Istoriile lui Roderick

Iulie 18, 2014

Ada Kaleh

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 9:59 am

Multe legende în jurul insulei de pe Dunăre și denumirilor sub care a fost cunoscută.

A fost identificată cu Cyraunis despre care Herodot care scrie că era  îngustă, plină de măslini și de viță sălbatică. În zona Cazanelor există o influență climatică mediteraneană, însă prea slabă, cred, pentru ca măslinul să poată supraviețui. Apoi, cei care îl citează pe Herodot omit să menționeze faptul că pe insulă se afla un lac, din noroiul căruia fetele insulei strângeau aur. Cyraunis s-ar afla în realitate undeva în Mediterana, aproape de coasta Libiei.

A mai fost identificată cu Erytheia (”insula roșie”), care s-ar fi aflat la capătul de apus al râului Okeanos; această localizare a Erytheei corespunde cu cea a Coloanelor lui Hercule în Defileul Dunării.

O veche mențiune sigură a numelui insulei pare a fi cea dintr-un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, care vorbește despre insula Saan cu 216 oameni.

Acest Saan ar putea transcrie un românesc *Săoan, care în antichitatea romană ar fi fost *Savonus/*Savona.

Riscând o etimologie antic-autohtonă, aș zice că numele insulei (*Savon-?) poate proveni din PIE seu-4to boil, move vividly” (Pokorny), cf. isl. seyð ”roaring water”; numele ar putea descrie cursul tumultuos, primejdios al Dunării, cf. denumirii  ”Cazanele Dunării”.

Doar o ipoteză, desigur. O etimologie neelucidată o are și numele orașului italian Savona. De asemenea, Săoani este nume de localitate în Moldova.

La rândul lor, Cazanele ar putea ascunde un sens mai vechi decât cel de ”căldare” în care fierbe apa. Poate fi o denumire străveche, din PIE kAg’- ”to shake, to stir”, ori legată de lat. casus (din cadere), cf. cascadă (??).

 

(Un articol scris pe fugă, fapt pentru care îmi cer scuze cititorilor. Fiind în concediu, nu prea am timp.)

 

Anunțuri

4 comentarii »

 1. Cine a citit Densusianu stie ca acesta a suprapus imaginea insulei dintr-o fotografie peste un basorelief de prin Grecia (parca), care arata insula de unde Hercule fura cirezile (stim noi ale cui). Relieful nu ca este asemanator, este identic. Portile de Fier indica o posibilitate pentru neelucidatul nume al Cazanelor. De altfel, exista doua localitati care poarta corp de nume comun, situate amandoua la Dunare, pe aceleasi coordonate de paralela doar ca una la intrarea Dunarii (oarecum), alta la iesirea Dunarii (oarecum): Orsova si Harsova. H-ul poate si aspirant.

  Comentariu de LsS — Iulie 18, 2014 @ 11:50 am | Răspunde

 2. Mai multe nume de râuri, galice (Save, Savara, Savaria) și ilire (Savus, azi Sava) provin din PIE seu-1 ”juice, liquid” (Pokorny). Sanscr. savana ”baie rituală” s-ar încadra tot aici.

  Comentariu de Roderick — Iulie 19, 2014 @ 6:16 pm | Răspunde

 3. Etimologia cuvântului Savona (oraș pe țărmul mării Ligurice, în apropiere de Genoa) (în italiană)

  L’etimologia del nome „Savona” risulta molto incerta. Livio cita il termine Sauone (abl.) definendolo un oppidum nei territori dei Liguri Alpini. Nel VII secolo si attesta il termine Saona. Se il termine fosse ligure-indoeuropeo si potrebbe trovare correlazioni sia con la radice *seu-” cioè „bagnato” o „umido”, sia con l’idronimo „Sava”, sia con il tedesco „sou” „umore”[10]. Molto attendibile potrebbe essere l’ipotesi che fa derivare il suo nome dalla dea celtica Souconna e ad avvalorare questa tesi, oltre alle numerose similitudini tra le popolazioni liguri e quelle celtiche, vi è il fatto che ancora oggi nella lingua locale savonese la città viene nominata „sann-a”.

  http://it.wikipedia.org/wiki/Savona

  Se presupune că Savona ar veni de la Sava, și ar desemna ”umed” sau ”scăldat de ape” (rădăcina *seu-)

  Comentariu de sabinus — Iulie 26, 2014 @ 12:52 pm | Răspunde

 4. Balta Saon din Dobrogea nordică (pe malul căreia este mănăstirea Saon) pare să aibă același nume ca insula Saan.

  Comentariu de Roderick — Noiembrie 22, 2015 @ 2:16 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: