Istoriile lui Roderick

septembrie 19, 2013

“Urechea de dac”

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 1:36 pm

Un foarte răspândit ”mit urban” oferă un procedeu pentru a afla originea dacică sau romană a românului: dacă lobul urechii este lipit, ești ”dac”, iar dacă e liber ești ”roman”.

Nu cunosc originea acestei credințe -populare printre români; e foarte interesant de aflat care i-a fost sursa.

În realitate, lobul lipit este frecvent în Asia, iar în Europa la slavi și popoarele nordice; iată-l, de exemplu, la membrii trupei norvegiene A-ha:

*

Împotriva ”mitului” menționat, dacii nu păreau să aibă urechi de elf. Dimpotrivă, în majoritatea reprezentărilor romane ale dacilor văzute de mine, lobul urechii pare liber, chiar bine reliefat în unele cazuri:

(schițe de Gr. Tocilescu)

Vezi și celebrul cap de dac la

http://adevaruldespredaci.ro/un-mister-istoric-dacii-din-roma/cap-de-dac-vatican-posibil-decebal-2/

(sursa imaginilor: Wikimedia)

În principiu, ”controlul urechii dacice” e un joc de copii sau o mică nerozie, care însă a prins la noi. Ciudat.

About these ads

10 comentarii »

 1. Ar fi interesant daca la urmatorul recensamant ar fi si o astfel de rubrica cu privire la lobul urechii “lipit” sau “liber”. considerand ca e vorba de un detaliu anatomic “la vedere” (precum culoarea ochilor, parului sau a pielii), nu cred ca ar incalca vreun drept la intimidate..

  Comentariu prin RomaniaTricolor — septembrie 19, 2013 @ 3:02 pm | Răspunde

  • S-ar putea face și un studiu de caz pe baza opțiunilor electorale. Am putea descoperi că cei cu urechea lipită preferă socialiștii, iar cei cu lobul „liber” optează pentru dreapta. :)
   Tu ai înțeles că e vorba de un mit urban?
   Nu sîntem elefanți să ne deosebească după tăieturile sau micile imperfecțiuni ale urechilor.

   Comentariu prin Sorin5780 — septembrie 19, 2013 @ 6:58 pm | Răspunde

   • “Tu ai inteles ca e vorba de un mit urban?”..Uite asa cauti cearta degeaba…

    “Nu sîntem elefanți să ne deosebească după tăieturile sau micile imperfecțiuni ale urechilor.” Corectitudine politica de doi bani…Atunci de ce unor institutii precum cele judiciare sau politienesti le sunt necesare informatii precum culoarea ochilor, parului sau a pielii?

    Cat priveste afirmatia autorului articolului…”În realitate, lobul lipit este frecvent în Asia, iar în Europa la slavi și popoarele nordice”…chiar as vrea o sursa/doua. E temperatura/latitudinea factorul decisiv? E o caracteristica genetica dominanta a unor popoare/”rase” sau nu? Unii cercetatori spun ca nu sunt 2 ci 3, 4 sau chiar mai multe versiuni ale lobului urechii: http://udel.edu/~mcdonald/mythearlobe.html
    Ca o “ciudatenie”, exista cazuri frecvente de oameni avand lobii urechilor diferiti…

    PS. Oare Neaderthalii ce fel de lobi ai urechilor aveau? :)

    Comentariu prin RomaniaTricolor — septembrie 19, 2013 @ 7:52 pm

   • Nu caut ceartă degeabă! Emiți aberații. Pînă și articolul tău admite că nu există clasificări clare, dar ceea ce nu spune e că urechile și nasul cresc continuu de-a lungul vieții. Alții atașează tot felul de „bijuterii, le perforează, sînt modelate în fel și chip de către chirurgul plastic.
    Recensămîntul nu se face „după urechi”, ar fi de tot rîsul.

    Comentariu prin Sorin5780 — septembrie 20, 2013 @ 6:49 am

 2. Erata: intimitate (“autocorrect-ul” imi “englezeste” cuvintele, scuzele mele).

  Comentariu prin RomaniaTricolor — septembrie 19, 2013 @ 3:03 pm | Răspunde

 3. Dintre dacii desenați de Tocilescu, cel din josul paginii pare că tocmai a descins de pe Planeta Maimuțelor, Chewbacca, așa ceva :)

  Comentariu prin Nautilus — septembrie 20, 2013 @ 9:29 pm | Răspunde

 4. Să cauți urechi de dac chiar mi se pare o nerozie. Estetic vorbind, cea mai reprezentativă trăsătură rămîne barba la daci. Contrastează total cu fețele romanilor rase complet.
  Mi se pare natural purtatul bărbii și chiar a fost pentru milenii. Biblia cel puțin spune să nu atingi această podoabă, să n-o rotunjești, nici să-i tai marginile. Nu știu cum s-a insinuat rasul la noi, căci mulți voievozi aveau bărbi respectabile. De țărani nu mai zic! Aș vrea să revenim la ideea că barba e o caracteristică naturală a bărbatului, care nu trebuie îndepărtată după cum bate o modă sau alta. Am încercat de trei ori, pentru lungi perioade, să-mi las barbă. Mereu eram întîmpinat cu priviri curioase și comentarii înțepătoare. Cel mai mult am atins în jur de doi sau trei centimetri. Din păcate e complet neuniformă pe obraji și nu se leagă mustața cu restul, dar tot am încercat. Mă gîndeam și la un tratament hormonal, dar am renunțat.
  E bizar cum mereu ne obsedează ceea ce nu avem. Trăistariu nu știe cum să-și mai sădească cîteva fire în cap și eu în barbă. :)
  Observ la mulți pilozitate deficitară pe față. Să fie că românii au devenit o nație prea corcită cu asiatici, cu țigani, sau e o „boală” a industrializării moderne, a nivelului de testosteron care scade cu fiecare deceniu, a sedentarismului și viciilor. E limpede pentru oricine că alimentația de azi e sub orice critică de slabă nutritiv.

  Comentariu prin Sorin5780 — septembrie 23, 2013 @ 7:34 pm | Răspunde

  • Fără nici un fel de ofensă, însă cele sunt cel mai împotriva purtării de barbă de către bărbați sunt femeile. Nu știu de ce, dar așa e. Să fie ceva hormonal, pe care ele o simt, să fie vorba de efeminarea bărbaților, nu știu. Ceva totuși e.

   Comentariu prin sabinus — septembrie 23, 2013 @ 9:54 pm | Răspunde

 5. Asta cu urechea dacică e din vremea în care reprezentanţii unei Scoli, aşa ca în cea Ardeleană, înl considera precum un spus cu temei, cum că ne tragem din daci şi nu din romani. Aşadar, esenţa acestul lucru stătea într-un lob. Glumesc.

  E ştiut că aspectul lobului urechii ţine de nişte gene aşezate pe un anume cromozom; lobul lipit de urche este al unei gene recesive, şi nu dominante. Cei care le au pe cele două alele, atât pe una cât şi pe cealaltă, vor avea acest lob neataşat.
  Cam asta.

  Comentariu prin Camelia — septembrie 25, 2013 @ 11:26 am | Răspunde

 6. Nu știu unde anume am găsit termenul următor, dar e sigur pentru că mi l-am notat în agendă: aromânii spun lăpeșă la lobul urechii (citez cum mi-am notat sensul: ”sfârcul urechii”). Mă întreb dacă are vreo legătură cu radicalul lui Pokorny despre care comentam aici pe 12 Aprilie 2014:
  https://hroderic.wordpress.com/2012/09/12/viscolul-in-care-dispare-s-si-doua-legi-fonetice/

  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1172&root=config

  Lăpeșă ar fi coradical cu lăpug (talpă piciorului, călcâi)), lapuc/lăpuș (lipan, brusture), lopată sau poate chiar cu toponimele Lăpuș/Lăpugiu. Fiind depresiuni ar putea indica un original *lăpuș – întindere plată (maghiar lápos = teren mlăștinos,neted, plat) http://en.wiktionary.org/wiki/lapos#Etymology_1
  Coincidență uralo- IE de radical, dar ca sufixe cred că-s diferite. -uș e terminație de participiu la noi.

  Comentariu prin Sorin5780 — septembrie 14, 2014 @ 12:57 pm | Răspunde


Feed RSS pentru acest post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

The Rubric Theme. Blog la WordPress.com.

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 28 other followers

%d bloggers like this: