Istoriile lui Roderick

ianuarie 16, 2009

Despre constelaţii

Filed under: Derzelas,Panteonul Dacic — Roderick @ 3:22 pm

În mitologia celor numiţi Hiperborei erau importante, cred, constelaţiile circumpolare nordice:
Ursa Major, Ursa Minor, Draco, Camelopardalis, Cepheus, şi Cassiopeia.

Acestea ar trebui să se regăsească în mitologia tracică şi în cea românească.

Denumirile populare ale constelaţiilor circumpolare sunt:

Ursa Mare – Carul Mare
Ursa Mică – Carul Mic
Draco – Balaurul
Cassiopeia – Tronul, Mănăstirea, Scaunul lui Dumnezeu
CepheusCoasa

***

Stindardul dacic – Dracones- a fost pus în legătură cu constelaţia Balaurul:

Însă cred că nu e exclus ca Balaurul şi Ursa Mică să fi fost considerate ca o singură constelaţie

reprezentată în brăţările de tip şarpe cu două capete, cum este cea de la Băiceni

( vezi imaginea la http://archweb.cimec.ro/scripts/PCN/clasate/Poza.asp?k=34B70B97A8BD426E96CEDAFDCB1CC3B5 )

Mai mult, reprezentarea unui şarpe cu cap de Urs apare în tezaurul de la Agighiol şi o precede pe cea a balaurului cu cap de lup.

***

Constelaţiile Serpens şi Ophiucus ( „îmblînzitorul/purtătorul şarpelui„) pot fi legate şi ele de dragonul dacic. Acest dragon putea fi un „şarpe îmblînzit” , ţinut în mîini de un om. Ophiucus -„a treisprezecea zodie” – e situat pe cercul zodiacal între Scorpion şi Săgetător. Scorpionul este semnul asociat morţii naturii, iar Ophiucus este cel care îi urmează – probabil simbolul eroului victorios, care învinge moartea.

Interpretările mitologice care pun în legătură constelaţia Ophiucus cu zeii Asclepios sau Apollo indică zeul tracic pe care trebuie să-l fi reprezentat constelaţia: Derzelas, zeul energiei vitale. Există deci o legătură între zeul Derzelas şi Dracones. Poate fi o luptă sau o simbioză între eroul „dîrz” ( < Derzelas ) şi balaur.

***

Numele „Coasa” poate trimite spre sabia dacică- „falx”, dar nu văd cum s-ar putea „traduce” asta în imaginea constelaţiei.
Mai degrabă apare ca o coasă obişnuită, dacă eliminăm o latură a triunghiului şi una a patrulaterului. Mi se pare ciudat ca în cultura populară românescă să fie vizualizat pe cer, într-o poziţie apropiată de Steaua Polară, acest simbol uneori al sorţii implacabile şi al morţii.

Cepheus este reprezentat ca un rege stînd pe tron

Ambele mîini sunt ridicate, ca la personajul de pe coiful de la Băiceni


Dacă forţăm un pic cuvintele, ne putem gîndi la Cepheus-Gebeleizis ( „zeu al capului” – cephalos ).

„Tronul” acestui Zeu poate fi constelaţia Cassiopeia – „Tronul lui Dumnezeu”.

E posibil ca unele coifuri regale dacice -precum cel de la Băiceni- să reprezinte „hărţi” sau reprezentări simbolice ale cerului nordic, coiful fiind o „cupolă a cerului”.

***

Un personaj mitologic des reprezentat în plastica geto-dacă este grifonul, care trebuie să aibă un corespondent în constelaţii – pe care deocamdată nu îl bănuiesc. (Camelopardalis este o constelaţie greu vizibilă, descrisă abia în secolul al XVII-lea d. Chr. Aproape sigur le era necunoscută dacilor. Ursa Mare are propria ei mitologie (… deşi ursul nu are coadă, în timp ce grifonul -da. Leul poate fi doar parţial asociat grifonului.)

Cu puţin efort constelaţia Camelopardalis poate fi privită ca un „grifon”, în varianta de mai jos sau în altele

Vechii greci considerau însă zona acestei constelaţii ca fiind goală.

***

Majoritatea reprezentările arhetipale ale fiinţelor mitologice se găsesc în constelaţii. Probabil că multe locuri de pe pământ au devenit „sacre” tocmai datorită faptului că reproduc la scară terestră imaginea unei constelaţii. Domeniul terestru al practicanţilor unei religii astrale – a cerului nordic – ar fi trebuit să se găsească într-o zonă care să redea prin forme geografice harta Cerului, iar centrul acestui domeniu terestru ar trebui să corespundă Polului ceresc.

Reclame

6 comentarii »

 1. Din http://en.wikipedia.org/wiki/Ursa_Minor

  „In earliest times, Ursa Minor was named the Dragon’s wing, and was considered a part of Draco. The dragon’s wing as an asterism is now long forgotten.”

  Comentariu de roderick — ianuarie 17, 2009 @ 2:56 am | Răspunde

 2. Aici s-ar potrivi un comentariu despre . O inscriptie de-aiurea batea in dunga acest subiect cum ca cei din vechime nu prea purtau coiful podoaba: inclin sa cred daca ne gandim numai ca cei de pe timpul lui Burebista l-au uitat pe la Cotofenesti… Sa fie bine!

  Comentariu de Grigore Rotaru Delacamboru — ianuarie 26, 2009 @ 10:45 pm | Răspunde

 3. Aici s-ar potrivi un comentariu despre -Efectul de coif – . O inscriptie de-aiurea batea in dunga acest subiect cum ca cei din vechime nu prea purtau coiful podoaba: inclin sa cred daca ma gandesc ca Burebista l-au uitat pe la Cotofenesti…
  Sa fie bine!

  Comentariu de Grigore Rotaru Delacamboru — ianuarie 26, 2009 @ 10:48 pm | Răspunde

  • Îmi imaginez că ai vreo legătură cu cătunul Camboru (jud.Buzău) și pe un alt blog te întrebai ce înseamnă Camboru (sută la sută dacic ..ziceai?). În caz că n-ai aflat ce înseamnă, e posibil să ai oricare dintre aceste sensuri ale alb.këmborë [cămboră]: https://sq.wiktionary.org/wiki/këmborë

   Primele două sensuri provin din rad.*kam- strâmb, îndoit, *kamp- (strâmb; a îndoi, înconjura) de unde avem Rom. câmp și câmpină. În Albaneză se sonorizează [p] după nazala [m]. La fel și la noi: a se zgâmboi (*scâmbui?), cu derivatele zgâmboi.
   https://dexonline.ro/definitie/sg%C3%A2mboi

   Traduc pe cât mă pricep:

   1. instrument metalic rezonant, de obicei lunguieț, de formă rotundă sau ca o spatulă, ce se atașează vitelor la gât. Poate fi mare sau mic. Sunetul scos de talgerele astea se numește tot këmborë.
   Berbecul care conduce turma și poartă un clopot sau talger similar. (cred că seamănă cu clopotele din Alpi, unele aplatizate, altele bombate și rotunde; poate fi un termen tehnic de care nu-s familiar)

   2. (fig. cu sens peiorativ) O persoană umilă și supusă, care servește pe cineva pentru câștig personal (tipul fanariotului); o persoană fără caracter, care susține, aprobă și răspândește gândurile și opiniile sale.

   Următoarele sensuri vin din radicalul *skambh- to prop up- ”a propti, înălța; a ține drept” de unde avem scamn/scaun (Lat. scamnum, scabellum). Ei mai au niște cuvinte de aici (shkëmb =stâncă, promonotoriu, costișă, vârf de deal/munte). https://en.wiktionary.org/wiki/scabellum#Latin
   http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1711&root=config

   a) un om nobil și remarcabil, primul dintre cei mulți (”the first among others”).
   b) capul familiei sau al tribului; lider. Femeie sigură pe ea care acționează cu mândrie și fără frică în ochi.
   Restul sunt exemple, provorbe și zicători.

   Camboru poate fi un promontoriu pe care-i așezat satul sau un instrument. Mă îndoiesc c-ar aminti vreo importanță a comunei față de altele, ca un fel de capitală zonală a unui trib local, dar cine știe!? :)
   Chestia e că [a] înainte de [m] trebuia să fi trecut la [ă] sau [â], accentul fiind pe sufixul adjectival -or. Devine sau rămâne [a] foarte rar și numai în câteva arii dialectale mici din vestul României și Ardeal.

   Observ și un rest de articol hotărât -u(l), deci termenul era familiar celor din zonă, romanizați complet azi.
   Cuvinte oarecum asemănătoare fonetic ar mai fi comb (nod), prezent și-n albaneză cu un semantism mai bogat: komb =națiune, oameni, comunitate, popor, rasă; nod. (var. gheg. komë, kom; Dac. Komidava?);
   reg.combară (identic și-n albaneză)

   PS: dacă afli ceva concret dă-mi de veste.

   Comentariu de Sorin5780 — iunie 14, 2018 @ 1:55 pm | Răspunde

 4. Nu mi-am dat seama până acum de ce se zice în popor constelațiilor Carul-Mare și Carul-Mic astfel, iar dacă am știut vreodată am uitat; nici nu m-a interesat cerul atât de mult. Se pare că jaful perpetuat asupra țării (Daciei) a rămas în mentalul colectiv. Conform unor legende populare Carul-Mare și Mic sunt cele cu care „Traian a cărat la Roma din robii daci”. Numai din acest motiv măcar, Calea Lactee(Laptelui) mai e numită „Calea sau Drumul Robilor”. (Pamfilie)
  Dacoromania, III, 1923, p. 421-423. (se găsește pe net)

  Calea laptelui mai e numită „Troianul cerului”. (I.Otescu, Credințele țăranului Român despre cer și stele)

  Poate ar trebui să ne aplecăm mai mult pe chestiunile astea astronomice. Se pare că poporul de jos a codificat istoria lor pe cer, având astfel un reper extraordinar, de neocolit.

  Comentariu de Sorin5780 — octombrie 18, 2015 @ 9:18 pm | Răspunde

  • Carul Mare e văzut ca vehicul în tradiția mai multor popoare; slavi, englezi -”the Great Wain”, poate cel mai vechi nume englez al constelației (”Evidence from Dutch (cited in Grimm, „Teutonic Mythology”) suggests that it might originally have been Woden’s wagon. More recent names for it are the Plough (by 15c., chiefly British) and the Dipper (19c., chiefly American).”

   Am întâlnit denumirea de ”Drumul Robilor” în legende despre români capturați de turci. Evadați, se întorceau în țară urmând noaptea ”drumul robilor”. Poate că numele e legat cumva de comerțul cu sclavi.

   Comentariu de Roderick — octombrie 18, 2015 @ 9:41 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: