Istoriile lui Roderick

februarie 17, 2010

De neamul moldovenilor ?

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 12:01 pm

Într-o wiki-hartă genetică a distribuţiei haplogrupului I se observă caracterul oarecum insular al Moldovei:

( sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I_(Y-DNA) )

În această „insulă de mare densitate” se pare că nu e inclusă şi mare parte din Bucovina, zona istorică a „descălecatului” din Ardeal. În centrul „insulei” e Basarabia.

Nu ştiu cât de veridică e această hartă. Dacă e adevărată, ea ar indica prezenţa, în Moldova, a unei populaţii care nu e de origine sud-europeană, nici slavă, nici turanică. M423 mai apare pe hartă -cu densitate foarte mare- pe coasta dalmată ( illirii ? ), dar şi în Scoţia ori Irlanda; „ruptura” care apare în Polonia între două populaţii cu densitate mai mare a M423 poate indica o rută de migraţie care le-a separat (?).  M223 mai e întâlnit mult în nordul Germaniei până în Cehia, dar şi în Bretania.

Poate că în ceea ce priveşte Moldova, diferenţierea e dată de urmaşii dacilor liberi şi poate ai tribului ( celto-germanic ) al bastarnilor.

Se poate merge, însă, mai departe: „insula moldovenească” aduce aminte de harta răspândirii culturii Cucuteni:

(sursa imaginii: absoluteastronomy.com )

De pe site-ul de provenienţă a ultimei imagini:

„The sudden disappearance of many Cucuteni-Trypillian villages lead archaeologists to believe they were conquered and assimilated into another culture. These people, likely I2a1 in Haplogroup I and kurganized by the horse riding Indo-European tribes are still living there today.

(I2a1 nu se regăseşte pe hartă în Moldova, ci doar în Sardinia şi Spania (M26) )

*

Aceste înrudiri ancestrale sunt mult mai vechi decât diferenţierea popoarelor antice. Totuşi, ele pot fi vehiculate politic. O hartă a distribuţiei genelor – precum cea de mai sus – poate da apă la moară celor care, de obicei în duh sovietic ( dar mai sunt şi alte cazuri ) ,  susţin că moldovenii ar fi altceva decât români. La urma urmei, se pot găsi pretexte pentru orice.

9 comentarii »

 1. Da, la pre-indo-europeni m-am gandit si eu. Dar vezi tu: gena este de multe ori (nu intotdeauna, dar de multe ori) batuta de cultura. Exemplul clasic este cel al hunilor, care de fapt nu erau un grup etnic (genetic) bine definit, ci o congregatie laxa de diverse grupuri etnice / genetice stranse intr-o confederatie in scopuri razboinice / de expansiune.

  Astel intalnim in aceeasi galeata si mongoli, si turanici, si indo-europeni de varii spete: si alani / oseti si alti iranieni, urmasi ai scitilor si sarmatilor, dar si germanici si slavi prinsi intru vasalitate in tavalugul care a maturat de la est la vest jumatate de Eurasie.

  E fascinanta istoria asta a epocilor pre-moderne… :)

  Comentariu de Turambar — februarie 21, 2010 @ 5:37 pm | Răspunde

 2. Se poate specula la nesfarsit….
  De exemplu, prezenta lui M 223 in zona Moldovei dar si in zona germanica, ar putea fi legat ipotetic de migratiile germanicilor, incepand cu bastarnii….

  Comentariu de Mister Z. — februarie 22, 2010 @ 1:25 pm | Răspunde

 3. Indiferent care e explicația acelor zone cu concentrație mai mare,la o privire superficială pare ca o autostradă a migrațiilor care a spart un grup compact în trei puncte de rezistență

  Comentariu de Sorin Ulianu — mai 1, 2010 @ 4:22 pm | Răspunde

 4. Lăsînd la o parte domeniul stufos și înșelător al geneticii, mai captivant ar fi studiul asupra cuvîntului „neam”.Un inginer, Alexandru Pele, era de părere că neam și toate cuv.derivate sînt mai vechi în română decît în maghiară.În Dex. neam are o bogăție mare de sensuri, începînd de la neam ca popor sau familii înrudite prin sînge, țarină lucrată de o familie,pînă la nemeș/nămiș/nemeșesc din Mold.medievală care însemna proprietari de pămînturi,boiernaș sau urmași unui boier mare.Ar mai fi și a năimi cu sensul de a închiria, a tocmi oameni pentru o muncă, a arenda…dar și sensul dat de un bloger drept pădure sfîntă(legat de celți-nemetos) ceea ce nu se confirmă la o căutare prin dicționarÎn maghiară e numai sensul de neam cu avere,oameni legați prin sînge(Trans).În antichitate, grecii aveau o împărțire administrativă pe districte numite NOMOS(provincie,lege,obicei), transplantată de Ptolemei și-n Egipt ca nome și nomearch(conducător de district)- nomos avea sensul de organizare, „managing” cum spune Online Etymology Dictionary.În latina clasică nemos a fost semnalat ca pădure sfîntă,ogor sau loc de păscut(Tacitus,Pliniu), la fel și-n greaca antică(nomos).În greacă a fost și sursa cuvîntului nomados – a găsi locuri de păscut pentru animale.În lit.nomos înseamnă lot arendat iar nemein – a pune animalele să pască.Toate astea vin din radicalul PIE nem- a împărți, divide, distribui, arenda.
  Bănuiesc că la noi a fost mai întîi neam- țarină lucrată de o familie apoi a venit neam ca familie și proprietar de pămînt plus a năimi..relație ce s-a răspîndit în Ardeal. și Moldova cu toate derivatele concurînd pe moșie în sud și răzeș în unele părți ale Mold(arendași ai pămîntului aparținător de sat-din lat.radius)
  Interesant este că românii au păstrat numai semnificațiile de bază pe cînd lumea greco-romană l-au derivat în -n construcții academice.
  Meritul descoperirii îi aparține în totalitate lui A.Pele.Oare ungurii au inventat(nem) ceva sau l-au împrumutat și ei de la alții? Voi ce ziceți?

  Comentariu de Ioan Albu — septembrie 28, 2010 @ 4:46 pm | Răspunde

 5. Interesantă harta aia pentru că fiecare subclasă a haploogrupului poate fi etichetată etnic(cel puțin ca supoziție): M423 poate fi iliro-carpo-tracic cu mici infuzii pînă în Irlanda Scoția(poate vestiții cimerieni) iar cele cu indicativ M223-M253 sînt germanice și celtice.Teoretic cel puțin, haplogrupul I este european specific și s-a răspîndit spre nord odată cu retragerea ghețarilor(în avandardă chiar),deci ar fi normal să presupunem că originea sa e balcanică.Vestea proastă e că acest segment al genomului oferă o slabă protecție împotriva HIV iar progresia bolii e foarte rapidă.Vestea bună e că s-a descoperit un remediu minune chiar săptămîna asta. :)) moldovenii noștri prolifici vor fi în siguranță!
  Într-un viitor nu foarte îndepărtat am putea avea fiecare cîte un carnet de sănătate în care să fie trecut profilul genetic și predispozițiile la bolile uzuale în epoca noastră sau genetice.Mă întreb care companie de asigurări medicale va mai accepta un client care are n predispoziții.
  Sînt curios dacă există o hartă din asta numai despre români și care este numărul celor testați?

  Comentariu de Ioan Albu — decembrie 19, 2010 @ 11:46 am | Răspunde

  • http://www.jogg.info/41/Wiik2.pdf

   Comentariu de Ioan Albu — decembrie 19, 2010 @ 1:31 pm | Răspunde

   • https://evenimentulistoric.ro/schimbari-climatice-din-secolul-vi-d-hr-invocate-pe-o-celebra-piatra-runica.html

    Mai demult am pus aici un articol de pe Descoperă.ro care explica împrăștierea slavilor după un cataclism din sec.VI, exact același care pare să fi înjumătățit și populația Scandinaviei, schimbând probabil foarte mult și credințele lor în consecință.
    Întrebarea este de ce ies slavii marii câștigători după sec.VI și restul (celți, germani, poate daci) perdanți în estul și centrul Europei! Au fost slavii protejați în teritoriul lor de baștină din Belarus și nordul Ucrainei? Profită de neșansa vecinilor, care-s efectiv decimați datorită lungilor ani de iarnă continuă și pierderea recoltelor?

    Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 11, 2020 @ 1:53 pm | Răspunde

    • Slavii pare că au ajuns peste tot populația stabilă, sedentară, practicând agricultura.

     Comentariu de Roderick — ianuarie 12, 2020 @ 10:23 am | Răspunde

  • Nu mă prea încântă viitorul. Probabil că de asta mi se pare mult mai interesant trecutul.

   Sincer, mi se pare o mare naivitate să lupţi pentru viitor ; acest efort are uneori o aură romantică, însă în majoritatea cazurilor e de o platitudine înspăimântătoare, zoologică. Şi eu sunt naiv, însă nu întotdeauna.

   Comentariu de Roderick — decembrie 20, 2010 @ 12:30 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: