Istoriile lui Roderick

septembrie 13, 2010

Creştet acoperit

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 5:50 pm

În diverse surse este menţionată o prezumtivă legătură etimologică între „tarabostes” şi „tiară” ; nu ştiu care este sursa primă a acestei aserţiuni, care – deşi interesantă- rămâne dubioasă.

Interesant mi se pare şi cuvântul „toorie” – desemnând atât un turn mic, cât şi un moţ al unei pălării scoţiene.

(wikimedia)

Ca idee, este plauzibil ca „tarabostes” să fie un sinonim exact al lui „pileati”.

***

Dacă „tarabostes” este – firesc – un compus tara-bostes, prima componentă ar putea reflecta rădăcina PIE *t[e]rn- „creştetul capului” , care în persană a dat tār(e) .

Pentru a doua componentă, -bostes, la origine ar putea fi PIE *wes- „a îmbrăca” ( sanscr. váste , avest. vastē „a îmbrăca, a purta” ).

Aşadar tarabostes = „cei cu creştetul capului îmbrăcat/acoperit”.

Ţinând cont de limbile cu care s-a stabilit corespondenţa, „tarabostes” ar putea fi un cuvânt iranic.

***

Fără legătură cu cele de mai sus, care ar fi originea expresiei „a fi cu scaun la cap” ?

Dacă ne gândim la engl. skin , PIE *(s)kenǝ- „piele”, e tentant să deducem că „a fi cu scaun la cap” însemna, la origine, „a purta o piele ( căciulă de piele ) pe cap”, a fi un pileat.

( sursa imaginii: http://www.viajoa.ro )

8 comentarii »

 1. Omul cu scaun la cap era judele ținutului care prin poziția sa era considerat un om drept, de respectat,poate chiar înțelept. IE.wes a dat veșmînt,a înveșmînta, sinonim cu investitire(un fel de încoronare pe ritmuri moderne :)) de azi; deci ar fi un fel de preluare (motamol, băbește) directă a unei expresii dacice: înveșmîntat(investit)cu tiară. Ideea asta îmi aduce aminte de etimologia lui Zalmoxis care ar veni tradus în felul următor: zalme – coif conform lui S.Olteanu și xsaya – rege în avestană, sinonim cu sciticul xais (Kretschmer). Deci avem regele încoronat, încoifat(cuvînt real dacă aveai dubii) ..poate chiar cu acele incredibil de scumpe coifuri din argint/aur cu diverse scene religioase atît de faimoase care nu puteau sta decît pe capul vicarului Domnului(cel trac, nu cel roman :))

  Comentariu de Ioan Albu — septembrie 13, 2010 @ 6:50 pm | Răspunde

  • Se poate. Acum nu mi-e mie clar cum e cu „tiara” aceea.

   În rest… posibilităţi ar fi multe.
   PIE *wastu- „palatul regelui” > gr. astó-s ( locuitor ). „Vasal” provine din această rădăcină.
   „-bostes” ar putea însemna – în această cheie- „curtean, om al regelui”

   etc.

   Comentariu de Roderick — septembrie 13, 2010 @ 7:53 pm | Răspunde

   • P.S.
    Dacă toţi „tarabostes” ar fi legaţi de zona capitalei Daciei, atunci această versiune ar căpăta greutate

    Comentariu de Roderick — septembrie 13, 2010 @ 8:11 pm | Răspunde

   • Este foarte simplu. Regalitatea tracică avea mai mult sau mai puțin aceleași uzanțe cu a celorlalte culturi(persană, elenă, latină),deși într-o formă mai sărăcăcioasă.Deci trebuie să fi avut și ei un fel de coroană. De ce nu tiară sau un cuvînt asemănător legat de acel radical IE? Îmi vine greu să cred că boierii daci practicau stoicismul și detașarea de bunurile lumești, în ciuda literaturii romantice la adresa lor.Acum nu spun că toți cei de rang înalt purtau fiecare o coroană(ar fi imoral :))..only the top dog.Apoi tarabostes ăsta putea desemna numai clanul regal, nu întreaga nobilime dacică.Nu degeaba își introduceau regii titulatura asta de bostes(Boerebista/Burebista, Rubobostes) .E chiar suspectă acestă paralelă cu din istoria noastră medievală: Mihai Vodă, Ștefan Vodă; Concluzia: tarabostes pare să îndeplinească aceeași funcție cu voievod, iar despărțirea în voie-vod e aceeași cu tara-bostes(etimologie diferită,probabil).
    PS: la polonezi voievod însemna prinț, nu domn.

    Comentariu de Ioan Albu — septembrie 14, 2010 @ 12:44 am | Răspunde

   • Tarabostes = „toți conducătorii” conf. albanezei „i tërë” – toți, plin(sl.s). Altă idee: ie tor-, toro(s)- „loud, dinstinct, audible” a dat lit.tarti, taria, tare- vb. „to say” și rom. a turui, a tărăși (a sta mult de vorbă, la sfat) și tărtaș (sfat, convorbire), astfel tarabostes sînt Sfatul țării, Divanul, poate chiar urmând o formă tarabo cu sufixul -stes, -ostes. Asta dacă nu e o formă de plural scitică în te/tă cum au albanezii și osetinii.
    http://www.archaeologyonline.net/artifacts/vastu-shastra.html
    Bostes = gr.astos = skt.vastu

    Comentariu de Ioan — septembrie 13, 2011 @ 9:05 am | Răspunde

 2. Zalmoxais priimuua(luwiană pentru excepțional,curajos) tarabostes :) Regele încoifat(protectorul) curajosul/viteazul înveșmîntat cu tiara regală..deja văd un contract cu Hollywood pe numele meu(..)

  Comentariu de Ioan Albu — septembrie 13, 2010 @ 7:00 pm | Răspunde

 3. Proto-Germanic *paidō (“coat, smock, shirt”), from Proto-Indo-European *baiteh₂- https://en.wiktionary.org/wiki/pod#Etymology

  V.Ind. busta (“husk or shell of fruit”) sau Pers.boste (“nut”) ar putea fi coradicale cu (tara)-bostes, numai de-am putea verifica etimologia sa. Fisticul persan, de asemenea, ar putea fi coradical cu păstare/păstaie (*pistalia?) și Alb.bishtajë.
  M-aș fi dus și spre Lat. būstum (”a burial mound, tomb”), dar semantismul radicalului imaginat de mine ar fi curios.

  Ce legătură să fie între baiteh₂- și restul? Cred că sensul primar era doar de ”cover” (acoperitoare) și probabil dă și *peyd(z)da conform formării Lat.volva sau cunnus (*cutnos sau *cudnos din *keṷdh- to cover, to hide).
  https://en.wiktionary.org/wiki/cunnus#Latin
  https://en.wiktionary.org/wiki/vulva

  Nu cred în ideea ”șezut – pizdă” https://cubreacovblog.wordpress.com/2019/01/01/etimologii-rusinoase-pizda/
  Șezutul este altă ”gaură”, a nu se confunda cu…

  Referitor la ”tarabostes” cred că ar trebui să fie mai degrabă o denumire legată de perioada pre-reformă a societății, când elitele războinice aveau un rol mai important în societate (dar unite prin cultura comună și relații de „vasalitate”). După centralizarea societății dacice și reformarea religiei și moravurilor, cred că o sectă militar-religioasă preia puterea și se vor numi pilleați. Dintre ei, se vor numi regi și preoți. Nu cred că erau toți înrudiți genetic, ci probabil erau aleși pe baza meritelor personale, dacă nu și a averii, a puterii lor politice.

  Poate exista și înainte acel pilleus, dar era atributul unei caste anume, iar după reformă, când se va întări autoritatea câte unui rege peste alți regi – prin anumite personaje devenite legende din timpul vieții – cred că clasa războinică se va subordona acestei supra-aristocrații.
  Când regalitatea va slăbi se vor separa în regate mai mici cu anumite centre fortificate conduse de ”tarabostes”, ușor de delimitat arheologic. Deci cred că majoritatea vor fi conduse de aristocrația războinică (tarabostes), rămânând unul sau două (din cinci) regate mai puternice și conduse de pilleați.

  Într-un fel anume, nu s-a schimbat mult societatea în timpul evului mediu. Când domnii erau nevolnici și autoritatea lor șchiopăta, boierii dictau și spânzurau. Când se mai forma un caracter puternic, de multe ori prin trădări și chinuri, boierii cedau în fața domnului – de multe ori cu capul și confiscarea averii.

  Comentariu de Sorin5780 — septembrie 30, 2019 @ 2:26 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: