Istoriile lui Roderick

aprilie 3, 2014

Rubobostes

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 8:42 pm

Numele regelui dac din Transilvania (sec. al II-lea î.Chr.), așa cum a fost redat de istoricul Trogus Pompeius (”incrementa Dacorum per Rubobosten regem”). Forma numelui și chiar existența personajului sunt contestate de către unii istorici (care îl consideră identic cu Burebista). Pentru această controversă, ca și alte aspecte și ipoteze istorice vezi un bun articol pe site-ul ”Enciclopedia Dacica” –aici.

În cele ce urmează, mă voi referi la formantul Rubo- (presupunând că este redat corect).

 

Încep cu o ipoteză mai puțin probabilă, dar care mi se pare cea mai interesantă: rubo- ar putea reflecta PIE leubh- ”to care for, to love”.

Rotacizarea inițialei l ar putea fi conformă cu cea pe care am bănuit-o în legătură cu cuv. autohton rață (PIE *alk(‘) „a k. of waterfowl”) ori în numele Zermodigestos (după I.I. Russu din PIE *g’hel “a străluci, aur”). O posibilă influență iranică, ca în râs (din sl.  rysř, PIE *lūk’s) ?

(Dar -interesant- câte nume dacice încep cu L? Langaros, Lapepor sunt tracice.)

Dacă această interpretare este valabilă, poate că înțelesul lui Rubobostes nu ar fi departe de ”conducătorul iubit”. Probabil am greșit un pic epoca în care scriu acest articol.

Alte posibilități:

-PIE  er-3 : or- : r- ”to move”; av. aurva-  ”fast, brave”, ags. rēow ”stormy, wild, rough”

-PIE *rAwǝ-to shout, to roar”; sancr. ráva-”a striga, a răcni, tunet” (după unii numele demonului Ravana  -personajul negativ din Ramayana- provine din această rădăcină), mhd. rūne ”șoaptă, secret”. Rubobostes ar putea avea un nume însemnând ”tunător” sau, poate mai degrabă, ”vestit”.

-PIE reu̯ǝ- : rū- ”to open; wide”; avest. ravah- ”spațiu”, got. rūms ”spațios, larg”, lat. rūs, rūris ””open land, country”. Rubobostes ar putea fi un ”nobil stăpânitor (al domeniului)” sau un ”mare nobil”

Mai puțin probabil:

-PIE *(a)rew ”sun, moon”; v.ind. ravi-  ”soare”

-PIE *rAwǝ- ”to tear apart, to break in pieces”; lit. rōvà ”a smulge, a se încăiera”

-PIE  rebh-1 ”to move, hurry”; mparth. raf `atac, luptă” (acest cuvânt iranic coincide ca sens cu ”a se răfui”; probabil întâmplător), osset. räväg ”rapid”

-PIE rabh- to rage, be furious”; v.ind. rabhasá- `violent, fierce’ (țin minte vag că după unii (??) Rubobostes ar însemna ”nobilul furios”)

-PIE roi-bho- ”variegated, speckled”; lit.raĩ-bas ”pestriț, colorat”, raĩbti ”a licări” (aș exclude PIE *reudh- ”roșu”)

-PIE rei-4 : rēi-thing; possession”; lat. rēs, reī 

 

În temeiul alternanței fonetice b/m, specifică limbilor trace, Rubo- ar putea fi însă o variantă a unui Rumo-. Dacă e așa, am fi mai cu picioarele pe pământ, pentru că Rome- este bogat atestat în antroponime trace: Roimetalkes/Rometalkes, Romaesta, Roimos, Ruimus. După Russu, acestea provin din PIE rem-, remǝ-to rest; to support” (v.ind. rā́ma- ”plăcere, bucurie”); ar mai fi  *rēm- ”dark” (v.ind. rāmá- `dark, black’, zeul Rama).

 

Dacă am moștenit cumva acest rubo-, ar trebui să-l regăsim ca rug- (cf. rug din lat. rubus ). Dacă am moștenit forma rum- , ar trebui să o regăsim ca atare. Până acum n-am găsit încă nimic plauzibil și rezonabil în acest sens.

 

 

3 comentarii »

 1. De luat in seama faptul ca BOS(T) din RuboBOST(ES) nu inseamna altceva decat CAP, SEF, cu acelasi inteles ca si astazi (vezi boss in engleza care inseamna „sef”). Mai este intalnit in cuvantul TARA-BOST(ES). De ce se pastreaza in limba engleza pana astazi si la romani nu? Din acelasi motiv pentru care CARAI-MAN, CALI-MAN, ORTO-MAN contin sinonimul lui OM sau BARBAT. Britanicii il au pe „man”.

  Comentariu de Lumitronic — aprilie 5, 2014 @ 12:01 pm | Răspunde

 2. Mă gândeam mai demult că sufixul slavic *-ostь (f. used with adjectival stems to form abstract nouns; -ness) ar trebui să aibă un coradical în dacică, dar același sufix are un coradical perfect în ir. -as (Proto-celt. *-assus din PIE *-ad-tos).
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/-ost%D1%8C
  https://en.wiktionary.org/wiki/-as#Etymology_3

  Poate nu neapărat în acel *bostes, tarabostes (tă-răbost?), dar sunt sigur că vom găsi niște cuvinte care nu se potrivesc altor limbi (Prisosta).

  Comentariu de Sorin5780 — decembrie 16, 2018 @ 9:31 am | Răspunde

 3. Dacă nu aveam Rut. rahuvatĭ (a socoti, a număra), ”a se răfui” putea fi imaginat ca derivat dintr-un iranism raf ”atac, luptă”. Dar cu greu, căci nici sensul a se revanșa poate fi enumerat ca evoluție semantică din același rutenism. https://dexonline.ro/definitie/r%C4%83fui

  Nu cred că lb.dacilor ar fi transformat /b/ în /v/ și ulterior în /f/, deși latina trece prin prima transformare fonetică.

  Oss. бырст (byrst) =aggression, assault, attack (sin. nybbyrst)
  лæбурын (læburyn) = assault, attack, charge (a se bura?

  Comentariu de Sorin5780 — aprilie 18, 2019 @ 5:32 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: