Istoriile lui Roderick

noiembrie 29, 2013

Cobaie

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 3:20 pm

Demult, undeva prin Bucovina, am auzit cuvântul gobaie , însemnând găină; termen uzual.

cobaĭe și gobaĭe f., pl. ăĭ (d. coabe, cobie). Mold. Iron. Pasăre de curte: gobaĭa a intrat în bucătărie și mĭ-a spart un pahar.” (Scriban, dexonline.ro)

COBÁIE, cobăi, s. f. (Reg.) Găină; (la pl.) păsări de curte, orătănii. – Probabil din cobe + suf. -aie.” (DEX 98, dexonline.ro)

Avem și cobîlteață , cobîrlău ”coteț de păsări”, aparent fără legătură cu cobaie ; după DER, posibil legate de cobace -colibă, după DAR -din germ. Kobel (acesta, cf. engl. cove , reflectă PIE *geup-, *gūp- ”cave, den, dug-out, mines”).

Aș opta pentru o origine onomatopeică (mai veche sau mai nouă) a cuvântului. În cele din urmă, la baza lui ar putea sta PIE kā̆u-, kē̆u-, kū- ”to howl”, din care provin multe nume de păsări: lit. kóvas ”stăncuță”, v.sl. kurъ ”găină”, v.ind. kúkkubha- ”găină sălbatică, fazan”, v.gr. kaúaks ”pescăruș”. A fost reconstituit și un PIE *kakab- ”partridge”, cf. straling.rinet.ru.

Aș exclude (semantic) PIE *kap-, -b– ”a k. of bird of prey” (lat. capus, sl. cobeț –împrumutat în română).

Ital. gabbiano ”pescăruș” provine din lat. gavia, cu origine incertă, ca și descendenții (după unii avem din el gaie).

Dacă nu are pur și simplu o origine expresivă, cobaie ar putea să fie un cuvânt împrumutat (?), dar și un derivat intern, poate autohton. Problema lui b intervocalic s-ar putea explica printr-o formă mai veche, *cob , din care a supraviețuit, ca derivat mai recent, cobaie, ori prin sufixarea cu un -baie (expresiv, poate ca în (s)corobaie , hudubaie (din hudă?) ) a unui cuvânt care semăna probabil cu cauă :

cáŭa (rut. káva, kávka, cĭoacă, ceŭcă; litv. nakti-kova, germ. kauz, cucuvaĭe). Nord. O dihanie închipuită de speriat copiiĭ (ca și bordea, buzguroĭu, gogorița, joĭmărița). – Se zice numaĭ caŭa, vine caŭa, ca un nume propriŭ, ĭar gen. ar fi al luĭ caŭa, adică masc. ” (Scriban, dexonline.ro)

*

Ar putea exista o interesantă legătură între cobaie și engl. capercaille ”Tetrao urogallus, cocoș de munte”, despre care wiktionarul spune că este ”a Scots corruption of Scottish Gaelic capull coille (“horse of the woods”)”.

Dacă însă acest capull nu este cal (din PIE *kab- ”horse”, cf. irl. capall, lat. caballus) la origine, ci un omonim sau paronim însemnând găină/cocoș, posibil din PIE kā̆u-, kē̆u-, kū-  ”to howl”, cf. v.ind. kúkkubha- ”fazan” și perfect sinonim cu rom. cocoș de pădure?

Reclame

7 comentarii »

 1. Pentru *geup-, *gūp- (cave, den, dug-out, mines) trebuie imaginata si o forma cu labiovelara in fata (*gʷ), ca sa acopere dezvoltarea din limbile slave(sensul de mina macar, cu toate ca *žū́pā (1.tinut, district; 2.community, family, servants`) nu e logic sa provina de aici.

  Cobace (coliba, dependinte si altele) trebuie conectat cu verbul a scobi, plus un sufix adjectival -ak, similar celui albanez. (bara-baracie =alb.berrak). Ar mai putea fi cazul unui sufix autohton echivalent cu sufixului albanez -ësi (atësi- parenthood< proto-alb.*-atja, cu palatalizarea lui t datorita acestui i lung cel urmeaza). Si in lexicul mostenit din latina avem un sufix -ăciune din lat. -tionem. Aceeasi transformare s-ar produce si pentru un sufix autohton -atja.

  `scobésc v. tr. (vsl. *skobiti saŭ *skobliti, ceh. skobliti, rus. skoblitĭ, a cĭoplĭ, a răzuĭ, rudă cu germ. schaben, lat. scabere, vgr. skapto. V. și scoabă). Adîncesc săpînd cu ceva ascuțit în lemn, peatră saŭ alt-ceva: a scobi o bucată de lemn ca să facĭ o lingură. A-țĭ scobi dințiĭ, a te scobi în dințĭ, a-țĭ curăța dințiĭ cu scobitoarea.`

  Resping orice imprumut germanic, fiindca avem prea multe derivate ce nu se leaga deloc de sensurile luate in lb.germanice. (scrumiera de ex., cobîrlău cu suf. autohton -îrlău, etc.). Trebuie sa fie vorba de un set foarte vechi de cuvinte, dintre cele mai arhaice as zice. Probabil dintr-o faza foarte primitiva, cand inca mai traiau in colibe, iar animalele le tineau in adaposturi sapate.

  Comentariu de Sorin5780 — aprilie 6, 2014 @ 12:23 pm | Răspunde

  • cobace (coliba) merge legat si de rad.
   http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=+950&root=config

   Aceeasi origine si pentru CUBEÁ s. v. boltă, campadură, cămin, coș, cupolă, horn, desi se propune originea turceasca si probabil au dreptate. Si turcii l-au luat din greaca, care tot din radicalul nostru vine.
   Neologismul cupola vine din acelasi radical.
   Ar fi interesant care-i forma originala: COBÁȘĂ s. v. bordei, colibă. sau cobace cu alternanta ci cu Ș (ciut-Șuta)
   -aș e un vechi sufix dacic, corespondent identic in alb.

   Se acopera astfel multe din sensurile acelor derivate si nu mai e nevoie sa facem apel la verbul a scobi, care merge pentru cateva sensuri, dar nu si pentru `clădiri de gospodărie; hleaburi, olete`. Doar nu sapau toate dependintele in vechime, oricat de mult ne intoarcem in timp.

   Comentariu de Sorin5780 — aprilie 8, 2014 @ 9:40 am | Răspunde

   • Interesantă paralela peste timp dintre reg.cobârnă și lat.caverna.
    Se poate oare delimita în funcție de geografie acest tip primitiv de locuință? „Olt. (covercă). Colibă la deal și șes, numit cătun la baltă și colibă la munte (BSG. 1921, 122). V. cobîrnă. Hațeg. Căsuță izolată la munte, cocĭoabă.”

    S-ar putea să avem și un derivat din latină la fel ca franceza, dar și o suprapunere cu caverna: http://en.wiktionary.org/wiki/capanna#Latin

    Apropo de aceste locuințe primitive, am mai discutat undeva despre înțelesul numelui acelor crobizi (*krovizi?). Erau numiți troglodiți de către greci, probabil o traducere directă a numelui lor tracic conform descrierii acestora. Dacă ne gândim la sl..krov și diversele moșteniri slavice (sau de altă origine ) covru / mold. crov (peșteră de sihastru)/reg.crou și crov din sb.krov) avem probabil un indiciu. http://dexonline.ro/lexem/covru/13649

    Să fie și covergă/covercă doar o altă formă cu metateză?

    Comentariu de Sorin5780 — mai 10, 2014 @ 1:02 pm | Răspunde

  • https://en.wiktionary.org/wiki/%DA%A9%D9%BE%D9%87#Persian
   https://dexonline.ro/definitie/cubea

   „Persian qoppe, qobbe
   Cognate with Proto-Slavic *kupъ.”

   Comentariu de Sorin5780 — august 15, 2015 @ 10:33 am | Răspunde

 2. cobaie, s. f. (găină; pasăre), folosit cu nuanță depreciativă, cf. boală; (În superstiții) Pasăre care, prin strigătul sau prin cântul său, ar prevesti o nenorocire.
  http://dexonline.ro/definitie/cobe

  Comentariu de Sorin5780 — aprilie 7, 2014 @ 8:00 am | Răspunde

 3. ”sufixarea cu un -baie (expresiv, poate ca în (s)corobaie , hudubaie (din hudă?)”

  Hudubaie ar putea fi bitematic, iar primul să fie același cu hodo-lemne sau huidumă.
  Nu știu dacă acest sufix -baie este expresiv! Ar putea fi aglutinarea a două sufixe specifice, -ba și -ai. Al doilea nu știu să-l explic, uneori este latin, alteori pare dacic.

  Dacă afixul este dintr-o bucată, l-aș reconstrui -*balie, -*baliu (vezi adj.paniu folosit și într-o compoziție, arcarpaneu). Avem o temă *bal-/*bel- ”strong, stark” sau *bhal- roughness, height.
  adj. băriu (mai băriu)

  Indiferent cărui radical atribuim acest afix, am putea avea e temă *bal și toate derivatele lor: bală, cebală, de(s)cebăluit, a bălăți, bălățenie, *bălătenie.

  Am mai discutat despre ”cebală” în trecut, dar nu pot să nu mă întreb iar: avem un prefix privativ dacic, similar alb. s- ?
  Putem fi siguri că acesta n-a fost s- în antichitate și alternează cu ç- în anumite situații.

  Am discutat despre asta privitor la Thiagola (Pseudostoma), Tiarantos, Thiamarkos și altele (probabil).

  Comentariu de Sorin5780 — decembrie 13, 2017 @ 6:37 pm | Răspunde

  • 62. NOT
   Standard Albanian nuk {nuk} (1) / s {sʼ} (2).
   Orel [1998: 392] writes that sʼ is „identical with čʼ, čə {çʼ, çë}”
   http://starling.rinet.ru/new100/alb.pdf

   Thiagola (Pseudostoma) ar trebui să fie pe toate paginile de lingvistică albaneză. Nu există caz antic mai reprezentativ pentru prefixul acesta privativ çë- și alb.gojë (vechi și dialectal golë) decât Thiagola (fără gură de vărsare). Practic e servit pe tavă!
   Dacă s-ar fi păstrat acest prefix, nu cred că e alt exemplu mai bun decât ”cebală”, iar de am reconstrui Thiagola în străromâna, imediat după romanizarea unor daci rotacizanți, cu siguranță am fi avut *cegură. :))
   Poate gură (*gʷel- “throat”) este preromanic.

   Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 29, 2018 @ 1:18 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: