Istoriile lui Roderick

Iunie 29, 2014

A colăci

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 8:32 am

COLĂCÍ, colăcesc, vb. IV. Tranz. (Reg.) 1. A recomanda cuiva pe cineva pentru căsătorie; a peți. 2. A introduce undeva pe un străin (nepoftit) care se stabilește apoi acolo. 3. A sfătui pe cineva (să facă ceva rău). – Probabil din colac. ” (DEX 98, dexonline.ro)

colăcí, colăcésc, vb. IV (reg.) 1. a recomanda cuiva pe cineva pentru căsătorie, a-i găsi nevastă; a peți. 2. a recomanda pe cineva străin să se aciuieze undeva. 3. a căuta favoarea cuiva. 4. a sfătui de rău pe cineva. 5. (înv.) a căuta, a cerceta. 6. a minți. 7. a da pe față, a denunța. 8. (refl.; despre animale) a se pripăși. 9. (refl.) a se încolăci. ” (DAR, dexonline.ro)

colăcésc v. tr. (din conăcesc și infl. de colac). Îndemn să vie, aduc: nu știŭ cine dracu l-a colăcit să vie pe la noĭ. Prepar, rezerv: mama feteĭ îl colăcea ca să și-l facă ginere. Aleg: șĭ-a colăcit o nevastă.” (Scriban, dexonline.ro)

”curat ucigă-l-crucea l-a colăcit să vie şi să-i facă budihacea casă la noi în sat” (Ion Creangă, ”Amintiri din copilărie”)

 

Desigur influențat de ”colac”, dar mi se pare un cuvânt de origine latină, din collocare ”place, put, set, settle”; cel puțin în ceea ce privește sensul de ”a introduce undeva pe un străin (nepoftit) care se stabilește apoi acolo”, ”a se pripăși”.

În ceea ce privește sensurile de a recomanda, a minți, a căuta favoarea, a denunța, la origine pare a fi tot un cuvânt latin, colloquium. (?)

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: