Istoriile lui Roderick

August 9, 2013

Coropișniță

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 11:11 am

O creatură cu faimă rea printre grădinari și bună printre pescari (deși nici ei nu îi doresc tocmai binele), coropișnița, mai jos într-o imagine din Wikipedia:

coropișníță (coropíșnițe), s. f. – Insectă dăunătoare (Gryllotalpa vulgaris). – Numeroase var.: coropijniță, coropiștniță, conopișteriță, cînepișteriță, (cu)coanachifteriță. Probabil din bg. konopištica, și este de la konopĭ „cînepă” (DAR). Este posibil și să se plece de la sl. skoropošĭštĭnŭ sau skoropodvižĭnikŭ „mobil, agil”, de la skorŭ „rapid”; în acest caz celelalte forme ar fi ceea ce par, adică etimologii populare. Din sl. šturici „animal” după Miklosich, Slaw. Elem., 53; de la konoplja šturici „animal de cînepă”, după Philippide, Principii, 108. ” (DER, dexonline.ro)

După mine, coropișnița ar putea să fie ruda lingvistică a scorpionului. În esență, e un animal ”tăietor”, care retează rădăcinile plantelor și galericol, asemenea cârtiței.

Originea PIE ar fi (s)ker-4, (s)kerǝ- ”to cut” (în dicționarul lui Pokorny); alb. harr ”a tăia, a plivi”, kuarr ”a tăia, a recolta”; gr. κείρω ”foarfece”, κάρ ”păduche”, pol. skorupa ”scoarță” etc., posibil engl. shrew , OHG  scero ”cârtiță” (PIE *(s)ker ”shrew” , cf. starling.rinet.ru, unde s-ar încadra și rom. (slav) cârtiță).

Aici s-ar putea regăsi și bucov. coroi = coropișniță.

Altfel, PIE *(s)kūr- ”line, hole” (skēu-6 la Pokorny, ”to cut, separate, scratch”); lit. kiáura- ”găurit”, germ. schüren.

 

Cuvântul are în română forme regionale din cele mai variate; probabil influențate de contaminări, etimologie populară și intenții expresive.

Mai puțin probabilă e legătura cu carabă/cărăbuș/scarabeu, alb.  karabuš „rac”  (deși ”rac” e și o denumire regională a coropișniței).

 

 

 

 

4 comentarii »

 1. Derivat din IE *sker: *kori- biting `animal
  În afară de reg.coroi, mai e și corobete(vierme alb, coropișniță). Ambele ar putea fi coradicale cu gr.koris(bug;gîndac), akari(mite; căpușă) și rus.korъ (moth;molie).

  http://en.wiktionary.org/wiki/scarabaeus deci (s)cărăbuș are toate șansele să fie pre-romanic, căci b inter-vocalic n-ar fi răzbătut pînă azi decît în anumite circumstanțe speciale. În alb. n-am găsit sensul de rac, ci de păun(karabush), în schimb karavidhe (lobster) ar fi interesant căci poate conține în partea secundă un coradical pentru balt.vēzis(rac). Să nu fie o paralelă cum remarcai în altă parte între tirbușon și crustaceu cf. cu rac . :)
  Separat vidhë se traduce „șurub”(screw).

  Comentariu de Sorin5780 — August 19, 2013 @ 10:26 am | Răspunde

 2. alt sinonim pentru coropisnita ( nu apare in Dex se pare) este mișcocoriță in zona Moldovei.

  Comentariu de ga4 — August 30, 2013 @ 3:00 pm | Răspunde

 3. alb.korropesh (dark, dark-haired). compus din korr și peshë.
  Insecta asta e acoperită de unde păr scurt, dens și negru.

  Comentariu de Sorin5780 — Septembrie 26, 2013 @ 10:11 am | Răspunde

 4. κῐνώπετον ”șerpi veninoși” https://hroderic.wordpress.com/2013/09/23/naparca-a-naparli/#respond
  Această formă extinsă *kenē-p- putea da și un nume pentru coropișniță cu rotacizare (var. coropijniță, coropiștniță, conopișteriță, cînepișteriță)
  Dacă s-a suprapus și altă numire slavă, nu știu, dar dacă am dreptate, undeva trebuie să se găsească o formă mai arhaică.

  Ar mai fi o împărțire : cânepiște – riță , unde cânepiște n-are nevoie de explicați, avînd sufixul slavo-albanez -ișt, dar și acest -riță, la fel ca mielariță. miel-ricinus ( *(e)rik- louse, tick), deși am zis mai demult că nu e nevoie de termenul latin.

  Comentariu de Sorin5780 — Octombrie 25, 2013 @ 4:16 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: