Istoriile lui Roderick

martie 10, 2013

Cervană

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:53 pm

cervánă (cerváne), s.f. – Varietate de unguraș, plantă erbacee (Lycopus europaeus). Origine necunoscută. Cihac, II, 48 (și Conev 44) pornesc de la sl. črŭvĕnŭ „roșu”, fiind o plantă folosită  în vopsitorie, însă Tiktin îi contrazice. Este probabil ca etimonul propus de Cihac să fie exact, dar să fi existat o confuzie în ce privește planta, cum se întîmplă adesea în botanica populară.” (DER, dex-online.ro)

Cheia acestui cuvânt s-ar putea să rezide în numele polonez al speciei – karbieniec.

Mai departe conexiunile sunt misterioase.

Pol. karb ”crestătură” este considerat un împrumut germanic ( germ. Kerbe < PIE *gerbh– „to scratch, to make cuts, notches”). Planta are într-adevăr frunzele crestate, după cum se poate observa mai jos (sursa imaginii – wikipedia):

Aș crede însă că rom. cervană și pol. karbieniec reflectă mai degrabă PIE (s)ker-4 ”to cut” , ca  let. skarba ”aspru”, m-irl. cerb ”ascuțit, tăios”, lat. carpinus ”carpen”, nume datorat -după Pokorny- frunzelor zimțate ale arborelui; vezi imaginea de mai jos (sursa – wikipedia):

E posibil ca numele din română și poloneză ale ”cervanei” să fie datorate aceleiași rădăcini și aceleiași logici ca și ”carpenul”.

*

Denumirea științifică a plantei -Lycopus- poate fi regăsită în mai multe limbi europene (fr. patte-de-loup , let. vilkakojė); exclus ca ea să se reflecte în cuvântul discutat (pt. o diversiune, vezi comentariul 4 de aici). În română cervana mai poartă numele de ”talpa gâștei”, omonim cu al altei plante (Leonurus cardiaca).

Fr. chanvre (chanvre d’eau = Lycopus europaeus) ar fi o ”forme altérée du latin cannabis”.

Ținând cont de utilizarea plantei în vopsitorie (cf. DER), o altă posibilitate ar fi originea lui ”cervană” în PIE kerbero- ”variegated” (v.ind. karbará-, karvará-, karbu- ; gr. Kerberos, numele paznicului infernului); legat de ker-6 ”dark colour; dirt” .

Mi se pare problematică în ”cervană” prezența lui v unde firesc ar fi fost, cred, b. E posibilă o contaminare cu sl. črŭvĕnŭ „roșu; în fond, nu e exclus ca termenul din care provine în română să fie autohton.

23 comentarii »

 1. CERVÁNĂ, cervane, s. f. Numele a două specii de plante erbacee cu frunzele crestate pe margine, cu florile albe și cu fructele nucule (Lycopus exaltatus și europaeus) – Et. nec.

  Nu uita de „fructele nucule”, sub formă de nuci: IE *kar- hazel; hazel-, earth-nut ; ( lat.carina) Old Greek: karüo-n `n Nut ‘,` karüā walnut, esp hazel, Corylus avellana’
  – ü pare să fie un w dacă nu mă înșel, literă ce putea fi exact ca-n dacică.Dacă în substratul nostru are loc transformarea w spre v avem răspunsul în carvană (cervană). (dacic *carwa cu sufix adjectival -na? ).Altfel putem admite un dacic kar și sufix IE -bho, adică karba cu transformarea b spre v în străromână.
  Cervană poate fi o coruptelă după un corespondent slav legat de folosirea plantei drept colorant (dă planta asta culoarea roșie??), însă numele corect și moștenit din dacică poate fi sin.carvană.La o adică ambele pot face referire la întrebuințări sau părți diferite ale plantei. http://surubel.bloguletul2.net/tag/cervana/

  „Denumiri populare: carvană, cătuşe(??), ciorvană, ciorvancă, coarnă, carvană, durerea inimii, iarba lui ceas rău, piciorul lupului (fr. patte-de-loup, let. vilkakojė), ţervană (paralela tracică a gr.kerberos și a denumirii de „piciorul lupului” care poate a fi o traducere din dacică?).”

  Țiganii au dus cu ei metoda populară de uz a plantei: „ The name Gypsywort comes from the belief that Gypsies were reputed to stain their skin with the juice of the plant, although Howard (1987) states that they used it to dye their linen.[6]”

  Comentariu de Sorin5780 — martie 11, 2013 @ 12:31 pm | Răspunde

  • Transformarea lui w are loc în chiar trei moduri: u (druete din PIE *drēw-), v (Vedea, nume de râu, din PIE *wed- ) și b (mai multe exemple…pe blog), probabil reflectând diferențe regionale în substrat.

   Grupul acesta -rv- îl avem de obicei din cuvinte slave ( zarvă, curvă, stârv, ; pârv ”1. (înv. și reg.; despre oi) cu lâna scurtă, groasă, creață și puțină. 2. (despre capre) fără păr. 3. (despre oameni) scund” – se spune că vine din vsl. prŭvŭ (?); dar lat. parvus = mic ).

   Mi se pare ciudat că în ”cervană” nu s-a transformat în b, când existau surse de ”contaminare” – cerb, cerbice. Probabil varianta originară era ”ciorvană”.

   Pare să existe în română o rădăcină *cior- legată de noroi/mâl/ceva moale, apos:
   ”ciorciolí, ciorciolésc, vb. IV (reg.) a mânji, a murdări; a tăvăli prin noroi” (DAR)
   ciorofleacă = zăpadă topită, cu noroi (termen urban, București)
   ciurfuială = mâl, noroi – DER
   Poate și
   ciurfă = cir, terci – DAR
   sau
   cír s.m. – 1. Clei, lipici. – 2. Terci de porumb foarte subțire. – 3. Păsat, terci – DER

   Cervana crește în zone umede ( = fr. chanvre d’eau ).Această explicație însă ne îndepărtează de cuvântul polonez și, probabil, de adevăr.

   Ce zici cu IE *kar- hazel; hazel-, earth-nut – highly unlikely, vorba cuiva

   Comentariu de Roderick — martie 11, 2013 @ 8:09 pm | Răspunde

   • „hore (n.) „dirt, filth,” also hor; from Old English horh „phlegm,” horu „foulness,” from Proto-Germanic *horwo- (cf. Old Frisian hore, Old High German horo, Old Norse horr), perhaps imitative.” – etymonline.com

    În engleză planta se mai numește water horehound,
    ”Middle English horhoune, from Old English hārhūne, from hār hoary + hūne horehound ” (merriam-webster)

    Comentariu de Roderick — martie 11, 2013 @ 8:18 pm | Răspunde

   • plus spaniolul charco – baltă, port. charco – baltă, mlaștină etc.

    Comentariu de Roderick — martie 11, 2013 @ 8:37 pm | Răspunde

   • Vedea a purtat și numele de „Apa vânătă” (sau Vânăta) în susul râului încă de pe vremea romanilor. Dacă Vedea nu se traduce pur și simplu „apă”, poate e originalul geto-dacic după care s-a tradus cel roman sau paralele fără legătură semantică.

    Comentariu de Sorin5780 — martie 12, 2013 @ 2:54 pm | Răspunde

   • PIE k̂u̯el- „muddy” (Pokorny) ( > lit. švelnùs „moale”, arm. šaɫax „noroi, mortar”); rom. ciur- ?

    Comentariu de Roderick — martie 13, 2013 @ 7:38 pm | Răspunde

   • Dacă râul Vedea e mai limpede în jumătatea sa inferioară (îndoielnic) atunci ar putea semnifica „limpede, clar” și ar avea coradicale numeroase în limbile slave și eng.wather din IE* wedhr-.
    Nu s-ar explica pierderea lui [r]; adj.vederos poate avea și el un substrat dacic sau slav.

    Comentariu de Sorin5780 — martie 16, 2013 @ 12:08 pm | Răspunde

   • În afară de cele două „Lycopus exaltatus și europaeus”, ciorvană mai e sinonim pentru talpa-gîștei, unde chiar se vede ceva vag roșiatic (mai mult roz) la flori: http://plantelemedicinale.info/t-z/talpa-gastei-tratamente-naturiste-talpa-gastei.html/
    De asemenea are frunze crestate. Un alt sinonim interesant e cione, la fel și pentru spanac-porcesc. Ce înseamnă cione ăsta!? Cred că aduce cu cioinag (sufix dacic -ag)- cosor, de unde înțeleg c-ar fi un *cione- a tăia.

    Ciorvană ar putea fi modificat pe teren românesc(din cervană) ca să aducă mai mult cu toate paralele sale diftongate de genul feminin: coasă(sl.kosa), ciormă (lit.kirmis), moară, cioară, scoare(lat.scoria), coajă, etc. Probabil e o perpetuare din substrat.

    Am putea avea un dacic *cervis sau *cervus, conform cu „lit. kirvis , lett cirvis ` ax (červь `Sickle ”. Și dacii trebuie să fi avut derivate sufixate astfel, întrebare e care-i originalul: -vus(ca-n latină), -vis ca la baltici sau -vь ca la slavi. E posibil ca în moștenirile noastre dacice să avem acest v care nu se betacizează. Chiar și acel pîrv ar putea fi doar coradical cu corespondentul latin sau latin, iar v nu betacizează datorită celeilalte labiale (b).
    Mai era și „griv” considerat autohton de tracologii bulgari. Nu pot fi toate din slavă căci n-au toate un sens slav.

    Legat de cervană, știu că am mai întîlnit terminația -van. E un sufix normal?
    PS: vezi că nu sîntem mereu în dezacord? Acum te aprob. :)

    Comentariu de Sorin5780 — iulie 30, 2013 @ 10:24 am | Răspunde

   • lit. kervis vine dintr-un subcapitol *kerw sau *keru/krew.
    Încă unul : crivéi, crivéi, s.m. (reg.) om șoldit.

    Comentariu de Sorin5780 — iulie 30, 2013 @ 10:57 am | Răspunde

   • Și reg. giuvală (paralelă dacică la jivină) ar putea conține o lărgire a lexemei prin diftongare a lui /i/ (în /io/ și ulterior /iu/) cînd termenul se vrea la genul feminin. La masculin era o formă probabilă *givas(lit.gyvas, let.dzivs).
    IE *gʷih₃wós- alive, living < *gʷeyh₃- “to live”
    Încă nu știu dacă [o] din sufixe și prefixele IE devine [a]. Ex: alb. -tar din IE *(é)-tōr: luftëtar și IE *-tḗr care devine ..

    Comentariu de Sorin5780 — iulie 31, 2013 @ 6:58 am | Răspunde

   • Cerbatis, vechiul nume al așezării getice pe care se fondează Callatis însemna probabil „mlăștinos” după unele păreri. E comparat cu lit.kirba (mlaștină). Dacă cervana crește în astfel de terenuri ar putea cuprinde o temă importantă cf.exemplelor date mai sus. De ce v și nu b?

    Comentariu de Sorin5780 — septembrie 28, 2013 @ 1:50 pm | Răspunde

   • `Giuvala e un munte apartinator de Rucar, jud.Arges`. E semn ca termenul circula in viu grai pe o arie extinsa, dincolo de graiul maramuresan unde a fost inregistrat. Inclin sa cred ca avem un entopic localizat pe un teritoriu marginit de de o parte de pasul Bran, numit Pajerea/Giuvala/Törcsvár(orasul turului?), deci e vorba de o pajura numita probabil si giuvala pe plan local (nu-i vorba de „O giuvală de câne”) si jud. Arges pe alta parte cu iesire spre sudul Moldovei unde avem entopicul juvínă. Apoi ar fi Maramuresul cu acea mentiune din Dex, pentru care banuiesc ca avea o continuare prin Nasaud de-a lungul Carpatilor (la fel ca reg.naprui de ex.), fix la marginile Daciei romane, locuite masiv de dacii liberi.

    Tema sa din *gʷei(w)o-,*gʷyē(w)-/*gʷyō(w)- (to live) trebuie analizata mai atent. Ce-i cu acest sufix -álă (de agent sau adjectival?)?
    Avem si o forma *giva sau *giuva cu sensul de vietate salbatica sau avem Jiul ce ar contine o tema ancestrala dacica iar -va(s) e sufixul de care vorbeam in ultimul comentariu la articolul Ghiuj?
    Ar putea fi o paralela sufixata a reg.juvina (juvete; -ete sufix, diminutival), pe care il vad ca autohton fata de slavicul jivina cu alte sensuri decat in romana. J cu ǧ se schimba intre ele in graiuri> giupan/giurpan cu jupan de ex.
    Cred ca dacii aveau fonemele ǧ si č (corespunzator lui s in alb.). Pentru č am stabilit ca e vorba de preschimbarea africatei ts in č cand e urmata de w sau u, caz ce a fost definit de Orel pentru albaneza: `before [u] (or -r, -ur glide) EPA ts and dz become tš and dž (same with tsw and dzw)`.
    Ex: sukë (low hill) corespunde reg. ciucă, sutë (female deer) corespunde reg.ciută sau şută. Alternanta intre č si ş se gaseste si-n albaneza pentru alte cazuri decat cele prezentate.

    Cred ca e vorba mai putin de sensul de viata, cat de acela conex de rapidate (ex. eng.quick) conform acestei definitii: ` Animal, monstruos orĭ rar, maĭ ales reptil saŭ insect (jiganie, dihanie). – În Mold. sud și juvínă: lăcustă orĭ altă juvină (VR. 1911, 11, 244), în Ban. joávină.`
    La fel si acel toponim Giuvala al Branului trebuie corelat cu rapiditatea pajurei (pe care am dezbatut-o undeva aici pe blog privind un sens de rapiditate in graiul maram. si unul slavic de..lacomie(?)).

    Comentariu de Sorin5780 — aprilie 3, 2014 @ 12:25 pm | Răspunde

   • Pe harta lui Abraham Ortelius râul Utus (reprezentat ca un curs scurt de apă) se află pe malul stâng al Dunării. Pe malul celălalt se află localitatea Utus, între Nicopolis și Securisca.

    Harta are numeroase inexactități și greșeli; există un râu Utus în Moesia (astăzi numit Vit), dar să-l plasezi pe celălalt mal al Dunării ar fi parcă o eroare prea mare. Utus se varsă în Dunăre exact înaintea Oltului, în timp ce Utus de pe harta lui Ortelius este după Olt.

    Acest Utus ar putea fi Vedea (??), ori o formă trunchiată din Alutus, ori alt râu (Călmățui-Teleorman, care are un afluent Vidrosu?)

    Comentariu de Roderick — septembrie 28, 2014 @ 4:26 pm | Răspunde

   • E poibil să fie un oraș reconstruit în altălocație după ce a fost distrus într-un război antic. S-a întâmplat pentru mai multe așezări antice… Sarmizegetusa, Pelendava, etc.

    Comentariu de Sorin5780 — septembrie 28, 2014 @ 7:34 pm | Răspunde

  • Acervatis, Acerbatis sau Cerbatis ar putea conține același aricol „a” de care vorbeam în contul hidronimelor Alutas și Arabon. Poate de asta și oscilează numele astea atât de mult, cu și fără articol.

   N-ar avea nici o logică ca acest Callatis, prescurtat Kalla sau Kala pe monede, să traducă de fapt pe Acervatis, dar e și aceasta o posibilitate. Mă gândesc desigur la bg. krasiv- frumos, drăguț, nobil, [..] http://en.wiktionary.org/wiki/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2

   Radicalul numirii grecești exista și la traci cf. alb. kolmë – pretty, winsome (reg.colbă la noi) > IE *kal(w)- beauty, helthy.

   Comentariu de Sorin5780 — septembrie 28, 2014 @ 6:07 pm | Răspunde

   • Anticul Callatis ar suna azi probabil ca ”Galați”. Καλλαικοί din Spania locuiau în Galicia de azi, ”the ancient Roman province of Gallaecia, which is perhaps from the Celtic root cala „watercourse,” or else it, too, might be from the root of Gaul” (etymonline.com)

    Comentariu de Roderick — mai 19, 2015 @ 10:19 pm | Răspunde

   • Mă întreb dacă sl. vechi krasa (frumusețe; Rom.crasnă) este tălmăcit corect. Unul din substraturile geologice ale acestui tip de apelative ține de ”contur”; nu rubensian, dar totuși.
    https://en.wiktionary.org/wiki/краса#Russian

    Chiar dacă nu mă concentrez prea mult pe slavisme, au și aceia câteva cuvinte comune cu ale dacilor (adj. măzac, rus.mazati =to smear, annoint; Dac.peribomasta – rus.mast =gras?).
    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/mazati

    Nu cred că s-a gândit cineva până acum la ipoteza asta: Lat.crassus – Rom.crasnă. Ne-am dus cu toții spre Slava Comună cu acea mențiune din dicționar ”кpacнa”, dar nu-l găsesc neam.
    Traducerile merg spre ceea ce e normal ca derivat în acest caz, de noțiuni abstracte: Rus., Bg. Maced. krasota, Ceho-Slovac krasa, Ucr.krasunja (și krasa?).

    Adj.frumoasă cu sufixul *-ină este acesta: *krasa +‎ *-ьnъ.
    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/krasьnъ

    Cum am trecut de la frumoasă la frumusețe? Slavii asimilați la noi nu puteau face greșeala asta, iar cei care cunoșteau toate detaliile tehnice ale limbii de cancelarie ar fi știut mai bine.

    Frumusețea feminină la daci (identic cu al altora limbi IE) are o linie clară:
    Vezi alb. kolmë (grăsuță, dolofană, drăguță, cuceritoare) – Gr. κάλλιμος (kállimos, “frumos”) sau adj. ”i bukur” (frumos) – (Rom.bucur, reg.colmoi =om gras)

    Avem probabil un neam al Crăsanilor (Piscul Crăsani și alte toponime ale zonei) sau un apelativ necunoscut încă și un mult mai comun adj.gras. (mai multe ipoteze, nimic concret: https://dexonline.ro/definitie/Crasu

    Zona asta, ocupată intens de-a lungul râurilor, avea conform toponimiei un strat lexical romanic mai vechi, care dispare, iar toponimia o atestă. Ce-i acest *crăsan(i), altă frumusețe sau ceva mai concret?
    Vezi și sl.krosno din *krek’- (to weave), paralel cu *kert- (“to weave, twist together”)
    http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fvasmer&text_number=++6473&root=config

    Nu cumva Lat.crassus evoluează un pic pe partea semantică? Sunt termeni din latină care iau anumite sensuri în Română, iar altele nici nu intră sau sunt uitate. Acum atribuit acest lucru bilingvismului traco-romanic al strămoșilor. Fac și eu foarte multe greșeli asupra sensurilor unor cuvinte, influențat fiind de
    Sufixul albanez și daco-românesc -ină, -nă l-am documentat destul de clar în lexicul comun.

    Eu cred că lexicul slavic din Română este un pic exagerat. Nu le iau și ”crasna” asta încă, dar cred că merită o explicație. Nu fac apel încă la apelativul criș, deși este în spatele scărfârliei mereu acolo, așteptând o explicație.. un coradical.
    https://en.wiktionary.org/wiki/krāsa#Latvian

    Ar putea fi comparabile, până la urmă. Unul dintre radicalii spre care mă îndreptam des pentru apelativul criș(-an) era radicalul indo-iranic ” *ĉriHrás (comparative *ĉráyHyas, superlative *ĉráyHštʰas) = beautiful, splendid” (proto-slavic *sъrętja =happiness, luck, fortune, a lucky outcome), clar înrudite între ele. Apelativul nostru ar putea clarifica odată pentru totdeauna această transformare fonetică specifică pentru grupul daco-albanez!

    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-Iranian/ĉriHrás
    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-Iranian/ĉráyHyas

    Nu știu dacă-i coradical cu acel balto-slavic *krasa din *ker- a arde, dar vezi trac. -κερσος (-kersos) și -κερσα (-kersa) din numele cabirilor? Olteanu zicea c-ar înseamnă rege și regină, dar de unde vine?
    https://web.archive.org/web/20150221150715/http://soltdm.com:80/langtdm/thes/a/Axiopolis.htm

    Comentariu de Sorin5780 — iunie 15, 2018 @ 2:30 pm | Răspunde

 2. Cervană ar putea face aluzie la culoarea neagră scoasă din sucul plantei: IE *kerǝs- „black” http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/ie/pokorny&text_number=+942&root=config
  Nu peste tot s-a păstrat aceeași rădăcină, semn că poate -s e adăugat doar dialectal în IE.

  Una din cele două plante are și flori roșii, deci cervană din slavă cerveny- roșu are sens. http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/%C4%8D%D1%8Crv%D1%8C
  E interesant că sl.cerv (vierme) are un corespondent traco-dacic, reg.ciormă (lit.kirmis). Dacă și dacii extrăgeau culoarea roșie din acest vierme, am fi avut derivatele noastre.Poate următorul: cirmói s.n. (reg.) numele unei buruieni ce crește în grâu.
  sau ciormoiag http://ciormoiag.vocabular.ro/wordSearch.php?view=views/wordSearch.xsl&amp;
  Pol. karbieniec e un pic bizar, nu-i găsesc originea slavă.

  Comentariu de Sorin5780 — martie 11, 2013 @ 1:23 pm | Răspunde

  • De urmărit etimologia arm. karmir
   http://en.wiktionary.org/wiki/%D5%AF%D5%A1%D6%80%D5%B4%D5%AB%D6%80#Etymology

   Comentariu de Sorin5780 — martie 11, 2013 @ 2:10 pm | Răspunde

  • Acest PIE *kerǝs- „black” e trimis de Pokorny la *ker-6 ”dark colour; dirt” , ca și *kerbero- ”variegated”

   Comentariu de Roderick — martie 11, 2013 @ 7:33 pm | Răspunde

  • Posibil ca și numele de cărbune să provină tot de aici

   cervană – carvană – carbană – carbăn – cărbun – cărbune

   Cărbunele e ceva negru (IE *kerǝs- „black”)

   Comentariu de sabinus — septembrie 28, 2013 @ 5:24 pm | Răspunde

  • În albaneză văd că viermii sunt asociați cu murdăria, ceea ce-i logic: vidë, i mjerë (vierme).
   Al doilea îl știm, dar primul? E și nume al porumbelului, deci ar putea fi o aluzie la culoarea sa. De obicei legam adj.vederos sau hidronimul Vedea de termenii celtici cu sensul ”alb” (din sensul de apă..curată), dar în daco-alb. puteau da ceva diferit. Logic ar fi să avem un alt radical care ar fi sunat similar, dar cu alt înțeles: IE *wed(w)- ”ground” (alb.vend ar putea veni de aici, dar mai degrabă vine din *weydʰ-, *widʰ- (“to separate, split, cleave, divide”), la fel cum codru (fragment, bucată de pământ vine dintr-un verb identic ca sens). Codru (munte; codru; fragment, coltuc; lot) ar trebui să aibă și un verb pe undeva, drept coradical.

   Așa cum spuneam în trecut, lat.vindex nu-i un construct, ci vine direct din *weydʰ-, *widʰ-, dar acum, a vindeca, nu cumva este un termen specific unor chirurgi..traci? Trepanațiile lor nu apăreau spontan, iar o societate care valora războiul atât de mult ar fi avut și buni chirurgi (cu mijloacele lor primitive)
   https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/widuz

   Dacă aveam sensul de lemn (trac. eda; dacic *vend, *vind) poate că a se ”vindeca” putea însemna și a se întări, încăla (îngăla, îngălăna?), dar baza derivativă rămâne radicalul de mai sus. O să caut dicționare în dialectul arvanit. Dacă acolo apare drept vend, chestiunea e lămurită pe jumătate. Ar trebui să mai fie cuvinte conexe.
   La fel și dru (lemn, pădure), nu vin din *der- to split? ..deci materia lemnului ”tree, wood”. Vezi și rom.copaci, copil. Lemnul însemna și copac în vechime.

   Cine știe, poate și planta vindecea surprinde un coradical cu sensul de rană..tracică:
   vindecea f. plantă cu proprietăți aromatice și tonice, numită în Tr. iarba de rane sau iarba tăieturei (Betonica).

   E interesant că alb.vidë, vitë (var: vido, vidua, vidja) are sens prin acel rad. *h₂éwis- (‘bird’), dar în aceșați timp sinonimele guak, gugash ar putea fi mai puțin onomatopeice și mai aproape de adj.gugă (om negru și urât).
   Probabil sunt doar expresive.

   https://en.wiktionary.org/wiki/vidë

   Comentariu de Sorin5780 — decembrie 23, 2017 @ 12:41 pm | Răspunde

 3. Redau două comentarii de mai sus pentru a susține ideea de cervană ca și mlaștină

  „Pare să existe în română o rădăcină *cior- legată de noroi/mâl/ceva moale, apos:
  ”ciorciolí, ciorciolésc, vb. IV (reg.) a mânji, a murdări; a tăvăli prin noroi” (DAR)
  ciorofleacă = zăpadă topită, cu noroi (termen urban, București)
  ciurfuială = mâl, noroi – DER
  Poate și
  ciurfă = cir, terci – DAR
  sau
  cír s.m. – 1. Clei, lipici. – 2. Terci de porumb foarte subțire. – 3. Păsat, terci – DER”

  „Cerbatis, vechiul nume al așezării getice pe care se fondează Callatis însemna probabil „mlăștinos” după unele păreri. E comparat cu lit.kirba (mlaștină). ”

  De la ciorcioli avem a mociorli, ca și mocirlă

  De la lit. kirba este posibil să provină termenul de turbă ,care este o zonă mocirloasă, cu pământ turbos, care are culoare neagră, și unde se formează cărbunele turbă (vezi și turbărie). .De asemenea, un om turbat este un om negru de mânie.

  Cuvântul ciorbă se dă unei mâncări lichide, ca o supă mai groasă, sau ca un terci mai subțire

  ciurfă – ciorbă

  Comentariu de sabinus — septembrie 28, 2013 @ 5:30 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: