Istoriile lui Roderick

iunie 28, 2010

Cosânzeana

Filed under: Panteonul Dacic,Traco-geto-dacii — Roderick @ 2:39 pm

În „Limba traco-dacilor”, I.I. Russu pune în evidenţă formantul „Cos-„ într-o serie de nume traco-getice.

Unul din acestea este Cosingis , nume purtat de o regină a bitinilor. Apoi Cosingas, căpetenie tracă şi preot al Herei, poate şi Koson – numele imprimat pe cunoscutele monede dacice.

După I.I. Russu, acestea pot proveni din acelaşi radical IE ca şi numele tribului costobocilor, anume *kʷek’- „a apărea, a vedea, a arăta”.

*

Cred că numele Cosânzenei din basme ar putea fi legat, de asemenea, de acest radical.

Poate chiar de numele Cosingis.

Interesant e faptul că acest nume e purtat de o regină, iar „Cosingas” se numeşte un preot al Herei, adică al divinităţii feminine supreme.

*

Într-un articol din „Dacia Magazin”- destul de curios în ansamblu – semnat de A. Bucurescu ( „Taina cosonilor” ) e pomenită „Cosânzeana, ce în vechime va fi sunat KOSON-ZINA, adicã „Zâna cea Frumoasă”. Deci KOSON înseamnă „Frumoasă” şi e posibil ca monedele cu aceeaşi denumire să fi fost bătute chiar în timpul domniei sale.” ( ? ? )

*

Interesant este şi leit-motivul popular

„Ileana Cosânzeana din cosiţă floarea-i cântă, nouă împăraţi ascultă” .

„Cosiţă” provine, în cele din urmă, din PIE *kAs- „plete, împletire a părului”. De asemenea, există radicalul *kais- „păr, coamă”.

Nu e exclus ca aceste versuri să indice etimologia cuvântului.

51 comentarii »

 1. Banuiala mea este ca intre Cozia si Cosanzeana exista o legatura, ca ele sa insemne de fapt unul si acelasi lucru. Cred ca: Cozia= Cosanzeana= Frumoasa Zeita= Frumoasa Zina= Frumoasa Fecioara.

  Poate ca ar trebui luata in considerare si Cosanzeana= Co+ Sanzeana= Mica Sanzaiana.

  Comentariu de raveda — iunie 30, 2010 @ 12:13 am | Răspunde

  • Există sintagma „frumoasă coz” ; originea lui „coz” este turca, dacă nu cumva s-a suprapus peste un cuvânt mai vechi.

   „COZ adv. (Reg.; după adjective ca frumoasă, mândră) Din cale-afară, extrem de…, foarte. Frumoasă coz. – Din tc. koz. ” ( DEX 98 )

   „coz s.m. – 1. La jocurile de cărți, atu. – 2. Obiect rar, extrem de prețios, minunăție. – 3. (Adv.) Foarte, din cale-afară. Tc. koz (Șeineanu, II, 147; Lokotsch 1217), ngr. ϰόζι.” ( DER )

   Comentariu de Roderick — iulie 1, 2010 @ 7:01 am | Răspunde

   • În turcă avem köz – atu, tăciuni, zgură, muniţie și în turco-tătară înseamnă „ochi”. 80% șanse să vină din sensul de „atu”, carte care vine foarte rar la joc.
    Înteresant că-n maghiară același cuv. se tălmăcește prin „public, comun, general” și e indirect legat de gr. cosmos ( κόσμος – order, lawful order, government, mode, fashion, ornament, decoration, honour, credit, ruler, world, universe, the earth, mankind).
    Lectură obligatorie/: http://www.etymonline.com/index.php?term=cosmos , http://www.etymonline.com/index.php?term=cosmetic
    Dacă termenul „koson” însemna universal, public, unanim etc? Bănuții de aur au fost împărțiți pe plan local unor căpetenii importante de un rege dac, aveau rol de tezaur și poate de comemorare, întărire a relațiilor inter-tribale.Poate însemna unitate, ordine etc.
    Cosînzeana se putea traduce zîna universului, dar indirect, din ie kwek-a vedea, apărea, arăta, adică zîna a tot ce se vede . Legenda KOSON B sau B KOSON putea să însemne șeful tuturor ( basileos koson ),înrudit cu gr.cosmos; sau e doar un nume dinastic.(sanscrită: kezin, kesarin, kezavat – „having a mane”)
    Nu înseamnă că celelalte derivate normale din IE kas- (kais-) n-ar rămîne valabile și.. dacice.(lat.cassus – gol, void, lipsă, inutil?)

    PS: Te rog să ștergi comentariile mele de mai jos..sînt absolut ridicole și nefondate.Nu știu ce-i în capul meu uneori!

    Comentariu de Ioan Albu — august 18, 2011 @ 4:56 pm | Răspunde

    • S-ar putea să fi păstrat un derivat turcoman prin ”oaie cazană” (roșiatică), la fel și pentru acel cazan de ”aramă”.
     cazan m. căldare mare de fiert rufe, de distilat spirtoase, etc. [Turc. KAZAN]. ║ a. roșiatic, vorbind de oi.
     (Șăineanu)
     Acum să vedem dacă nu-l putem extrage din dacică, căci köz (tăciuni) nu ar fi dat culoarea roșiatică, așa cum avem alb.pruth (roșcat) coradical cu prush și lat.pruna (embers) din *prews- (“to burn up”).

     Cazană ar putea trimite spre un nume al aramei sau al focului. Vezi și koson sau *kozon. Romanii ar fi considerat pe cel din urmă o pronunțare barbară (Vezi Sarmi- și nu Zarmi-zegethusa).

     Cuprul nu are un nume unic la nivelul PIE: https://en.wiktionary.org/wiki/varš#Latvian
     Karachay-Balkar: багъыр (bağır), жез (cez), джез (cez) = aramă
     osset. ærhuy
     lat.aes https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h₂éyos
     sanscr. tāmra, tāmraka (cupru)

     Comentariu de Sorin5780 — decembrie 18, 2017 @ 1:11 pm | Răspunde

     • köz (”ember, cinder”) putea da culoarea roșiatică (adj. cazan, -ă), la fel ca alb.pruth (roșcat) din *prews- (“to burn up”), dar ideea asta cu roșcat/roșiatic mi-a dat o idee. Nu cumva Cosânzeana era corespondentul tracic al Aurōrei (gr. Eos, Héōs), fiica (sau sora) soarelui și lunii? https://en.wiktionary.org/wiki/aurora#Latin
      Am două idei de lucru. Una ar fi că-i zeița roșiatică, deși nu văd cum s-ar explica acest lucru cu resursele lingvistice IE avute până în acest moment. Adjectivul de mai sus pare fără îndoială turcoman.

      A doua s-ar referi fix la radicalul *kʷek’-, *kʷeg’- „a apărea, a vedea, a (se) arăta” (< cazaică; reg. caznă, =poreclă) din care puteau forma un termen pentru răsărit, ca punct cardinal, sau un sinonim pentru Aurora (dacic *aușa, *aușora, din PIE *h₂ews-, *h₂aws- "dawn, east" =albele/auroră/zori, răsărit): Sanscr. उस्र (usrá, “reddish, ruddy; bright; matutinal”) ar sugera un tracic *auștra.

      Cuprul (arama) este un metal roșcat, printre primele folosite de către PIE-eni. https://ro.wikipedia.org/wiki/Cupru

      Am mai vorbit în trecut despre sl.*rudà (''ore, mineral'') din rad.*rudъ (“red, reddish; reddish brown”), conform cu rudărie (zăcământ, mină), rudă, Rodna și altele. Eu am zis că provine din rad. *Hrew- (“to tear up, dig up”) sau *reh₁d- (“to gnaw, scrape, scratch”), dar dacă ceilalți au dreptate, nu cumva primele zăcăminte fieroase exploatate industrial de către traco-iliri și balto-slavi erau cele de cupru?
      O idee mai veche o aveam privind aurul roșcat din Transilvania, care am impresia că se obținea dintr-un aliaj cu același cupru. Nu cred că scoteau zăcământul împletit cu cupru în mod natural. De obicei, minereurile de cupru nu conțin foarte mult cupru (circa 2-4%, rareori peste 7%), de aceea mă îndoiesc că era minat în mod special de către acele popoare antice menționate mai sus. Totuși, singurul nume PIE ale unui metal cunoscut pe scară largă era chiar cuprul (sau bronzul, un aliaj pe bază de cupru): *h₂éyos =a metal, copper, bronze
      https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%82%C3%A9yos

      Cred că astea erau până la urmă acele zăcăminte PIE-ene mai importante, dar proto-germ./celt. *īsarnom și sl.*rudъ se pot referi și la fier.
      https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/%C4%ABsarn%C4%85

      Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 8, 2018 @ 3:31 pm

     • https://en.wiktionary.org/wiki/rau%C3%B0r
      min.03:06 https://www.youtube.com/watch?v=ZJVp-dtCbfc

      Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 11, 2018 @ 6:41 am

   • Se poate să avem latinism în adv. coz : https://en.wiktionary.org/wiki/cos%C3%AC

    Comentariu de Sorin5780 — septembrie 17, 2015 @ 9:26 am | Răspunde

 2. Un sinonim foarte interesant pentru „zână” : „săiastră” ( în Maramureş ).

  „săi-” ar aminti pe „zău” -zeu ( totuşi, de ce nu este în acest caz „zăiastră” ? ) ; a doua parte aminteşte de „estru” ( grec „oistros”, PIE *eis- ), de numele zeiţei Eoster, puţin probabil de Istru.

  Comentariu de Roderick — iulie 29, 2010 @ 10:58 pm | Răspunde

  • Un anume P.Serafimov scrie că „saieto”e tracic și însemna „bright, holly”, ca și sl.svet(o) sau lit.sviesus.
   Deci săiastră ar trebui să fie dacic la origine. http://www.scribd.com/doc/52101772/ETYMOLOGICAL-ANALYSIS-OF-THRACIAN-TOPONYMS-AND-HYDRONYMS
   Am impresia că tot în Maramureș circulă acest reg. CIRITÉL, ciritei, s. m. (Reg.) Tufiș de copăcei; (la pl.) copăcei care formează un desiș (în pădure). – Et. nec.
   …trac.kira= bg.gora,korija = lit.giria = pădure
   PS: kist ar fi tracic conf.sl. cist = cinste

   Comentariu de Ioan Albu — august 28, 2011 @ 8:19 am | Răspunde

   • Cred că „săiastră” ar putea conserva rad.ie „(e)su”- good, well, blessed, din care a mai ieșit gr.„eu” sau proto-slav „sŭ”(z, ză) în compoziții, hitit „așu”. Dacă judecăm limpede (și astral), zeița anticilor era asociată de cele mai multe ori cu planeta Venus sau satelitul Pământului, deci „săiastră” ar însemna „stea binecuvîntată” sau „bună iaste(este)” cu sufixul „re”, așa cum se traduce skt.svastika .
    În aceeași logică am putea judeca astfel, mai simplu și mai apropiat de adevăr, că săiastră s-a format identic cu lat.magister(magis- a master, chief, head, superior, director, teacher, și sufixul ie „-ter”). deci forma primitivă a fost „Suiaster/Suester” …n-are așa mare importanță forma asta, important că am descoperit un nou tracism.
    Dacă aveam și un zeu subpămîntean sau un pers.malefic de poveste „Dușastru”(ie dus- rău, malevolent) era mai evidentă relația cu Săiastră.Dar avem pe „dușman”, să nu ne plîngem totuși.
    În căutările mele pe net, am mai găsit și lit.sveikas- „helthy, strong, sound” care se compune din „sv” (ie „(e)su-”) și ie eiti- going, deci putem recompune arhetipul ie „su-eikas” care poate sta la baza tribului sucilor și a orașului Sucidava, poate chiar și cîteva nume de rîuri românești.Îmi pare rău că nu pot cumpăra cîteva dicționare de regionalisme și arhaisme,acolo se găsesc cuvinte absente din dicționarele de largă circulație.

    Comentariu de Ioan Albu — decembrie 28, 2011 @ 10:56 am | Răspunde

   • N-are nici o legătură cu discuția de mai sus dar am mai găsit un cuvînt sufixat cu ter venit din tracică:gușter http://dexonline.ro/definitie/gu%C8%99ter
    Etimologia dată în Dex e complet greșită, de ajuns să consulți tot spațiul slav și balcanic.Se observă clar răspîndirea lui gușter în spațiul ex-tracic, apoi toate sensurile din română, plus faptul că gușă e recunoscut ca parte a substratului…. am văzut ceva gușteri prin Dobrogea și recunosc cît de potrivită îi e numirea.

    Comentariu de Ioan Albu — decembrie 28, 2011 @ 11:15 am | Răspunde

    • Este în fond o observație bună, dar poate numai pt. gușter cu sensul de ”gît, gîtlej, beregată”.

     Bineînțeles croații zic că gušter este slavic, din aceeași rădăcină ca lat. anguis, gr. óphis.

     Comentariu de Roderick — ianuarie 13, 2020 @ 8:26 pm | Răspunde

   • Știe cineva de unde vine cuv.„șușman”- (înv.) membru în comitetul sătesc în vechea organizare administrativă a Bucovinei ?
    Pe un blog cu nume germanice de evrei, Sussman se traduce „sweet man”.Mai era și un Susskind(sweet child).Dacă nu e împrumutat austriac(perioada habsburgică)ar fi interesant de studiat dacă are vreo legătură ie (e)su- good (deci oamenii buni) sau cu dacicul Susagus/ rom.ghiuj/alb.gjysh(bunic), deci ar veni „oameni bătrîni”.
    Poate mă hazardez un pic, dar mă întreb, să fie oare antonimul lui dușman (http://en.wiktionary.org/wiki/%D8%AF%D8%B4%D9%85%D9%86#Persian )?
    Un fel de „good-minded” !!..trebuie să fi existat în IE.

    Comentariu de Ioan Albu — decembrie 29, 2011 @ 8:13 pm | Răspunde

   • În turcă „şişman” înseamnă gras; din proto-turcic *sīĺč- „a se umfla” (> turc šiš-, cred ).

    Ivan Şişman e numele unui ţar bulgar (1371 – 1395), care a fost contra turcilor, dar fără succes.

    În Bucovina cred totuşi că „şuşman” provine din germană.

    Comentariu de Roderick — decembrie 29, 2011 @ 9:34 pm | Răspunde

  • E o posibilitate ca „săiastră” să fie un vechi cuvînt tracic din ie swesor(soră), coradical cu balt.prus. swestro, proto-germ.swestor. Ar putea fi chiar acea enigmatică zeiță dunăreană însoțită de doi cavaleri din primele trei secole d.Hr. Nu știu cum se stratifica cosmogonia tracilor, dacilor, dar observ că atît balticii cît și hitiții sau germanicii credeau în existența unei zeițe solare.http://www.crestinortodox.ro/religiile-lumii/hititii/zeii-hititilor-71865.html Pentru hitiți exista și soțul acesteia, ca zeu al furtunilor- Teșub, dar și un copil al lor numit Sarumma sau Sarma.
   Se pare că atît germanicii cît și hitiții au părăsit primii spațiul comun IE, pe cînd balticii au rămas nederanjați în arhaismul lor pînă în al doilea mileniu al erei noastre.
   Săiastră ar putea însemna atît soră cît și nevastă, conform mitologiei baltice și legendelor românești http://ro.wikisource.org/wiki/Soarele_%C8%99i_luna_(Alecsandri)
   2. Lat uxor(femeie) =hind.stri (idem)..deci ar fi „zeița femeie”
   Mi se pare interesant cum era împărțit panteonul românesc păgîn: un dumnezeu atoatestăpînitor, un părinte universal, apoi un zeu solar(frate) și o zeiță a pământului(soră),Ileana Cosînzeana. care ulterior trece ca luna de pe cer.
   Concepția asta este atît de veche încît chiar hitiții o menționează pe tabletele lor.(cu diferența arătată mai sus), poate fi chiar PIE.Zeul cerului(universului) a creat soarele,luna și pămîntul,totul.

   Comentariu de Ioan Albu — decembrie 30, 2011 @ 3:05 pm | Răspunde

  • http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/nostr/nostret&text_number=+282&root=config

   Putea însemna pur și simplu stea (Venus)

   Comentariu de Ioan Albu — mai 21, 2012 @ 6:48 pm | Răspunde

  • Săiastră ar putea fi asociat cu IE *eis- „words denoting passion” mai exact lit.aistra , decît gr. oistros http://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BF%E1%BC%B6%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82#Ancient_Greek
   O fi fost o zeiță a pasiunil și pornirilor carnale .
   Sa- ar putea fi un „pron.dem.” ce a dat „Latin: sapsa (OLat) ‘ipsa’, sum, sam, sōs, sās ‘eum, eam, eos, eas”.
   Chiar aveam o discuție odată despre toate der. din ipsum la noi care nu prea se verifică uneori. Ce să caute un n infix? Poate e banalul de acum sufix *en cu sens intensificator în alb. și rom.
   În Palie se folosea des „nusul”(dînsul) ca arom. năsă/năs.

   ístrița s.f. (reg.) nume de vânt.

   Cred că am epuizat toate ideile cu Săiastra asta, dar acum realizez că nici nu cunosc contextul în care apare în mitologia naostră. Am făcut și eu cam ce fac lingviștii pe care-i acuzam într-un comentariu precedent.

   Comentariu de Sorin5780 — august 14, 2013 @ 9:06 am | Răspunde

  • ”săí (-ăésc, ít), vb. – (Trans. de V.) A fi, a sta, a rămîne. Origine necunoscută. Cuvînt rar, pe care Densusianu, GS, IV, 153, îl leagă, cu puțină probabilitate de avest. sav- „a se afla”.” (DER, dexonline.ro)

   Poate din aceeași răd. ca lat. esse, PIE es- ”to be” (?) sau sē(i)-2 ”to throw, send, let fall, sow” (??)

   De acest cuvânt leagă DER ”săiastră”.

   ”săiástră (săiástre), s. f. – (Maram.) Zînă. Origine necunoscută. După Diculescu, Elementele, 475, de la măiastră contaminat cu gr. σεβαστός „sfînt”. Cf. săi.” (DER, dexonline.ro)

   Săiastra (*Săriastra?) ar putea deriva și din PIE sā́u̯el- ”sun” (Pokorny, toate referințele), cf. numelui zeiței lituaniene a Soarelui, Saulė.

   Comentariu de Roderick — octombrie 5, 2014 @ 10:15 pm | Răspunde

   • M-aș amuza un pic traducând Săiastră după cum spui, din radicalul soarelui *sā́u̯el- astfel : *Sali(s)- (soare) și -astru ca fiind sufixul latin -astru ce desemnează asemănarea aproximativă cu radicalul (fiastru, jugastru. reg. maram. albastru).

    Comentariu de Sorin5780 — octombrie 6, 2014 @ 7:03 am | Răspunde

   • Cred că pentru din reg. săiastră putem presupune două chestiuni. Unul că ar fi vorba de un „t” infix între un s (tematic) și un un sufix -ros sau -ris, iar a doua ar fi că-i vorba de sufixul clasic, Indo-european, -tră, -ter, -tor.
    Cele mai bune posibilități mi se par trei radicali: unul ar fi grecescul sebasma, (sebasmatos- „demn de venerație” < Sebastianus = Augustus) coradical probabil cu tracicul Sabazios; nu mai caut radicalul IE corespunzător că s-ar putea să nu se potrivească transformările grecești cu cele tracice ș-mi contrazice teoria. :)
    – al doilea (mai puțin probabil) ar fi *swesra (soră) cu „t” infix, ce ar face ca transformările albaneze să nu se potrivească cu cele dacice privind grupul *sw;
    – reg. zău (zeu) cu sufix -astru la feminin și ar desemna o ființă supranaturală semi-divină: *Zăiastră. (*deus- astru)
    – ultima ar fi un derivat coradical cu sl.svet (care a dat „sfânt” la noi). așa cum am comentat mai sus privind tracicul saieto, deși acum mă gândesc dacă nu cumva tracica avea un pron.dem sa- la începutul cuvântului, rămânând de discutat doar tema -ieto (alb.jetë?) nume tracic Aietes, Aiedava. Ar fi ceva similar cu ce am discutat privind etimologia probabilă a etnonimului sabocai (sabokoi) atunci când am abordat pentru a nu știu câta oară numelecoisstobocilor. Am dat un exemplu de nume albanez contemporan cu o construcție similară privind prefixul sa- .

    Comentariu de Sorin5780 — octombrie 6, 2014 @ 7:28 am | Răspunde

   • Ar mai fi ceva de investigat: o posibilă conexiune între ”săiastră” și ”zououster”, denumirea dacică a unei plante, identificată cu o specie de pelin (Artemisia). Pelinul a fost plantă consacrată unei divinități feminine virgine, posibil o ”zână” a pădurilor, cf. denumirii grecești (Artemisia) și rom. ”iarba fecioarelor”.

    Comentariu de Roderick — octombrie 20, 2014 @ 9:35 am | Răspunde

    • pelin-negru https://dexonline.ro/definitie/pelin-negru

     Probabil e doar o șansă infimă (a shot in the dark) să avem adj. albanez zezë (negru). Nu s-ar potrivi cu transformările noastre (spre dacică). https://en.wiktionary.org/wiki/zi#Pronunciation
     Cum și-au imaginat oare ăștia transformarea din (Proto-Albanian) *džedi spre masc. zi și fem. e zezë (IE *gʷēdh- “muck, excrement, dung, filth, disgust, vermin”). Probabil de aici avem.. jegul, -os.

     Curios este derivatul zili (gelozie, invidie). Ar putea fi coradical cu sl.zelino (verde, cf. expres. verde de invidie și negru de supărare) https://en.wiktionary.org/wiki/zili#Albanian
     Sau direct din lat.zēlus prin gr. ζῆλος (zêlos) https://en.wiktionary.org/wiki/zelus#Latin
     https://en.wiktionary.org/wiki/ζῆλος#Ancient_Greek

     Apropo, s-a făcut vreodată legătura între sărbătoarea noastră legată de pelin și absintul tracilor. Înțeleg că la noi pelinul era un condiment pentru vin, dar și o băutură în sine (curativă); oare nu avem ceva în genul soma/haoma a triburilor indo-iraniene. Crește pelinul și-n Asia. https://en.wiktionary.org/wiki/haoma
     Și așa istoricii doar ghicesc ce planta ar fi aceia pe baza unor obiceiuri din munții Pamir.
     Poate e totuși pelinul/wormwood acea plantă sacră: https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_absinthium

     Sunt mai multe denumiri dacice pentru pelin. Unul ar putea fi coradical cu sanscr. soma https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-Iranian/su-

     De exemplu, se putea face o confuzie în scrierea greacă între n (notat v) și u (notat ύ sau ῡ̔́): zonusta/zouste (*sunáwti “he presses out”) https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_denumiri_dacice_de_plante_medicinale

     Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 25, 2017 @ 7:41 pm | Răspunde

     • Sunt câteva plante tracice care se termină în -sta: (pe)riborasta, amolusta, zonusta, What’s up with that?

      O denumire interesantă: drăgún s [At: BORZA, D. 24 / V: drahún / A: nct / Pl: ? / E: nct] Peliniță (1) (Artemisia annua)

      Este confuză denumirea asta anglofonă, dar ar putea avea vreo legătură cu acest drăgun?
      https://en.wiktionary.org/wiki/wormwood#Etymology

      Dacă numea un șarpe/dragon, putea numi și un vierme, conform unor radicali cu sens comun. Excepția ar fi acest dragon, se pare.
      Mă gândeam cât de potrivit ar fi dragon și toate variabilele sale prin rad. *dʰregʰ- „to draw, drag on the ground” (rus. drogi „wagon,” doroga „way”) sau un der.verbal din *dʰeu̯er- (dhu̯er-, dheur-) și *dʰerg’h „a roti, întoarece”, (vezi alb.dredh, rom.dornă, arm. daṙnam “to turn, revolve”, darj ”return; turning back”), deși majoritatea cred în Latin dracō, dracōnem, din v.gr. δράκων (drákōn, “a serpent of huge size, a python, a dragon”). E posibil ca un tracic *dragun să se fi confundat în greacă cu verbul lor, incluzându-l ca fals-derivat al acelui verb δρακεῖν (drakeîn, “to see”), apoi să fie preluat de latina clasică și româna veche (drac, Drăculea)? Conform transformărilor fonetice spre o limbă satem, nu-i cazul pentru *dherg’h (poate doar o lărgire din *dʰeu̯er-, deși..), dar o fi posibil pentru *dhregh?
      slim pickings!

      https://www.etymonline.com/word/drag#etymonline_v_15871
      https://en.wiktionary.org/wiki/dredh
      (2) https://hroderic.wordpress.com/2009/10/13/dorna/
      Nu știu câte limbi IE foloseau terminația pp. -un, afară de dacică (dacorom.), albaneză și greacă. Posibil ca drăgun să fi numit și viermi.

      Comentariu de Sorin5780 — decembrie 24, 2018 @ 9:19 am

   • După N.N. Costantinescu acum:

    ”SEVASTIAN și SEVASTIANA lat. Sebastian/us -a < gr. σευαστός „venerat”. Cont. cu Sava: 1. Savastian (Sur X);mon. (RI XI 94). 2. Savastiu, dobr. (ib 208). 3. Modern: Sebastian, -a. 4. Cu apoc.: Seva, Muchia, neg. T-viște, 1424 (13 – 15 B 77). 5. Sevastos (Arh) < ngr. Σεβαςτός. II. Fem. 1. Savastia/ni (Syn); -na (P3). 2. Cu schimb, părții finale Savastia f. (RI XI 91) mona. (Sd XIX 62), cf. gr. Σεβαςτή „Augusta”. 3. Savastița; Avastiței, mold.; Savastu b. (Tec); cf. Savasta (P Bor 122). 4. Sevastia Calimachi; Sevastie Bădulescu (Aș Br 204); cu afer: Vastie b. (Î Div); Sevastița (Sd XV234). 5. Ipocoristice: Vastița, Tița (P3); Titoiu. b. olt.; Stiea (VM); Tiĭa. 6. + Stana: Sivistana mona. (Pom). 7. + -stru, -stra: Săvastria, mold. (Sd XI 54). Cf. Săiastră, zînă în folc. mar. (DR IV). 8. Mod. Sevastie, olt. (Cand); Sevastiana, cu afer: Vastiana. ard. (Paș).” (dexonline.ro)

    Semantic, cf.

    ”sevást s.m. sg. (înv.) împărat.”
    ”sevastiésc, -eáscă, adj. (înv.) împărătesc.” (DAR, dexonline.ro)

    Însă tot din același dicț. onomastic, Sevastru este din Silvestru.

    ”SILVESTRU lat. Silvester, „de pădure, sălbatic”. I. 1. Silvestru, act. 2. Silivestru (Syn; Lex; Paș); Silevestru (Syn); Silăvestru (Sd XVI 135). 3. Selvestru (BCI V 204); Seleves/tru, mold. (Ștef; Sd XI 272); -treani s. (Ștef). Selivestri s. (Dm). 4. Sălevestru (Dm); Salivăstru (Tec). 5. Salevestru (Vr). 6. Sălăvăstru, mold. (Tec II; Sd XXI). 7. Solovăstru s. (Ard); cu sinc. lui o: Slovastru, Ioan, act. 8. + Filip: Hilivăstru (Paș). II. Scurtat: 1. *Sevestru, Sevestreni s. (13 – 15 B 133); Sevestrean, act. 2. Sevastru, act. 3. Săvăstru (Tec I); Săvăstreni s. ard. Cf. ipoc. Vestir b. (CL).”

    E posibil ca săiastră să fie o formă coruptă derivată din lat. silvestra? (rezultatul normal fiind rom. *sălbastră).

    Lat. silva nu a fost moștenit -aparent- în română. Există un antroponim Sălbaiu (în Oltenia), după Constantinescu fiind cf. salbă.
    Iar după Scriban ” sálbă f., pl. e și sălbĭ (cp. cu lat. salvia, salvie, orĭ cu silva, pădure)”.

    Comentariu de Roderick — ianuarie 21, 2019 @ 11:07 am | Răspunde

 3. Cred că acele cosițe nu erau doar simple cozi împlete, ci încadrau capul exact cum aveau efigiile lui Bendis.Prin analogie și logică elem. a-ți aranja părul în cosițe a devenit un adjectiv, cosînzeana= frumoasa zînă
  E o rădăcină cos- pentru cerc foarte veche în tracă și latină. Dacă te uiți pe KOSONI observi că e vorba de un inel acolo purtat de un vultur, simbol regal.Dacă vom vedea în koson înțelesul de cerc avem un cadru foarte interesant în relație cu limba română: coș, cosor, coasă, torace(coșul pieptului), carapace de rac, coșarcă(ciur), coșar(împletitor), coșar(hornar), cașul ciobănesc, CASĂ(dacii construiau niște veritabile BOȘDEUCI circulare), neol.castel/castrum are un corespondent interesant în româna arhaică, coștei/caștei și feblemețea/obsesia mea, BÁȘTE s. v. cetate, fortăreață, bașcă și restul de derivate.În vechime castrum era sinonim cu gr.kome, și tot de la idea de loc rotund vine.
  Cosînzeana
  COSÍȚĂ, cosițe, s. f. 1. Părul lung al femeilor, împletit în una sau două cozi; p. gener. păr. ◊ Expr. A împleti cosiță albă = a rămâne fată bătrână, nemăritată. ♦ Șuviță de păr. 2. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu frunze terminate cu un cârcel ramificat, cu flori mici, albe-albăstrui (Vicia hirsuta)
  Ce zici de costo-boci ca fiind „Bocii din COȘTEI”(castele primitive tip oppidium). Totuși, eu rămîn la ideea mea că triburile trace aveau o împărțire dialectală, altfel nu se păstra pînă azi BAȘTĂ (bostes) și CAȘTEI..e o coincidență mult prea mare. Chiar pentru casă/cașă și derivatele sînt unele îndoieli referitor la etim. din lat casa. Apoi cașă, bușdeucă, coștereață etc.
  Concluzie: înCASĂM niște KOSONI în Casa de bani?

  Comentariu de Ioan Albu — martie 17, 2011 @ 6:44 pm | Răspunde

  • Amuzant cum house din limbile germanice e posibil un adaus interesant la ce spunean mai sus, dar și sinonimul său cottige care-i legat de cătune în același grad de subordonare socială(?).
   Cottage
   late 13c., from O.Fr. cote „hut, cottage” + Anglo-Fr. suffix -age (probably denoting „the entire property attached to a cote”). O.Fr. cot is probably from O.N. kot „hut,” cognate of O.E. cot, cote „cottage, hut,” from P.Gmc. *kutan (cf. M.Du. cot, Du. kot). Meaning „small country residence” (without suggestion of poverty or tenancy)
   Ce zici de amărîți daci cotensi (cătunari ?) din Buzău, îi puten numi HUT DWELLERS? Cred că hut/cat sînt clar celtice/germanice/tracice și nu din Asia.
   Ar mai fi ceva captivant legat de un articol din revista lui Iosif Drăgan despre KOSON. Acolo se spune că S s-a rotacizat în latină (sec.III î.Hr.)ajungînd CORONA, deci avem COȘ/COS – CHORO(gr.) și horo/COLO din tracă și multe dialecte slave sudice sau răsăritene ar fi dintr-o singură răd.?

   Comentariu de Ioan Albu — martie 17, 2011 @ 7:03 pm | Răspunde

   • > deci avem COȘ/COS – CHORO(gr.)

    Și ajungem la cunoscuta HORĂ românească = dans în cerc

    Comentariu de sabinus — martie 20, 2011 @ 12:16 pm | Răspunde

   • În Bucovina avem verbul A CORI, care se referă la munca la fân. Când fânul proaspăt cosit se usucă pe o parte, întorsul pe partea cealaltă, pentru a se usca, se numește CORIT. Când se corește, fânul se ÎNTOARCE cu grebla în mici vălătuci. Este o mișcare circulară, de învârtire, a fânului

    A cori = a întoarce fânul pe partea cealaltă, în vederea uscării

    Comentariu de sabinus — martie 20, 2011 @ 12:22 pm | Răspunde

    • Ăsta ar putea fi verbul care ne lipsea pentru a explica o droaie de cuvinte traco-ilire:
     IE *kʷer- (“to turn”) curpen, curm (legătură, laț), curmei (*curmel, tulpină ce crește din tulpina viței), cormi (cocuri răsucite pe ambele părți ale capului fetelor), a se curma (a se apleca de mijloc) cormalău (șarpe mare), curmătură (vârtej de apă, cot de râu), scorotă. (scorilă), scorni, scornoci
     Poate și școrlă.
     Alb. kurrni/ kurrninë – rapid (in the stream); kurrni- 1.stream, current 2. whirlpool.

     Și astea sunt doar din variațiile zero-grade, *kur.

     Comentariu de Sorin5780 — iulie 12, 2017 @ 7:21 am | Răspunde

     • kurë – 1.line, row, series; turn. me kurë = in line; in turns.(Kav., Tiranë, Krujë) Cf.kor. 2. që kur, që kur se, see qëkur.
      Ăsta ar fi moștenit, dar kurbë (curve, bend; din Elbasan) sau kurorë (corună, coroană, cunună) se pare că nu.
      Kurm (var.kuromë), kurp (, -ul, pl.kurpën, -r), kurpanje (bryony, snakeweed; -ishtë, place overgrown, bryony or creeper; hopfield) și karbë sunt iar autohtone.

      pag.238:

      Dă clic pentru a accesa Albanian-English%20Dictionary.pdf

      Comentariu de Sorin5780 — decembrie 7, 2017 @ 12:20 pm

    • Am luat o carte interesantă numai despre etimologia unor cuvinte: Soluții și sugestii etimologice, de Dumitru Loșonți.
     Acolo examinează reg.por (grămadă de fân, de paie, de trifoi, etc. porcoi) cu derivatele porșor și porcan (*por-ușor, *porucan?).

     Zice că e substituirea lui c cu p sau contaminarea cu porșor din cor (N-V Trans. și Bucov.)= fânul adunat în pătrate, în mijlocul cărora se vor face căpițele; fânul adunat cu grebla, înainte de-al face căpițe, de-a lângul fânaței; grămadă mică de fân, în formă de cerc.

     Comentariu de Sorin5780 — august 14, 2017 @ 12:00 pm | Răspunde

   • Mai e un sinonim pentru pojar numit cori de vînt prin zona ta și înseamnă pojar.Etimologia vine din rusă conf.DEX-ului, tu ce zici?

    Comentariu de Ioan Albu — martie 20, 2011 @ 12:46 pm | Răspunde

 4. Dacă tracii aveau derivate din IE kwek atunci s-ar putea ca să fi luat și sensul de sfînt așa cum avem sl.sventu(sfînt – av.spenta/spaeta, let. spīdošs) și svetya(luminos; lit. šviečiantis ) svetra(albicios) sau zeu-ziuă-zare-zeiesc.
  Deci Cosîn-zeana este fata cu cosițe de aur sau sfînta zînă(?) deci ar fi și un pleonasm. Dacă părinții lui Iulius Gaius(corad.balcanic gudulis) CAESAR aveau cunoștință de culturile traco-ilire s-ar explica și numele său.
  N-ar fi deplasat să considerăm aici ideea următoare: Caesar e un dublet pentru Flavius, dar poate că era mai mult de atît iar spiritul oriental ce va înconjura mai tîrziu titulatura de caesar are și o explicație lingvistică.
  Lit. skaisčiai = pur , luminos gr.kaisia (să fie caisa un împrumut trac în gr.?), în skt. avem cakasti(infinitiv) și kaazate, ambele însemnînd strălucitor ș.a.m.d.
  Caisa e un cuvînt interesant din mai multe puncte de vedere, odată pentru că e răspîndit în toate lb.balcanice, mai puțin greaca modernă, în al doilea rînd pentru că poate fi legat de trac.kemos(cu pufi, atrag atenția asupra lui SCAI=CAISA?) , sl.kosa(cosițe/păr) sau acest presupus tracic koson=luminos…sau sau sau sau …
  Caisa coaptă are o pigmentație aurie la cules! .. pentru aceia care mănîncă doar la KFC și n-au prea „ mirosit ” o caisă de ani de zile. :)
  Mai rămîne de analizat cît de corectă e transcrierea greacă pentru KOGAIONON sau cît de „ luminoși ” erau acei kushani din Asia Centrală.

  PS: am să mai caut derivate, presimt că avem o familie foarte numeroasă prin acest koson.

  Comentariu de Ioan Albu — aprilie 15, 2011 @ 9:59 am | Răspunde

 5. […] acest cuvânt -posibil autohton, cred- s-a mai vorbit aici (vezi comentariile de la https://hroderic.wordpress.com/2010/06/28/cosanzeana/); pe lângă cele spuse acolo, aș mai menționa ca origine posibilă  PIE solo-, sol(e)u̯o- […]

  Pingback de Dânsele | Istoriile lui Roderick — ianuarie 17, 2014 @ 6:13 am | Răspunde

 6. Cosingas si Cosingis ar putea contine suf.adj. -ing si terminatia specifica de femimin sau masculin dupa caz.

  Comentariu de Sorin5780 — martie 31, 2014 @ 9:21 am | Răspunde

 7. ”Când cavalerii teutoni au fost invitaţi să părăsească Transilvania, ţăranilor din jur parcă li s-a dat o comoară. Şi-a luat ficare porţia de pietre şi şi-a îngropat-o la temelia casei, aşa cum făcură şi ţăranii isteţi de pe Valea Grădiştei cu ce mai rămăsese din Cetăţuia dacică din Cosoneşti. Prin 1992 pentru mine a fost speranţa unui altfel de Eldorado. ” http://colectii.toateblogurile.ro/2012/06/24/felioara/

  Cetăţuia dacică din Cosoneşti :)

  ”Nici să-mi fac o dacea folosind pietrele ruinelor ce au rezultat din mai noua cetate feudală săsească după unii sau ţărănească după alţii.”

  Ce o fi ”daceaua”, tot o temelie? Îmi amintește de reg.bucov. ”a dacui” pe care l-am pus lângă verbul a se da (așeza) din Hunedoara …sau Apuseni?

  PS: văd că ai comentat pe blogul poetului.Nu l-ai întrebat de dacea și Cosonești. Tocmai tu?

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 22, 2017 @ 9:49 am | Răspunde

  • Pe d-l respectiv îl apreciez. Nu înseamnă că îl și gust.

   Dacea este probabil din rusă, дача ”country house”, un fenomen la modă la ei și la noi.

   Comentariu de Roderick — ianuarie 22, 2017 @ 2:03 pm | Răspunde

  • daceaua este un acoperiș rudimentar, construcție rudimentară simplă, nu casă de vacanță. Probabil cuvânt germanic.. dacă credem dicționarele.

   Comentariu de Sorin5780 — decembrie 18, 2017 @ 1:15 pm | Răspunde

 8. Nu știu dacă-i o greșeală, dar Goga folosește apelativul Consânzeană:
  /Grăbeau din codri la poiene/ Strîngînd săcuri la subsuoară/ Feciorii mîndrei Consînzene. GOGA, P. 17./
  https://dexonline.ro/definitie/gr%C4%83bi

  Avem aceste sâmziene și sânziene, apoi cosânzeană și consânziană. Poate acesta din urmă este consemnat în mod greșit, nu zic ba, dar ca prefix, co-, cu- apare atașat și la teme autohtone.
  Îmi vine-n minte acel nemernic Kossuth, cu nume antic (Cossutianus, menționat de Tacit) ce-i un derivat cu tema noastră traco-dacică, ciută/șută: vsl. bg. košúta, sîrb. kóšuta, cĭută, cerboaĭcă.
  https://hroderic.wordpress.com/2014/07/03/ciuta-si-cainele/

  Apoi mai e și a se curânda (grăbi, iuți, zori) sau ca adj. cu sensul (înv.) rapid, repede, pe care eu nu-l văd numai ca latinism (currendo (înv.) fugind..curând), ci și prin tema dacică *rend, prezentă și-n der. a (se) pă-rânda sau alb.rend (to run, hurry). https://en.wiktionary.org/wiki/rend#Etymology_1

  Ideea este, nu cumva dialectele traco-daco-moesice foloseau și ele un prefix identic cu cel latin sau preia pe acesta din latină, folosindu-l și pentru teme autohtone (adjectivale?). În trecut am dat paralela sa albaneză, dar parcă n-avea și forma asta.
  Probabil că o formă *ca- sau *că- putea foarte ușor să devină *cu- sau *co!

  Comentariu de Sorin5780 — august 3, 2017 @ 5:02 pm | Răspunde

 9. Pentru săiastră ar mai exista câteva opțiuni în dicționarul latin, ca:

  Segesta ”a goddess that protects the standing crops”, din seges, segetis ”a cornfield”

  segestra ”a covering, wrapper”, ”a sort of mantle”

  Mai ales prima i-ar încânta pe ”latiniști”, conservarea numelui unei zeițe latine agrare…

  Comentariu de Roderick — august 22, 2017 @ 8:33 pm | Răspunde

  • Poate fi din Casian.

   Comentariu de Roderick — noiembrie 21, 2017 @ 9:22 pm | Răspunde

   • Numele astea vechi evoluează odată cu limba dacă se mențin destul de mult timp, deci n-ar fi rămas Casian (Cassian, Casiana) până azi. Doar corespondenții lor, reactualizați prin tradiția Bisericii, rămân fideli fonetismului original. De multe ori nici măcar atât, trecând odată prin filtrul greco-latin, apoi prin cel slavic.

    Casian cred că ar fi devenit *Cașian sau *Cașin. Cred că accentul pe /a/ ar fi împiedicat transformarea sa într-o vocală medială /ă/ (și ulterior o). Depinde unde era așezat sau unde migra accentul.

    Din ce am găsit pe net, Cosana mai apare de două ori. Una este odată cu vizita lui Petrache Lupu în loc.Cerișor, alta este la o femeie, lector universitar în California. Nu e foarte popular numele ăsta în alte părți. Cred că cineva ar fi sesizat apropierea de numele Cassian.

    Am fost acum câțiva ani la mânăstirea și peștera lui Casian (sat mai nou Casian, locului îi mai spunea Șeremet, om vrednic) de lângă Târgușorul. Am și o mică carte despre el (Pe urmele Sf.Ioan Casian). Zona putea păstra denumirea romană de cassus (gol carstic), dacă o populație românească ar fi rezistat până târziu.
    Eu cred că Târgușorul de azi este acea așezare stră-română care rezistă până azi. Am dat mai demult un link despre o așezare importantă a românilor din apropiere (Ester, Istrabad sau Vister, Vistar și Vistuar) distrusă în timpul conflictelor ruso-turce:

    Dă clic pentru a accesa pontica-2-pag-413-426.pdf

    Casimcea sau Casâmcea ar proveni de la rus.casâncă (broboadă împodobită pe margini cu flori brodate și cu franjuri), dar se presupune și o posibilă contaminare sau mai degrabă ”interferențe semantice”, cassus-Casimcea-Casian, locul fiind destul de arid.
    Valea Casimcei purta denumirea turcească de Kartal (după vulturii pescari, numeroși în zonă odinioară). Altă teorie îl leagă de tc. kart (bătrân, vechi) după comuitatea monahală a pusnicilor din zonă.

    Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 22, 2017 @ 10:15 am | Răspunde

    • „CASIAN lat. Cassianus < Cassius, cf. cassus „gol”. I. 1. Casian (Arh.); Căsiian pren. (17 A IV 128). 2. Cu apoc.: a) Casu (Ur XXII 338; Arh); -l, mold. (Sd XXII); -l, Nica (An. C III 740); b) Casin spătar, 1576 (Sur XIX); -pîrc. (16 A III 465). c) Casan fam. mold. Cf. Casota, Cașota ss. sau de la subst. c a s ă, c a ș. 3. Prob. Cosian vecin 1633 (D Gorj). II. Feminine: 1. Casiĭana f. (Aș Br 112); Casăiana mona. (Sd XIX 62). 2. Cu apoc.: Casia f. (RI XI 92); a Căsăii mold, (Sd; Căsuța (Sd XVI și XXII)." (dexonline.ro, Dicț. Onomastic)

     Comentariu de Roderick — noiembrie 22, 2017 @ 10:29 am | Răspunde

 10. Cosan-ul, verb iberic, este primul termen de care am dat pe net privitor la acel NP Cosana: https://en.wiktionary.org/wiki/cosan

  Oare cosânca (var.cosunca) nu-i derivat din verbul a coase? Rus.кocынкa nu-l găsesc pe wiktionary, dar toată Moldova știa ce-i casânca. https://dexonline.ro/definitie/casâncă

  Cred că mai demult am amintit un reg.*cosi din Dobrogea. Cred că avea sensul de vad și am amintit și de Casimcea cumva. Nu cumva l-am asemuit celt.cos (ir.cosán )?
  https://en.wiktionary.org/wiki/cos%C3%A1n#Irish

  Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 22, 2017 @ 10:39 am | Răspunde

  • Am regăsit regionalismul: cosa, s. f. (banc, grind de nisip), din rus. kosá „coasă” și „grind”, cuvînt puțin folosit, în Delta Dunării; cosac, s. n. (Olt., colină; pămînt, teren), din sb. kosak „fîneață”;

   Să fie așa cum se sugerează, din ac. radical PIE k̂es- ”to cut”? Radicali cu sens identic dau de obicei forme de teren pozitive, dar abrupte..ca și tăiate. Vezi codru (alb.kodër; lat.caudex), sl.deal, probabil alb.breg și multe altele.

   Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 22, 2017 @ 11:05 am | Răspunde

 11. „Cosoni Getarum regi”

  „M.Antonius scribit, primum cun Antonius filio despondisse Iuliam, dein Cotisoni Getarum regi, quo tempore sibi Quoque in vicem filiam regis in matrimonium petisset”

  http://www.enciclopedia-dacica.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=689%26Itemid=360

  Sunt cumva Cosoni și Cotisoni articulate hotărât? În albaneză au un articol hotărât -i pentru s.m. terminate în consoană: mal (munte) – mali, bar (iarbă) – bari.

  Apoi cine a hotărât că forma Cotiso este cea de nominativ? Poate era Cotison sau Coson. La fel mai apare uneori și Decibalo, de parcă ar fi la vocativ.

  În textul Latin ar trebui să se aplice reguli de conjugare verificabile, dar nu-mi amintesc care- treaba cu acea terminație. Posesiv nu poate fi, iar textul vorbește despre regele geților, nu se adresează lui direct.

  Comentariu de Sorin5780 — iulie 12, 2018 @ 8:57 pm | Răspunde

 12. Măiastră ”zână frumoasă”, Măiestre -nume dat ielelor ar putea reflecta un sens existent în latină: magistra = ”a highpriestess” (latinlexicon.org)

  Pasărea măiastră ”este o pasăre justițiară; are rang regal și e slujită de toate celelalte păsări” (Dicționar Enciclopedic, dexonline.ro).
  Desigur însă nu se confundă cu ”împăratul păsărilor”, aușelul sau pănțărușul.

  Comentariu de Roderick — septembrie 18, 2019 @ 11:56 am | Răspunde

 13. rus. костёр • (kostjór) m inan (genitive костра́, nominative plural костры́, genitive plural костро́в, diminutive костеро́к) = campfire, bonfire, wood fire
  https://en.wiktionary.org/wiki/%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%91%D1%80
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%91%D1%80

  Ce etimologie o fi având? Să fie tot *krh₃-io-, *kerh₃- (“to burn”): lit. kárštas (“hot”), Latin carbo (“coal”), Gothic 𐌷𐌰𐌿𐍂𐌹 (hauri, “coal”).
  *harstijan (“to roast”), *herþ (“hearth”), poate și alb.karthi f. ‘dry firewood’.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-West_Germanic/harstijan
  https://en.wiktionary.org/wiki/hyrr

  E menționat și gr. κάρφω (kárphō, “I dry up, I wither”) și kάρφος (kárphos ”arid stalk, dry twig, chip of wood”) în cartea lui Orel privind etimonul acelui alb.karthi (f. ‘dry firewood’), ceea ce l-ar pune în acord cu lat.carbō, carbōnis (*karbhō) dintre derivatele aceluiași radical, nu cu lat.scorbis (coș de nuiele)!
  https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+921&root=config
  https://en.wiktionary.org/wiki/carbo#Etymology_2
  https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%86%CE%BF%CF%82

  Interesant pentru etnonimul Coisstobõci (Κοιστοβώκοι la Ptolemeu) e că îmi pot imagina un derivat dacic (poate vb.) *karstja cu metateza iotului (S.Olteanu) cf. lit karštas (“hot”), iar r ar fi trebuit să dispară conform regulilor cunoscute ale albanezei. Dacă m-ții Bieschizi și bască se tălmăcesc precum în albaneză (bjeshkë f. ”high mountain with summer pasture”, bashkë f ‘fleece’ din berr ‘sheep, goat’) cu sincopa lui r dintr-un grup de trei consoane.

  Aici mă întorc la rus.kostjor, dacă este sau nu (nord-)dacic ori de altă origine. Nu s-ar explica ce înseamnă -βώκοι.

  Un lingvist leagă bashkë de Av. varǝsa- ‘hair’ printr-un reconstruit *vars-kë, connectat greșit cu Cyren. βασσάρα ‘fox’. Tot dispare și se asimilează un r, însă iranismul respectiv provine din u̯el-4, u̯elǝ- ”hair, wool; grass, forest” (alb.lesh ”wool, hair, fleece”), iar albaneza nu rotacizează pe l. Cel puțin nu l intervocalic.
  https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%AC%CF%81%CE%B1
  https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+921&root=config

  Oare tr.bassara sau *vassara era ”îmbrăcămintea” cf. hit.u̯aššuu̯ar, “clothing”) și alb.vesh ”I dress, clothe” (P.Alb.*vesja → *vessa sau *veša). P.Germ.*wazjaną to clothe, dress” ar fi mai aproape de o-grade-ul tracic.

  Ca observație personală, cred că predecesoarea limbii albaneze comune, la fel ca dialectele messapice din Italia, aveau o metodă a lor de a rezolva / evita palatalizarea consoanelor dinaintea lui *i̭. Ori transformau *s în geminata -ss- (apoi ș mai târziu) ori *ss era palatala š în limbile messapice. Susține acest parcurs și -nn- pentru -ni̭- , asta dacă *nn nu era cumva alb. nj (=sp. ñ) și tot așa.
  Olteanu spune că tracica evita palatalizarea prin metateza iotului, în schimb observ că verbele albaneze reconstruite cu geminate n-au vreo metateză.
  vjerr (aor.vora) ”to hang”< IE *(s)verja (Orel *wera, cf. gr.άείρω 'to raise up' cu metateza iotului)
  thur aor.thura ('to fence, to enclose, to plait, to weave') – PAlb *tsurja (probabil thurr) https://dexonline.ro/definitie/%C8%9B%C4%83ru%C8%99

  Comentariu de Sorin5780 — august 21, 2020 @ 11:44 am | Răspunde

  • Totuși, /οι/ din Κοιστοβώκοι (Coistobõkoi) nu cred că se citește ca un diftong veritabil, ci este sunetul AFI [ʉ] (y albanez < *ū) din NP *Bʉrebištas (Βυρεβίστας, Βοιρεβίστας la Strabon).

   Presupun că var.Cistoboc(o)i se transcrie Κυστοβώκοι, având o paralelă atât prin acest NP Βυρεβίστας / Βοιρεβίστας, cât și prin etnonimul Μοίσοι / Μυσοί (moessii). E foarte probabil ca și planta Kινουβοίλα să se citească *kinubʉla (cf.bessiculului sinupyla), fără nicio metateză a iotului.

   Comentariu de Sorin5780 — august 24, 2020 @ 7:50 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: