Istoriile lui Roderick

Septembrie 19, 2014

Găunoasa

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 2:23 pm

cáună (-ne), s. f. – Mină. Origine incertă. După Pușcariu 324 și DAR, de la un lat. *cavina, de la cavus „gol, scobitură”. DAR pare a identifica acest cuvînt cu caulă, s. f. (ponton). Eset posibil să fie vorba de o var. de la găunos vezi cuvîntul.” (DER, dexonline.ro)

găunos a. 1. găurit pe dinăuntru; 2. lipsit de miez: arbore, măr găunos. [Vechiu-rom. găun, găunos, și dial. (Măidan) caună, gaură = lat. *CAVINA (din CAVUS)].” (Șăineanu, dexonline.ro)

Un cuvânt de origine latină care și-ar putea găsi un corespondent în occitană:

”en occitan cauna signifiant creux, cavité, grotte, aven…” ( http://desorchideesetdesorties.20minutes-blogs.fr/archive/2010/01/29/caunes-minervois-cite-fortifiee-capitale-du-marbre-incarnat.html )

De aici ar proveni numele localității Caunes-Minervois. Pentru cititorii pe care i-a amuzat filmul ”Mr. Bean în vacanță” (știu că sunt câțiva), trebuie să adaug că aceeași origine o are și numele de familie al actriței Emma de Caunes.

 

În zona Pădurenilor din județul Hunedoara există o localitate care s-a numit Găunoasa; numele i-a fost schimbat în Dumbrava (1967). Nu văd logica în virtutea căreia a fost înlocuit un cuvânt de origine latină cu unul de origine slavă.

Găunoasa e un cuvânt care spune mai multe: Peștera de la Dumbrava a fost una dintre cele mai bine locuite caverne, de la cultura Starčevo-Criş până în perioada dacică clasică (v. aici). În plus, în apropierea peșterii a existat o mină de fier în perioada romană.

Numele de ”Găunoasa” ar putea reflecta prezența peșterii, dar și a exploatării miniere (cf. caună -mină).

Spre deosebire de Apuseni, unde au fost strămutate triburi de mineri iliri, se pare că în Munții Poiana Ruscă a fost folosită, la exploatarea fierului, forța de muncă locală; la Cinciș există chiar un cimitir daco-roman. Probabil că pădurenii de azi sunt urmașii acelor daci romanizați.

17 comentarii »

 1. Cred că caună vine din lat.cavus și sufixul -onem. E destul de folosit procedeul acestei derivări: lăune (lavo- onem) cu sens uitat, minune (miro-onem), gerune (gyro-onem) și altele.
  Chiar comentez de două zile pe un alt blog privind sufixul -un în alte vocabule, mai puțin limpezi privind originea. Nu cred că mă duce mintea să le decodez. Până la urmă mai mult arunc cu idei.
  Exemple: reg.cotună (cuptor improvizat în câmp), moțună (blană de vulpe), cătun (așezare, colibă), grădun (sin.stejar, gorun), plătun (var.plotun), motrun (adj.posac), et cetera.

  Găunos poate fi o contaminare între adj.gol și caună. Sau poate e doar influența acelui „s” mobil : zgău (lat.cavus), zgardă, zgărburi (lat.scarpulum), zgură (gr.skoura, lat.skoura).

  Comentariu de Sorin5780 — Septembrie 19, 2014 @ 3:13 pm | Răspunde

 2. Probabil cuvântul cană are origine tot în lat. cavina și are același sens de scobitură, gaură, vas scobit.

  Comentariu de sabinus — Septembrie 20, 2014 @ 11:28 pm | Răspunde

 3. Este oare posibil ca stejarul să fi purtat și o denumire dacică *dumbre (*dumbrauă – dumbravă), coradical cu slavic dub și celelalte forme dialectale?

  alb. dumbre, ja, f. = oak forest https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fvasmer&text_number=++3604&root=config

  Cred că sl.*dob ar trebui să fie un adjectiv cu sensul închis la culoare (dark wood) cel mai apropiat coradical ar fi ir. dub (dark); același semantism ca alb.dushk.
  IE *dʰuh₂mós (“smoke”) cu derivarea *dʰuh₂m-rós și un [b] prin despicarea lui [m] sau direct *dʰewbʰ- (“black”) cu nazalizare. Ambele rădăcini sunt la rândul lor derivate din *dʰewh.

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 1, 2017 @ 12:56 pm | Răspunde

  • Nu știu ce părere are V. Orel, dar probabil că îl consideră slav.
   Dar avem deja *bung (bunget), gorun/goron și poate chiar stejar din fondul autohton.

   Comentariu de Roderick — Iunie 1, 2017 @ 2:53 pm | Răspunde

  • Există un studiu din 1983, intitulat ”Valoarea documentară a Columnei Traiane pentru silvicultură”, de dr. Cristian Stoiculescu.
   Pe columnă au fost identificate 37 de specii de arbori, 9 de rășinoase și 28 de foioase.

   Apar concluzii foarte interesante: drumurile străbătute de legiunile romane în cele două războaie nu au fost identice, iar zonele forestiere parcurse în primul război s-au situat la altitudini mai mari decât cele din al doilea.

   P.S. Studiul a fost prezentat la un simpozion, deci probabil e greu de găsit. Informațiile apar în cartea ”Mesajul unui optimist”, de Nicolae Docsănescu. Cristian Stoiculescu este probabil cercetătorul intervievat la
   http://www.formula-as.ro/2014/1125/spectator-38/dr-ing-cristian-d-stoiculescu-devastarea-padurilor-cu-complicitatea-calificata-a-autoritatilor-de-stat-impune-necesitatea-reintroducerii-pedepsei-cu-moartea-17950

   Comentariu de Roderick — Iunie 1, 2017 @ 3:04 pm | Răspunde

  • Ce bizar că am păstrat un romanic a adumbri! Dacă am fi moștenit un *dumbre (stejar, copac cu coaja cenușie; ceață sau adâncituri întunecoase) s-ar fi confundat cu siguranță. Probabil n-ar mai fi dat pădure de stejar la câmpie, cu codri seculari, acele păduri merii (întunecate).

   ind. dhūmrás „smoky, gray”, Gr. τυφλός „blind, dark”, irl. dub „black”, goth. dumbs „stupid”
   -Prussian. dumpbis „tanning bark” – dubeală, s. f. (substanță care tăbăcește); dubălar, s. m. (tăbăcar); dubălărie, s. f. (tăbăcărie); dubină, s. f. (subtanță care tăbăcește).

   Cu siguranță nu-i doar vorba de pădurile de stejar în Dex, nici în acel link:
   Vayan (RES 14, 224) compares this word with lit. dumblas „swamp”, daubà „valley, lowland”, ltch. dumbrs „marshy swampy terrain” and suggests the development of values. „swamp”> „forest”> „tree”.

   Cam la fel am fi obținut noi pădure, dintr-un ipotetic *padulem, metateză din paludem. Conceptul de pădure așezată în zone joase, pe lângă râuri sau bare nu-i neobișnuit. Mai avem zopină (loc apătos sau mocirlos, impropriu pentru construcții) și zoapă (adâncitură acoperită cu pădure), barc, barcău și bârcă.

   Comentariu de Sorin5780 — Decembrie 17, 2017 @ 12:12 am | Răspunde

  • Top. Dâmbroca ar putea fi legat etimologic de alb.dumbre. După formă pare a fi așezare a mocanilor, mai ales că e vecin cu Bisoca, localitate sigur mocănească. În altă parte am încercat să-l leg de un sl.visoka (high, lofty) cu top.Visoca în Rep.Moldova, dar la fel de bine putem avea o temă autohtonă. Remintesc de acel viște ”vârf plat, mică platformă la mare înălțime” sau prevești și alb.vishtat.

   În același timp putem avea și o temă betacizată, cf. alb. bjeshkë (munte, pajişte de munte) și diversele hidronime Bâsca, cu sens neprecizat.

   Seria de toponime cu suf.-oc ar trebui urmărită mai atent. Unele, foarte rare, am dat peste ele accidental: Bodoc (loc cu mulți spini), Cașoca ar putea fi loc cu cașie, adică lemn câinesc sau caprifoi. Să fie un ”mocănism”, de aici și atestarea sa foarte rară?
   Soroca și Holboca (volbă, volbură?) nu știu ce reprezintă, dar trebuie să mai fie și altele.

   Nu știu dacă s-a făcut până acum un studiu asupra graiului mocănesc. Cred că am descoperi foarte multe cuvinte dacice și poate chiar o metodă proprie lor de a forma toponime (-oc)

   Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 16, 2018 @ 1:22 pm | Răspunde

 4. Sunt mai multe specii de stejar, iar pentru a spune clar dacă avem o denumire dacică nedescoperită încă va trebui să mai studiem;
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Quercus_species

  Sunt sigur că dialectele nord-tracice aveau mai multe denumire pentru aceeași copaci. Unele subliniau calitatea lemnului, culoarea scoarței, iar altele utilitatea lor economică, practică.

  PS: ar mai fi și grădun (gorun, stejar) deci iată ..!

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 1, 2017 @ 4:30 pm | Răspunde

 5. Este posibil ca acest entopic caună să fie coradical cu tracicul *kauka prin radicalul *kew-, *kow- (“to bend, curve, arch, vault”), cu derivatul *kewk, *kowk (înalt; munte, deal). https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/hauhaz

  Mai demult am pus pe blog un cuv. albanez foarte rar: sjetulla (adâncitură; concavitatea subrațului).
  https://hroderic.wordpress.com/2013/11/06/poada-padis-si-altele/
  https://hroderic.wordpress.com/2012/08/24/guran/

  Nu mai știu care era etimologia sa, dar mă gândeam adineauri la el privitor la formarea acestui reg.caună. Are vreo șansă să fie un dacism acest caună?

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 7, 2017 @ 8:41 am | Răspunde

  • Sal’tare. S-a bulit compul și în consecință dau mai rar pe aici. Toate bune.

   Comentariu de Roderick — Iunie 7, 2017 @ 1:45 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: