Istoriile lui Roderick

decembrie 12, 2013

Oltea

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 1:53 pm

Vechi nume feminin românesc; numele mamei lui Ștefan cel Mare. Întâlnit și în varianta Olta , diminutivat în Oltița; forma masculină este Oltu.

Numele pare să se regăsească în albaneză: Olta, Oltë, Oltana, Oltiana, Oltiona. La masculin, Olt, Oltan, Oltian, Oltion.

În română numele menționate sunt azi desuete; în albaneză, se pare că nu (Olta Boka, n. 1991, reprezentanta Albaniei la Eurovision 2008).

Nume de boieroaică din Maramureș (de unde vin domnii Moldovei), Oltea ar putea să fie arhaic, ca și Mușata.

Semnificația acestui nume e greu de deslușit, din cauza simplității lui.

Rădăcina și-ar putea găsi un corespondent în tracul Olu-per.  Poate exista și un u azi dispărut, ca în numele râului Olt (antic Aluta, Alutus).

Ar putea descinde din PIE al-2 ”to grow, to bear”, ca și v.gr.  án-alto- ”nesățios”, álthō ”a vindeca” (de aici ar proveni numele grecesc Althaia/Althea, lat. Altea, răspândit în multe limbi, precum și al genului botanic Alcea -nalba), lat. altus ”înalt”, galez allt ”stânci împădurite” ș.a.

Există însă (multe) alte posibilități, ca el-1, ol-, el- ”red, brown (in names of trees and animals)” (cf. al-6 ”white, gleaming”). În dicționarul lui Pokorny, toate rădăcinile de la al-1 până la al-4, ca și el-6 ori el-8, pot da naștere unui nume prestigios.

Reclame

7 comentarii »

 1. Proabil și holtei vine din aceeași formație ca numele acelea românești foarte rare, altfel nu le putem lega de albanezi, căci n-au ajuns pînă în Maramureș.
  H este protetic și ar fi interesant de studiat teritoriul unde funcționează astfel.. Sensul original trebuie să fi fos „crescut” flăcău bun de însurătoare în societatea arhaică.
  Holta este un nume de rîu albanez, dar celelale nume albaneze date mai sus nu au o explicație. În schimb au multe nume originale: http://www.behindthename.com/submit/names/usage/albanian
  http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Albanian_given_names#O
  E atractivă mentalitatea de clan care dispare în contact cu modernismul. Îmi pare mult mai naturală decît ceea ce avem azi, o populație ca o turmă, nu un popor închegat și bine definit. Într-o societate polarizată în clanuri (grupuri familiale extinse) coeziunea e mai pronunțată, dar și conflictele pot măcina întregul. Într-un răzoi de anihilare mai multe centre asigură supraviețuirea unei culturi.

  Comentariu de Sorin5780 — decembrie 12, 2013 @ 4:59 pm | Răspunde

 2. Să fie acest nume un relict geto-dacic? Încă mai sper să adun într-o zi cele mai specifice nume românești.

  Comentariu de Sorin5780 — decembrie 13, 2013 @ 1:07 pm | Răspunde

 3. la ora de istorie , in scoala generala, profesorul ne- dat cea mai simpla explicatie : Oltea vine din slavul nume Olena , care deriva din Elena.

  Comentariu de Olena — mai 20, 2014 @ 5:10 am | Răspunde

  • Elena s-a păstrat ca Ileana, iar ce v-a spus profesorul la clasă nu-i o explicație, ci o părere (neinformată). Chiar dacă nu am știi de existența hidronimului Olt (medieval și rar Alt), de ce ar avea albanezii numele acelea? De ce ar introduce românii un „t” în slavicul Olena?

   Comentariu de Sorin5780 — mai 20, 2014 @ 11:05 am | Răspunde

 4. Olt inseamna „mare”, „larg”.

  Comentariu de Lumitronic — mai 22, 2014 @ 4:09 pm | Răspunde

 5. […] a numelui Oltului coincide cu una din cele pe care le-am propus pentru numele Oltea (v. https://hroderic.wordpress.com/2013/12/12/oltea/ […]

  Pingback de Frații Mureș și Olt | Istoriile lui Roderick — septembrie 12, 2014 @ 1:45 pm | Răspunde

 6. Lit. uolus „zelos, asiduu”; ar proveni dintr-un proto-baltic *ōl-u-, *ūl-u- ”assiduous” (starling.rinet.ru), dar nu i se menționează rădăcina PIE.

  Comentariu de Roderick — noiembrie 11, 2014 @ 9:48 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: