să se apropie cumva de alb.În același timp, nici termenul nostru leu nu-i chiar „koșer”. Der-ul spune că lat.leo „ar fi dat *ieu, ca lĕporem › iepure”, deci se presupune o formă arhaică lăune sau lăun care ar fi fost „salvarea”. ..apoi s-a schimbat ă în e probabil.Aș fi curios dacă cineva știe o formă mai arhaică sau regională a „leului”, poate într-o traducere veche a Vechiului Testament sau în balade?
  leu, lei, s.m. – Mamifer carnivor din familia felidelor (Panthera leo): „Unde meri, ceas rău, / Cu limbă de leu, / Cu cap de zmeu” (Memoria 2001: 54). „Fă-mă, Doamne, ce mi-i fa, / Pasăre să pot zbura. / Fă-mă pana leului / Pă marginea tăului (Calendar 1980: 74). Blazonul fam. Dunca de Maramureș, descendentă a voievodului Ioan, era reprezentată printr-un leu (Caia 2002: 30). – Lat. leo.

  Luana ar merge ca formă feminină deoarece ar conține un sufix „na” larg răspândit în toate lb.IE referitor la genul feminin: lit. și let.lauvene, lat.leaena , gr.leaina etc.

  Comentariu de Ioan Albu — Mai 8, 2012 @ 2:18 pm | Răspunde

  • Mă întreb cum ar fi evoluat spre română lat.leonis! Probabil la fel ca romanșul liun, numai că la noi ar fi pierdut pe „l”. Un sufix -ac s-ar alătura bazei *iun ca să dea iunac- viteaz.
   Poate ar fi devenit *lăun dacă avea o bază autotonă. Într-o lucrare Documente moldovenești de la Ștefan-cel-Mare, de Mihai Costăchescu (anul 1953) se amintește de un anume Lăn Rujină și spune că ar fi schimonosire de la Leon. Poate fi o moștenire.
   http://dspace.bcucluj.ro/bitstream/123456789/22151/1/BCUCLUJ_FP_279849_1934_020_001_003.pdf pag.70

   Comentariu de Sorin5780 — Noiembrie 2, 2013 @ 12:08 am | Răspunde

  • IE *lewo- sl.lev , lat.leō, leōnis, gr. leōn, alb.luan.

   Din păcate am găsit că alb.luan e perfect încadrat în cadrul moștenirilor latine. În poziție finală și înainte de o nazalizantă, ō devine „ua” sau „ue”. fajkua, fajkue (șoim) -lat.falcōnem )/, dragua – lat.dracōnem, kapua (cocoș) – capōnem.
   De obicei un „i” înaintea vocalei lungi ar da „ye” pentru albanezi, nu știu ce efct ar avea „eō”. Putea să dispare acel „e” dacă nu era accentuat.

   Nu avem nici o dovadă că Luana ar fi ceva „felin”, în schimb îmi pot imagina că unele împrumuturi geto-dacice dinaintea cuceririlor romane și după aceea, prin dacii liberi, se puteau defini prin reguli diferite de transformări fonetice decît în spațiul intra-carpatic. Dacă Hașdeu a intuit bine originea carpo-dacică am putea găsi unele regionalisme mold. cu un fonetism ..albanez.

   Comentariu de Sorin5780 — Noiembrie 7, 2013 @ 10:01 pm | Răspunde

  • Într-un articol numit Latinitatea ascunsă a lb.române, prof.Cristian Moroianu indică că formele arhaice leun și lăune vin direct din lat.leonem și ar fi dat câteva toponime în județele Argeș și Olt: Lăunele de Jos, Lăunele de Sus, Dealul Lăunelui.
   Nu are legătură cu planta acvatică lăun (Myriophyllum verticillatum) decât ca simple omonime.

   Cred că avem acea forma pentru simplul motiv că accentul cade pe ”u”, nu pe prima silabă. Deci nu avem diftongarea lui ”e” ca să forțeze palatalizarea lui ”l” și dispariția sa.
   Ar trebui să folosim mereu var. arhaice lăune și leun. Alături de alte arhaisme aproape dispărute dau un farmec aparte graiului.

   Comentariu de Sorin5780 — Mai 10, 2014 @ 7:56 am | Răspunde

  • „Pana leului” este un indiciu că avem de-a face cu un animal mitologic hibrid între vultur și leu?
   O fi vorba de grifonul grecilor numit la noi gripțor/gripsor, poate și pajură. Apare încrustat pe coifurile ceremoniale ale geto-dacilor, pe unele coifuri de luptă sau pe pietre din Alba-Iulia, însoțind pe Apolo. http://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2012/12/23/grifonul-ca-simbol-militar-mitologie-si-heraldica-i/

   Comentariu de Sorin5780 — Mai 18, 2014 @ 1:14 pm | Răspunde

 11. In tot de-a una m-am intrebat ce origine si ce semnificatie are numele meu..dupa ce am citit toate astea au aparut cateva semne de intrebare…e putin ciudat,sau cel putin asa mi se pare ..faptul ca ma numesc Luana sunt zodia leu si stau in Cluj …din cate am citit am observat ca toate au legatura si mi s-a parut foarte interesant.

  Comentariu de Luana — Octombrie 12, 2013 @ 10:42 am | Răspunde

 12. https://cabalinkabul.wordpress.com/2014/05/17/luna-pizda-cuib-si-alte-etimoane/

  Dacă proto-dacica ar fi lungit vocala o ca urmare a căderii consoanei s, la fel ca-n latinescul lūna, oare nu am avea tot „Luana” datorită transformării specifice albanezei (comentariul 10 și răspunsurile)?

  Originalul ar fi *louks-na.

  Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 1, 2016 @ 3:24 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: