Istoriile lui Roderick

Ianuarie 7, 2013

Moș Ene

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 11:52 pm

Un mister numele acestui Moș Ene  (care vine pe la gene), ca și prezența lui -destul de vagă, bănuiesc, probabil de împrumut- în folclorul nostru.

De ce îl cheamă Ene? Doar ca să rimeze cu ”gene”?

Interesant e că acest nume ar putea avea legături (aparente?) cu somnul; cf. unor cuvinte provenind din PIE au-2 ”to spend the night, sleep”, ca v.gr. eniauthmos ”reședință”, eniautos –cu sens inițial de ”loc de odihnă”, apoi ”solstițiu”, apoi ”an”; din aceeași rădăcină, engl. weary -după dicționarul lui Pokorny). O mult mai vagă/improbabilă asemănare are cu gr. oneiron ”vis” ( PIE *oner- ).

Un personaj care la noi pare mai degrabă urban; și, în consecință, de proveniență dubioasă. Rămâne de văzut care-i e povestea.

Anunțuri

6 comentarii »

 1. Vezi și https://hroderic.wordpress.com/2011/01/31/oana/

  Poate acel PIE *ane- “a respira, a sufla”. În basme se povestește despre o suflare, o boare care aduce somnul:
  ”Astfel pândi până când, într-una din nopți, cam după miezul nopții, simți că-l atinge încetișor boarea ziorilor care îl îmbăta cu mirosul său cel plăcut, o piroteală moleșitoare se alegă de ochii lui” (Prâslea cel voinic și merele de aur”)

  Comentariu de Roderick — Ianuarie 8, 2013 @ 10:03 am | Răspunde

 2. Solstitiul este momentul in care soarele „se odihneste”. Vreme de cateva zile el „sta” si se odihneste. La solstitiul de iarna populatia din societatea pre-industriala are mai mult timp de odihna.
  La solstitiul de iarna avem noaptea cea mai lunga a anului.Cea mai lunga noapte- cel mai lung somn- cel mai lung timp dedicat viselor.
  Anul incepe in jurul solstitiului de iarna. Solstitiul de iarna este inceputul unui nou ciclu solar, anual. Este foarte posibil ca solstitiul de iarna sa fi reprezentat, in vechime, ziua dintre ani. In colinde si uraturi se face referire la: Troian, troiene- an, ene.

  Comentariu de raveda — Ianuarie 8, 2013 @ 6:08 pm | Răspunde

  • „Troian” e de fapt porecla lui Hercules/Sf. Gheorghe…comparati-l cu Tyr (fiul lui Thor, adica Zeus) la scandinavi sau Arthur (fiul lui Uther, tot Zeus) in legendele Cavalerilor Mesei Rotunde. Pentru ca este un zeu agrar, el intoarce „troianul”, adica bucata/brazda de pamant/zapada, cu plugul. Consoanele T si R arata clar legatura cu „terra” sau „țărână”, etc…deci terminatia ”an” din acest nume nu are legatura cu anul ca unitate calendaristica ( exemplu, troian-morman, deci terminatie de masculin-singular)…insa cu siguranta ”an” este folosit in alte cuvinte ce au legatura cu trecerea timpului.

   Comentariu de RomaniaTricolor — Mai 12, 2013 @ 11:07 am | Răspunde

 3. Tatal timp, zeul cosmosului/cerului, nimeni altul decat Uranus…Anu in miturile sumeriene.

  Comentariu de RomaniaTricolor — Mai 12, 2013 @ 10:56 am | Răspunde

 4. „NÁNI, interj. (Adesea repetat; mai ales în cântece de leagăn) Cuvânt cu care se îndeamnă copiii la somn. ◊ Expr. (În limbajul copiilor; substantivat) A face nani = a se culca, a adormi; a dormi. – Cf. ngr. náni, náni, bg. nani.” (DEX 98)

  „NÓNA s.f. Boală caracterizată prin poftă exagerată de somn. [< fr. nona]. " (DN)

  ???

  Comentariu de Roderick — Iunie 30, 2013 @ 9:31 pm | Răspunde

 5. Iată-l în dicționar:
  ”Iéne s. m. – Personaj care reprezintă ideea de somn, echivalent popular al lui Morfeu. – Var. Ene. Ngr. ’Iάννης „Ion” (DAR). – Der. Ienache, s. m. (beție), care este și nume de botez și nume de familie, cf. ngr. ’Iάννάϰης; enăci, vb. (a zăpăci).” (DER, dexonline.ro)

  Comentariu de Roderick — Octombrie 27, 2013 @ 10:19 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: