Istoriile lui Roderick

Decembrie 24, 2013

De Stea

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 12:10 am

Câte colțuri are steaua Crăciunului, cea purtată în vârful unui băț în procesiunile ”cântecelor de stea”, reprezentând Steaua care i-a călăuzit pe magi spre Bethleem? Se pare că nu există o regulă generală. Se pot vedea stele de Crăciun cu 4, 5 , 6 sau 7 colțuri, însă cea mai întâlnită pare să fie steaua cu 8 colțuri. Iată imagini ale stelei cu 8 colțuri în diverse țări (sursa- wikipedia):

-Germania federală, 1982:

-Finlanda, 1919:

-Austria (spre deosebire de cele de mai sus, care au în sus un vârf, ca roza vânturilor, aceasta are două vârfuri în sus):

-Țara Românească, București, 1840; o stea cu 8 colțuri suprapusă peste altă stea cu 8 colțuri, mai mică; în total, 16 vârfuri:

*

O veche icoană ortodoxă înfățișează însă o stea cu 12 vârfuri. E vorba de Icoana Nașterii lui Hristos, datată în jurul anului 1400, care a aparținut Bisericii Celor Trei Sfinți din Kastoria.

Înăuntrul stelei se mai află opt puncte luminoase dispuse în jurul unuia central. Nu e clar dacă acele 8 puncte sunt dispuse circular în jurul centrului sau mai degrabă descriu un pătrat (cu un vârf în sus), căruia îi marchează vârfurile și mijloacele laturilor, punctul central al stelei fiind și centrul pătratului. Remarcabil este și faptul că axa verticală a stelei (și pătratului) nu este perfect verticală, ci foarte ușor înclinată spre dreapta. Și în această mai veche reprezentare a stelei, numărul 8 (sau 9 ca 8 + 1 , 8 puncte în jurul unuia) are importanța sa.

O ușoară înclinare a axei stelei față de verticală (=axul bățului pe care e purtată), dar în cealaltă parte, se observă și mai sus, la steaua purtată de băieții din București. În acest caz nu cred că are vreo semnificație, e doar o coincidență.

*

Steaua cu 8 colțuri (sau 16, în Bucureștii de la 1840) purtată de colindători apare destul de similară rozei vânturilor, numită în vechime stella maris. Ca și steaua magilor, roza vânturilor e o ”stea călăuzitoare”; reprezentarea stelei Crăciunului ca roză a vânturilor ar putea ține de valențele ei de reper , de indicator al Centrului.

Desigur, se pot spune multe despre mistica numărului 8; puținii care chiar înțeleg ce se spune își pot da seama de motivul real pentru care steaua are opt colțuri. Motivul real nu este totuna cu cel istoric; însă cred că și acesta din urmă e destul de bine ascuns.

(sursa imaginii: wikipedia)

”Stella Maris” este și unul din numele Fecioarei Maria, întâlnit într-un imn catolic; originile acestui epitet sunt neclare:

”Ave, maris stella,
Dei mater alma,
atque semper virgo,
felix cœli porta.”

Anunțuri

2 comentarii »

  1. Steaua din Austria seamana cu Crucea de la Malta

    Comentariu de sabinus — Decembrie 24, 2013 @ 8:32 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: