Istoriile lui Roderick

iulie 8, 2014

Mizantropie

Filed under: Historia — Roderick @ 8:31 am

Mai deunăzi, trecând pe lângă locul de joacă din parc, am văzut o scenă care se repetă probabil des la ”vârsta de aur” a copilăriei: un băiețel cam de 2-3 ani i-a luat jucăria (o mașinuță) altui băiețel, după care l-a și lovit. ”Victima” a rămas uimită, neștiind ce să facă; era clar că așa ceva nu i se întâmplase până atunci.

Urmarea a fost destul de interesantă. Mama băiatului lovit a venit în fugă, și-a luat băiatul și l-a zgâlțâit un pic, întrebându-l cu o oarecare ciudă și dispreț: ”Stai să dea în tine, prostule?”

Nu, nu e prost. Doar că nu știe cum să procedeze cu proștii. Și mă îndoiesc că poate învăța asta de la tine.

Trăim într-o lume în care victimele sunt tacit disprețuite. Fraierii merită să fie fraieriți; dacă sunt proști, își merită soarta.

Aproape toate popoarele se mândresc cu vremuri glorioase în care strămoșii lor au tăiat și au spânzurat. Ce contează că erau niște animale? Cinste lor. Interesante sunt și abordări ale trecutului recent; cu ocaziile în care joacă naționala de fotbal a Germaniei, mă crucesc de fiecare dată când fotbaliștii sunt comparați cu ”panzerele”, o aluzie stupidă la WW2, de parcă ar fi ceva eroic și frumos în asta.

(Pe alocuri vremurile sangvinare au mai trecut, iar oamenii simpli își caută joburi. Am fost dintotdeauna un susținător al lor, viziunile mele politice tind către stânga. Dar azi omul simplu în căutarea bunăstării tinde să nu mai aibă un atașament necondiționat față de nimic. Nu mai are patrie, nu va mai avea nici valori, nici conștiință. Ce poți să faci cu asemenea oameni infideli, pe care nu te poți baza, care nu te vor susține niciodată la greu, ci vor merge mereu la mai bine? Să îi pui la muncă. Atât.)

De când se naște, omul învață că viața e grea și trebuie să lupte; să aibă grijă de reptila din el, să nu rămână nesatisfăcută, nici intimidată de alte reptile. Să câștige, să nu fie loser. De aia sunt mizantrop, dobitocilor.

 

 

 

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: