Istoriile lui Roderick

Septembrie 10, 2012

„Şugu” şi „ţugu”

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:59 pm

țúgu interj. – Chemare, servește mai ales pentru porci. – Var. Trans. țugule. Creație expresivă, cf. tiugu (var. tiucu), interj. (chemare pentru păsări), cică, cicio, interj. (chemare pentru porci). Se pronunță cu vîrful buzelor, de unde der.țuguia, vb. (a ascuți, a face vîrf; a face buzele ca pentru a suge; refl., a se subția, a avea vîrf), pe care Cihac, II, 537, îl lega de mag. csücsozni „a face vîrf”; țugui, s.n. (moț, vîrf; pisc, culme). Țuhăi, vb. (a maltrata) în Mold. pare să fie același cuvînt. Țugulea, s.m., este numele unui personaj fictiv din unele povești pentru copii. ”  (DER)

Foarte probabil acest „ţugu” provine din IE *sū-k- „pig” (alb. thi „porc”, sued. sugga „scroafă” ş.a.)

Similar şi mai interesant, poate, este un nume al caprei, păstrat tot într-o chemare:

șúgu! interj. (reg.; repetat) strigăt cu care se cheamă caprele ”  (DAR)

șugulícă, s.f. (reg.) cuvînt cu care se cheamă caprele; șuguriță, șuguță, sică.” (DAR)

Ar putea reflecta într-un mod interesant PIE *kēg’- „goat” (cf. v.ind. chā́ga-, chaga- m. `he-goat’, chā́gā, chā́gī f. `she-goat’ ).

(Mult) mai puţin probabil, ar putea fi la origine legat de IE ā̆ĝ-   (mpers. azak, alb. dhi , dintr-un *adhi – cf. Pokorny ).

Avem şi

șícă! interj. (reg.; repetat) strigăt cu care se cheamă oile. ”

PIE *k’ik’- „child” (v.ind. śíśu- m. ‘child, infant, young of animal’) ar putea să însemne de fapt „ied”, cf. engl kid.

*

În dicţionarul lui Pokorny apare un greco-trac diza „capră”, care ar fi coradical cu germ. Ziege, OHG ziga, norv. dial. tikka „oi”, dintr-un IE digh-.

 

Anunțuri

3 comentarii »

 1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Sat-%C8%98ugatag
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocna_%C8%98ugatag,_Maramure%C8%99#Etimologie

  Într-un jurnal de călătorie, N. Iorga spune că șugătag înseamna „poiană” în Ugocea, dară ungurii tălmăcesc toponimul drept ”grămăjoară de sare” în ideea că s-ar afla lângă mine de sare.

  sovago
  só – sare
  vág – a tăia, a lovi, a arunca; a înțelege.

  Am comentat mai demult legat de entopicul tag ” Loc neted; luminiş în pădure; fânaţ” pag.160 http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/fascinatia_lingvisticii_text.pdf

  Poate știi tu ce-i *șuga!

  Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 18, 2017 @ 9:23 pm | Răspunde

  • șugár, șugáră, (adj.) care are părul de culoare deschisă.

   Eng.glade, comparat cu reg.limpeziș (poiană, curătură) și restul cuvintelor din seria asta ar trebui să indice un sens de lumină sau strălucire pentru acest șugătag. http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=glade

   k̂uei-3, kuei-t- ”shining, white” a dat probabil un adj. ciută. https://hroderic.wordpress.com/2013/05/19/mar-moramar-si-pasarea-ciuta/
   Dar în link se observă faptul că doar morfemul k̂uei este stabil. Oare nu avem un sufix daco-ossetic/alan -ga formator de cuvinte noi?
   kaga/koga (sfânt) rămâne cel mai faimos derivat dacic.

   Îmi imaginez o formă mai veche *ciugă care dă și adj. de mai sus, însă tema în sine trebuie să fi fost un substantiv.

   E interesantă și posibilitatea de a avea o paralelă pentru șut/ciut, similară lit. šùkōs (pl.) ‘comb; heckle’. La fel aven ciung și ciont, două cuvinte care nu cred că au fost analizate cinstit. Probabil sunt legate de cele spuse în comentariul al șaselea: https://hroderic.wordpress.com/2010/01/10/imparatul-cioana/
   Derivatele germanice ar putea fi coradicale prin numeroasele dezvoltări ale radicalului *ḱeh₃- ‎(“to sharpen”) https://en.wiktionary.org/wiki/cut#Etymology

   https://en.wiktionary.org/wiki/sut%C3%AB#Albanian
   From archaic and dialectal shutë, from Proto-Albanian *tšuktā, from Proto-Indo-European *ḱuk- (compare Lithuanian šùkōs (pl.) ‘comb; heckle’). Compare Romanian ciută.

   Cred că ciută este cel mai reprezentativ cuvânt al acestei transformări fonetice specifice. Surprinde și forma mai veche albaneză, dar și ultimul stadiu, acest sutë. Mă întreb dacă vom căuta și pentru ciucă un corespondent *șucă în română și *shukë în albaneză găsim ceva?

   shuk, shukë (crumples) https://en.wiktionary.org/wiki/shuk

   Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 23, 2017 @ 1:25 am | Răspunde

 2. Țigă, țugă, țica, țâc provin din germ.ziege (capră), zice V. Bogrea, iar astfel de apelative cu care se strigă animalele sunt de obicei împrumutate din alte limbi. Asta ar fi una, dar în aceeași carte mai apar două apelative. Unul ar fi șugu, chemare adresată caprelor, și sâc din tc. sik, ”penis”: (adesea repetat) strigăt cu care se cheamă oile (Globu Craiovei); 2. strigăt cu care se îndeamnă oile și celelalte femele să primească mai repede masculul (Secuieni).
  https://en.wiktionary.org/wiki/sik#Etymology_4

  Nu m-am gândit niciodată la asta, dar în copilărie foloseam sâc (strigăt repetat), la fel ca toți din jurul meu, pentru a enerva pe cineva și al scoate din concentrare. Obțineai o mică victorie la un joc al copilăriei și repetai chestia asta ca un fel de .. ”taunting”. Nu găsesc exact cuvântul potrivit în Română, dar nu e chiar sarcasm.
  Nici nu știam ce înseamnă prostia asta! Nici țiganii horahane sau tătarii din jurul meu nu cunoșteau semnificația sa, altfel ar fi spus ceva.

  N-am mai căutat în dicționar semnificația sa, dar este evident că nu vine din acel syk (necăjit). :)
  https://dexonline.ro/definitie/s%C3%A2c
  Totuși e ceva ce țiganii ăia repetau mereu, sikeim ana zâna (sau sâna?), ”futu-ți gura mătii” sau ceva în sensul ăsta, căci ane înseamnă mamă.
  tc.sikme (fuck)

  PS: n-avem de ce să fim pudibonzi în asemenea chestiuni. Contează și contextul în care folosești astfel de cuvinte, iar aici…învățăm.

  Comentariu de Sorin5780 — Noiembrie 10, 2017 @ 11:44 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: