Istoriile lui Roderick

aprilie 29, 2011

Vrancea

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 4:51 pm

Într-un număr al revistei „Munţii Carpaţi” – care şi-a încetat apariţia acum mulţi ani -, un autor lega toponimul Vrancea de latinescul frango, frangere – luând în considerare situarea Munţilor Vrancei la curbura Carpaţilor ( voi preciza cât de curând articolul şi autorul ).

S-ar putea ca afirmaţia să nu fie departe de adevăr; mă gândesc nu la situarea geografică a Munţilor Vrancei, ci la alcătuirea lor geologică ( gresii, conglomerate ) şi la o posibilă legătură între „Vrancea” şi it. breccia , coradical lat. frango , PIE *bhrag’-   (*bhreg- ? )

Avem

BRANCIÓG, brancioguri, s.n. (Reg.) Pământ calcaros, pietros, cu fertilitate slabă sau mijlocie. – Et. nec. ” ( DEX ’98 ).

***

O altă etimologie propusă pentru „Vrancea” a fost slavul vrana „corb”.

În galeză corbul este bran. Să fie vreo legătură ( etimologică :) ) între Branwen şi baba Vrâncioaia ?

După Pokorny, rădăcina sl. vrana este *u̯er- „a arde” ( corbul fiind negru ca funinginea… ).

IE *bh(e)reu- „a fierbe, a fi sălbatic” a dat got. brannjan „a arde” ( însă şi engl. bourn ).

***

Dacă toponimul Vrancea – după legendă- derivă într-adevăr dintr-un nume de persoană ( ca al Vrâncioaiei ), originea  autohtonă a celui din urmă poate fi o ipoteză fantastică, însă nu e exclusă.

Sunt atestate nume tracice precum Brinkazis, Brincainos, Brincazeris. După I. I. Russu, ar proveni probabil din IE *bhrenk- „a aduce” ( ca engl. bring).

Reclame

24 comentarii »

 1. arom. vrânjiu = arin

  Comentariu de Roderick — aprilie 30, 2011 @ 9:28 pm | Răspunde

  • În albaneză arinul este verrë, verr ,din PIE u̯er-(e)nā ”alder, poplar” (Pokorny)

   Comentariu de Roderick — februarie 7, 2015 @ 10:28 pm | Răspunde

 2. Referitor la latinescul frango, frangere, avem cuvântul FRAGIL, adică „cel care se frânge ușor”, care se sfărâmă cu ușurință

  O plantă fragilă, plăpândă, este și FRAGUL, de la care probabil și-a luat numele: FRAGil – FRAG

  …………………

  Referitor la rădăcina sl. vrana este *u̯er- “a arde”, noi avem cuvântul BRÂNCĂ, care desemnează o boală a pielii, care seamănă cu niște arsuri

  Sinonime pentru brâncă sunt științific erizipel, iar popular roșeață și orbalț (de la magh. orbanc)

  Oare cuvântul ORBANC (magh.) are legătură cu OBLÂNC : Partea de dinainte a șeii, mai ridicată și încovoiată. – Din sl. oblonkŭ.(dex)? Pentru că ajungem din nou la BRANC,la munții Vrancei, care pe hartă sunt mai încovoiați decât ceilalți munți

  oblânc s. n. (sil. -blânc), pl. oblâncuri –- aici dispare „O” de la începutul cuvântului

  Comentariu de sabinus — mai 1, 2011 @ 4:27 am | Răspunde

  • După lingvistul S. Paliga, cheia numelui Vrancei e chiar încovoierea lanţului carpatic:

   „Vrancea NR A region where the East Carpathians turn abruptly to the west. IE *wer- ‘to bend, to curve’ as in Lat. verto,-ere and vermis. Etymologically related with varză and probably with vreasc, from the same IE root.”

   Comentariu de Roderick — mai 2, 2011 @ 12:50 pm | Răspunde

 3. Referitor rădăcina sl. vrana este *u̯er- “a arde”, este posibil ca numele de Țara Vrancei să fi venit de la FOCURILE VII, un fenomen natural care se manifestă în zonă

  http://blogdespregeografie.blogspot.com/2009/11/focul-viu.html

  Comentariu de sabinus — mai 1, 2011 @ 4:38 am | Răspunde

  • Î.a.c. ar trebui ca numele Vrancei să fie dat exact zonei cu „focul viu”.

   Nu e exclus, cred, ca toponimul „Vrancea” să fie legat de vreun foc ( vezi gotul brannjan ), însă cred că mai degrabă e vorba de vreun vechi incendiu de pădure ( ca la Pojorâta din Bucovina ).

   Comentariu de Roderick — mai 2, 2011 @ 12:54 pm | Răspunde

 4. Din cate am inteles, la baza este intr-adevar bran / corb – un simbol al drumului Lepsa – Sf Gheorghe

  Comentariu de Vrancea — mai 2, 2011 @ 3:13 pm | Răspunde

 5. Ar putea fi un cuvînt corupt din frunte, adică „fruncea” din grai. E potrivit pentru geografia ținutului, e pe măsura legendarei Vrîncioaia care stătea ca o regină neolitică peste fii ei, numai bărbați.Parcă așa era povestea!
  În aceași zonă circulă și basmul Luanei sau multe numiri pe linie maternă..total împotriva cutumei patriarhalei. :)
  Mie încă nu-mi este foarte clar cum a evoluat BH din proto-indoeuropeană spre graiul dacic. Cred , deși nu-mi amintesc acum un exemplu, că în unele cazuri evolua spre V sau F; sau poate numai în anumite condițiuni?
  Și cu asta am terminat „tracomania” și apelez la „rezon”(rațiune): nu cunosc zona, dar, dacă seamănă cu o căldare, o adîncitură ar putea fi relaționat cu
  – VRÁNĂ, vrane, s. f. 1. Gaură rotundă sau dreptunghiulară făcută la butoaiele înfundate, pentru a putea introduce sau scoate vinul, murăturile etc. 2. Parte a morii prin care curge făina. – Din bg. vrana
  Nu-i exclus să fie dacic!

  Comentariu de Ioan Albu — august 29, 2011 @ 5:25 pm | Răspunde

  • Cuvântul scorbură înseamnă gaură în copac și are în componența sa alt cuvântul sus-amintit, corb (s-corb-ură)

   Nu știu însă ce legătură ar avea pasărea corb cu termenul general de gaură / adâncitură

   Corbul este o pasăre neagră, la fel și scorbura are culoare neagră (este întunecată, nu intră lumina în ea)

   Cărbunele este negru și se scoate dintr-o gaură neagră (mină de cărbune). Termenul de cărbune seamănă cu corb (carb.une – corb)

   Comentariu de sabinus — octombrie 21, 2011 @ 6:36 pm | Răspunde

 6. Proto-IE: *wrā̆n- (~ -ō̆-)
  Meaning: wound
  Old Indian: vraṇá- m., n. `wound, sore, ulcer’
  Slavic: *rā́nā
  Albanian: var̄ɛ `Wunde’
  Nu, nu zic că Vrancea e o rană deschisă în curbura Carpaților, deși sînt atîtea cutremure, mă referă la brâncă. http://dexonline.ro/lexem/br%C3%A2nc%C4%83/6779
  E chiar și o plantă numită așa(sinonim „buberic”.)
  Cred că am spus cu altă ocazie că ar veni din sensul de umflătură..? Ei bine nu, e cuvântul original tracic înlocuit…sau nu, de către slavi.

  Comentariu de Ioan Albu — mai 19, 2012 @ 4:57 pm | Răspunde

  • Ce vă costă să ziceți brînă de acum în loc de rană? :)

   Comentariu de Ioan Albu — mai 19, 2012 @ 5:00 pm | Răspunde

   • E interesant că o variantă dacică *bregau (sufix posesiv -au) ar fi dat chiar bârgău și avem semantismul alb. breg (shore, bank, side, coast, hight, knoll, etc..). *Bergau „of the side”, „passing, passage, toll booth/knoll” :)

    Bârgăuani

    Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 6, 2017 @ 7:58 am | Răspunde

  • Sunt absolut sigur că morfemul care a dat acest radical a dat și alb.varr (mormânt), vrimë și verrë (gaură). De ce nu și vrană sau top.Vorâng?
   Sinonimul scoreț ar putea identifica vrana cu un radical pentru curgere conform alb.përrua, rrua, cu un sufix daco-albanez v- (f- în unele situații).

   Brâncă (var.brângă < *bʰreng) ar putea fi conectat cu alb.breg (hump) la nivel preromanic, fiecare limbă evoluând istoric doar un pic diferit. Semantismul este unul foarte comun în cele două limbi, numai că la noi n-a luat sensul de mal.

   Top.Bârgău (*burgau?) trebuie conectat cu reg.borugă, burugă și beregată (gr.pharangos) ..sau coradical cu sl.bereg și berevoi (*bereghioi?) https://toponime.wordpress.com/2011/05/19/bargau/
   „Vol. II. p. 295 – Birgăuani < Bârgău (Şomcuta Mare), p. 405 – Bârgăani, Bârgăuani < Bârgău). (Borgo = loc de trecere de pe un domeniu pe altul, loc de vamă, menţionat pe o veche hartă a Sătmarului)."
   http://www.comunacicirlau.ro/cic%C3%AErl%C4%83u_relieful-%C8%99i-vegeta%C8%9Bia-231.html

   Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 6, 2017 @ 7:52 am | Răspunde

 7. ” BRANCIÓG, brancioguri, s.n. (Reg.) Pământ calcaros, pietros, cu fertilitate slabă sau mijlocie. – Et. nec. ” ( DEX ’98 ).
  http://www.etymonline.com/index.php?term=bran&allowed_in_frame=0
  BRAC2, bracuri, s. n. Rest, rămășiță bună de aruncat, nefolositoare; sfărâmătură, bucată. ◊ Loc. adj. De brac = care nu este bun de nimic; de neîntrebuințat. Cal de brac. ♦ Spec. Deșeu rezultat în cursul fabricării hârtiei. – Din rus. brak.

  Vrancea poate însemna pas montan : branắuv, s.n. – Vrană, trecere, strungă; vad. Din vrană „gaură” (< sl. vrana) + -ău.Branul pe o parte și Vrancea pe cealaltă.
  IE*werk'-, *wrak'- to cut, to peel
  IE*werǝg'-, *wrēg'- (*wrē-j-g'-) – to pierce, to cut through
  HRÍNCĂ ~ci f. pop. Bucată dintr-un aliment, tăiată, de obicei, subțire. /<ucr. hrinka
  Cel mai interesant mi se pare IE*wroug- outer side ( Old Greek: rhougó-s m. = prósōpon Hsch.)

  Comentariu de Ioan Albu — mai 20, 2012 @ 7:08 am | Răspunde

 8. Unde apare Bran în toponimie ne putem gândi şi la Bran -nume de persoană, probabil prescurtat din Branislav ( cf. Stan – Stanislav )

  Comentariu de Nautilus — august 21, 2012 @ 7:53 am | Răspunde

 9. Am ascultat o variantă a Mioriței foarte apropiată de cea culeasă de Alecu Russo și publicată de Alecsandri (cea din manualele școlare). Balada este cântată undeva în Vlașca.
  Interesant e că în loc de ”vrâncean” (baciul vrâncean) cântărețul spune ”zbrâncean”. E vorba oare de o altă denumire a Vrancei (*Zbrancea)?
  Nu cred că se pune problema ca interpretul să nu fi auzit de Vrancea și să deformeze astfel termenul de ”vrâncean”. Există două posibilități: Vrancea e cunoscută și sub alt nume, asemănător (*Zbrancea sau *Zbrâncea?) ori ”zbrâncean” nu înseamnă vrâncean, ci se referă la altă zonă.

  În Teleorman există și localitatea Brânceni (nu departe de Vlașca, deci). Există și numele de familie Zbrancea.

  Avem
  ”sbránca adv. – (În expresia): a da sbranca, a face praf, a pustii, a prăpădi. – Var. zbranca. Probabil de la isbrăni „a lichida”. În Mold.” (DER, dexonline.ro), cuvânt care în această interpretare ar fi rudă cu ”braniște”

  ”brániște f., pl. braniștĭ și brăniștĭ (bg. branište, pădure, d. vsl. braniti, a lupta, a împedeca, branŭ, luptă, zabraniti, a interzice. V. brănesc, bărănesc, izbrănesc, zabran, zăbrea). Apărătură, pădure oprită de a fi tăiată. Pădure netăĭată timp de 25 de anĭ. Loc de pășune și de fîneață pe moșiile domnitorilor Moldoveĭ, numit braniște domnească (Supraveghetoru acestuĭ loc se numea căpitan de braniște, ĭar agențiĭ luĭ brănișterĭ). …” (Scriban, dexonline.ro)

  Nr. 19 din listă:

  Comentariu de Roderick — februarie 7, 2015 @ 10:12 pm | Răspunde

 10. http://adevarul.ro/locale/focsani/de-vine-numele-vrancea-trecut-tinutului-i-spunea-Tara-corbilor-negri-1_54ec3cef448e03c0fdef1b70/index.html

  Dacă Varancea este forma cea mai veche, iar Vrancei îi mai spunea „țara corbilor negri”, trebuie să avem ceva legat de numirea corbilor în balto-slavă (poate și dacic): lit.varnas – corb, prus.warnis, rus.voronoj – negru, (alb. vorbë – un tip de oală)
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpiet&text_number=++3001&root=config
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=2173&root=config

  Să fie oare posibilă confundarea unui dacism cu un slavism din epoca mileniului doi, când cancelariile voievodatelor folosesc slava?

  Comentariu de Sorin5780 — februarie 24, 2015 @ 1:48 pm | Răspunde

  • „Potrivit istoricului focşănean Cezar Cherchiu, care a studiat în arhive despre istoria judeţului nostru, denumirea de „Varancha” ar însemna pădure.
   „Marele om de litere, istoric şi filozof Bogdan Petriceicu Hasdeu scrie în lucrările sale că originea numelui de Varancha este traco-dacică şi vine de la cuvântul vrană, care înseamnă pădure sau munte. În vechi documente, Vrancei i se mai spunea Ţara Corbilor Negri, care ar sugera desimea pădurilor”, ne-a declarat istoricul Cezar Cherciu.”

   http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpiet&text_number=1216&root=config

   Comentariu de Sorin5780 — februarie 24, 2015 @ 2:27 pm | Răspunde

  • E posibil ca denumirea veche să fie și mai diferită de forma de azi. Vezi de ex. ”a vrea” din lat. volere.

   E posibil și să avem un sufix arhaic în ”Vrancea”, cf. numelui tribului tracic Dolonci.

   Comentariu de Roderick — ianuarie 6, 2017 @ 9:28 am | Răspunde

 11. Dacă Varancea este forma cea mai veche, probabil că și reg.vrancina avea o altă formă în trecut: https://dexonline.ro/intrare/vrancin%C4%83/178691
  Ce putea fi acest toponim în trecut, dacă nu vine de la un NP? Să fi fost un „ocol” sau niște „depresiuni” ]n sensul celor presupuse de top.Vorâng din Apuseni?
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Vrancea

  sl.vrat (gât) – verbul a învârti – tr.kolovrismos.

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 6, 2017 @ 8:10 am | Răspunde

 12. ”Sunt atestate nume tracice precum Brinkazis, Brincainos, Brincazeris. După I. I. Russu, ar proveni probabil din IE *bhrenk- „a aduce” ( ca engl. bring).”

  Eng.bring ar trebui să provină dintr-o formă *bʰreng’- < *bʰer- ‎(“to carry”) + h₁n(e)ḱ ‎(“to bring”) or h₂n(e)ḱ ‎(“to reach, attain”)
  îmbrânzí, îmbrânzésc, vb. IV (reg.) 2. a aduna oi pentru stână. 2. a mulge laptele oilor pentru a face brânză.
  E posibil ca verbul ăsta să fie coradical cu eng. to bring, nu cu alb.mbledh, așa cum credeam în trecut.
  https://en.wiktionary.org/wiki/mbledh

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%82ne%E1%B8%B1-
  https://en.wiktionary.org/wiki/nanciscor#Latin
  Mai demult am zis că verbul a năstimi provine din radicalul de mai sus. Oare arom.nishani, nishenj (țintă) nu vine tot de aici? E mai aproape decât bg.мишена (mișena) = țintă
  Nisană e iar un cuvânt interesant. https://dexonline.ro/definitie/nisan%C4%83

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 6, 2017 @ 8:20 pm | Răspunde

 13. https://dexonline.ro/definitie/grum%C4%83zare

  Conform lui Scriban, brânca se mai numea și brânea.

  Comentariu de Sorin5780 — iulie 5, 2017 @ 11:39 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: