Istoriile lui Roderick

Septembrie 14, 2013

Mierinana

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 11:35 pm

Cei care au citit cândva, demult, ”Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi”, de Nikolai Nosov, își aduc poate aminte de doctorița Mierinana din Orașul Verde.

În original, pe Mierinana o cheamă Медуница , care este numele unei plante medicinale (genul Pulmonaria, mierea-ursului):

În română avem însă

MERINÁNĂ s. f. Plantă erbacee cu frunze ovale, ascuțite și păroase și cu flori albe (Moehringia trinervia).” (DLRM, dexonline.ro):

În germană, plantele din genul Moehringia poartă numele de Nabelmieren . Merinana pare să fie înrudită cu germ. Miere (genul Minuartia); înrudit și din sursă germanică este și fr. mouron ”petite plante annuelle, à fleurs rouges, parfois bleues, (Anagallis arvensis )”.

În dicționarul fraților Grimm Miere este numele plantei Anagallis arvensis (=fr. mouron)

Genurile Moehringia și Minuartia sunt în engleză sandworts ; nu e exclus ca (?) aici să fie un indiciu în căutarea etimologiei lui Miere / mouron/ merinană.

Însă, plecând de la numele românesc cel mai comun al plantei Anagallis arvensis – scânteiuță – e posibil ca merinana să își aibă originea îndepărtată în PIE mer-2 ”to shimmer, shine” din dicționarul lui Pokorny (> lat. merus „pur, neamestecat”, gr. Mâi̯ra -numele stelei Sirius).

Îmi e neclar în ce relație se găsește merinana cu cuvintele germanice mai sus menționate; dar cred că e destul de limpede că sunt înrudite.

*

Exactă sau nu, traducerea românească a numelui doctoriței din Orașul Verde e o traducere literară și în principiu nu i se pot imputa probleme „tehnice”.

Țin minte că în copilărie nu mi-a plăcut prea mult personajul; dealtfel n-am avut niciodată o mare simpatie pentru doctorițe. Probabil ca pe mai toți micii cititori, numele Mierinanei mă ducea cu gândul la miere; aceasta va fi fost și logica traducerii ( Медуница , cf. rus мед ”miere”, cf. rom. ”mierea ursului”).

Când gust însă o linguriță de miere, cuget uneori și la acul albinei. :)

(sursa imaginilor: Wikipedia)

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: