Istoriile lui Roderick

Ianuarie 4, 2010

Fiica Soarelui

Filed under: Kogaionon,Panteonul Dacic,Traco-geto-dacii — Roderick @ 11:08 pm

În mitologia greacă, Phaetusa este una din fiicele zeului-Soare, Helios. Numele ei este „perechea” lui Phaeton , de asemenea fiu al lui Helios. Cuvintele sunt derivate din PIE *gʷhai- , care cred că a dat în limba dacă *Getusa (strălucitoarea?) , corespondentul numelui zeiţei Phaetusa.

***

După Sorin Olteanu ( http://soltdm.com/forum/viewtopic.php?t=11 ):

„Există, de ex. toate şansele ca trac Gaidreas să fie corespondentul gr. Phaidros (mai ales că într-adevăr ie *gwh a dat în greacă *ph, iar în tracă *g, iar rad. *gwhaidro- însemna ‘strălucit(or)’, foarte potrivit pentru un nume de persoană)).”

I. Duridanov reconstituie tracul

gaidrusbright, clear’ [Lith. gaidrùs ‘bright, clear (cloudless)’, Greek phaidrós ‘shining, bright, cheerful’]. ” ( http://groznijat.tripod.com/thrac/thrac_5.html )

***

Acest ipotetic *getusa trimite spre numele capitalei Daciei, dacă acesta ar fi separat  în Sarmi-ze-getusa sau  Sarmize-getusa.

Dacă Phaeton reprezintă luceafărul de dimineaţă ( planeta Venus ) , merită cercetat dacă Sarmizegetusa Regia, prin arhitectura ei sacră, poate fi legată în vreun fel de ciclul acestui astru.

Sensul de „strălucitor” nu e însă neapărat legat de aceasta.

Din radicalul PIE *gʷhai- ar putea proveni şi numele geţilor.

Anunțuri

13 comentarii »

 1. Poate asa le pareau getii , stralucitori . Poate purtau celebrele podoabe si obiecte de aur . Ma refer la getii de pe ambele parti ale Dunarii .

  Comentariu de oroles — Ianuarie 7, 2010 @ 9:46 pm | Răspunde

  • Posibil.
   Totuşi se pare că vecinii geţilor, tracii propriu-zişi purtau mai multe podoabe de aur decât geţii.

   Comentariu de Roderick — Ianuarie 10, 2010 @ 9:07 pm | Răspunde

 2. Asa pare , dar sant povesti cu sabii , securi si scuturi de aur gasite pe la noi . Unii jura ca le au vazut . . . dar atat . Ma intreb unde e aurul agatarsilor ( chiar daca nu erau traci ) .

  Comentariu de solo — Ianuarie 11, 2010 @ 7:02 pm | Răspunde

 3. În zona Botoşaniului, la ţară bineînţeles, la căruţă se mai spune şi acum FAETON sau FAITON (diferenţă de pronunţie)

  Comentariu de sabinus — Februarie 5, 2010 @ 4:38 pm | Răspunde

 4. „Faeton”, după DEX, e un neologism provenit din franceză.

  Comentariu de Roderick — Februarie 8, 2010 @ 6:27 pm | Răspunde

 5. Poate PIE *gʷhai- să fie la originea lui „Gebeleizis” ?

  Numele Phoebus ( dat lui Apollo ) provenind din gr. „phoibos” – strălucitor, pur – are în cele din urmă o origine necunoscută.

  I.I. Russu menţionează printre „părerile vechi,fără valoare” asupra numelui zeului dac una a lui Roesler – pentru care „din motive etimologice Gebeleizis ar fi zeul soarelui, fără a face cunoscute cititorului acele motive etimologice ” ( „Religia geto-dacilor”, Ed. Dacica 2009, p. 71).

  „Phoebus” ar putea proveni însă ( ? ) din PIE *bhā- (*bhō- ) „a străluci” ( din care derivă „photo-„).

  Comentariu de Roderick — Aprilie 21, 2010 @ 12:16 pm | Răspunde

 6. PIE *g’era- „a creste, a imbatrani” – poate constitui o origine ( mai putin probabila insa decat altele ) pentru „Zarmi-„…

  Comentariu de Roderick — Mai 10, 2010 @ 4:09 pm | Răspunde

 7. Un nume romanesc actual este Gaidargiu

  Comentariu de sabinus — Mai 11, 2010 @ 6:50 pm | Răspunde

 8. […] pentru “-getusa” , nu am încă motive să renunţ la opinia că ar putea însemna “strălucitoarea” , reprezentând un corespondent exact al numelui zeiţei Phaetusa ( din PIE *gʷhai- ). ( Nu ar fi […]

  Pingback de Sarmize-getusa , strălucire şi aur « Istoriile lui Roderick — August 31, 2010 @ 3:58 pm | Răspunde

 9. În opinia anticilor greci, geții erau ai pămîntului, ai zeiței Gaia-Geea etc.Mai interesant ieste Helios care avea sensul de cerc în greacă iar românii încă mai păstrau pînă mai ieri hora satului cu valențe sacre și o întreagă gamă de obiceie originale,dansată numai Duminica(ziua lui SOL INVICTUS).Pînă la urmă ce înseamnă horă dacă nu un cerc sacral, o punere în scenă,o sărbătorire a astrului.Hora are mai multe semnificații în română,de la hoară(lînă spălată în piuă și sat aromânesc parcă ?)apoi horitură(căpiță de fîn și întreg procesul de adunare a fînului pe tîrș) a hori(strigături,a cînta) și horă(cor),horiște(loc sau sală unde se dansează)..ce mai, o bogăție semantică consistentă,arătînd că este foarte vechi pe aici.Nu uitați cetatea de scaun al lui Dromihete care putea semnifica atît forma de cerc a așezării cît și simbol al credințelor locale(Helis 300 î.Hr.încă nu se rotacizase acest termen).Albanezii încă mai au un cuvînt înrudit pentru soare.Nu știu dacă grecii ar trebui să-și însușească numai ei acest termen cînd e prezent pînă la ruși chiar în aceeași formă.Sinonimul horei ar fi colacul,sau kolo ca la sîrbi..deși și aici ar fi tracicul KOLOVRISMOS.
  Acum întreb, care mai e sensul să discutăm despre un ipotetic gaidros dispărut cînd s-a păstrat cel mai vechi și mai original termen Helios/Horos?(nu uitați de călărețul trac,Caloian-soarele).. aici e o pîine de mîncat!

  Comentariu de Ioan Albu — Octombrie 21, 2010 @ 7:03 pm | Răspunde

  • Nu știu dacă a mai făcut cineva o apropiere între numele Cavalerului trac și Hursa/Hros germanic pentru cal, dar dintr-o mai veche rădăcină pentru a fugi, ca și corere lat. sau galezul carros(car). Cine e pasionat de etimologia după ureche(poporană :) dar și cu accente serioase,valabile, puteți citi acest articol (e un fel de zeitgeist pentru pasionații de religie,lingvistică și paralele dubioase între culturi): http://www.gravity.org/mythology/myth_iframe_4b.html

   Comentariu de Ioan Albu — Noiembrie 3, 2010 @ 9:30 pm | Răspunde

 10. Legat de PIE *gʷhai- „luminos” mi se pare a fi numele lui Goitosyros, zeul scit pe care Herodot il identifica lui Apollo.

  Dupa wikipedia care il citeaza pe Vasmer
  „Goitosyros or Oitosyros = Apollo. Perhaps Avestan gaēθa- „animal” + sūra- „rich” „

  Comentariu de Roderick — Iunie 28, 2011 @ 11:53 am | Răspunde

 11. http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+727&root=config
  gʷet- to speak
  *getusa poate însemna ceva „spus”, poate chiar un verb a binecuvânta dacă prima temă *ZARMIZE înseamnă templu. Cine știe dacă nu chiar locul (templul?) consfătuirii de care vorbea Iordanes. Locul unde erau învățați dacii legile morale și alte științe.

  Dacă s-ar fi păstrat poate ar fi arătat ca vb.a jetui (a se îndopa) din gʷet- er/n- „chest, crop” (?)

  Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 14, 2014 @ 5:50 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: