Istoriile lui Roderick

decembrie 8, 2013

Troglodiții din Dobrogea

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:51 pm

Printre triburile care locuiesc pe teritoriul Dobrogei, Strabon (”Geografia”), îi menționează și pe ”troglodiți”.

”After the country of the Scordisci, along the Ister, comes that of the Triballi and the Mysi (whom I have mentioned before),and also the marshes of that part of what is called Little Scythia which is this side the Ister (these too I have mentioned). These people, as also the Crobyzi and what are called the Troglodytae, live above  the region round about Callatis, Tomis, and Ister.” (din traducerea engleză a ”Geografiei”, http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7E*.html )

Pe harta lui Abraham Ortelius, troglodiții apar la sud de peucini, la nord de obulensi și la est de oetensi și aoti.

Râul Naxius (cuvânt probabil din PIE snā- ”to flow”, ca și Nestos ori Naissus -acesta fiind un cvasi-omonim via o metateză a lui i?) desparte pe hartă Histria de Tomis; probabil că Naxius este Casimcea de azi. Obulensii sunt situați la nord de Naxius, deci troglodiții ceva și mai la nord.

Printre numele triburilor getice învecinate, troglodiții -numiți cu un cuvânt grecesc- apar oarecum surprinzători. Dacă nu e vorba de o confuzie între cuvântul grecesc și un nume tribal getic, iar troglodiții Dobrogei locuiau într-adevăr în peșteri, e posibilă situarea lor în Dobrogea nordică, unde există formațiuni carstice, chiar peșteri remarcabile (vezi http://www.deltaorion.s5.com/custom.html ).

Dar -independent de harta lui Ortelius- aș bănui că troglodiții puteau locui în Dobrogea centrală, nu departe de cursul Casimcei (sursă de apă), poate în zona Gura Dobrogei-Cheia, unde sunt documentate 14 peșteri (vezi și aici). În peștera Gura Dobrogei sunt atestate 3 niveluri de locuire getică (v. aici). Iar Dobrogea sudică are obiective speologice și mai importante.

E de bănuit că acești troglodiți -dacă au existat- se găseau la un nivel de dezvoltare materială inferior populațiilor învecinate; în ceea ce privește identitatea acestui neam (getic?), mărturiile arheologice pot să nu fie atât de relevante. Obiectele pot să fie de împrumut (de ex. în ziua de azi indigenii din Amazonia poartă tricouri chinezești și au bărci cu motor).

Troglodiții ar putea fi o populație refugiată în peșteri și stâncării în urma unor invazii (caz tipic), ori -mai puțin probabil- o rămășiță a unei populații indigene arhaice, locuind de bună voie în grote, nu forțați de împrejurări. Cert e că apar ca trib separat și -prin denumirea cu un exonim grecesc, singurul caz din Dobrogea- oarecum diferit de neamurile getice din zonă.

Mai e posibil și ca numele de ”troglodiți” să nu fie legat de peșteri, ci de vreun tip de locuință subterană, un bordei primitiv care să le fi fost tipic (”Greek troglodytes „cave-dweller,” literally „one who creeps into holes,” from trogle „hole” (from trogein „to gnaw;”…) + dyein „go in, dive in.” ” -etymonline.com).

Reclame

8 comentarii »

 1. Eu vad altfel desfasurarea lui TROGLODIT. GLOD inseamna PAMANT, inglodat inseamna afundat. TRO este identicul britanicului THROUGH care inseamna PRIN. Asadar, TROGLODIT, prin alaturare de cuvinte devine Cel care umbla prin pamant. Apio, restul nu a trabuit decat sa se adapteze si sa formeze celelalte.

  Faptul ca astazi, cuvantul troglodit a capatat sensul de necioplit, needucat, poate relationa cu motivul celor care s-au retras in pesteri (iar in pesterile din Dobrogea singura nevoie pentru care te retrageai sa traiesti era evolutia spirituala – nu vorbesc din carti – mult mai devreme a fost neamul celor care traiau sub pamant exclusiv dar nu cred ca a ajuns pana la perioada mentionata de tine). De cele mai multe ori, cei retrasi din societatea umana devin mult mai siguri de adevar si atunci apanajele de budoar dispar.

  Te-ai gandit ca vreodata s-ar putea intampla sa ti se opreasca blog-ul si ai putea pierde tot ce ai scris aici? Ma refer aici la pierderea celor care citesc lupta ta.

  Comentariu de BELSIM — decembrie 9, 2013 @ 1:04 pm | Răspunde

  • Posibil ca „troglodit” sa fie o denumire in legatura cu cele „3 capete”:
   -presupusa stema a Tarii Romanesti (Moldova -„Bogdania Neagra” avea 2 captete negre);
   -Triglav, „trei capete” – zeitate slava.

   Comentariu de RazvanMihaeanu — decembrie 9, 2013 @ 4:08 pm | Răspunde

  • Practicile religioase din unele peșteri dobrogene sunt documentate arheologic (vezi de ex. Peștera craniilor – http://revistapontica.files.wordpress.com/2011/09/pontica-43-pag-191-202.pdf ).

   Totuși cred că troglodiții erau un trib, nu o castă (dealtfel Strabon îi menționează în treacăt și pe asceții traco-geți -theosebi, ktistai, kapnobatai- fără să pomenească de troglodiți în acest context). Rămâne de văzut dacă locuiau în peșteri sau în bordeie.

   Comentariu de Roderick — decembrie 9, 2013 @ 11:08 pm | Răspunde

 2. Râul Naxius se varsa in Marea Neagra, exclus sa fie acelasi cu Casimcea. Este posibil sa fie cel care alimenta Lacul Mamaia inainte de depunerea aluvionara care astazi este statiunea Mamaia.

  Comentariu de Finantari Proiecte — iunie 15, 2014 @ 9:54 pm | Răspunde

  • Și Casimcea se vărsa cândva tot în Marea Neagră. Lacul Tașaul e un liman maritim.

   Comentariu de Roderick — iunie 16, 2014 @ 12:33 pm | Răspunde

 3. În legătură cu tracul Nestos ar putea fi lacul Nasta, vecin cu lacul Bistreț și lacul Cârna, în sudul jud. Dolj. Desigur, prima opțiune etimologică ar fi un antroponim (Nasta din Anastasie).
  Puțin mai la vest și peste Dunăre s-a conservat hidronimul antic Almus (Lom).

  Comentariu de Roderick — iulie 22, 2017 @ 4:56 am | Răspunde

 4. Am citit pe un blog că Veljko Gradište era în antichitate Pincum / Civitas Pincenses, analizat prin rad.*pen
  (“moist, wet; swamp”)
  https://smerdaleos.wordpress.com/2016/08/15/βαλκανικά-τοπωνύμια-στο-περί-κτισμά/#more-40745
  https://en.wikipedia.org/wiki/Veliko_Gradište
  http://www.balkaninstitut.com/pdf/izdanja/B_XXXVII_2007.pdf

  Cred că era și un Pentza (*Pencia) atestat pe undeva, iar peucinii vin în delta Dunării din Craina/Timoc. Sau așa îmi amintesc eu. Cred că este aceași direcție urmată și de tribali spre est, goniți de scordisci (și iliri?)

  Uite o idee interesantă. S-ar putea ca [u] în loc [n] să fie la fel de vechi. Vezi scamn, damnă, zănatic = scaun, daună, zăuatic.

  Comentariu de Sorin5780 — ianuarie 7, 2018 @ 10:05 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: