Istoriile lui Roderick

noiembrie 7, 2013

Roua grasă

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 12:45 pm

Printre multe pasaje curioase din ”Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir apare și acesta, pe care îl citez din wikisource:

”Mai este încă și altă întinsoare de munte, ce se numește de locuitori Ercul, spre miazănoapte la apa Cirimușul, în cotul unde se împreună hotarul Moldovei cu al țării Leșești și al Ardealului, carele pentru înnălțime nu este de a se asemăna cu celălalt. Iară pentru alt osebit fenomen firesc, care pre aiurea nu s’a mai văzut, este iarăși de a se socoti.

Adecă: locuitorii culeg roua care cade pre frunzele buruenilor, mai nainte de a răsări soarele și puind-o într’un vas, găsesc pe deasupra apei plutind cel mai frumos unt, care nici la miros, nici la floare, nici la gust, nu are osebire de untul celălalt, dar nu este preste tot anul, ci numai trei luni, Martie, Aprilie și Mai. Untul acesta are în sine atâta putere de hrană, în cât când suie oile la munte, întru acea vreme se ‘nădușe de multa grăsime. Pentru aceia păstorii cari știu, își opresc turmele lor în lunile acelea, numai la poalele muntelui.” (traducerea aparține banului Vasile Vârnav sau lui Costache Negruzzi, sursa fiind în dubiu asupra autorului)

Un fenomen aproape identic a fost atestat în Irlanda, între anii 1695-1696, în regiunile Limerick și Tipperary (1695), Munster și Leinster (1696, în timpul iernii și primăverii). O ”rouă” grasă, asemănătoare untului (”kind of thick dew, which the country people called butter, from the consistency and colour of it, being soft, clammy and a dark yellow”) era descoperită dimineața pe terenurile mlăștinoase, pe iarbă și pe acoperișurile de stuf. Unii locuitori -asemenea moldovenilor din vremea lui Cantemir- o colectau în vase; se pare că era utilizabilă în scopuri medicinale (mai multe aici).

Cred că e foarte probabil vorba de o ciupercă sau mucegai, în ambele cazuri. Doar un specialist ar putea să-și dea seama sigur despre ce specie/specii e vorba. Printre fungi sunt multe apariții ciudate; unele din ele au fost comparate și cu ”untul”. De exemplu Tremella mesenterica, ”witches’ butter”, specie comestibilă:

Mai jos altă specie comestibilă (după unele surse :) ), Fuligo septica:

Reclame

Un comentariu »

 1. Cred că untului dacic îi spunea în mai multe feluri, una ar fi coradicală cu alb.gjalpë (*sélpos ‘fat’), alta ar fi legată de reg.brei (untul-pământului, viţă-neagră) în Apuseni. Probabil un mai vechi *brel.
  http://www.formula-as.ro/2017/1276/societate-37/vracii-din-poienii-de-sus-22610

  (Tamus communis sau Dioscorea communis)
  Nu zic ba nici ideii de a fi numită după efectele sale cicatrizante. Numele popular,”iarba femeilor bătute”, este mai mult decât sugestiv în ce priveşte rolul terapeutic al plantei: http://www.click.ro/utile/sanatate/ce-este-untul-pamantului-curiozitati-despre-leacul-natural-al-batranilor

  Vezi și IE *m[e]rǝ- „a se închega” https://hroderic.wordpress.com/2011/09/19/tot-despre-branza/
  Am amintit o mulțime de cuvinte din tema *bri, nu neapărat legate între ele. Unele ar putea fi omonime:
  https://hroderic.wordpress.com/2014/01/12/brilioanca-iarba-fiarelor/

  PS: coincidența face să avem un sortiment francez de brânză numită brie. (*din celt. *briga, deal?)

  Comentariu de Sorin5780 — noiembrie 20, 2017 @ 11:10 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: