Istoriile lui Roderick

septembrie 19, 2013

„Urechea de dac”

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 1:36 pm

Un foarte răspândit ”mit urban” oferă un procedeu pentru a afla originea dacică sau romană a românului: dacă lobul urechii este lipit, ești ”dac”, iar dacă e liber ești ”roman”.

Nu cunosc originea acestei credințe -populare printre români; e foarte interesant de aflat care i-a fost sursa.

În realitate, lobul lipit este frecvent în Asia, iar în Europa la slavi și popoarele nordice; iată-l, de exemplu, la membrii trupei norvegiene A-ha:

*

Împotriva ”mitului” menționat, dacii nu păreau să aibă urechi de elf. Dimpotrivă, în majoritatea reprezentărilor romane ale dacilor văzute de mine, lobul urechii pare liber, chiar bine reliefat în unele cazuri:

(schițe de Gr. Tocilescu)

Vezi și celebrul cap de dac la

http://adevaruldespredaci.ro/un-mister-istoric-dacii-din-roma/cap-de-dac-vatican-posibil-decebal-2/

(sursa imaginilor: Wikimedia)

În principiu, ”controlul urechii dacice” e un joc de copii sau o mică nerozie, care însă a prins la noi. Ciudat.

Reclame

11 comentarii »

 1. Ar fi interesant daca la urmatorul recensamant ar fi si o astfel de rubrica cu privire la lobul urechii „lipit” sau „liber”. considerand ca e vorba de un detaliu anatomic „la vedere” (precum culoarea ochilor, parului sau a pielii), nu cred ca ar incalca vreun drept la intimidate..

  Comentariu de RomaniaTricolor — septembrie 19, 2013 @ 3:02 pm | Răspunde

  • S-ar putea face și un studiu de caz pe baza opțiunilor electorale. Am putea descoperi că cei cu urechea lipită preferă socialiștii, iar cei cu lobul „liber” optează pentru dreapta. :)
   Tu ai înțeles că e vorba de un mit urban?
   Nu sîntem elefanți să ne deosebească după tăieturile sau micile imperfecțiuni ale urechilor.

   Comentariu de Sorin5780 — septembrie 19, 2013 @ 6:58 pm | Răspunde

   • „Tu ai inteles ca e vorba de un mit urban?”..Uite asa cauti cearta degeaba…

    „Nu sîntem elefanți să ne deosebească după tăieturile sau micile imperfecțiuni ale urechilor.” Corectitudine politica de doi bani…Atunci de ce unor institutii precum cele judiciare sau politienesti le sunt necesare informatii precum culoarea ochilor, parului sau a pielii?

    Cat priveste afirmatia autorului articolului…”În realitate, lobul lipit este frecvent în Asia, iar în Europa la slavi și popoarele nordice”…chiar as vrea o sursa/doua. E temperatura/latitudinea factorul decisiv? E o caracteristica genetica dominanta a unor popoare/”rase” sau nu? Unii cercetatori spun ca nu sunt 2 ci 3, 4 sau chiar mai multe versiuni ale lobului urechii: http://udel.edu/~mcdonald/mythearlobe.html
    Ca o „ciudatenie”, exista cazuri frecvente de oameni avand lobii urechilor diferiti…

    PS. Oare Neaderthalii ce fel de lobi ai urechilor aveau? :)

    Comentariu de RomaniaTricolor — septembrie 19, 2013 @ 7:52 pm | Răspunde

   • Nu caut ceartă degeabă! Emiți aberații. Pînă și articolul tău admite că nu există clasificări clare, dar ceea ce nu spune e că urechile și nasul cresc continuu de-a lungul vieții. Alții atașează tot felul de „bijuterii, le perforează, sînt modelate în fel și chip de către chirurgul plastic.
    Recensămîntul nu se face „după urechi”, ar fi de tot rîsul.

    Comentariu de Sorin5780 — septembrie 20, 2013 @ 6:49 am | Răspunde

 2. Erata: intimitate („autocorrect-ul” imi „englezeste” cuvintele, scuzele mele).

  Comentariu de RomaniaTricolor — septembrie 19, 2013 @ 3:03 pm | Răspunde

 3. Dintre dacii desenați de Tocilescu, cel din josul paginii pare că tocmai a descins de pe Planeta Maimuțelor, Chewbacca, așa ceva :)

  Comentariu de Nautilus — septembrie 20, 2013 @ 9:29 pm | Răspunde

 4. Să cauți urechi de dac chiar mi se pare o nerozie. Estetic vorbind, cea mai reprezentativă trăsătură rămîne barba la daci. Contrastează total cu fețele romanilor rase complet.
  Mi se pare natural purtatul bărbii și chiar a fost pentru milenii. Biblia cel puțin spune să nu atingi această podoabă, să n-o rotunjești, nici să-i tai marginile. Nu știu cum s-a insinuat rasul la noi, căci mulți voievozi aveau bărbi respectabile. De țărani nu mai zic! Aș vrea să revenim la ideea că barba e o caracteristică naturală a bărbatului, care nu trebuie îndepărtată după cum bate o modă sau alta. Am încercat de trei ori, pentru lungi perioade, să-mi las barbă. Mereu eram întîmpinat cu priviri curioase și comentarii înțepătoare. Cel mai mult am atins în jur de doi sau trei centimetri. Din păcate e complet neuniformă pe obraji și nu se leagă mustața cu restul, dar tot am încercat. Mă gîndeam și la un tratament hormonal, dar am renunțat.
  E bizar cum mereu ne obsedează ceea ce nu avem. Trăistariu nu știe cum să-și mai sădească cîteva fire în cap și eu în barbă. :)
  Observ la mulți pilozitate deficitară pe față. Să fie că românii au devenit o nație prea corcită cu asiatici, cu țigani, sau e o „boală” a industrializării moderne, a nivelului de testosteron care scade cu fiecare deceniu, a sedentarismului și viciilor. E limpede pentru oricine că alimentația de azi e sub orice critică de slabă nutritiv.

  Comentariu de Sorin5780 — septembrie 23, 2013 @ 7:34 pm | Răspunde

  • Fără nici un fel de ofensă, însă cele sunt cel mai împotriva purtării de barbă de către bărbați sunt femeile. Nu știu de ce, dar așa e. Să fie ceva hormonal, pe care ele o simt, să fie vorba de efeminarea bărbaților, nu știu. Ceva totuși e.

   Comentariu de sabinus — septembrie 23, 2013 @ 9:54 pm | Răspunde

 5. Asta cu urechea dacică e din vremea în care reprezentanţii unei Scoli, aşa ca în cea Ardeleană, înl considera precum un spus cu temei, cum că ne tragem din daci şi nu din romani. Aşadar, esenţa acestul lucru stătea într-un lob. Glumesc.

  E ştiut că aspectul lobului urechii ţine de nişte gene aşezate pe un anume cromozom; lobul lipit de urche este al unei gene recesive, şi nu dominante. Cei care le au pe cele două alele, atât pe una cât şi pe cealaltă, vor avea acest lob neataşat.
  Cam asta.

  Comentariu de Camelia — septembrie 25, 2013 @ 11:26 am | Răspunde

 6. Nu știu unde anume am găsit termenul următor, dar e sigur pentru că mi l-am notat în agendă: aromânii spun lăpeșă la lobul urechii (citez cum mi-am notat sensul: ”sfârcul urechii”). Mă întreb dacă are vreo legătură cu radicalul lui Pokorny despre care comentam aici pe 12 Aprilie 2014:
  https://hroderic.wordpress.com/2012/09/12/viscolul-in-care-dispare-s-si-doua-legi-fonetice/

  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1172&root=config

  Lăpeșă ar fi coradical cu lăpug (talpă piciorului, călcâi)), lapuc/lăpuș (lipan, brusture), lopată sau poate chiar cu toponimele Lăpuș/Lăpugiu. Fiind depresiuni ar putea indica un original *lăpuș – întindere plată (maghiar lápos = teren mlăștinos,neted, plat) http://en.wiktionary.org/wiki/lapos#Etymology_1
  Coincidență uralo- IE de radical, dar ca sufixe cred că-s diferite. -uș e terminație de participiu la noi.

  Comentariu de Sorin5780 — septembrie 14, 2014 @ 12:57 pm | Răspunde

 7. ”Lăpușel” este un râu in judetul Maramures. Exista evident si satul cu acelasi nume. Copil fiind ma scaldasem pe acolo. Târgu Lăpuș apartine iar Maramuresului. (Ma scuzati ca nu scriu 100% româneste, am tastaura azerty franceza…)
  Lobul urechii mele stangi nu este lipit la fel de mult precum este cel al urechii mele drepte. Aceasta diferenta anatomica m-a supus deseori , in copilarie doar, unor mici leziuni la baza lobului urechii stangi, exact in locul de unire al lobului cu maxilarul. Insa, avand in vedere ca nu prea stiu sa tac, poate fi dovada vie ca sunt totuti un DAC ? ;)
  Referinta ”lobul urechii” in a clasifica poporul român in daci si romani eu o consider o eroare pe care o putem comite. Indiferent de forma lobului urechii, sa nu omitem faptul ca in orice combinare intre doi oameni, fie el Neanderthal ori vecinul de peste drum, exista probabilitati de combinare necontrolabile. Ma rog, doar Dumnezeu le tine sub control. Si atunci, combinand noi un dac al anului 100 ien, cu un roman al aceluiasi timp, indiferent de forma lobului urechii celor doi, noi existam azi , nu-i asa? :)
  Bine v-am gasit! Va doresc numai bine si sper sa comunicam cu drag pe viitor.

  Comentariu de Deea — octombrie 28, 2015 @ 10:43 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: