Istoriile lui Roderick

februarie 21, 2014

Bleasc

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 1:32 pm

BLEASC s. v. spirit, suflet.” (Sinonime, dexonline.ro)

SÚFLET7. spirit, (Transilv. și Bucov.) bleasc. (I-a ieșit ~ul.) ” (Sinonime, dexonline.ro)

bleasc s.m. (reg.) 1. suflet de animal. 2. grai, vorbă. 3. salivă, bale.” (DAR, dexonline.ro)

”bleasc n. Mold. sufletul dobitoacelor. [Slav. BLĔSKŬ, fulger: aci sufletul animal e comparat cu o scânteie sau lumină fulgerătoare, aiurea cu un fum (v. abur)]. ” (Șăineanu, dexonline.ro)

bleasc (ea dift.) n., pl. urĭ (vsl. blĭeskŭ, blĭskŭ, fulger, sclipire. V. bleștesc, lișteav). Vest orĭ nord. Rar. Suflet (de animal). a-țĭ lăsa gura bleasc, a-țĭ lăsa gura apă, a-țĭ veni mare poftă de o mîncare. Adv. Arg. Plin, încărcat, împopoțonat: cu pĭeptu bleasc de medaliĭ. ” (Scriban, dexonline.ro)

Dacă provine într-adevăr din slavul blĭeskŭ, sensul de ”suflet de animal” al cuvântului apare -bănuiesc- doar în română.

Cred că merită luată în considerare și altă posibilitate, aceea ca bleasc să fie legat de ideea de ”a sufla” (sensul de ”respirație, răsuflare” este dealtfel menționat în DER!), poate și cf. sensului de ”grai, vorbă”. Ar putea fi înrudit cu engl. blow , din PIE *bhAl-, *bhlē- ”a sufla, a se umfla”, ca și let. buls, bula ”aer cețos, umed”, lat. flō, flāre -aflat la originea rom. suflet (lat. sufflō = sub-flō).

Din aceeași rădăcină, gr. φλήναφος ”palavragiu, vorbăreț, flecar” (corespunzând exact sensului de ”grai, vorbă” al lui bleasc), ἐκφλη̃ναι ”a țâșni, a izvorî” (amintind de sensul de ”salivă, bale” al cuvântului în discuție).

Bleasc- vorbă ar corespunde lui bleau :

BLEAU1 interj. (Reg.; în expr.) A nu zice nici bleau = a tăcea din gură, a nu (mai) scoate o vorbă. — Et. nec. ” (DEX 98, dexonline.ro)

După I.Iordan și DER, la origine e vorba de o creație expresivă:

bleáu s. m. invar. – Strop, pic; indică minimum ce se poate exprima (pentru a întări, prin absență, ideea de liniște). Creație expresivă (Iordan, BF, II, 181); coincide cu bg. ble, bljach (DAR). – Der. bleau, s. m. (animal cu urechile căzute); bleahă (var. blehaucă), s. f. (scroafă cu urechile căzute); blehăi (var. blehoti, bleheti), vb. (a lătra), prin intermediul unei asocieri curente între noțiunea de „gură” și cea de „cîrpă”, cf. bleancă, fleancă, fleoarță etc; bleașcă, s. f. (palmă, lovitură; zgomot produs de căderea unui obiect moale și umed), cf. fleașcă; bleasc, s. n. (respirație, răsuflare; bale, salivă), al cărui ultim sens este din sl. blĕšku „strălucire, bale”, după DAR (explicație ce pare greșită, căci acest sens nu apare în sl., cf. Iordan, BF, II, 183); blești, vb. (a slobozi un cuvînt, a deschide pliscul; a vorbi cu dificultate, a îngăima); coincide, probabil datorită aceleiași surse expresive, cu bg. mlaštjă „a mesteca, a molfăi”; blescăi, vb. (a murdări cu pămînt, a noroi), cf. plescăi; bleocăi, vb. (a bîrfi, a șușoti); bleoci, vb. (a vorbi, a lătră); bl(e)oșticăi, vb. (a merge cu greu printr-o mlaștină). Aceste cuvinte nu sînt în mod necesar der. direcți de la bleau, însă par a ilustra aceeași intenție expresivă. Cf. bleandă, bleg, bleot.” (DAR, dexonline.ro)

În ceea ce privește sensul de ”salivă, bale” al lui bleasc , o altă conexiune posibilă (dar mai puțin probabilă) e dată de PIE *wleyǝkʷ– ”umed”.

12 comentarii »

 1. ”bleasc s.m. (reg.) [..] 3. salivă, bale.” (DAR, dexonline.ro)
  Probabil înrudit cu reg. bleașcă din IE *bhlew- to swell, flow, la fel ca lat. fluo
  http://en.wiktionary.org/wiki/fluo#Latin
  http://dexonline.ro/lexem/blea%C8%99c%C4%83/6229

  Interesantă apropiere între „bleau” (*vorbă) și blească (grai, vorbă..suflet). Sufixul -sk formează un substantiv dintr-un verb?
  „cu pieptu bleasc(plin) de medalii” aici sufixul formează un adjectiv. (tot IE *bhlew?). De ce argou?

  Comentariu de Sorin5780 — februarie 22, 2014 @ 4:21 pm | Răspunde

 2. „Boare” e un alt cuvânt pentru care s-au propus câteva transformări fanteziste. Poate fi vorba de o rotacizare, iar sursa să fie același „PIE *bhAl-, *bhlē- ”a sufla, a se umfla”, ca și let. buls, bula ”aer cețos, umed”.”
  Ar putea fi conectat îndeaproape, coincidență cu un rad. IE sau chiar să fie același cu bură (1. (Înv.) Furtună. – 2. Ceață; burniță. 4. Aburi, vapori.), tot un termen nord-tracic rotacizat și poate singura mare influență și amprentă lexicală pe care au lăsat-o neamurile traco-geto-dacice în Europa.
  Alte sensuri (chiciură, burniță; stur de omăt (Rona), premug (Săpânța)) legate de lituan „búris” „aversă” sau alb. borë „zăpadă” (dintr-un rad. proto-alb.cu sensul „a cădea”, la fel ca sl.zăpadă).

  Comentariu de Sorin5780 — februarie 23, 2014 @ 9:20 am | Răspunde

 3. M-aș bucura să văd într-o zi câteva din aceste cuvinte dacice din română pe lista acelui sit de radicali indo-europeni. Unii dintre ei au câte un corespondent albanez care-i certifică într-un fel *autenticitatea, mulți alții sunt specifici numai românei. Chiar dacă sunt și acele prețioase regionalisme pe care nu le mai folosește nimeni (zăgară, bortă, a se îmbrustura, burugă, gădărai, pluștăr, salbed, borală).

  Comentariu de Sorin5780 — februarie 24, 2014 @ 5:50 pm | Răspunde

  • pluștăr – alb.plesht (flee, hopper)

   S-ar putea să mai fi păstrat un dacism privitor la domeniul goangelor: morniță (specie de țânțar foarte mic) și Alb.morr (flee, hopper =purice, )
   https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/morwi-

   Inițial mă gândeam să-l pun lângă acea ”Mamornița” (*bhorm-, *morm- ”fear, terrible ghost’), dar e puțin probabil să fi fost un duh al goangelor precum Abbadon/Apollyon. Nu avem niciun indiciu în acest sens.

   Comentariu de Sorin5780 — mai 26, 2018 @ 12:09 pm | Răspunde

 4. Referitor la comparațiile între latină și traco-iliră, dacă ignorăm transformările consoanelor aspirate (bh, dh) în cele două grupuri, cred că tot mai putem scoate câteva cuvinte tracice, cu tot cu înțeles. Recitind câteva pasaje din Paliga referitor la toponimele pre-slave, am găsit una foarte curioasă, sare în ochi: Brenta- cascadă a râului Volarnica (Slovenia). Cred că are legătură cu Brenta, râu apropiat de Veneția.
  Ar mai fi și anticul Brentopara pentru care presupun un sens similar. Acestea sunt legate de lat.fretum și alb.burmë http://en.wiktionary.org/wiki/burm%C3%AB

  „Brenta, a waterfall of the river Volarnica. Pre-Slavic, etymon unclear, cf. Slv.
  brenta, Cr. brenta, Istr.-Rom. brente ’Butte’ (Bezlaj). – The ultimate etymon may
  be Preie., as in the preceding.”
  Nu știu ce-i cu acel istro-rom. brente (cuvă)? Să fie înrudit cu alb.mbruaj- a frământa, adică cuvă pentru frământat? http://en.wiktionary.org/wiki/mbruaj#Albanian

  Comentariu de Sorin5780 — martie 18, 2014 @ 11:48 am | Răspunde

  • bréntă sf [At: T. PAPAHAGI, I. III, 148 / Pl: ~te / E: srb brenta] (Ban) Coș de nuiele care se poartă pe spate, pentru a transporta greutăți mici.

   Nu are legătură cu it.brenta și istr.brenta, ci ar trebui să fie coradical cu brână, brâu, brez (alb.brez, vb.mbreh) ”coș împletit” sau direct din radicalul *bhere-, *bhrē- „to bear” cu un sufix de agent -entus pe care nu țin minte să-l fi găsit în alte derivate. Era o term. de participiu activ -ent-!
   https://en.wiktionary.org/wiki/brenta

   Dacă era pentru activitatea din definiție nu încape îndoiala că ar fi o formă zero din acel radical și poate a fost folosit pentru marile lucrări din Orăștie.

   Comentariu de Sorin5780 — iunie 10, 2019 @ 7:52 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: