Istoriile lui Roderick

noiembrie 26, 2013

Căpcăunul flămând

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 1:45 pm

Despre cuvântul ”căpcăun” am mai vorbit aici, dar am trecut -probabil- cu vederea cea mai naturală origine a lui.

E vorba, în esență, de un personaj vorace, de care ceilalți se feresc ca să nu fie mâncați; căpcăun (cu varianta hapcân) ar putea avea o origine expresivă, cf. hapcă:

hap interj. – Exprimă ideea de a apuca repede, sau de a înghiți. Creație expresivă, cf. sl. chapati „a mușca”, rut. chapati „a apuca”, mag. happolni „a înghiți”, germ. happen, schnappen „a apuca”, fr. happer „a înhăța, a prinde”, ngr. χάπτω „a înghiți”. – Der. hăpăi, vb. (a înghiți); hălpăi (var. hălpăcăi), vb. (a înghiți) cu l expresiv; hălpi, vb. (a se apleca grîul); hîlpav (var. hulpav, hlupav, glupav), adj. (mîncău, lacom); înhăpa, vb. (a prinde, a înghiți); înhulpa, vb. (a înghiți); hăpui, vb. (înv., a supune, a subjuga), plecînd de la ideea de „a fi prins”; hapcă, s. f. (cîrlig de undiță; forță, violență), în Trans. hábocă, format ca japcă și poate influențat de hreabcă (der. din sl., bg. hapka „îmbucătură, mușcătură” sau rut. chapka „cursă de șoareci”, propusă de Cihac, II, 135; DAR; Candrea; Iordan, BL, IV, 54, este posibilă fără a fi necesară dată fiind sursa expresivă comună); haple(a), s. m. (prost, bleg), pe care Șeineanu, Semasiol., 229, îl deriva din gr. ἀπλός „simplu”, iar Cihac, II, 135, urmat de DAR, din bg. hapljo; hăpși, vb. (Olt., a înghiți); hopși, vb. (Basar., a nu scoate o vorbă); hapuc (var. habuc, ha(r)puce), s. n. (Trans., Bucov., minge), pe care DAR îl pune în legătură cu mag. hapkalkodni „a apuca”; hapucă, s. f. (joc cu mingea); hăbucos, adj. (încîlcit, se spune mai ales despre lînă); hăbui, vb. (Mold., a se juca, a se zbengui). Nu este clar, dacă aparține aceleiași rădăcini expresive hăbuc, s. m. (bucată, ciob), pe care DAR, urmîndu-l pe Cihac, II, 133, îl pune în legătură cu sl. chabiti „a strica”, și cu hăbuc, s. n. (Olt., zăduf), cu der. săi hăbuci, vb. (Trans., a rupe, a desface, a strica), hăbuceală, s. f. (Olt., zăduf). – Cf. horp.  ”  (   DER, dexonline.ro)

În locul unei rădăcini expresive, însă, ar putea sta PIE  kap- ”to grab”(v.gr. κάπτω ”a apuca, a înghiți”, let. kàmpju ”take, grasp”; din aceeași rădăcină ar proveni numele unor păsări de pradă: lat. capus, engl. hawk, rus ко́бец – împrumutat în rom. cobeț).

Reclame

Un comentariu »

 1. hăpui, vb. (înv., a supune, a subjuga), plecînd de la ideea de „a fi prins”;

  Poate fi o formă regională la nivel tracic din verbul a căpui/a găbui (*keh₂p- “to take, seize, catch”; alb.kap). Cred că avem o transformare interesantă aici, nu o alternanță c,g/h cum credeam în trecut. E posibil ca c și g, în anumite instanțe, să devină o velară fricativă surdă. Un fel de ‘ch’ semitic sau ‘x’ din ossetină.

  hudă/cudă, alb.blehurë – rom.bleg și bloj, adj. (murdar, pătat; mascat, travestit, deghizat; alb.bruz) , coradicale cu bleandă ( 1.sperietoare de păsări. 2. om molâu și cam prost. < *bʰlendʰ- sau *bheleu- ”to hit; weak, ill”) ori sunt forme unice la nivelul dialectului proto-tracic. A nu se confunda cu bleandă (lovitură).

  https://hroderic.wordpress.com/2017/02/01/bleanda/
  https://en.wiktionary.org/wiki/blehur%C3%AB#Albanian
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/b%CA%B0lend%CA%B0-

  Punerea sub același radical a adj. bleg cu lat.flaccus e o idee bună. Probabil și NP Blaga (”an o-grade intensive”) are o semnificație mai puțin onorabilă pentru purtătorul său.

  Comentariu de Sorin5780 — iunie 13, 2017 @ 7:51 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: