Istoriile lui Roderick

Iunie 8, 2013

A se cumpti

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:57 am

Un regionalism din Transilvania de Nord și Maramureș.

cuntí (-tésc, -ít), vb. refl. – A se obișnui, a se familiariza. – Var. cunetăți. Origine necunoscută. Se folosește în Trans. de Nord.” (DER, dexonline.ro)

cuntí, cuntésc, vb. IV (reg.) a se îndătina, a se familiariza, a se învăța, a se obișnui (cu ceva). ” (DAR, dexonline.ro)

În DRAM (Dorin Ștef) apare ca:

cuntí, cuntesc, (cumti, încunti), vb. refl. – A se obișnui, a se acomoda, a se familiariza; a se poda: „Vaca se cumtește cu el [cu șarpele] și stă la supt ca la vițel” (Bilțiu 1999: 131; Rozavlea). Atestat doar în Transilvania de Nord. – Et. nec. ”

cuntít, -ă, (cuntit), adj. – Obișnuit, acomodat, învățat: „Du-te unde ești cumptit, / Că știu că nu te-am dorit” (Bârlea 1924 I: 195). – Din cunti „a se obișnui” + -it.”

Un cuvânt dubios și ca formă. În dicționare apare cunti, însă în citate este cumti și cumpti.

Care e forma originală?

Tot în Maramureș, cf. DRAM,

scumptíe, s.f. – (bot.) Arbore cu flori verzi-gălbui, mirositoare; scumpete, scumpătate (Țiplea 1906). Coaja și frunzele se folosesc în vopsitorie. (Med. pop.) Proprietăți antiseptice și astringente (Rhus cotinus L.). – Din pol. skapia.”

În restul graiurilor românești acest cuvânt apare ca ”scumpie” (vezi pităptită :) ):

scumpíe f (pol. skapia pron. skompia [de unde și rut. rus. skompia], d. skap, pron. skomp, care e rom. scump, zgîrcit, avar, pin aluz. la astringența scoarțeĭ eĭ). Un frumos copăcel care crește pe dealurĭ petroase și a cărĭ coajă se întrebuințează la tăbăcit (rhus cótinus). Munt. Iron. Cînd oĭ secera scumpia, la anu cu brînză, la Paștele caluluĭ, la calendele greceștĭ, nicĭ-odată. Trans. vest. Liliac, melin (plantă); Rhus cótinus e originar din Asia Mică și a pătruns la noĭ din nord (Polonia, Rusia). În Munt. a apărut la 1676. ” (Scriban, dexonline.ro)

Probabil că în afara influenței graiului maramureșean, cunti / cumpti ar fi *cumpi.

Dacă este să fie un cuvânt arhaic, autohton, ar putea reflecta PIE *kamp- ”crooked, to bend” (v.ind. kampate `to tremble, shake’; kumpa– `crooked-armed’, v.prus. kumpint ”a schimba, a împiedica”). Î.a.c. sensul originar al lui ”a se cumpti” ar fi ”a se încovoia/ conforma după cineva sau ceva”. Există opinia -contrazisă de Vasmer- că ”scump”/rus скупой ar fi legată de această rădăcină.

Este remarcabilă, dar -se pare- întâmplătoare, coincidența de formă și sens între *cumpi și engl to cope.

Poate fi un compus (inextricabil…) în care cu- sau cum- provine din PIE kom ”by, beside, at, with”, ca o multitudine de compuși latini (moșteniți: cumplit, cumpăra, cumpăt, cunoaște ș.a. ).

*

În cazul în care varianta originală este cunti/cunetăți , apar posibilități interesante.

Poate un cuvânt autohton, din PIE *koin- ”common” (v.gr. koi̯nó-”împreună”, după Pokorny din rădăcina de mai sus, *kom; lit. kaina- ‘common, mutual’).

Sau PIE  *ken-  ”to like, to love” (v.ind. kanati `to be satisfied, pleased’). Sensul reconstruit al rădăcinii nostratice *ḳVnV -interesant- este ”to match, fit”.

4 comentarii »

 1. cu+nunie…nun+tă…cuvinte despre conceptul de ”familiarizare”…

  Comentariu de RomaniaTricolor — Iunie 10, 2013 @ 3:50 pm | Răspunde

 2. E posibil să avem un derivat din lat.computō, la fel ca alb. kuptoj (I understand); „u” neaccentuat cade.
  http://en.wiktionary.org/wiki/computo#Latin
  Se observă aceleași dezvoltări fonetice și în celelalte limbi latine, numai că la noi a evoluat un pic sensul. E posibilă și o altă filiație, dar până la noi idei ..
  E greu de spus dacă nu avem unul din acele cazuri unde se evită pronunțarea laolaltă a unei consoane bilabiale (b, p) cu o vocală anterioară în graiul maramureșan. (cazurile „pi”, „bi” pronunțate „pti”, „bdi”). La fel și porțiuni din graiul moldovean și dialectul aromân au probleme cu „pi” (pronunțând „chi”).
  Dacă e latin cuvântul, ar fi singurul caz de suprapunere cu această transpunere fonetică regională.

  Comentariu de Sorin5780 — Martie 17, 2014 @ 8:57 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: