Istoriile lui Roderick

Noiembrie 7, 2013

Roua grasă

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 12:45 pm

Printre multe pasaje curioase din ”Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir apare și acesta, pe care îl citez din wikisource:

”Mai este încă și altă întinsoare de munte, ce se numește de locuitori Ercul, spre miazănoapte la apa Cirimușul, în cotul unde se împreună hotarul Moldovei cu al țării Leșești și al Ardealului, carele pentru înnălțime nu este de a se asemăna cu celălalt. Iară pentru alt osebit fenomen firesc, care pre aiurea nu s’a mai văzut, este iarăși de a se socoti.

Adecă: locuitorii culeg roua care cade pre frunzele buruenilor, mai nainte de a răsări soarele și puind-o într’un vas, găsesc pe deasupra apei plutind cel mai frumos unt, care nici la miros, nici la floare, nici la gust, nu are osebire de untul celălalt, dar nu este preste tot anul, ci numai trei luni, Martie, Aprilie și Mai. Untul acesta are în sine atâta putere de hrană, în cât când suie oile la munte, întru acea vreme se ‘nădușe de multa grăsime. Pentru aceia păstorii cari știu, își opresc turmele lor în lunile acelea, numai la poalele muntelui.” (traducerea aparține banului Vasile Vârnav sau lui Costache Negruzzi, sursa fiind în dubiu asupra autorului)

Un fenomen aproape identic a fost atestat în Irlanda, între anii 1695-1696, în regiunile Limerick și Tipperary (1695), Munster și Leinster (1696, în timpul iernii și primăverii). O ”rouă” grasă, asemănătoare untului (”kind of thick dew, which the country people called butter, from the consistency and colour of it, being soft, clammy and a dark yellow”) era descoperită dimineața pe terenurile mlăștinoase, pe iarbă și pe acoperișurile de stuf. Unii locuitori -asemenea moldovenilor din vremea lui Cantemir- o colectau în vase; se pare că era utilizabilă în scopuri medicinale (mai multe aici).

Cred că e foarte probabil vorba de o ciupercă sau mucegai, în ambele cazuri. Doar un specialist ar putea să-și dea seama sigur despre ce specie/specii e vorba. Printre fungi sunt multe apariții ciudate; unele din ele au fost comparate și cu ”untul”. De exemplu Tremella mesenterica, ”witches’ butter”, specie comestibilă:

Mai jos altă specie comestibilă (după unele surse :) ), Fuligo septica:

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: