Istoriile lui Roderick

septembrie 16, 2013

Cârțar

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 8:26 pm

cârțár, cârțári, s.m. (reg.) ied ori miel mai tânăr de un an.” (DAR, dexonline.ro)

Următorul stadiu în viața micului rumegător -dacă nu e transformat în fripturi și drob- este cel de ”noaten”:

noáten (vest) și -in (est,) (oa dift.) s. (lat. annótinus, -na, de un an, d. annus, an. Cp. cu cîrlan, godac, vătuĭ). Vest și nord. Mĭel, mioară de un an. Sud. Mînz, mînză de un an. – Dim. notior, -oară. V. strîjnic, dănac. ”  (Scriban, dexonline.ro)

Fără să știu prea multe despre acest ”cârțar”, m-am gândit la o etimologie destul de interesantă. E posibil ca acest cuvânt să aibă un sens temporal, ca și ”noaten”.

Ar putea reflecta PIE *kʷert- ”time (e. g. for the second ~)” (rădăcina – cf. starling.rinet.ru, având ca referință  (s)ker-4 ”to cut” din dicționarul lui Pokorny); let. kā̀rta ”strat, număr, poziție”, divkārt ”de două ori, dublu”, lit. kartà ”generație”, rus кра́та”interval de timp”.  sanscr. sakŕ̥t ‘once, at once’ ).

Sensul exact al lui ”cârțar” e î.a.c. neclar, dar apropiat de ”nou născut” sau ”în primul interval de timp din viață”.

Atrage atenția și asemănarea -mai mult ca formă decât ca sens- dintre ”cârțar” și ”cârlan”; ultimul a fost un subiect abordat (și dezbătut în comentarii) anterior, vezi https://hroderic.wordpress.com/2011/05/24/carlan/.

cîrlán, -ă s. (sas. jórlänk, jêrlänk, la Mosella gêrlenk, mĭel de un an; germ. jährling, copil de un an. D. rom. vine ung. kerlány, mĭel de un an. Cp. fr. brelan, chambellan, d. vgerm. bretlenc, chamarlinc, și cu rom. dănac, godac, noatin). Trans. Munt. Mold. Mĭel înțărcat pînă pe la 12-18 lunĭ. Adj. Lînă cîrlană, lînă măruntă, tîrcavă (V. mior). Olt. Arg. Ml. Mînz de un an (noatin, strîjnic). ”  (Scriban, dexonline.ro)

Nu cred că acest ”cârțar ”e o simplă deformare din ”cârlan”.

*

Din  (s)ker-4 ”to cut” provine lat. curtus ( rom. scurt) și cordus „late-born”, originally „stunted in growth” ” (etymonline.com); ”cârțar” poate avea aceeași origine IE, dar cu un alt sens decât cel indicat mai sus.

În cojocărit -mai ales pentru confecționarea căciulilor- sunt folosite pieile de miel; poate că sensul lui ”cârțar” este de ”animal bun pentru piele”; PIE *(s)kert- ”to skin” e legat tot de  (s)ker-4 ”to cut” (v.ind. kŕ̥tti- f. `skin, hide’; germ. elvețian härde ”blană de oaie sau capră”; să fie aici și rom. hârșie ”blană (neagră) de miel, cu lâna creață și măruntă, din care se fac căciuli, gulere etc.” ?).

Exclus, cred, PIE *kerdh- ”file, row, herd” (engl. herd).

Cea mai plauzibilă etimologie (de aici :) ) mi se pare prima; un posibil cuvânt autohton.

17 comentarii »

 1. scuze, poate că zic o tâmpenie.
  în maghiară, kora înseamnă timpuriu, prematur.
  Google Translate îl dă chiar ca copii.
  de aici (din ambele variante) la câr+țar e un pas destul de mic.

  Comentariu de Dan Lungescu — septembrie 16, 2013 @ 8:59 pm | Răspunde

 2. In Sicilia cuvantul este neonatti. Deci nou nascut, probabil aceeasi constructie.

  Comentariu de Doru Panaitescu — septembrie 17, 2013 @ 8:08 am | Răspunde

 3. Cuvântul ar putea reflecta o rădăcină foarte veche, eurasiatică: *ḳʷVŕV ”young of animals”.
  Din ea provin tamil kor_i ”oaie”, turc kuzu ”miel”, mongol quriɣan ”miel”, georgian ḳraw- ”miel” și în română – cerb (lat. cervus, din PIE *kerw-). Cuvinte din grupe diferite de limbi.
  Sensul de ‘newborn animal’ apare în manciuriană: iče , din aceeași rădăcină străveche.

  Și mai veche este rădăcina boreană KVRV ”young of animals”, din care provine cea eurasiatică.

  Comentariu de Roderick — septembrie 17, 2013 @ 11:46 am | Răspunde

 4. În Maramureș apare un fonetism interesant: a cârti = a cârpi:

  ”cârtí, cârtesc, vb. tranz. – A petici: „Duce-m-oi la maica-acasă / Opinca să mi-o cârtéască” (Calendar 1980: 16). – Din cârpă (< sl. krŭpa „cârpă„).” (DRAM, dexonline.ro)

  Dacă e posibil ca în locul lui ț din ”cârțar” să fi fost un mai vechi p, cuvântul ar putea fi turcic, cf. turc körpe ”newborn lamb”, din p-altaicul *k`i̯ŭrpe ”young (animal, fish)”.
  ”Cârțar”, însă, nu apare în DRAM (așa cum este el pe wikisource), deci probabil nu e un regionalism maramureșean.

  Comentariu de Roderick — septembrie 17, 2013 @ 12:06 pm | Răspunde

  • fenomenul maramureșan e cel analizat și pentru verbul a se cunti (cumti) într-un articol, care în original era cumpti, deci e vorba de un specific regional unde p urmat de o vocală anterioară devine „pt”. Ulterior cred că se simplifică în „t”.

   Comentariu de Sorin5780 — septembrie 17, 2013 @ 1:48 pm | Răspunde

  • E posibil să aibă legătură și cu termenul de curpen, cu înțeles de ramură tânără și moale, desprinsă din trunchi

   CÚRPEN, curpeni, s. m. Mlădiță lungă și subțire a viței de vie sau a altei plante agățătoare, care se încolăcește sau se agață de alte plante, de araci etc.; tulpina unor plante târâtoare ca dovleacul, pepenele etc.; p. ext. ramură tânără și flexibilă. DEX ’98 (1998)

   Comentariu de sabinus — septembrie 19, 2013 @ 6:40 am | Răspunde

 5. Am mai discutat despre sufixul -ar ce apare și-n cuvinte autohtone, dar și latine. Pentru cel din urmă avem o explicație http://en.wiktionary.org/wiki/-aris#Latin
  Are loc o disimulare dacă tema sufixată conține un [l]. Nu rețin dacă am remarcat vreo asemănare în cele autohtone (maldăr conține un „l”) sau e un sufix latin ce permiază și-n lexicul autohton. Poate fi și o evoluție internă normală în dacică.

  Îmi imaginezi, la fel ca tine în articol, că un radical *ker- a tăia putea da o paralelă dacică a lat.curtus sau cordus, adică un sens de animal micuț.Totuși nu mă împac cu acest [ț]. Să fie satemizarea unul *k’ sau e doar e o africată (t urmat de i)?
  Tema pare să fie „cârț” sau „cărț”. Nu-i imposibil să avem chiar aici o sincopare a unei vocale înainte de [ț]. Mă gîndesc la un posibil sufix diminutival în ț, similar cu cel albanez în [th] sau ç (ex: kërriç- măgar). Am avea o temă tracică *kara http://en.wiktionary.org/wiki/k%C3%ABrr#Albanian
  de unde alb. kërr.
  Sufixarea în dacică s-ar produce în două feluri: unul cu sufixul diminutival în ț, foarte comun și azi, altul în -lean (var.lan?) folosit doar regional în nordul țării, deci cîrlan și cîrțar.
  Nici o legătură cu „cârțan, cârțani s. m. 1. om naiv. 2. persoană necivilizată.”

  Comentariu de Sorin5780 — septembrie 19, 2013 @ 8:15 am | Răspunde

 6. PIE *kʷert- ”time (e. g. for the second ~)

  Sensul trei și sinonimele:
  círtă (círte), s. f. – 1. Trăsătură. – 2. Cantitate mică, pic. – 3. Moment, secundă. Sl. črŭta (Miklosich, Slaw. Elem., 52; Cihac, 56; Pușcariu, Dacor., VIII, 349); cf. ciort, care aparține aceleiași rădăcini. După Edelspacher 12, din rom. provine mag. csirta. Din aceeași familie fac parte ciorsăi; certat, adj. (tăiat), din sl. čertŭ (Pușcariu, Dacor., IV, 680); cest, s. n. (înv., bucată, fragment, crîmpei), din bg. čest (Tiktin).
  Sursa: DER (1958-1966) https://dexonline.ro/lexem/cirt%C4%83/10747
  CÍRTĂ s. v. ceas, clipă, clipită, minut, moment, oră, secundă, timp, vreme.

  Poate-i slavic, poate nu! Unele sensuri sunt, dar nu toate.

  E o fam.lexicală mai mare: https://dexonline.ro/definitie/certez
  Toponimu „Certez” ca întindere: https://toponime.files.wordpress.com/2012/04/harta_romaniei_cu_judete-certez.jpg

  Un bizar Certinae (castra) ( ancient name Certinae, Cersie or Certie ) fără explicație. S-ar putea să fi avut o africată [ț], Cerțina
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Castrul_roman_Certinae
  http://memim.com/certinae-castra.html

  Cu siguranță am avut verbul a certa- a tăia cf. participiului substantivat certat. Un derivat certină/cerțină ar fi însemnat curătură, runc.
  N-ar fi primul cuvânt autohton sau romanic care intră în concurență cu slavisme și sunt modificate sau corupte ca formă, dar nu ca înțeles.

  Comentariu de Sorin5780 — octombrie 14, 2015 @ 11:34 am | Răspunde

 7. ”cấrță sf [At: PAȘCA GL. / Pl: ~țe / E: nct] (Reg) Fetiță mică, sugară.” (”Micul Dicționar Academic”, 2002, dexonline.ro)

  Cuvântul se încadrează destul de clar tot aici, cf.
  ”cârțár, cârțári, s.m. (reg.) ied ori miel mai tânăr de un an.” (DAR, dexonline.ro)

  Faptul mi se pare interesant, pentru că această asemuire a copilului cu mielul/iedul nu e prea comună în română (spre deosebire de engleză, de ex. – ”kid”).

  În acest context germ. kurz ”short” este exclus ca etimon pt. ”cârță”.

  Dacă sensul de bază este cel de ”sugar(ă)”, originea cuv. ar putea fi PIE krū̆t- ”protuberance; breast; belly” (Pokorny), cf. lit. krūtìs ”female breast”. Așadar cârță sau cârțar ar putea însemna copil / miel / ied ”de țâță”.
  Dacă e așa, am descoperit probabil cuvântul dacic pentru ”sân” și o nouă corespondență cu grupul lb. baltice.

  Comentariu de Roderick — iulie 11, 2019 @ 8:53 pm | Răspunde

  • Nu cred c-ai abordat vreodată afixele geto-dacice! Care ar fi rolul acestui -ár pentru cârțár, moțional (masculinizant), de agent și/sau adjectival?

   În trecut, -ár(e) a fost comparat cu Alb. -or(e) conform Rom.mânzáre (var.menzáre) și Alb.mëzore din *mand- ”to feed, suckle” (Alb.mënd ”I feed, I suckel” – alăpta, mendeshë ”wet nurse”- doică)
   https://en.wiktionary.org/wiki/m%C3%ABzore

   Fonetic sunt puțin diferite, dar nu ca funcție. M-am gândit poate proto-originalul (licență proprie) era *-ār- sub accent, ceea ce ar da Alb.-or(e) și poate dacicul -ora (Clevora, Capora), dar mai este un sufix albanez -ar care trebuie să fie de agent. Exemplu: ”magar m. 1. wizard, sorcerer. 2. donkey (magjar; adj.base, vile)”

   Primul este coradical cu regionalismele/arhaismele magell (abator, măcel), magaçe (”small chopper” tocător sau satâr mic) prin radicalul *magh- „a sacrifica” (Lat.mactō, mactāre, mágos/ maguš, ”preot”, Sanscr. magha, “dar”)
   Traducerea pentru menzare este identică cu reg. (oaie) lăptare, dar cu diferența că avem verbul albanez mënd (alăpta), deci -ár(e) funcționa ca suf. de agent și adjectival.

   Încă ceva, nu cred că între lit.krūtìs ”female breast” și cârță, cârțar este o legătură atât de directă pe cât crezi. Vezi vreun derivat *sânar în vreo limbă?
   Mai degrabă avem conceptul tradus prin ”aplecător(-oare)”. https://dexonline.ro/definitie/aplec%C4%83tor

   Ca etimon mă gândesc la reg. crútă (om nevolnic, imbecil) și Alb.krrutë (femeie bătrână cocoșată (lat. curvus „curbat, îndoit”) din *(s)ker- “to bend, curve, turn”. Rămâne de văzut dacă etimonul este *kertja(-ar), *kretja sau *kurtja (cruța, alb.kursej). Poate găsim vreun albanism dialectal pentru asta.

   PS: imaginează-ți un „măgar” dacic drept „popă” sacrificator la vreun templu! :)

   Comentariu de Sorin5780 — iulie 12, 2019 @ 10:47 am | Răspunde

  • Mofturi…

   P.d.a.p., e de considerat și presupusul etimon al lui ”Crăciun”:

   ” Mr., megl. Crățun, Crăciun, Cărțun. Origine foarte discutată. Fonetismul din mr. indică un etimon lat., care trebuie să fie lat. creātiōnem, cu sensul de „copil,” ca în sard. kriathone (Wagner 90), v. sp. criazón, cf. sp. crio. ” (dexonline.ro, Al. Ciorănescu)

   Comentariu de Roderick — iulie 12, 2019 @ 3:38 pm | Răspunde

 8. […] Mă întreb dacă nu cumva ”cârlan” e rezultatul confuziei unui cuvânt (autohton?) însemnând ”cornut” (din PIE k̂er- ”horn”), cu altul, care are înțelesul de azi, despre care am mai vorbit (v. https://hroderic.wordpress.com/2011/05/24/carlan/, https://hroderic.wordpress.com/2013/09/16/cartar/) […]

  Pingback de Cârlanul cu șase coarne | Istoriile lui Roderick — noiembrie 30, 2019 @ 10:41 pm | Răspunde

 9. cârțár, cârțári, s.m. (reg.) ied ori miel mai tânăr de un an.” (DAR, dexonline.ro)
  cấrță sf [At: PAȘCA GL. / Pl: ~țe / E: nct] (Reg) Fetiță mică, sugară.” (”Micul Dicționar Academic”, 2002, dexonline.ro)

  kërthi m. (feminine kërthie), adj. ”tiny, baby” https://en.wiktionary.org/wiki/k%C3%ABrthi#Albanian

  Probabil din PIE *kArǝk’- ”old, decrepit” (< thin, emaciated, small?) pe care l-am dat mai sus în comentarii. Un alt derivat albanez ar fi kërthiz, kërthinjëz (*njëz =buric) ”buric”, dar cred că-i bitematic, unde determinantul l-am pus mai sus, iar tema ar fi *h₃nebʰ- hub, navel (buric). Probabil chiar un mai vechi *neb(ë)z.

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%83neb%CA%B0-

  Comentariu de Sorin5780 — decembrie 1, 2019 @ 11:38 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: