Istoriile lui Roderick

August 18, 2011

Cucurbăta Mare

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 5:03 pm

“Cucurbăta” sau “Curcubăta”, vârful cel mai înalt din Munţii Apuseni (1849 m).

Varianta corectă a numelui rămâne o enigmă; înclin însă pentru “Cucurbăta”.

Ar coincide cu “cucurbetă”=bostan, tigvă. Acesta nu cred că explică suficient denumirea vârfului (deşi ar putea indica o origine comună a numelor).

*

În Dicţionarul etimologic al lui Ciorănescu, despre “cucuruz” se spune:

“…Origine expresivă. Se poate pleca de la coc, prin intermediul unui pl. colectiv cocuri și cu suf. –, ca în paralelismul bobbuburuz(ă), cf. și duduruză. Totuși, este în legătură cu multe cuvinte străine, cf. it. cocoruzzo „vîrf în formă de pară”, salent. cuccuruzzo „grămadă de pietre în formă piramidală”, tarent. cucuruzzë „culme rotunjită”, mil. kokorin „con de brad”, ngr. ϰουϰούρι „grămadă de pămînt”; așa încît Battisti, II, 997, propune pentru toate aceste cuvinte o bază mediteraniană cuccur, colectivă.”

În “Cucur-băta” rămâne de explicat -băta ; foarte puţin probabil să fie legat de “bată”=cingătoare, brâu.

Ar putea să însemne “protuberanţă”, înrudit cu galezul both “protuberanţă; butuc” ( PIE *bAut-  “umflătură” ; ori * b(e)u- (la Pokorny) ?).

Avem un termen provenit din franceză, “biută”=ridicătură de teren (fr. butte ). După etymonline.com, “…butte “mound, knoll,” from Frank. *but (cf. O.N. butr “log of wood”)”.

Este foarte plauzibilă legătura dintre O.N. butr şi rom. buturugă, butuc.

Un alt radical PIE – *bod- “umflătură” ( *bed- , cf. Pokorny ) ar fi dat sued. batt “grămadă mică”.

De asemenea, trebuie luat în considerare rom. “bâtcă” (=măgură), cuvânt cu etimologie necunoscută.

bîtcă (bấtci), s.f. – Coastă, povîrniș. Origine necunoscută. DAR propune, dar este puțin probabil, mag. botkó, bötök „cap, mîner”; rezultatul probabil ar fi fost *bătcău. Diculescu 181 (urmat de Scriban) se gîndește la un gepidic *bütt(i)ka, din germ. butt- (› fr. butte); însă părerea sa a fost în general respinsă. ” (DER)

*

Mai există oronimele carpatice “Buta” ( vârf în Retezat ), “Buteasa” (în Apuseni).

Înrudite cu “Cucurbăta” trebuie să fie oronime precum “Cocora” (în Bucegi), “Cocoriciul” (în Munţii Făgăraşului), nume reflectând poate acea “bază mediteraniană cuccur“, ori (?) un PIE *kak- “vârf” ( v.gr. kakúbh– “vârf de munte” ).

*

După lingvistul S.Paliga, numele vârfului – Curcubăta – este înrudit cu “curcubeu”, din IE *(s)ker:
“curcubéu-, -eie s.n. 1. ‘rainbow’; 2.the plant Lychnis coronaria. Reduplicated, as other indigenous forms, *kur-kur-b-, IE *(s)ker-‘to curve, to bend’; the archaic meaning must have been ‘bow [bent] in the sky’.”

Î.a.c. remarc coincidenţa între denumiri populare ale curcubeului -“brâul-cerului, brâul-Cosânzenei, brâul-lui-Dumnezeu”- şi “bată”=brâu (din “Curcubăta”?) ; să aibă acest “-beu” din “curcubeu” sensul arhaic de “brâu”, fiind o variantă a lui “bată”  ?

***

În copilărie mă intriga coincidenţa dintre înălţimea în metri a vârfului ( 1849 sau 1848 ) şi anul revoluţiei de la “paşopt”. Mai era 1907, înălţimea în metri a celui mai înalt vârf din Ceahlău (Ocolaşul Mare).

Rămâne să vedem ce se va întâmpla în anul de graţie 2544.

25 Comments »

 1. Controversat toponim, excelent articolul!!!
  (Chiar mă întrebam când îl veţi scrie sau când veţi relua acest subiect.)
  Sunt întru totul de acord cu cele scrise de Dvs., iar C.C. Diculescu pag. 181 mi-a fost şi mie de folos în acelaşi domeniu.

  Multă vreme am pledat pentru ”Curcubăta” cu sensurile de dovleac, bostan, lubeniţă sugerate de I.Iordan – pentru care am un mare respect din mai multe considerente, unul mai puţin însemnat fiind şi faptul că a fost foarte apropiat de o bună cunoştinţă de a mea.
  Ulterior, un altfel de camarad – pentru care am toată deferenţa – a reuşit să mă convingă cu argumente la fel de serioase ca ale Dvs. că nu cel ştiut/folosit (şi) de mine este numele corect. Şi cu iertare şi spre completarea de aici îl citez:
  “Se numeşte “Muntele cum îi Cucurbata”. Acela îmi ţine mie ploile, norii pe-aicea cum ţine tigva apa.”

  Vă doresc un orizont senin pe piscul de din sus de vârful Roşu!
  Eu am rămas solitară la altitudinea de graţie 1525…

  Comment by Daniela — August 20, 2011 @ 7:39 pm | Reply

 2. Curcubeul ar putea să conțină ie bhe- alb, strălucitor, sclipitor.(altele: beuță, beteală)…sau nu!..poate e vorba de forma sa și atît.
  În altă ordine de idei, am găsit termenul dacic (satemic) pentru cap menționat de Hajdeu (lat cerebrum, ind. sira)..SĂRĂBOI= tărtăcuță, tigvă, tîlv.
  Era printre sinonimele pentru tigvă, la fel și curcubetă..care la o adică ar putea însemna roată, ceva rotund pur și simplu fără a fi un cuv.compus. Adică curcub ar fi originalul complet (poate dacic, poate lat.) iar -etă un sufix adj.
  Mai sînt derivate în imbajul popular: curcubă (reg.) cutie de lemn în care se ține sarea.
  curcubătă/curcubetă (tigvă, bostan,dovleac).
  În aceeași zonă se mai folosește chiceră ca pisc, vîrf, deal conic, munte (prichici?); are un coradical alb.apropiat.

  gr.kuklis (cerc) pare să fie parte dintr-o mult mai răspîndită fam.lexicală: arm. ghekavar, alb. kokë și termenii românești foarte cunoscuți. Ar mai fi ceva care cred că-i imp. pentru română: http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/golva
  Oare gulie și galie(glob,bilă) sau gală (gogoașă de ristic, de stejar, mațochină), galeșă (branhie), glavă, gîlcă, gîlmă …etc. nu pot fi din substrat unele?
  Gîlmă(deal.movilă) și găligan (vlăjgan) sau gligan(mistreț) pot fi înrudite și foarte antice.

  Comment by Ioan Albu — September 21, 2011 @ 9:17 am | Reply

  • Dacă am fi avut un coradical dacic al sl.glava (cap), oare ar fi ajuns spre un sens de căpos, așa cum avem ghelban (orig.nec.) ?

   ghelbán, ghelbáni s. m. (arg.) om fără educație sau cu apucături grosolane (var. ghiolban).
   Acum știm că /gă/ și /că/ trec la /ghe/ și /che/ în poziție atonă.
   Exemple:
   Gherdan în loc de gărdan.
   A schimba în loc de arh.scămba (alb.këmbim)
   Gheină și găină
   Cine știe câte mai sunt!

   Comment by Sorin5780 — September 18, 2016 @ 8:36 pm | Reply

   • ”GHIOLBÁNĂ, ghiolbane, s. f. (Reg.) Nume dat unei femei frumoase căreia îi place să cocheteze. [Pr.: ghiol-].” (DLRM 1958, dexonline.ro)

    Cf. numelui turcesc Gülben ??

    ghiolban ”om fără educație sau cu apucături grosolane” ar putea fi cuv. expresiv, cf. ghiolcăi, sensul de bază fiind probabil ”a mânca cu zgomot, a clefăi”. Se poate și ce zici, dar mi se pare un cuvânt urban.

    Comment by Roderick — September 19, 2016 @ 10:01 am | Reply

 3. […] asemănarea de formă pe final cu rain-bow, însă nu mi se pare prea relevantă. Vezi şi https://hroderic.wordpress.com/2011/08/18/cucurbata-mare Rate this: Like this:LikeBe the first to like this post. Lasă un […]

  Pingback by Curcubeu « Istoriile lui Roderick — April 9, 2012 @ 12:55 pm | Reply

 4. Dacă aveai un articol despre “brîuri” puneam comentariul acolo. Am întîlnit un cuvînt bizar în șirul acesta de posesii personale ale voievodului Mihnea: “[…]În altă parte, aur cusut într-un brâu de drum: aur într-o pungă mică de piele: inele de aur, lanţ de aur şi un brânz de zmaragd.

  Citeste mai mult: adev.ro/nleq1a” http://adevarul.ro/locale/satu-mare/misterioasa-moarte-mihnea-voda-cetatea-satmarului-voievodul-fost-otravit-banchet-1_550958a5448e03c0fdab7e3f/index.html

  Ce să însemne acel brînz de smaragd (smarald), un colan sau un tip de centură cu nestemate? Nu se găsește în Dex. Mă gîndesc, evident de altfel, la alb. brez http://en.wiktionary.org/wiki/brez#Etymology
  Sufixul -ăz, -z, avea probabil niște sensuri în dialectele dacice. Poate unul dintre ele era diminutivant, la fel c-n albaneză. Dar și acesta a evoluat semantic în timp din antichitate pînă azi. Nu a fost mereu diminutivant.

  Comment by Sorin5780 — March 18, 2015 @ 12:32 pm | Reply

 5. Pînă la urmă cred că vîrfurile acestea, ce nu par deloc vîrfuri, erau comparate cu un dovleac datorită formelor rotunjite. Altfel nu cred că are legătură cu un adj local curcubăta, adică ca un curcubeu de rotund. Prea poetic! :)
  În zona vestică sunt mai multe vf. cu sufix (adj.?) -at sau cu sufixul colectiv -et, destul de comune în vestul ți nordul țării: Buscat (vechi latinism), Cireșata, Măceșata, Muschet/Muscet, etc.
  Amintirea solomonarilor din zona Apusenilor e încă vie: http://calareincarpati.ro/blog/?p=36

  Cred că am amintit mai demult asta datorită strigătelor de binecuvîntare ale solomanarilor din Apuseni. Nu-mi aduc bine aminte ce și cînd, dar le comparam cu alb.gërthas (a zgrăcina parcă) din radicalul IE *gwr-edh- ‘to cry, shout’ din care noi avem și a gîrdi (a lătra).

  În albaneză terminația -dh este feminină, iar -th este masculină.

  Comment by Sorin5780 — March 18, 2015 @ 2:08 pm | Reply

 6. Oronimele „Buta” ( vârf în Retezat ), „Buteasa” (în Apuseni) trebuie înțelese prin prisma unui verb, încă necunoscut, a *buti/*butui/*buta cu sensul de tăiere. “Buta” trebuie să fie paralela dacică pentru “retezat”.
  Mai avem avem un adjectiv butac, sinonim perfect al arhicunoscutului șut/ciut.

  butai, s. n. (înv., stup), butoarcă, butaș/boteș, butușină (ciot), butuc Var. butug, butur, butor, butoare, butău, butură, buture. buturi (resturi; Apșa de jos)
  Coradicale și cu reg. bâtcă (*butică/ *butcă).

  *bAut- „umflătură” < * b(e)u- (la Pokorny) : buturugat (cu noduri), butur(ă), (s. m. Partea noduroasă din trunchiul unui arbore, rămasă nedespicată; lemn cu noduri)
  a buti ( a se revărsa, a năvăli)
  butica (nimeri, pica)

  Comment by Sorin5780 — May 24, 2016 @ 9:51 pm | Reply

  • *buta (a lovi, a tăia sau a reteza) trebuie înțeles în logica lat.futuere, fustis, refūtāre, cōnfūtāre < *bʰew- ‎(“to hit”).
   De aici avem noi botă, butai, butac (adj.) și toate celelalte. Poate chiar și botei. Cine știe câte mai sunt!

   Comment by Sorin5780 — June 5, 2016 @ 6:25 am | Reply

   • “Localnicii afirmă că denumirea este în legătură cu oile pe care le numesc botăşe sau botoşele, grupate în turme mici, formate din oile bătrâne sau sterpe şi din berbecii care prisoseau, separate de turma mare care pleca în transhumanţă.” https://limbaromana.org/revista/formarea-numelor-de-sate-din-valea-superioar%C4%83-a-bistri%C5%A3ei/

    Avem sensul de “separate, tăiate” de turma mare care mergea în transhumanță sau e un simplu diminutiv al reg.botei (turmă mare)?

    Comment by Sorin5780 — June 10, 2016 @ 3:39 pm | Reply

   • Cred că radicalul ăsta *but- are cele mai multe derivate din dacică! Ce sens are să extragi tot semantismul lui butin dintr-un germanism, care la rândul lui vine din latină. Dar asta e, oamenii trebuiau să bifeze măcar o ipoteză.
    Să mă fi angajat pe mine la treaba asta, că-i potopeam cu idei și ipoteze…așa cum fac aici! :)

    https://dexonline.ro/definitie/butin

    Comment by Sorin5780 — June 16, 2016 @ 3:06 pm | Reply

  • Un alt coradical ar trebui să fie numele trecătorii dacice Boutae. La fel ca Tapae ar trebui să avem un radical proto-dacic cu sensul de tăiere, care prin sufixarea asta bizară (-ae: țigae, bălae, plăvae, *bourae) dă sensul de “trecătoare”. http://www.replicahd.ro/?p=21500
   Pentru Tapae avem acel reg. tapă, dar Boutae e un pic mai bizar.

   Alouta, Boutae, Apoulon (appuli) și câte altele asemenea ar putea sugera că avem o vocală [o] accentuată care se diftonghează.
   La Piatra Craivii e o legendă interesantă: “O altă poveste spune că, printre stâncile de la Piatră Craivei, s-ar afla un puţ fără fund. [..] bătrânii spun că noaptea se aud gemetele celor încuiaţi în adâncuri şi că în fiecare Joie a Paştilor, când trag clopotele, Piatra se deschide pentru câteva clipe. ”

   Pe You Tube sunt mulți care analizează ieșirea lui Abbadon/Apollion din puțul fără fund. :) Gata, l-am găsit. Mai credibilă ipoteza asta decât snoava cu “grădina Maicii Domnului” http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/legendele-istoria-cetatii-apoulon-piatra-craivii-ultimul-refugiu-regelui-decebal-1_55200f38448e03c0fd36e0c5/index.html

   Comment by Sorin5780 — September 3, 2016 @ 10:35 am | Reply

   • ”teapă” ar trebui să fie coradical cu acest misterios tapă. Am găsit că are și sensul petic (expr: ”a-ți da în teapă”. Scriban 1939), pe lângă cel de pănură.
    Teapă este sinonimul perfect pentru pănură (abă, dimie; fig. soi, fel), dar nu cumva provine și din lat.typus (sensul 2; neol.tip)? https://en.wiktionary.org/wiki/typus#Latin

    PĂNURĂ s. v. categorie, fel, gen, material, pânză, soi, stofă, teapă, țesătură. Sinonime (2002)

    A fi de-o pănură cu cineva = a fi la fel cu cineva, de aceeași categorie. [Acc. și: pănúră] – Lat. paenula.
    ”a fi de-o teapă cu cineva”.
    Ambele cred că semnifică că-s din același material, corect?

    Comment by Sorin5780 — November 26, 2017 @ 10:09 pm | Reply

    • Am căutat și părerea lui Ciorănescu. Cei de la dexonline.ro au transcris greșit cuvântul ca ”țeapă”, am corectat greșeala mai jos:

     ”teápă (tépe), s. f. – 1. Temperament, fire, caracter. – 2. Neam, soi. Sl. teti, tepą „a bate (monedă)” (Tiktin). Pare dublet al lui tapă, s. f. (tăietură în partea de jos a copacului pentru a-i marca direcția de cădere la tăiere; margine, tiv; cep), a cărui der. din v. germ. tappa › germ. Zapfen (Giuglea, Dacor., III, 680; REW 8565) este improbabilă. Legătura dintre teapă și sl. cepŭ (Conev 65) nu este posibilă; cu lat. stipa (Scriban) este la fel de improbabilă.” (dexonline.ro, DER)

     Comment by Roderick — November 26, 2017 @ 10:43 pm | Reply

    • https://dexonline.ro/definitie/tipie

     În sud-estul Ardealului apar câteva toponime cu acest reg. de origine necunoscută. Mă întreb dacă etimologic are vreo legătură cu teapă (probabil mai vechi *tapă), deși cred că aici ar putea fi o evoluție semantică de la un sens de ”con”.

     Tipie ar putea fi coradical al rarului verb a stâmpi (vezi Eng.step și pol.stąpać). Este o colină cu vârful rotunjit, ”tâmp”. https://en.wiktionary.org/wiki/step#Etymology

     Altă idee l-ar putea lega de Alb.thep (țeapă; puțin probabil!) sau Eng.”tip” (vârf) și ”top” printr-o ramură germanică de est. https://en.wiktionary.org/wiki/tip#Etymology_1
     S-a zis despre acei goți care se retrag în Caucalanda, dar nimic nu indică un anumit teritoriu, extra- sau intra-carpatic, deși am intuit că ar fi probabil Vâlcea sau partea de la înăuntrul curburii Carpaților. Oricum, probabil e ceva legat de geografia muntoasă a locului, nu un trib dacic încă neromanizat.

     Comment by Sorin5780 — April 24, 2018 @ 8:16 am | Reply

   • Este un aven la Piatra Cetii, foarte aproape de Piatra Craivii. Poate acesta să fi inspirat ”puțul fără fund”.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Avenul_din_Piatra_Cetii

    Comment by Roderick — November 26, 2017 @ 10:36 pm | Reply

    • http://www.karpatenwilli.com/apuseni/cetea.htm

     Cetea vine cumva direct din sl. četŭ „ac, țeapă, dinte” (Miklosich, Slaw. Elem., 52; vezi cetină) sau înseamnă altceva?
     Cetină (ienupăr)/cățân (jneapăn, pin pitic; stâncă) și lat. ‘catanus’,’ienupăr’ sunt coradicale.IE *ḱh₃tós (“sharpened”)
     https://en.wiktionary.org/wiki/catus

     Mă gândeam și la civitas < rom.ceată (cetea ar fi un diminutiv)

     https://en.wiktionary.org/wiki/szczecina#Polish
     Proto-Slavic *sъčetь

     Prefixul acesta derivativ (*sъ-) apare mult mai des în lb.slave decât în latină și Română. Am zis că și dacica ar fi avut unul, dar nu vom ști dacă-i același.

     https://en.wiktionary.org/wiki/sed#Alternative_forms
     https://en.wiktionary.org/wiki/se-#Latin

     Comment by Sorin5780 — November 27, 2017 @ 1:17 pm | Reply

     • ”cétie sf [At: VAIDA / P: ce-tie / Pl: ~íi / E: mg csett] (Orn; reg) Bâtlan.” (dexonline.ro, MDA2)

      În ungurește denumirea satului e însă Csáklya. După wikipedia maghiară ar proveni fie din subst. ”csáklya”, fie dintr-un nume propriu slav.
      Pe cel dintâi îl avem și în română:
      ”cioáclă (cioácle), s. f. – 1. Sanie. – 2. Cîrlig. Sb. čokla „talpa saniei”, čaklja „cîrlig”, din it. zóccolo (Cihac, II, 51; cf. Berneker 130), cf. cr., slov. čaklja, mag. csáklja. ” (dexonline.ro, DER)

      Interesant e însă că avem și ciaclă-róșie = bâtlan roșu (dexonline.ro, Sinonime), deci un ciaclă=bâtlan corespunzând semantic cu cetie. Acesta ar putea fi (?) deformarea unui *ciaplă de origine slavă (cf. pol. czapla, ceh čapla, bg. čápla etc., dintr-un proto-slav čaplja).

      sl. četŭ „ac, țeapă, dinte” ar putea fi într-adevăr la originea top. ”Cetea” (jud. Alba) , ținând cont de configurația terenului.

      Mai este o Cetea în Bihor, cu den. maghiară Cséklye, deci o situație f. asemănătoare. Cuvintele ar trebui să fie legate, dar cum nu mi-e clar.

      Cetea apare și ca nume de familie (nu al poetei Doina Cetea, în cazul ei este pseudonim) și ar putea fi o poreclă de origine latină, cf. ceată=încet, lat. qu(i)etus.

      Comment by Roderick — April 26, 2018 @ 6:19 pm

  • În albaneză au două cuvinte pentru fagure de miere din radicali cu sensul “a tăia”:

   huall = From Proto-Albanian *xāljā, from earlier *ksān and suffix -jā, from pre-Albanian *s-keh₂n, metathesis of Proto-Indo-European *kh₂en, oblique of *kóh₂r̥ ‘wax’ (compare Greek κηρός ‎(kirós), Lithuanian korỹs ‘honeycomb’).[1] The change of *n to l is irregular. Possibly related to hollë. https://en.wiktionary.org/wiki/huall

   felë = A variant of fellë ‘deep, shallow place’, with a similar sense development as in huall, ultimately from Proto-Indo-European *spel ‘to cleave, break’. https://en.wiktionary.org/wiki/fel%C3%AB#Albanian

   Semantismul termenilor dacici trebuie să fi urmat același semantism și mai mult decât probabil, am pierdut sensul de “golătate, adâncime, trecătoare” (gr. Boutae – dacic *Butae sau *Butai?). Poate nu complet, dacă budura (pustiu; sălbăticie) nu e coradical cu budă (pădure), ci vine dintr-un neatestat *butur (gol, prăpastie; golătate). Reamintesc aici că -or, ur este probabil același cu lat.-or, un sufix creator de substantive verbale. ALterior, rar de alfel, este sufix adjectival.

   Conform ultimului entopic local găsit, dar neatestat de dicționare, budru, s-ar putea ca *bʰedʰ- ”to pierce, dig” să fi dat mai multe dacisme în Română decât bănuiam, dar eu tot cred că avem măcar două derivate semantice din rad. *bʰudʰ-, *bʰudʰmḗn- “bottom”: a budi (a ascunde) și budur(a). o fundătură inaccesibilă (deci pustiu).
   https://en.wiktionary.org/wiki/bottom#Etymology
   alb. fut = thrust, enter, put, submerge, tuck, hide (de origine latină)

   M-am gândit pentru verbul a budi prin prisma rad. *bʰedʰ, adică într-o primă fază “a săpa, gaură”, apoi “a ascunde”. E mult mai logic astfel și era chiar un obicei consemnat de istorici și arheologi în toate timpurile. Deși, o spun oarecum cu zâmbetul pe buze, Decebal ar fi ascuns, adică a dat la fund comoara regală a dacilor în râul Sargetia (*apărată; *apărător?). A deviat râul, apoi a îngropat-o..so, fuck it, *bʰedʰ rămâne.

   La fel de interesant mi se pare semantismul pentru trunchi în limbile preromanice:
   cosac (trunchi de lemn) cosor, coasă, etc.
   butuc, buturugă
   alb.kurm (trunchi de om; trunchi de copac).

   PS: nu cred că un latinism ca it.vuoto (got) ar fi dat rom.butai, dar mai ști!

   Comment by Sorin5780 — September 17, 2016 @ 9:22 am | Reply

  • Am găsit la Loșonți o posibilă explicație pentru Buta din Retezat. Citez : Cîmpul lui Neag HD: BUta Mare ”zănoagă mare, zgăvârna (văgăună) aia mare”.

   (z)găvârnă circulă în Valea Jiului și este cf. autorului o deformare a neol.caverna sub influența lui (z)găv. Se traduce peșteră neadâncă, semipeșteră (în Dealu Babii HD).
   Întrebarea este de ce bută nu-i atrage atenția, iar acest derivat da, care de ltfel ar putea fi mai vechi decât neologismul respectiv. Ba chiar un derivat pe plan local. Sufixul era folosit și înainte de relatinizarea limbii.

   Comment by Sorin5780 — July 16, 2018 @ 8:06 am | Reply

   • E posibil ca butea romanică să fie comparată cu o căldarea glaciară din munți prin acel Buta Mare, iar găvârnă să fie lat.caverna, dar printr-un intermediar *căurnă.
    Ar fi curios totuși ca acel entopic zgău, găoz să nu provină din lat.cavus, ci din celticul *cöü (“hollow”)
    https://en.wiktionary.org/wiki/Glasgow#Etymology
    irl.cuas https://en.wiktionary.org/wiki/cuas#Irish

    zgău sn [At: PSALT. HUR. 17r/9 / V: (îvr) zăg~ / S și: sg~ / Pl: ~ri / E: nct] 1 (Înv) Uter. https://dexonline.ro/definitie/zg%C4%83u

    Nu m-am gândit la asta până acum, dar Diegis s-ar putea traduce ”frate de uter”, concept indo-european care se regăsește la greci (ἀδελφός adelphós), la iranici (Oss. ävsịmär/änsuvär (< *(h)äm- suvär) “co-uterinus, of the same womb”), Sanscr. ságarbhya (*sm̥-gʷelbʰ- “same womb”). poate și la albanezi. https://iranicaonline.org/articles/ossetic
    https://en.wiktionary.org/wiki/%E1%BC%80%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%82#Ancient_Greek
    https://en.wiktionary.org/wiki/%E0%A4%B8%E0%A4%97%E0%A4%B0%E0%A5%8D%E0%A4%AD%E0%A5%8D%E0%A4%AF#Sanskrit

    În albaneză au bark, pl.barq ”burtă; uter; toți urmașii pe linie patriliniară”. Poate zăgău/zgău (Cov. zăgănuță ”vălcea”) este reconstruit *djegō ”grotă, uter” prin rad. *dʰīgʷ-, *dʰeygʷ- (“to stab, dig”). Vezi și alb.deng m. ”a sack crammed with things, pile (of objects)”, dangë, ”belly”, dëng m (feminine dënge) ”full, stuffed”.

    zăgănuță (*zăgană + -uță) ar putea cuprinde un sufix diminutival -an(ă), despre care unii ar spune că-i celtic. Faptul că-i atestat în sud-estul Ardealului, unde cred că se aciuează niște celți cotini, ar ridica niște dubii privind originea sa dacică. https://hroderic.wordpress.com/2014/02/09/zaganuta/
    Var.zănoagă și mai ales zărnoagă pot avea și ele o etimologie interesantă. Zărnoagă poate fi echivalentul dacic pentru alb.djerr (pârloagă)? https://en.wiktionary.org/wiki/djerr
    Dac.*ʣernāka < *ĝhersno- sau *derna (*der- ”to cut”)+ *-ā́ka.

    Sunt curios acum dacă toponimele Dealul Ziegului (Olt.), Zeguholm, La Zăgănii (stânci? grote? dial.jaganie ”jiganie, jivină”?), muntele Jigoru (Valea Jigureasa) și altele nu se referă la o caună, o grotă, ceva. Oscilez între un derivat dacic cf. alb.djeg (I burn) sau un sens de grotă. Poate Jigoru se referă la ”grota” lui Zalmoxis, fiind la sud de Sarmizegethusa Regia.

    *dʰeygʷ- ‘to stick, set up’ (compare Latin fīgō ‘to affix, fasten’) Lithuanian diegti ‘to prick; plant’, dýgsti ‘to germinate, grow’), rom. dângău “the stopper of a mountain creek for collecting water in order to carry logs downstream”, digan (țeapăn, sănătos).
    https://en.wiktionary.org/wiki/ditch
    https://hroderic.wordpress.com/2014/09/30/digodanul/

    PS: Dierna s-ar putea referi traduce ”vale adâncă” cf. acelui zărnoagă.

    Comment by Sorin5780 — September 19, 2020 @ 2:17 pm | Reply

  • E posibil ca butai (stup) să fie coradical cu lit.bùtas ”flat, apartment, habitation” (*bhew- to live”, alb.banoj ”live, inhabit, dwell”, banë “mountain hut, abode”, bun ”hut, chalet, fenced area”) și bosearcă, dacă nu e vreun străinism. Sufixul e romanic:
   boseárcă sf [At: CHEST. II, 54/67 / Pl: ~rci / E: nct] (Reg; gmț) Casă.

   PIE *bhōw-, *bhū ”to dwell” a mai fost pus în legătură cu un dac.*buta(s) ”casă” sau ”colibă” și, curios lucru, cu trecătoarea Bouta(s), care se citea *Buta(s) cu var.Boutae (Butai). (https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpiet&text_number=++2063&root=config)

   Vreau să cred că bosearcă nu provine din același *but- cu cele de mai sus, dar cred că sensul primar era de scorbură. Eu sper să fie un derivat după un dacic *bută sau *butis ”colibă”. Cred că un dacic *ü aton (< *ū sau *-iwi-) ar fi devenit /u/ în română (la fel ca gr.y).

   Comment by Sorin — March 31, 2021 @ 3:02 pm | Reply

 7. bâtcă” =măgură

  ”Phrg bat(an) ‘(part of) religious monument, (part of tombstone)’ (Orel 419) : Bur bat pl. batéṅ ‘flat stone (for putting over a water channel, or over a grave’ (B 43) (Will 21), Lorimer (L 73) indicates that 3 or 4 flat thin stones are normally put over the grave cavity;” Evidence for a Burushaski-Phrygian connection (Ilija Čašule)
  Conexiunile dintre Burushaki și Frigiană sunt atât de apropiate încât mă întreb dacă are sens să ne imaginăm o limbă centum dintr-o ramură nord-vestică înrudită cu frigiana și armeana care se creolizează cu una aglutinativă, după cum propune în lucrare (emigrată pe culoarul Asiei Centrale) ori e un dialect frigian vorbit de soldații lui Alexandru rămași în zona respectivă din N-V Pakistanului, după cum spune legenda lor? Am citit undeva că își mărește armata recrutând greci din Asia Mică, dar foarte probabil ia mai multe etnii locale, inclusiv frigieni.

  ”in Čašule (2012b) we conclude that Burushaski is genetically related to Indo-European, more specifically with the North-Western Indo-European branch, and a language transformed typologically through contact with an agglutinative and ergative language (also Čašule 2010: 70).”

  Următorul citat îmi amintește de celții răzvrătiți împotriva autorității romane în Gallia și ”Hyspania”, încă vorbind o limbă celtică în sec.III: bagaudes (lat.bagaudæ). Etimologia termenului era pusă în legătură cu numele Coisstobõcilor, deși e mai degrabă coradical cu frig.bagaios:
  Phrg gloss bagaios ‘crazy, also Phrygian Zeus’ (N 137–138) : Bur baġálta- ‘to be mad, to go mad’ (B 30) (-lta- is a suffix as in harált ‘rainʼ from hará- ‘flow, urinate’ (B 192), both possibly from IE *bhēɡh- : *bhōɡh- ‘to quarrel, dispute’ (> ‘wicked, warlike, awkward, mischievous’) etc.

  o chestiune comună cu a substratului nostru: ”Bur b >/: m change”

  Especially interesting is Arom zgîrma, zgrîma, sgrîma ‘to scratch, to scrape’ believed to originate from the Balkan substratum (Illyes 1988:
  237).

  Comment by Sorin — December 4, 2020 @ 9:42 am | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: