Istoriile lui Roderick

mai 13, 2009

Ramidava

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:07 am

Cetatea dacică Ramidava – identificată cu Rupea (  http://www.romanialibera.ro/a130530/cetatea-rupea-trei-straturi-de-istorie.html ) – apare în unele surse şi cu numele Rumidava ( nu am identificat sursa primă)
S. Olteanu menţionează doar forma Ramidava în http://soltdm.com/geo/arts/categs/categs.htm

În română – cred – „ram” din Ramidava ar fi putut deveni „rum”, după cum „Maris” a devenit „Mureş”.

***

În glosarul trac al lui I. Duridanov – http://groznijat.tripod.com/thrac/thrac_5.html

ramusquiet, calm’ [Lith. ramùs ‘quiet’, Old-Ind. rámate ‘to stay quiet, to rest’]. ”

Etimologia numelui zeului indian Rama:
Rāmá in the Rigveda and the Atharvaveda is an adjective meaning „dark, black”, or a noun meaning „darkness”, e.g. RV 10.3.3 (trans. Griffith)” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Rama#Etymology )

Din dicţionarele starling.rinet.ru :
„Proto-IE: *rēm-

Meaning: dark

Old Indian: rāmá- dark, black’;  rāmī́ f. darkness, night’
Germanic: *rēm=, *rōm=

Refferences: WP II 342” 

„Cetatea Neagră” – Ramidava ?

Un sufix tracic atestat este -en. Nu ştiu care va fi fost corespondentul lui dacic.

Din http://www.kroraina.com/thrac_lang/thrac_4b.html:

Ezbenis, Esbenus, Hesbenus, Hezbenus, Esbeneios – a derivative with the suffix -en- of the Thracian word for horse *esva-s or *ezva-s”

Indiferent ce va fi însemnat „ram” din Ramidava, dacă ar fi posibilă derivarea cu „en”, ar rezulta un posibil „ramenus”.

Dacă „ram” provine din PIE *rēm-, ca şi indianul „rama”, *ramenus ar însemna probabil „întunecat”. Speculaţii se pot face în continuare . Poate acest prezumtiv „ramenus” se referea la nuanţa mai întunecată a pielii cuiva; poate era legat de ideea de sol (negru – culoarea pământului) şi de agricultori. Rămân însă speculaţii ( ceva mai puţin decât ipoteze ).

Acest „ram” lasă oricum o cale deschisă celor care cred ( cu insistenţă, unii ) că numele „rumân” provine dintr-un termen autohton.

E foarte probabil că în limba dacă exista un termen foarte asemănător cu „rumân”. Dacă acest termen a contribuit în vreun fel la formarea şi impunerea numelui de „rumân” – rămâne problematic şi deschis speculaţiilor.

47 comentarii »

 1. Există un proto-celtic ,,*rīmā-”= ,,număr”.

  Comentariu de Matei — august 31, 2010 @ 4:37 pm | Răspunde

 2. În multe antroponime tracice apare „Rome-” ( Rhoemetalces, Roimus, Ruimus, Romaesta ).

  După I.I. Russu, din IE *rom-, rem- „a odihni, a sprijini”;
  aceasta trimite cu „ramus” – cuvântul tracic reconstruit de I. Duridanov – care însă cred că nu înseamnă neapărat „quiet, calm”

  Comentariu de Roderick — septembrie 6, 2010 @ 7:04 pm | Răspunde

 3. Sînt curios dacă lat. eremita are vreo legătură cu acest toponim, Ramidava.După cum știți însemna pustnic, singuratic,-călugăr.De fapt este unul din cele mai vechi cuvinte care dovedesc vechimea creștinismului la noi(alături de arhaicul piscopu de la episcop și biserică ca organizare), prin acei eremiți care au fost consemnați cu mult timp înainte de către episcopii Tomisului sau din Daciile sud-dunărene(deci înainte să se impună termenul gr. călugăr).Azi se păstrează doar toponime ca Rîmeț, Rămeț, Rămete și arheologic sînt dovedite ca vechi așezări monahale(multe în Ardeal).Într-o formă sau alta, acest radical trebuie să fie prezent și la traci..merită luat în considerare.

  Comentariu de Ioan Albu — septembrie 26, 2010 @ 11:06 am | Răspunde

  • Ar fi și alb. rrëmejtë ”abrupt”, rrëmiqe ”prăpastie”, care ar corespunde cu relieful zonei Râmețului și Rimetei din Munții Trascăului. Desigur, nu e cazul Remetei din jud. Timiș.
   Merită investigat, cred, cazul Râmețului, care ar putea avea la bază un toponim mai vechi. Rimetea/Remetea sunt cu mare probabilitate din magh. remete.

   Comentariu de Roderick — octombrie 22, 2019 @ 9:41 pm | Răspunde

   • Cred că rrëmejtë ”abrupt” (*wre-melto-) este un derivat cu prefixul rrë- de care am mai discutat: *wre (“back; again”). https://en.wiktionary.org/wiki/re-#Etymology_8

    Nu știu prea multe despre afixul albanez, dar tema, cu /j/ înainte de o consoană, îmi sugerează că inițial a fost o consoană similară Arom. /lj/.
    Exemple: det, arbăneș dejt ”mare”, ujk, v.ulk ”lup”, bajgë ”balegă”, bijë (arh. bilë) ”fiică, fată”.

    Prin urmare, cred că poate fi coradical cu reg.moldă (*māldh-) ”munte; bolovan, ridicătură de pământ” sau Alb.alb.majë (*maljā, *maljas) „vârf, pisc” prin *mol- mel-8 ” to appear, come up” (Pokorny)

    mollok m, pl. mollokë ‘boulder, rock, lump’

    ”rrëmiqe f. vend thikë, rrëmore” (loc costos, stâncă) https://sq.wiktionary.org/wiki/rr%C3%ABmore
    Ăsta nu știu dacă are vreun prefix, ci mai degrabă o temă *wre-mo- din u̯er-7 ”to tear”, dar nu exclud nici un derivat din *wer- “high, highland” (> *wers ”peak”, *wris- ”mountain”).
    https://en.wiktionary.org/wiki/verruca#Etymology_3

    Comentariu de Sorin5780 — octombrie 22, 2019 @ 11:45 pm | Răspunde

 4. Tot la S.Olteanu găsești și următoarele: „Roime- (Roimetalkas, Roimezeues…) come for sure from *Romye <ie. *rōmā "strength" and others".

  Comentariu de Ioan Albu — ianuarie 13, 2011 @ 10:51 pm | Răspunde

 5. Oare rîmnic (heleșteu, iaz) n-are mai multă noimă dacă-l tragem din ramus (tăcut, CALM)? Despre sensurile secunde, „vale și loc mlăștinos” nu mai zic..ce legătură or avea cu peștele slavic (RYBA)?Nu fiecare vale are cîte un heleșteu. Cît de răspîndită e această alternanță M/B între română și slavă?
  Ce poezie avem în graiul vechi!..tîmnă – vale (în)tunecată (IE tem- închis la culoare) și rîmnic – „loc pașnic” zic eu (există var.rîmnă?). La o adică ar putea amîndouă să însemne loc umbros(sl. și rom.rumen).

  PS: rîmnic (vale, mlaștină) ar putea fi latin, rimare = vb. a rîma, alb. me rimë( fr. rimée „crăpătură, spărtură”, alb. rëmoń)
  deși de la lat.rimo – „I search for,I seek: I examine with care” pînă la „a rîma” e cale lungă.. ar putea fi (surpriză!!) chiar tracic, venind direct din IE rei- to cut, reap, rive, tear, scratch iar tracicul Rhoime- ar fi un adjectiv: spintecătorul, despicătorul, sfărămătorul..apoi „roime”- putere, puternic etc.Ori IE roi- „spotted, speckled, brightly variegated” deoarece am văzut cîteva murale în care hainele lor erau foarte „înspicate, bulinate”
  Ramidava(unde rami ar însemna mlăștinos; primul e determinat, al doilea subiect logic)

  Comentariu de Ioan Albu — august 16, 2011 @ 9:27 am | Răspunde

 6. În sk. rami se mai traduce prin următoarele: red earth, river, a kind of pigment or measure(rămig-reg.rest bucățică,rămășiță);
  În Europa avem aramă care e dat ca un latinism tîrziu (der. arămiu – culoare) , gr.amarussō, “I shine”, în lb.slave iar cîteva der. dintr-un presups radical „rumenb” care însemna..citez: rosy, ruddy, pink, reddish, red .O singură obs. în slovenă se traduce și galben..de aici vine (probabil ) și sinonimele pentru mușețel: romonel, românică etc.

  Toate astea sînt oare o coincidență? Ce știm despre extracția metalelor la traci?
  Cu cărămida e iar un pic ciudat că nu găsesc o etimologie pe net. (care să mă mulțumească).
  Oare tracii aveau și ei culoarea asta? Rhemaxos era „Roșu împărat” sau …?

  PS. misterul se adîncește!

  Comentariu de Ioan Albu — august 24, 2011 @ 4:35 pm | Răspunde

  • Culoarea roșie este una interesantă la români

   Rumân vine de la rumen și se referă la faptul că mulți români sunt rumeni la față, adică roșii în obraji. Cuvântul rușine vine tot de la acest lucru și înseamnă înroșirea feței (obrajilor). Ceva de genul acesta http://www.flickr.com/photos/uglybadbear/3167655732/

   Cele trei culori din tricolorul nostru sunt foarte vechi, la fel și simbolistica lor. Într-o variantă de interpretare a lor, roșu ar fi culoarea pământului (numai la munte este solul roșu – sol brun-roșcat de pădure), galbenul culoarea soarelui (luminii), iar albastru culoarea cerului. Într-o legendă se spune că omul a apărut într-o regiune numită Adoma (cu pământ roșu), de aici și numele de Adam, primul om. Într-o altă legendă – omul ar fi apărut pe teritoriul României în Ardeal (ținutul dintre dealuri). Adică pământul roșu românesc este locul unde ar fi apărut primii oameni

   Comentariu de sabinus — august 24, 2011 @ 5:43 pm | Răspunde

   • http://www.agrotara.ro/civilizatii-geto-dace-in-zona-vrancei-cotensii/

    Majoritatea determinantelor pentru ”dave” trebuie să comunice o informație-reper a locului înconjurător sau chiar a cetății: poate un caz de locativ, poate unul de posesiv (genitiv) sau chiar o descriere a cetății! Dar majoritatea trebuie să fie la un caz de locativ (Klepidava/Petridava =Camenița, Argidava cf. *Argissos sau reg.argie, Cumidava cf. alb.gumë, etc.) și mai puțin de genitiv. Cred că majoritatea opiniilor lingvistice țin de ultimul caz.

    Dacă apărea un gr.*Rhamidava cred că-mi imaginam poziționarea davei la cotul unui râu (Teleajen, ca în link?, deci am avea un caz de locativ atematic (PIE -i, ex: Rōmae). https://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-European_nominals

    Acel alb. rremë ”false, deceitful” (din rrej, ”a minți, înșela” < v. *rrenj?) trebuie să fie reconstituit *wremā, zero-grade din *wer- ”to twist (the truth?)”. https://en.wiktionary.org/wiki/rrej

    Deci Ramidava ar putea fi *Rramidava după așezarea sa la un cot al râului (*rram) și nu pe țărmul (sin. ramă) unui râu. Citind mai sus, m-am gândit și la o trimitere spre faptul că cetatea asigura legătura între curbura interioară a Carpaților și polisurile grecești și celtice de la Dunăre și Marea Neagră. Deci ar putea fi coradical cu alb.ravë (cale, cărare) și altele prin rad. *reyǝ- ”to move, to run, flow” (dac. *ráimā?).
    Vulgar Latin *ruga (“furrow, path, street”)

    M-am gândit și la un coradical *rrāmā- (< f. *wrāmeh₂) al Lat.rāmus (ram, ramură) sau Arm. արգատ (argat). https://en.wiktionary.org/wiki/%D5%A1%D6%80%D5%A3%D5%A1%D5%BF#Middle_Armenian
    Ideea ar fi ca cetatea să fie plasată pe un afluent al unui mare râu. Vezi afl. și NP Deaga, corad. perfect al Alb.degë (ramură, ramificație – furcătură) și arom.deagă (creangă, tufiș).

    Totuși, la momentul atestării nu cred că mai erau multe vocale lungi, deci n-ar fi dat ram..care în cazul ăsta ar fi trebuit să aibă altă formă și un semantism mai bogat! Slavicul sau autohtonul creangă are și sensul de afluent.

    Comentariu de Sorin5780 — mai 15, 2019 @ 2:40 pm | Răspunde

    • TELEAJEN hidronim, forme: Teleajina, Telej/in, -ena (16 A I 202, 313, 340) < sl. тележна долинa „vale carosabilă”(Weig. Flussn). 1. Teleajen Ion, haidău (Sur XVI); 2. Teleajan fam. (Jiul ard.).

     Comentariu de Sorin5780 — mai 15, 2019 @ 2:55 pm | Răspunde

    • Alb. rremë ”false, deceitful” mă gândeam că e posibil legat de ”aramă” din expresia ”a-și da arama pe față” (al cărui sens ar fi ”a-și vădi falsitatea”). Desigur, expresia are o bună explicație, cea cu monedele de aramă spoite cu argint, dar cuvântul ar putea fi mai vechi.

     Comentariu de Roderick — octombrie 22, 2019 @ 9:29 pm | Răspunde

 7. Uite încă un nume interesant:
  diplomă militară din bronz acordată unui veteran al armatei romane, Romaesta Spiurus, fiul lui Rescentis, la 18 iunie 54 d.Hr. în timpul împăratului Claudiu (pag.91):
  http://www.slideshare.net/gruianul/constantin-c-giurescu-istoria-romnilor-din-cele-mai-vechi-timpuri-pn-la-moartea-regelui-carol-i
  Găsită în județul Durostor, anul 1929.
  Ar fi fost cîteva concluzii interesante de tras studiind numele acestea dacă aș fi avut pregătire profesională. :)
  Foarte probabil sînt nume tracice veritabile, probabil e vorba de acea infiltrație traco-greacă în spațiul moesic (spre rîul Almus) remarcată de S.Olteanu într-un articol. Romaesta ar putea face parte din seria de nume tradiționale elitei trace din Balcani în „rome- roime-” . Aceste nume erau interzise omului obișnuit, după spune același „oltean”, dar poate e vorba de un nume războinic. :)
  Rescentis e cam ciudat. Să fie vorba de tracicul „resku” (rapid) cu sufix?

  Comentariu de sorin5780 — noiembrie 16, 2012 @ 7:31 pm | Răspunde

  • Tot cam pe la pagina respectivă e și „VICUS SCENOPESIS”. Foarte probabil e un nume compus. Nu știu ce semnifică prima parte, adjectivul, dar cea secundă poate fi forma arhaică a alb.pishe(pin).
   IE: *peuk’- „fir, pine”
   Încă o chestie pe care nu știu dacă a mai observat-o cineva: jep ( http://dexonline.ro/definitie/jep ) poate fi doar metateza numelui dacic al pinului ăla. :))
   Ar fi oare prea mult să presupunem și un tracic „sceno” din IE*ken- fresh, new (lat.recens) pentru prima parte? http://en.wiktionary.org/wiki/recens

   Sau IE ken- „ashes” care a dat un alb.hiri(cenușă), rotacizat din hini; însă h vine dintr-un antic „sc”, deci avem ori un antic „skenis” ori „skinis”.

   PS: se poate traduce „pădure de pini nouă” sau „pinet recent/nou”? :)

   Comentariu de sorin5780 — noiembrie 16, 2012 @ 8:14 pm | Răspunde

   • Foarte probabil „țînc” e și el dacic din același IE *ken. Nu are sens să-l apropiem de ung.cenk, fiind cu totul altă „zacuscă”: http://en.wiktionary.org/wiki/cenk#Hungarian
    Cred că „pădure de pini tânără” ar fi cel mai indicat.

    Comentariu de sorin5780 — noiembrie 16, 2012 @ 8:32 pm | Răspunde

   • Dacă Scenopes-is însemna pădure de pini, cred că aș opta pentru specia pinul negru. https://ro.wikipedia.org/wiki/Pin_negru

    Azi nu pare să se mai găsească în *Dicia (Dobrogea), dar în antichitate era cu totul altceva din toate punctele de vedere. Cred că se puteau regăsi niște condiții ideale pentru acest pin în munții Măcinului.

    Comentariu de Sorin5780 — mai 31, 2017 @ 5:55 am | Răspunde

   • La pag.20 se vorbește de o specie de pin dispărută din Dobrogea din care histrienii își făceau făclii pentru iluminat: https://www.slideshare.net/gruianul/constantin-c-giurescu-istoria-pdurii-romneti-din-cele-mai-vechi-timpuri-pn-astzi-1976

    Comentariu de Sorin5780 — mai 31, 2017 @ 11:12 am | Răspunde

   • Vicus Scenopesis (Vicus Scenopensis), lângă Capidava https://www.trismegistos.org/geo/list_all.php?p=856

    O ipoteză curioasă! Presupuneam că Scenopesis cuprinde o terminație dacică *-is, dar nu cumva are loc căderea consoanei nazale din Lat. -ēnsis, o tendință care se manifestă în stadiul său incipient?
    https://www.trismegistos.org/geo/list_all.php?p=856
    Probabil că localitatea s-a format după un punct geografic din apropiere numit *Scenopa, precum Axiopa (var.Axiopolis), și făcea referire la o baltă sau o apă, conform tălmăcirii date de mai mulți lingviști loc.Axiopa (Cernavodă – Carasu).
    *vezi Σκενόβαρδος/Scenobarbus, Metubarbis în Illyria, barba „swamp”, gr.borboros „mud, filth; dung, mire”, îmbărbura (*barbură ”soc”? probabil coradical cu arh.bară din *wer- *awer- “to moisten, flow”/ *weh₁r- (“water, liquid, milk”): Sanskr. वार् (vār) n. „water; pond, pool”, Oss. а́рын (wáryn) ”to rain”, Old Norse vari “liquid, water”

    La fel putem considera și numele (Skirtos) Dakesis ca fiind în original *Dakēnsis, din teritoriul așezării Dokidava (*Dakidava) sau altă așezare din Sciția Minor. Nu țin minte să fi găsit altundeva forma „Dacensis”. https://romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/gladiatori-la-pontul-euxin-20864

    Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 7, 2019 @ 8:22 am | Răspunde

 8. Am putea avea prin lat.rupes (stâncă, piatră; germanicele kuholm, Holuma cf. reg.holm) o traducere a unei forme de relief dacice, *ram/rum, sau chiar o denumire dacică a bazaltului, cetatea Rupea fiind construită pe un masiv de bazalt. https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Rupea

  Proto-Germanic: *rēm=, *rōm=
  Meaning: dust, sooth
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/ie/germet&text_number=+++622&root=config
  Root: rē-5
  English meaning: dark
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1580&root=config

  Basalt is defined by its mineral content and texture, and physical descriptions without mineralogical context may be unreliable in some circumstances. Basalt is usually grey to black in colour, but rapidly weathers to brown or rust-red due to oxidation of its mafic (iron-rich) minerals into hematite and other iron oxides and hydroxides. Although usually characterized as „dark”, basaltic rocks exhibit a wide range of shading due to regional geochemical processes. https://en.wikipedia.org/wiki/Basalt
  bazaltul https://dexonline.ro/definitie/bazalt
  https://en.wiktionary.org/wiki/basalt#Etymology

  În dacică, *ram (bazaltul) ar acoperi două proprietăți importante ale sale, faptul că e o rocă dură conform traco-gr. royme/romaleos, dar și o rocă închisă la culoare conform radicalul *rē-m.

  Pe de altă parte am putea avea aici un centru dacic zonal care făcea legătura cu Moldova și Muntenia prin pasurile sud-estice. Dispunerea geografică a davei ar putea oferii indicii asupra înțelesului, mai ales dacă denumirea este dată de o autoritate centrală. Sau pur și simplu ” dava așezată la întorsura Carpaților”.
  Îmi amintesc un sinonim al păsării capântortură, caporemă (sin: vârtecap, sucitoare). Partea inițială, cap, este destul de clară, dar -remă? Nu ar însemna același lucru cu sinonimele sale, vârte, tortură, sucitoare?
  *tortură’,’curbă, sinuozitate, întoarcere’ (Trotuș, din lat.tortuōsus, tortus ) https://en.wiktionary.org/wiki/tortuosus
  https://en.wiktionary.org/wiki/tortus#Latin

  Pe linie IE îmi vine în minte doar adv.latin rursus, rursum, care s-ar potrivi cu un dacic *ram/rum. https://en.wiktionary.org/wiki/rursus

  Comentariu de Sorin5780 — mai 13, 2016 @ 10:37 am | Răspunde

  • Am o idee forte bună pentru acel caporemă (sin: sucitoare). În trecut am zis că avem romanicul cap, o capcană la îndemână, facilă, dar nu cumva avem un derivat nord-tracic din radicalul *kam-p- ”to bend” [Lat.campus, < Rom.câmp, Dac. câmpină ''poiană; podiș (neîmpădurit) între coline; poiată''], fără nazalizare?
   Din același radical vine *kāp- ''worm, caterpillar'' (vierme, omidă).

   Mă întreb dacă nu cumva am pierdut un verb prin acest *capor-, căci terminația -emă cred că e forma dacică a afixului -*(é)-mn̥ (alb. -im, -ime, -imë)
   https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/-mn̥

   Alte dacisme din același radical ar fi căpușă („cârcel”), dacă sensul dat aici în comentarii e corect: https://hroderic.wordpress.com/2014/05/22/capusa-capsuna/
   Pentru sensul său comun rămân la ideea că provine dintr-un verb dacic identic acelui Alb.kap (catch, grab; rom. a căpui, găbui, capțios, etc.).

   Ideea mi-a venit recitind această intrare, deși traducerea sensului 2 (vorbë) nu e vortex, așa cum traduce goagăl, ci ''oală''. Coradicale IE-ene sunt destule.
   https://sq.wiktionary.org/wiki/kapasë

   Comentariu de Sorin5780 — mai 27, 2018 @ 9:02 pm | Răspunde

   • Top.Capora s-ar putea traduce ”Curmătura” dacă era așezată de-a lungul buclei unui râu.

    În trecut am crezut că poate avem un suf. augm. autohton ce corespunde Alb. -orre sau măcar unul adjectival m. -or ( fem. -ore, m.pl. -orë, f.pl. -ore), dar niciunul nu apare. Ba chiar mai mult, presupun că -orre avea altă formă în antichitate, căci Albaneza spune ceva prin geminatele sale (o asimilare a unei alte consoane sau a unei semivocale dacă-i în poz.inițial. Deci putea fi în *-ornis sau chiar *-ārnis (tonic) în vechime.
    Latina nu consemnează vocalele lungi oricum, deci putea apare ca *-arnis.

    caporre ”cow with long horns”
    gaborre, ”large pine”

    Comentariu de Sorin5780 — iunie 8, 2019 @ 6:06 pm | Răspunde

 9. „Una dintre cele mai sigure localizări ale toponimelor lui Ptolemeu este Comidava în Ţara Bârsei, graţie unei inscripţii descoperite de M. Macrea în 1939 în castrul roman din apropiere, pe care o interpretează: “Cohorta a VI-a, cea nouă cumidavensă şi alexandrină”. Ştiind sigur poziţia Comidavei şi ţinând seama de distanţele relative dintre localităţile lui Ptolemeu se poate afirma că Ramidava a fiinţat la Drajna, afirmă geograful Radu Vulpe”
  http://www.turism.drajna.ro/index.php/patrimoniu-drajna/monumente-istorice/cetatea-ramidava.html

  Conform articolului din „link” Ramidava este undeva la sud de Carpați, pe un afluent al râului Naparis. Tot ce am spus mai sus în al VIII-lea comentariu este complet inutil.
  Poate că slavicul hidronim Drajna (draj, „râu repede, energic”) explică și virtualul hidronim pe care era situat Ramidava (*Rămidava, Ramiș fiind afluentul Drajna). https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Drajna,_Prahova

  Poate afluentul respectiv era numit în limba geților după un corespondent al sl.ramenu (impetuos, violent) sau vikingul .rammr (puternic) și reg.râmboi cu toate derivatele sale, numeroase de altfel.
  alb. „i rrëmbyer” – impetuos, înflăcărat ( short-tempered, hot-headed, tempestuous, impetuous, impulsive).

  Depinde acum unde era cu adevărat situată fortificația respectivă. Poate s-a păstrat ceva în graiul local.

  Comentariu de Sorin5780 — mai 16, 2016 @ 10:25 am | Răspunde

  • „Îndată după cucerirea Daciei de către romani, cunoscutul geograf şi astronom grec Ptolemeu Claudius consemna triburile care formau numerosul popor situat la nord de Dunăre şi numeşte principalele oraşe. Una dintre aşezările importante din nord-estul Munteniei – nelocalizată cu certitudine până în prezent– aflăm că purta numele Ramidava, de la tribul stapanitor Ramae.”
   http://www.turism.drajna.ro/index.php/patrimoniu-drajna/monumente-istorice/cetatea-ramidava.html

   Să fi a avut un trib „ramae” în teritoriul în care era situată această așezare, Ramidava? Eu cu siguranță n-am auzit de așa ceva până acum.

   Fără legătură probabil, dar totuși interesant dpdv al preocupărilor noastre din jurul dacismelor. În opera lui Voiculescu era folosit cuvânt ramăt (hărmălaie, tumult), o paralelă a altora conform dicționarelor (vreamăt, hreamăt, ghreamăt, reamăt).
   https://dexonline.ro/definitie/vream%C4%83t
   http://scoalapirscov.ro/files/Intrezariri/intrezariri_12.pdf

   O traducere în alte limbi a lui freamăt ar fi dat lat.motus (*mow- „to move”), alb.shushurimës, let. šalkas, etc.

   Nu cumva avem aici, conform variabilelor mai vechi, un termen dacic care se suprapune peste lat.fremere? Dosoftei transformă v în ghe conform specificului de grai moldovenesc, alte graiuri transformă v în h (dacicul hrapă de ex.) și probabil ar fi ajuns și la freamăt pe direcția asta.
   https://en.wiktionary.org/wiki/fremo#Etymology

   Originalul dacic ar fi un derivat cu prefixul *awa („out of”) : *v-re(a)măt.
   https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%81rewg-

   Posibil coradical: http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=roar
   roar (v.)
   Old English rarian „roar, wail, lament, bellow, cry,” probably of imitative origin (compare Middle Dutch reeren, German röhren „to roar;” Sanskrit ragati „barks;” Lithuanian reju „to scold;” Old Church Slavonic revo „I roar;” Latin raucus „hoarse”). Related: Roared; roaring.

   Un sens de tumult, mișcare dezordonată, haotică, ar aminti de tema secundă din comentariul asupra păsării „caporemă” (capântortură, sucitoare, vârte-cap).

   Comentariu de Sorin5780 — mai 19, 2016 @ 9:02 am | Răspunde

  • Am găsit un cordical tracic:
   Rumbodona (in a guide-book) – village in Aegean Thracia, today – Geniseja (before Enidzhe). A two-component name: Rhumbo- is identical to the Latv. Rum̃ba, a main tributary of the Dvina river, the place names Rum̃ba, Rum̃b, Rum̃bas, the Latv. place name Rumbai, etc., from the related to the Lith. rum̃bas, rùmbas, rumbà ‘periphery’, from the IE *rbmb(h)-; the second component -dona is related to the Old-Ir. dū, (Genitive) don ‘place, country’, the Greek chthōn ‘soil, land’, from the IE *ghdhōm.
   http://www.kroraina.com/thrac_lang/thrac_4a2.html

   Deci forma cea mai veche este *rumbo, unde u devine â.La fel ca alb.sumbull față de sâmbure (var. sumbure).
   Nu mai am absolut niciun dubiu că acest cuvânt este geto-dacic.

   Latv. rum̃ba ‘waterfall, river rapids (on Dvinam Vindau)’ nu are legătură cu Lith. rum̃bas, rùmbas, rumbà ‘periphery’, în schimb termenul lituanian ar putea fi coradical cu reg.rubăț:
   TIV s. 1. tivitură, (pop.) refec, (înv. și reg.) tiveală, (reg.) refecătură, roit, tighel, (prin nordul Mold. și nordul Transilv.) rubăț, (înv.) omet. (~ la o rochie prea lungă.) 2. paspoal, tivitură. (Jachetă cu ~ de catifea.)

   Comentariu de Sorin5780 — august 12, 2016 @ 7:21 pm | Răspunde

   • https://en.wiktionary.org/wiki/rr%C3%ABmuj%C3%AB

    rrëmujë f (indefinite plural rrëmuja, definite singular rrëmuja, definite plural rrëmujat)
    disorder, confusion; booty

    Etymology
    From Proto-Albanian *raimuljā[1]. Possibly cognate with German Rummel ‎(“racket, merrymaking”). However, the former etymology is unlikely, given that the Tosk forms rrëmbull and rrumpall render *roumbaulā which could be a substrate cognate of Thracian rhomphaia ‎(“spear, sword”) also inherited in the term rrufe ‎(“lightning”).

    Alternative forms
    (Tosk) rrëmbull
    (Tosk, rare) rrumpall

    Aceste variabile din urmă îmi par a fi înrudite cu al nostru râmboi, nu neapărat var. pentru subst. rrëmujë. Avem o familie lexicală numeroasă care pare să fi ieșit din morfemul *er-, *or, totuși, Rumbodona și alb.rrumpal/rrëmbull par a avea la bază o onomatopee pan-europeană, dacă luăm notă de eng.rumble sau ”Old Norse rymja „to shout, roar”.” . http://www.etymonline.com/index.php?term=rumble&allowed_in_frame=0
    Probabil și reg.ramăt (hărmălaie, tumult) este coradical cu alb.rrëmujë (disorder, confusion).

    https://en.wiktionary.org/wiki/Rummel
    https://en.wiktionary.org/wiki/rummeln

    PS: am o mică suspiciune că top.Rumbodona se referă la o apă curgătoare, nu la teritoriul tracic în sine. Probabil că *dona este doar un alt nume pentru niște râuri tracice locale, înrudit într-o oarecare măsură cu reg.dunăre. Dacă ar fi să mă arunc cu o supoziție, aș zice că elementele dacice care se opresc în munții Rodopi (dii și alții) aduc și un apelativ *dona (*dānu / *dāna), foarte probabil delimitat la anumite cursuri de apă mai importante: *Donaris, Hebros (?).

    Comentariu de Sorin5780 — decembrie 25, 2016 @ 2:54 pm | Răspunde

   • Posibil să mai avem un exemplu ”tracic” în Bythinia: Chalcedon / Χαλκηδών
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chalcedon
    https://en.wiktionary.org/wiki/Χαλκηδών

    Nu știu cât de bine explicat este acest oiconim prin limba fenicienilor. Mie unul îmi sună la fel de artificială explicația pe cât de iritantă găsesc unele etimologii din DEX.
    Eu cred, așa cum spuneam mai sus, că avem iar un tracic *don, dar ce reprezintă acel *khalkis rămâne de văzut: A stream, called the Chalcis or Chalcedon in antiquity[2] and now known as the Kurbağalıdere (Turkish: stream with frogs), flows into Fenerbahçe bay.

    Majoritatea coloniilor grecești păstrează și vestigii de limbă ale populațiilor autohtone, deci nici aici nu cred că-i altceva decât o denumire a bitinilor (traci), iar ca fapt divers, acel ώ s-ar putea să se fi pronunțat diferit în dial.dorienilor. Parcă-mi amintesc că ώ se pronunța /ō/. La momentul când Bizanțul era întemeiat drept colonie, fiecare cetate stat avea reguli proprii de citire a alfabetului. Uniformizarea scrierii cu un singur alfabet vine odată cu adoptarea celui ionic în sec. 4 î.d.Hr.
    https://www.britannica.com/topic/Greek-language

    La acea dată e posibil ca originalul tracic să fi fost încă *dān. Cred că abia prin sec. II d.Hr. începe să se închidă în *don (vezi arh.don și osset.don) în spațiul TDM.
    Nu exclud, la fel ca-n dialectele grecești, ca unele transformări fonetice precoce să fi luat avânt cu cel puțin două sau trei secole înainte. Asta rămâne să fie determinat de către specialiști.

    Regele Nysos primește un mesaj la Delphi pentru locul întemeierii viitoarei colonii Byzantion (după fiul său), dar nu cred cred că Byzas interpretează corect mesajul: „the land opposite the city of the blind”.

    Orbul cred că era Marea Neagră (= Πόντος -Póntos s.m.), numită astfel în tracică și mai târziu în evul medieval. https://en.wiktionary.org/wiki/akls#Etymology

    Comentariu de Sorin5780 — iulie 16, 2018 @ 12:29 pm | Răspunde

 10. Apropo de acel radical baltic ramus din articol, avem subliniat o întreagă familie de cuvinte sub morfemul *ros, *res!! „ramus ‘quiet, calm’ [Lith. ramùs ‘quiet’, Old-Ind. rámate ‘to stay quiet, to rest’]. ”

  Ba chiar cred că am moștenit și noi un cuvânt care are un corespondent albanez (*moesic probabil):
  Alb.resht, eng.rest și reg.rast (1. inflamație a splinei; infarct. 2. repaos, popas. 3. grindă transversală de susținere a tavanului; DAR 2002)
  https://en.wiktionary.org/wiki/resht#Albanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/rest#Etymology_1

  reshtje – pause, break, rest

  Ca o observație, lit.ramus e coradical cu lit.rova (calm) și got rimis (tranquility), dar nu e trecut în link-ul de mai sus (eng.rest).

  Alt radical a dat cu siguranță sensul nr. trei:
  alb.resht – I secure with a fence (corodacil al lat.erectos, ērigere)
  rom. rast – 3. grindă transversală de susținere a tavanului

  Ar fi interesant de văzut cum s-ar transforma acest radical *h₃reǵ- prin derivare cu sufixul IE *tos. Oare la fel pentru dacică precum s-a transformat în latină și greacă, unde g devine c, iar pentru grupul satem, z devine s (sh)? Cu siguranță așa a fost cazul.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%83re%C7%B5t%C3%B3s
  av.rashta
  kurd.rast
  alb.resht

  Cred că mai avem cuvinte interesante prin monografii (de localități) și dicționare care ar putea intra sub acești radicalii prezentați aici.
  Poate răstoc sau răzmiș (cu sincoparea unei vocale neaccentuate)
  https://dexonline.ro/definitie/r%C4%83stoc
  https://dexonline.ro/definitie/r%C4%83zmi%C8%99

  Răzimar(spetează) e cu siguranță autohton, măcar prin tema sa.

  Comentariu de Sorin5780 — mai 16, 2016 @ 11:13 am | Răspunde

  • Oare răstoc (amânare, păsuire) nu este o formă prefixată (răs-) a temeie dacice *tec-, *tac?
   Sensul de „zi de odihnă” este clar înrudit cu alb.resht și eng. rest.
   răzmíș adv. (pop.) hotărât, cu tărie.
   Ăsta mi se pare tare de tot. Nici nu putea fi mai clar.

   Am dat mai demult niște coradicale albaneze și dacice (teacăr) din rad.*tek- to flow (run). (sl. *tokъ – “flow, stream”)

   https://dexonline.ro/lexem/r%C4%83stoac%C4%83/47698
   RĂSTOÁCĂ, răstoace, s. f. Vîrtej produs în locul unde o apă curgătoare, puțin adîncă, trece peste prund și peste bolovani; gîrlă puțin adîncâ, formată prin abaterea apei, cu scopul de a se prinde pești în albia secată. Departe, se auzeau ca în vis ape fierbînd în răstoace. SADOVEANU, O. I 305. Vezi izvoare zdrumicate peste pietre licurind… Ele sar în bulgări fluizi peste prundul din răstoace, În cuibar rotind de ape, peste care luna zace. EMINESCU, O. I 85. – Pl. și: răstoci.

   RĂS- (Înaintea vocalelor și a consoanelor sonore, în forma răz-) Element de compunere care: 1. a) formează, de la verbe, derivate care exprimă o împrăștiere, o repetare sau o intensificare a acțiunii exprimate de verbul simplu.
   a) formează, de la verbe, derivate care exprimă ideea revenirii la o stare mai veche;

   Ce dau ca etimologie privitor la răstoacă nu cred că e neapărat corect. potok este pârâul, iar rostok este vlăstar, mugur (uredh- groth: reg.radăș, a ardica, rast (inflamare a splinei), poate top.Ardeu; celt.ard (înălțime), aird (promontoriu), lat.arduus, sl.rast, etc.)
   rus.расток https://en.wiktionary.org/wiki/%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA

   Nici accentul nu s-a păstrat ca-n limbile slavice. Dar asta nu cred că se întâmplă prea des oricum.

   Comentariu de Sorin5780 — iunie 27, 2016 @ 1:07 pm | Răspunde

  • ROSTOPÁLĂ, rostopale, s. f. (Regional, Muntenia) Pală mare de fîn. ◊ Expr. A lua cu rostopala = a lua cu hapca, a lua cu forța, cu de-a sila
   rostopálă, rostopále, s.f. (reg.) 1. (și ca rostopol) pală mare de fân. 2. vârtej, valvârtej 3. ropot (de ploaie). 4. iuțeală, avânt.
   https://dexonline.ro/definitie/rostopală

   Am completat un pic definițiile din alt dicțioanar, însă tema ar fi fost interesantă de analizat determinantul rosto-. Este același cu sl.rast sau radăș (probabil v.*radiș, *radeș)?
   Tema (pală) este considerată autohtonă.

   Comentariu de Sorin5780 — decembrie 10, 2017 @ 11:25 am | Răspunde

 11. rămas a. învins: a se da rămas. ║ n. 1. acțiunea de a rămânea: rămas bun, adio ! 2. rezultatul ei: rămășiță.
  rămás n. (d. rămîn. De aicĭ vine ung. ramasz, rest). Acțiunea de a rămînea. Rest, rămășiță (Vechĭ). Rămas bun, adiĭo, vorbe adresate la o plecare pe mult timp orĭ pe tot-de-a-una: a-țĭ lua rămas bun (a zice „rămîĭ cu bine, rămîĭ sănătos”).

  S-ar putea ca ungurii să fi păstrat un sens pierdut la noi, ung. ramasz – odihnă.
  MAS ~uri n. 1) Oprire pentru odihnă (peste noapte). 2) Loc de odihnă peste noapte. /<lat. mansum

  mansum este forma de participiu pasiv a verbului lat.manere (a rămâne – rămas). Probabil că se confundă cu un dacic *rami, *romula sau chiar *romaest. Ca să fie dacic, ar fi trebuit să avem ceva ca rămaș, *rămură sau chiar *ramă, cine știe!.

  alb.resht https://en.wiktionary.org/wiki/rest#Etymology_1

  Conform entopicului adurmiș (pădure mare) un astfel de dacism (*ramuș) putea da un apelativ pentru un codru nemișcat, adormit. Un fel de romuva
  "abode of inner peace" a dacilor, o imagine mentală foarte prezentă în filmele "fantasy". Atunci când nimic nu mai mișcă sau sună în pădure, urmează grozăvia, "blood and gore".

  adurmiş s.n. Pădure de fag şi brad (ST MAT ONOM, Bistriţa-Năsăud, Sebiş); top. pe Valea Superioară a Şieului.  Et. vb. adurmi < adormi + suf. -iş. http://editurauniversitaria.ucv.ro/dictionar-entopic-al-limbii-romane–vol-1/cuprins
  Ceva, ceva am mai spus aici: (v.ultimul comentariu: https://toponime.wordpress.com/2011/08/26/durmitor-si-fratii-sai-%E2%80%93-despre-toponimele-balcanice-cu-sufix-%E2%80%99-tor%E2%80%99/

  Comentariu de Sorin5780 — iunie 27, 2016 @ 11:01 am | Răspunde

  • rămas (învins: a se da rămas) sau A pune rămas = a face prinsoare.(rămășag) sunt foarte bizare. La fel și rămig (rămășiță).

   Parcă n-au sens prin verbul ”a rămâne”. Sensul de rămășag l-ar putea asemăna sansc.artha prin rad.ar- to join, to fit. Adică mă leg să fac ceva, la fel ca eng.wager, wage din *wedʰ-
   to bind, to secure
   to pledge, to guarantee
   to lead
   https://en.wiktionary.org/wiki/%E0%A4%85%E0%A4%B0%E0%A5%8D%E0%A4%A5#Sanskrit

   rămas a. învins: a se da rămas. ║ n. 1. acțiunea de a rămânea: rămas bun, adio ! 2. rezultatul ei: rămășiță.
   sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)

   overpowerd ? : https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/rammaz

   Comentariu de Sorin5780 — februarie 5, 2017 @ 3:49 pm | Răspunde

   • RĂMÁȘ s. v. pariu, prinsoare, rămășag.

    Proto-IE: *rem-
    Meaning: to prop up
    Old Indian: rámati, ramṇāti ‘to stop, make fast’

    To make fast = (Naut.) to make secure; to fasten firmly, as a vessel, a rope, or a door.
    https://www.thefreedictionary.com/To+make+fast

    Poate ”rămaș” are sens prin acest radical *rem- dar te întrebi ce obicei aveau Dacii pentru a explica conceptul de ”prinsoare”! Eu zic că nu-i nevoie să complicăm prea mult lucrurile și să luăm de exemplu traducerile sale din alte limbi (wager, stake, pledge, bet; Let.likme, Alb.betim, baste – Arom.baste)
    wage: https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/wed%CA%B0-

    stake „to risk, wager,” 1520s, perhaps from notion of „post on which a gambling wager was placed” [..] probably form earlier sense of „mark off territory.”
    https://www.etymonline.com/word/stake?ref=etymonline_crossreference#etymonline_v_45542

    Ar fi interesant de văzut dacă nu cumva Dacii jurau pe bornele teritoriului arondat așezării lor, iar rămaș semnifica și ”dornă de piatră” (Dorna Cândrenilor) sau ”piatră semn”. https://muscelpedia.ro/aboutus/index.php?pid=180
    http://www.academia.edu/4942626/Camelia_BURGHELE-_Hotarul_satului._Receptarea_valorilor_multiple_ale_hotarului_%C3%AEn_societatea_tradi%C5%A3ional%C4%83

    Vorbeam mai demult de un obicei de hotărnicire din Muntenia unde teritoriul satului era înconjurat într-o procesiune aproape tribală, iar la anumite repere cunoscute de comunitate din vechime se sculpta efigia unui bour și erau pălmuiți băieții de șapte ani ca să țină minte limitele. La urmă erau sacrificați (parcă) doi boi negri și întreaga comunitate participa la festin.
    Mă gândeam atunci că unele clanuri dacice puteau avea o dangă personalizată pe care o sculptau (sau dăltuiau) la anumite repere, atent alese și cunoscute de către toți. Asta ar fi în perioada când majoritatea populației era analfabetă, iar un exemplu bun ar fi delimitarea teritoriului în favoarea ausdecensilor de către romani și în defavoarea Geților autohtoni.

    Deci rămaș ar putea fi coradical cu reg.remeș. https://dexonline.ro/definitie/reme%C8%99
    Vezi și vb.îmbărbura cu der.îmbărburad. https://hroderic.wordpress.com/2013/11/07/imbarburad/

    Dacă ar fi rad. *rem- ”to prop up”, mă gândesc că putem avea niște vechi stâlpi sculptați sau chiar un morman de pământ sau piatră, ca semn de hotar între moșii.
    Grecii jurau pe bornele astea numite ἕρμα (hérma „prop, heap of stones, boundary marker”) iar Hermes era zeul acestor hotare. Trebuie să fi avut și dacii un personaj similar care garanta inviolabilitatea bornelor de hotar sau pedepsea transgresia lor.
    https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BC%95%CF%81%CE%BC%CE%B1#Ancient_Greek

    Comentariu de Sorin5780 — februarie 1, 2019 @ 7:57 pm | Răspunde

    • „regii lor [ai tracilor], fara ceilalti cetateni, cinstesc dintre zei indeosebi pe Hermes [ = Mercur] si jura numai pe el, sustinand ca se trag din acesta” (Herodot)

     PIE *swer- „to speak, to swear, to curse” (starling.rinet.ru) > gr. hermǟnéu̯ō , lat. sermō, -ōnis. Probabil în tracă tot un *serm-. Cândva mă gândeam (greșit) și la Sarmizegetusa din această perspectivă.

     Comentariu de Roderick — februarie 1, 2019 @ 8:32 pm | Răspunde

 12. Dacă s-ar fi păstrat în dacică ceva din acest adj. *rēm- (dark) ar fi devenit cu siguranță *rom(a) conform transformărilor fonetice specifice vocalelor lungi, deci Rromul tot țigan (ars, negru, brunet) rămâne.

  Ironic este că și acest albanism rrëmujë (var.rëmullë, rrëmullë; dac.Romula?) descrie foarte bine această comunitate de venetici.
  https://en.wiktionary.org/wiki/rrëmujë
  Nu cred că este coradical al lat.rūmor (*reu-, *rēu-, *rū̆- ”to roar, murmur”/*rAwǝ- ”to shout, to roar”), dar ar putea fi legat de acei ramae de mai sus.

  În limbile celtice și semitice are un întreg istoric acest *rham, ram-, *rem: pag.37
  https://books.google.ro/books?id=I89aAAAAcAAJ&pg=PA32&lpg=PA32&dq=novantes+tribe&source=bl&ots=9d3R_zKqXo&sig=ud0tCQhg44ar-pawUg6dw2lktcw&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwixvbnJ347bAhWLbZoKHZY6D7sQ6AEIMTAC#v=onepage&q&f=true

  Comentariu de Sorin5780 — mai 19, 2018 @ 10:26 am | Răspunde

 13. Dacă Cotinii erau de origine celtică puteau lăsa și acestă Ramidava. Celții puteau intra în Ardeal ca secuii și maghiarii și apoi trec peste Carpați spre gurile Dunării, datorită slăbiciunii geto-dacilor la momentul respectiv. Din istoria rezistenței triburilor est-baltice în fața germanilor motivați religios (și pecuniar) e clar că lipsa unității, și până la un anumit punct corupția și setea de putere a unor lideri baltici, produc pierderile teritoriale medievale. La fel cred că se produce și criza traco-dacilor din sec.IV-III î.d.Hr. Celții vor trece printre traci și iliri ca strepedele prin brânză (bănuiesc).

  Dar în caz că Ramidava e dacică și doar limbile baltice ar mai putea aduce o tălmăcire, aduc un verb care probabil explică și remeș: Latv. dial. ramīt ‘to bury; to dig’ (lărgire din rei-1 to tear, cut?)
  http://www.esparama.lt/es_parama_pletra/failai/ESFproduktai/2014_Foundations_of_Baltic_Languages.pdf
  let.ramīt v. a.-ju to castrate
  http://runeberg.org/laen1964/0272.html

  Primul se presupune c-ar fi din dialectul vechilor ”curoni ”. Nu știu cum a fost românizat acel etnonim, dar cel mai apropiat dpdv etimologic ar fi *curșian sau *curșean, și probabil este etimologic identic cu romanicul corsar.

  Alte verbe interesante din primul link, care ar putea avea un corad.grecesc: ”mantāt ‘to practice magic for protection; to charm away’, Lith. dial. mantauti ‘to heal’ , Lith. ramìnti ‘to console’, dial. ramėti ‘to calm down’ (Laumane 2000).”

  Am parcurs cartea respectivă rapid să găsesc ce mă interesează pe mine imediat, cuvinte înrudite cu cele tracice și albaneze. Explică admirabil câteva transformări fonetice curioase, iar istoric s-ar putea să explice și acele contacte răsăritene și sudice ale balticilor cu tracii și fino-ugrii. De exemplu, yatvingii ar fi putut fi foarte interesanți pentru noi. Se presupune că ar avea legături cu înaintașii maghiarilor, deci e posibil ca la un moment dat, în timpul marilor peregrinări ale popoarelor, aceștia să fi fost forțați să treacă mult spre nord-vest, baștina lor fiind mai spre Nipru și Volga. Bineînțeles, nu-i de respins nici posibilitatea ca iranici și maghiari să fi avut contacte cu aceștia ”in situ”, iar aceștia să fi fost situați mai la sud, spre tracii-nordici.
  Din lexicul lor remarc ſmakra (=barbă, alb.mjekër, OInd. śmáśru- barbă, Lith. smãkras ‘bărbie’), mard ‘man’ (bărbat; cel mai probabil iranic), argikaſ ‘rainbow’, aucima ‘village, country’, weda ‘way, street’ (Vedea?).

  PS: chiar și lit.ùpė (dial. ũpė, upìs, ùpis; Old Prussian apē “river”) cred că ar putea avea o explicație bună în link. Posibil ca etimonul lor primar să fi fost *āpē, iar est-balticii să fi avut transformarea *uapē și ùpė. https://en.wiktionary.org/wiki/upe#Latvian

  Comentariu de Sorin5780 — mai 30, 2019 @ 8:03 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: