Istoriile lui Roderick

Iulie 23, 2013

Propodila, Procedila

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:50 pm

În lista lui Dioscoride, propodila sau procedila , identificată cu Potentilla reptans (cf. I.H. Crișan) sau Potentilla alba (cf. S.Olteanu).

Numele i-a fost comparat cu cel galic – Pempedula ”five – leaved”; în cele ce urmează voi oferi câteva alternative.

*

Probabil că varianta mai corectă a numelui este Propodila.

După Dioscoride, una din utilitățile ei este de a liniști durerea de dinți și a vindeca ulcerațiile gurii. De asemenea, vindecă herpesurile, umflăturile, abcesele, scrofulele și indurațiile pielii, supurațiile.

În acest sens, numele ar putea fi apropiat de let.  pur̂pêt ”putred, înmuiat, putrezit în interior”, pur̃pul̨i ”scurgere din nas”, din PIE *pArp- / *perp- ”to swell”. (vezi și articolul https://hroderic.wordpress.com/2012/11/08/parpian/ )

O altă posibilitate este ca aceste răni să fie privite ca o ”combustie”, iar prop- /proc-  să provină din PIE *pue-r ”fire”; cf. poate rom. pârpor , cu sensurile de ”pojar”, ”mana viței de vie”.

*

Un nume al plantei în română este ”scrântitoare”:

SCRÂNTITOÁRE, scrântitori, s. f. Nume dat mai multor specii de plante din familia rozaceelor, cu tulpina târâtoare, cu flori hermafrodite, mai ales galbene (Potentilla).Scrânti + suf. -toare. ”  (DEX 98, dexonline.ro)

Un fapt oarecum uimitor este etimologia necunoscută a engl. sprain ”entorsă, luxație, scrântitură”.

Dacă are legătură cu acest nume românesc, Propodila/procedila ar putea proveni din PIE prā- ”to bend” (din care s-ar putea dezvolta un sens de luxație, scrântitură) , ori per-3 ”to hit” (alb. pres ”a tăia”); sau, poate,  sper-3 ”to twist”  (originea ”spiralei”).

*

O altă posibilitate este dată de o conexiune -să-i spunem- mistică, între numele obișnuit al plantei -gr. Pentaphyllon , engl. cinquefoil – și un simbol numit ”Roza lui Venus” , care apare de exemplu și pe stema Moldovei.

Dacă planta era cumva asociată unei divinități feminine, numele ar putea fi legat de PIE *prāy- ”to like, to love” (v. gr.  prāǘ– ”to like, to love”) ; din aceeași rădăcină provine numele zeiței nordice Frigg și engl. Friday (cf. Vineri, ziua zeiței Venus). În schimb numele zeiței Freyja (cu atribute asemănătoare lui Venus) este coradical germ. Frau și provine din PIE per-2 ”to go over; over”.

Interesant e și numele latin al plantei, Potentilla (cf. potentem –puternic; dacă nu cumva e o deformare prin etimologie populară a unui mai vechi nume al plantei, legat poate de pentaphyllon, pempedula ?). După Pokorny, un posibil sens de ”putere, tărie, viață” îl are rădăcina PIE perkʷu-s ”stejar” (cf. varianta procedila ?).

*

O altă posibilitate este sinonimia cu rom. iarba-degetelor (Potentilla reptans). Nu e neapărat nevoie să găsim în numele dacic al plantei sensul de ”5”, ca în cel galic.

Cf. starling.rinet.ru, există o rădăcină eurasiatică *pVrV ”finger”, din care derivă PIE  *perst- ”post, finger, peak (mountain)” (lit. pir̃štas ”deget”). E posibil ca un cuvânt dacic însemnând ”deget” să aibă aceeași origine nostratică.

De remarcat și numele sanscrit al unei plante medicinale – párpata (Mollugo pentaphylla); acesta ar proveni din PIE *parǝt- “ferigă”, dar e voba tot de o ”pentaphylla”, ca și propodila.

Pentru posibila variantă probedila , o explicație simplă ar putea fi dată de legătura cu lat. probus ”bun”, din PIE *probh- ”good, remarkable”. Probe-dila ”iarba bună”; plauzibil.

*

În cele de mai sus am admis separarea propo- (proce-, probe-) + -dila , cea mai probabilă, ținând cont de alte nume de plante dacice. Dar merită considerată și varianta pro-podila.

Anunțuri

5 comentarii »

 1. Probabil că dacii ar fi tradus pempedula prin pencedila. Am observat că toate numele de plante compuse cu -dila nu prezintă nici o variabilă. Ori avem deja o formă de plural în „a” la fel ca alb. ori peste tot e un sg. Pempedula trebuie să conțină un pl.
  Probedila ar putea fi un compus latino-dac, la fel ca acel kinoubolya. E vorba de sec. 3 pînă la urmă. În sansc. prabha are sensurile mighty, powerful.Dacă era dacic ar veni planta sau frunzele puterii, un genutiv în „e”. Comparabil într-un fel cu pruhă.

  Urmărește definiția prepăt în Dex care-i legat de vb. pripi :)
  sau pîrpă- coacere timpurie. Pe de-o parte am putea avea ceva legat și de alb. shpejte.

  Comentariu de Sorin5780 — Iulie 24, 2013 @ 6:52 am | Răspunde

 2. În ”Stihuri la luminatul herb a Țărâi Moldovei”, mitropolitul Dosoftei afirmă prezența planetei Venus (”Roza lui Venus”) pe stema Moldovei:

  ”Pentr-aceea-ș poartă cunună de aur
  Într-a sale coarne, în cele de taur.
  Stau împregiur dânsă trei planite-n hoarbă,
  Soarele și Luna, și Venus, podoabă.
  Din ce să-nsămnează țara că rodește
  În tot feli de hrană, de le prisosește.”

  Comentariu de Roderick — Februarie 22, 2016 @ 9:05 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: