Istoriile lui Roderick

Martie 23, 2012

Huţulii lui Sadoveanu

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 8:27 pm

În povestirea  „Vânt dinspre Căliman”, a lui Mihail Sadoveanu,  unul din personaje – Chirică Ciuntu – povesteşte despre un prieten din neamul huţanilor (huţulilor):

…S-aprinde lumina la răsărit şi eu sui prin pustietăţi până la vremea prânzului. Atuncea abia ajung la un sălaş de om. Vieţuieste acolo, într-o poiană ascunsă, un huţan, un fel de om sălbatic, cu nevasta, fetele şi feciorii. Are oi şi vite albe. Casa lui, în vremea verii, e o coibă rotundă de trunchişori de brad împreunaţi la vârf. Pe-acolo prin vârf, iese fumul şi se vede cerul. Iar în vremea iernii se trage într-un bordei adânc săpat subt stâncă. Acolo pe lângă păreţii acelui bordei, numai laiţi, poclăzi şi cojoace, şi-n fund putini înfundate cu brânza. Şi vitele-i stau în alt bordei, alăturea; şi oile în tarc şi subt perdea. Ş-acel gospodar poarta ca toţi huţanii nădragi roşi şi căciulă de vulpe. Iar femeile catrinţe, – ca ş-a-noastre. „

O căciulă din blană de vulpe (alopekis) era purtată de tracii din vechime. „Nădragi roşi” (roşii) poartă şi personajul călare din fresca tracică de la Aleksandrovo , ca şi unul din cei trei Magi reprezentaţi pe mozaicul din Ravenna. Sunt, probabil, „nădragii persieni” de care vorbeşte Ovidiu, articol vestimentar la modă pe malul Mării Negre.

Pantaloni roşii poartă şi cazacii, fără ca acest design să le aparţină în exclusivitate.

*

Tot din povestea lui Chirică Ciuntu:

„…Îmi spunea Ile Hutanu şi despre cerbi. Este unul mai bătrân decât toţi, care se arata numai în noaptea Anului Nou, la soborul sălbăticiunilor, pe ţancul cel de sus a muntelui. „

Pe lângă jocul Cerbului, practicat în preajma Anului Nou, cerbul apare des în colinde, uneori asociat personajului Ion Sântion.

1 comentariu »

  1. Foarte interesant articolul. Am o cunostinta din Cluj care se numeste Andi Hutanu.

    Comentariu de Mad Rider — Aprilie 26, 2012 @ 4:25 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: