Istoriile lui Roderick

octombrie 29, 2013

Argilos

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 2:08 pm

Argilos – numele tracic al șoarecelui.

După Hasdeu, s-ar traduce ca ”animal trăind în gaură”; legat de un cimmerian argilla ( ἄργιλλα ) ”bordei”, cuvânt moștenit în română ca argea. În dicționarul lui Pokorny ar fi legat de rădăcina areg- ”to lock” (maced. ἄργελλα `bathing hut ‘, alb. ragál ”hut”).

Însă Pokorny încadrează șoarecele – argilos la PIE ar(e)-ĝ- ”glittering, white”.

*

Cred că e posibil ca numele tracic al șoarecelui să se regăsească doar în -gilos ; din PIE geli-, glī- ”mouse” (v.ind  girí, girikā ”șoarece”, lat. glīs, glīris ”pârș”). Ar-gilos (o formă posibil contractată) ar putea însemna ”șoarece de câmp/ pământ” (ar- din PIE  er-4 ”earth”).

Din lat. gliris ( *glēre ? ) sau o formă asemănătoare nu neapărat latină cred că e posibil să moștenim un *gher ”șoarece, rozător” din care avem ”gherlan” , cu un sufix expresiv.

Însă e destul de probabil ca acest argilos, oricare i-ar fi originea, să conțină doar un epitet al animalului (cf. etimologiilor lui Hasdeu ori Pokorny, ori cf. gr. αρουραίος ”șobolan” (lit. ”câmpean”; din PIE *arw- ”field”), la origine ἀρουραῖος μῦς ”șoarece de câmp”).

Mai puțin probabile ar fi originea în PIE eregʷ(h)o- ”pea” (m.irl. orbaind ”cereale”), ori ergh- ”to shake, tremble” (cf. IE mūs ”șoarece”, dar și ”mușchi”), ori chiar orĝhi- ”testicle” (dacă e vorba de o disimulare tabuizantă a numelui real).

Cred că mai e posibilă o conexiune cu reconstruitul PIE *werǝg’– ”to pierce, to cut through” (  u̯rēĝ-, u̯rōĝ-, u̯rǝĝ- ”to break” – la Pokorny), cf. v.gr. (lesb.) ρη̃ξις ”breaking through, tearing”, lit. rė́žiu ”cut, scratch, tear”, pol. rznąć ”cut, carve”. Ori PIE  er(e)k-2 ”to tear, cut” din dicționarul lui Pokorny, *(e)reik- ”to scratch, to cut” (?).  E vorba de un animal deosebit de dăunător, care își croia drum spre gropile de provizii ale tracilor.

15 comentarii »

 1. Nu este neobișnuită extinderea unui radical cu -g sau -k: IE*aro- „a ara” trebuie conectat cu *ar- hollow, valley.
  De aici nu e decît un pas spre un rad.*arg- și rom. argea (firidă,nișă, bordei), tracic *argella și/sau *argilla. Hașdeu intuiește corect explicația.
  Amintesc arină (nisip) și aringă (scumbie) sau țărână și țărângă.

  Trebuie să determinăm ce înseamnă sufixul -ilos și dacă e tracic cu adevărat sau o grecizare. E același cu lat. -ilis? http://en.wiktionary.org/wiki/spargo#Latin

  IE *(o)rū-, *(o)rū-g-, etc.; *orw- to dig; ditch (incl. as a boundary) – orată (defileu, chei) din *oratas (sufix -tos), munții orăștiei ( http://dexonline.ro/definitie/Or%C4%83%C8%99tie )
  Eu cred că orăștie ar fi trebuit să însemne defileu și conține un sufix identic ca formă și ca funcție celui slavo-albanez din exemplele următoare : sl.dragost și alb.lagësht sau ranishtë (nisipărie) din rânë (tosk rërë).

  Văd că dai traco-dacilor radicali cu palatale IE ce nu se spirantizează. Eu accept pentru daci cîteva excepții de la satemizare, dar nu mai multe ca cele existente la baltici.
  *arg’- shinny, whitish nu poate da *arg, iar Olteanu a exemplificat cîteva hidronime tracice cu rad. *arz, am dat și acel adv.oarzăn (clar, limpede- lat.arguo). Șoarecii europeni nu sînt albi din cîte știu eu.
  La nivel indo-european *geli-, glī- ”mouse” are cumva legătură cu *gʷelǝ- „to stab, to sting”(a săpa) sau *gʷela-, *gʷlā- acorn?

  Sanscr.girika îmi amintește de reg.Bucov. giritic (prichindel) dat ca derivat din ung.gyerek/gyermek (fiu, fiică) cu etim.nec, deși eu cred că turc.ghermek – „a încorda, a trage” e sursa. S-ar traduce ca englezescul „off-shoot”.
  Pentru giritic avem de fapt ceva similar *gher[ǝ]-, *ghrē- (IndoIr. *g’h-)- bad, small http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/ie/pokorny&text_number=+660&root=config
  După zona atestării ar putea fi „coisstoboc” sau carpic.
  Poate fi și ceva expresiv conform cu verbele „a giricăi, -iesc, a ciricăi, ciripi”.

  gherlan- chițcan, deci vine de la o onomatopeea ghiorlăi.

  PS: care o fi originea loc.Girișu-de- Criș? turc.giriș- login, intrare? N-o fi însemnînd „pădure” sau „loc cu multe ghinde/stejari”, coradical cu jir sudic față de un nord-vestic-estic *gir? Gorun cred că e coradical cu alb.gur- piatră, nu vine de la „ghindă”: *gʷela-, *gʷlā-
  În apropiere se găsește loc.Alceu, sub care se găsește un tell din epoca bronzului. *aleq- hit back, protect (semantism identic pentru vb.„a apăra”? :)
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/ie/pokorny&text_number=++63&root=config
  azi văd numai dacisme!

  Comentariu de Sorin5780 — octombrie 30, 2013 @ 1:17 pm | Răspunde

 2. E o descriere foarte plastică în următorul link a spațiului locuit de cimerieni care nu văd lumina zilei, dar eu cred că Homer și ceilalți grecotei din antichitate descriu rețeaua de grote din Cappadocia, numită impropriu de unii oraș subteran. Probabil chiar avea o explicație logică legată de un cult antic toată grozăvia aia săpată la zeci de metri sub pământ.
  pag.85: http://www.academia.edu/1509846/The_Cimmerian_Problem_Re-Examined_the_Evidence_of_the_Classical_Sources

  Comentariu de Sorin5780 — iulie 9, 2015 @ 1:32 pm | Răspunde

 3. IE *gal-, *gli- dormouse, squirrel, marten // ind giríḥ, girikā ”șoarece”, lat. glīs, glīris ”pârș”

  Intră cumva și gruz: s.n. (zool.trans.ban, mold.) termen generic pt. diferite specii de rozătoare care trăiesc prin găuri și prin pământ (cârtiță, șoarece, șobolan etc.)

  Comentariu de Sorin5780 — august 27, 2015 @ 3:11 pm | Răspunde

 4. https://en.wiktionary.org/wiki/ergj%C3%ABz

  ergjëz (arg, argull) Plurale tantum; diminutive plural of archaic arg, from Proto-Albanian *arga, from Proto-Indo-European *Horgʰi (compare Armenian ոջիլ ‎(oǰil)).

  árgas s.m. Gen de acarieni (căpușe) paraziți la om și la animale, hrănindu-se cu sângele acestora. (< fr., gr. argas) https://en.wiktionary.org/wiki/Argas

  Nu știu ce etimologia au propus pentru gr.argas, dar termenii albanezi, cel armean (posibil și argilos) să vină din *eregʷ(h)o-, *erogʷ(h)o-
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=/data/ie/pokorny&text_number=+504&root=config

  Comentariu de Sorin5780 — iunie 11, 2016 @ 9:17 am | Răspunde

 5. *arH3-glH2os ”field-mouse” (Gr. ἄργιλος – árgilos)
  https://www.academia.edu/25248385/Studies_in_Thracian_vocabulary_I-VII_
  În caz că acest șoarece e același cu specia asta amenințată cu dispariția azi: http://landforlife.org/en/news/edin-ot-nay-taynstvenite-bozaynitsi-v-balgariya-uloven-za-parvi-pat-sled-40-godini.html

  Dacă era un ”șoarece de câmp”, nu ar trebuie să vedem o terminație genitivală (sau adjectivală) accentuată mai sus? Trecut prin traducător, ”field mouse” dă gr.ποντίκι πεδίου /pontiki pediu/ (gen.sg. pentru πεδίον /pedíon/ ”open country, field, plain, flat”) sau Alb.miu fushor (”șoarecele câmpenesc”, nom.fushë).
  În Let.”lauką pelė” și Lit.”laũko pelė” (sau laukinė pelė), cu gen.nom. lauks și respectiv laũkas (field).

  Trebuia să fie o declinare în Tracă, chiar și după un răstimp de peste o mie de ani în care termenul bitematic ar fi circulat prin vu grai, deci e posibil să existe alt tâlc pentru tema *arg-. Dacă era luat la nord de munții Balcani (grupul TDM) m-aș fi îndreptat spre argie (pământ din cel mai bun; *argĩa), nu neapărat spre argea (*argilla).

  Alb.arë (sf) și Messapic aran (acc. sg.)
  Nu cunosc declinările acestui arë, dar cred că acuzativul sg. aran ar fi fost la țintă (spot on) și pentru strămoașa Albanezei. Vezi acuzativul Lit. laũką.

  PS: în primul link amintește și v.sl.kozь̀lъ – kozĭlŭ (”țap”) față de *kozà (capră) și Lit. ãržilas/Let. ērzelis (armăsar). Putea fi ceva similar și cu argilos, deși e curioasă plasarea accentului.

  Comentariu de Sorin5780 — octombrie 17, 2019 @ 5:47 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: