Istoriile lui Roderick

Septembrie 19, 2014

Găunoasa

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 2:23 pm

cáună (-ne), s. f. – Mină. Origine incertă. După Pușcariu 324 și DAR, de la un lat. *cavina, de la cavus „gol, scobitură”. DAR pare a identifica acest cuvînt cu caulă, s. f. (ponton). Eset posibil să fie vorba de o var. de la găunos vezi cuvîntul.” (DER, dexonline.ro)

găunos a. 1. găurit pe dinăuntru; 2. lipsit de miez: arbore, măr găunos. [Vechiu-rom. găun, găunos, și dial. (Măidan) caună, gaură = lat. *CAVINA (din CAVUS)].” (Șăineanu, dexonline.ro)

Un cuvânt de origine latină care și-ar putea găsi un corespondent în occitană:

”en occitan cauna signifiant creux, cavité, grotte, aven…” ( http://desorchideesetdesorties.20minutes-blogs.fr/archive/2010/01/29/caunes-minervois-cite-fortifiee-capitale-du-marbre-incarnat.html )

De aici ar proveni numele localității Caunes-Minervois. Pentru cititorii pe care i-a amuzat filmul ”Mr. Bean în vacanță” (știu că sunt câțiva), trebuie să adaug că aceeași origine o are și numele de familie al actriței Emma de Caunes.

 

În zona Pădurenilor din județul Hunedoara există o localitate care s-a numit Găunoasa; numele i-a fost schimbat în Dumbrava (1967). Nu văd logica în virtutea căreia a fost înlocuit un cuvânt de origine latină cu unul de origine slavă.

Găunoasa e un cuvânt care spune mai multe: Peștera de la Dumbrava a fost una dintre cele mai bine locuite caverne, de la cultura Starčevo-Criş până în perioada dacică clasică (v. aici). În plus, în apropierea peșterii a existat o mină de fier în perioada romană.

Numele de ”Găunoasa” ar putea reflecta prezența peșterii, dar și a exploatării miniere (cf. caună -mină).

Spre deosebire de Apuseni, unde au fost strămutate triburi de mineri iliri, se pare că în Munții Poiana Ruscă a fost folosită, la exploatarea fierului, forța de muncă locală; la Cinciș există chiar un cimitir daco-roman. Probabil că pădurenii de azi sunt urmașii acelor daci romanizați.

Anunțuri

13 comentarii »

 1. Cred că caună vine din lat.cavus și sufixul -onem. E destul de folosit procedeul acestei derivări: lăune (lavo- onem) cu sens uitat, minune (miro-onem), gerune (gyro-onem) și altele.
  Chiar comentez de două zile pe un alt blog privind sufixul -un în alte vocabule, mai puțin limpezi privind originea. Nu cred că mă duce mintea să le decodez. Până la urmă mai mult arunc cu idei.
  Exemple: reg.cotună (cuptor improvizat în câmp), moțună (blană de vulpe), cătun (așezare, colibă), grădun (sin.stejar, gorun), plătun (var.plotun), motrun (adj.posac), et cetera.

  Găunos poate fi o contaminare între adj.gol și caună. Sau poate e doar influența acelui „s” mobil : zgău (lat.cavus), zgardă, zgărburi (lat.scarpulum), zgură (gr.skoura, lat.skoura).

  Comentariu de Sorin5780 — Septembrie 19, 2014 @ 3:13 pm | Răspunde

 2. Probabil cuvântul cană are origine tot în lat. cavina și are același sens de scobitură, gaură, vas scobit.

  Comentariu de sabinus — Septembrie 20, 2014 @ 11:28 pm | Răspunde

 3. Este oare posibil ca stejarul să fi purtat și o denumire dacică *dumbre (*dumbrauă – dumbravă), coradical cu slavic dub și celelalte forme dialectale?

  alb. dumbre, ja, f. = oak forest https://jlu.wbtrain.com/sumtotal/language/DLI%20basic%20courses/Albanian/Albanian-English%20Dictionary.pdf
  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fvasmer&text_number=++3604&root=config

  Cred că sl.*dob ar trebui să fie un adjectiv cu sensul închis la culoare (dark wood) cel mai apropiat coradical ar fi ir. dub (dark); același semantism ca alb.dushk.
  IE *dʰuh₂mós (“smoke”) cu derivarea *dʰuh₂m-rós și un [b] prin despicarea lui [m] sau direct *dʰewbʰ- (“black”) cu nazalizare. Ambele rădăcini sunt la rândul lor derivate din *dʰewh.

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 1, 2017 @ 12:56 pm | Răspunde

 4. Sunt mai multe specii de stejar, iar pentru a spune clar dacă avem o denumire dacică nedescoperită încă va trebui să mai studiem;
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Quercus_species

  Sunt sigur că dialectele nord-tracice aveau mai multe denumire pentru aceeași copaci. Unele subliniau calitatea lemnului, culoarea scoarței, iar altele utilitatea lor economică, practică.

  PS: ar mai fi și grădun (gorun, stejar) deci iată ..!

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 1, 2017 @ 4:30 pm | Răspunde

 5. Este posibil ca acest entopic caună să fie coradical cu tracicul *kauka prin radicalul *kew-, *kow- (“to bend, curve, arch, vault”), cu derivatul *kewk, *kowk (înalt; munte, deal). https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Germanic/hauhaz

  Mai demult am pus pe blog un cuv. albanez foarte rar: sjetulla (adâncitură; concavitatea subrațului).
  https://hroderic.wordpress.com/2013/11/06/poada-padis-si-altele/
  https://hroderic.wordpress.com/2012/08/24/guran/

  Nu mai știu care era etimologia sa, dar mă gândeam adineauri la el privitor la formarea acestui reg.caună. Are vreo șansă să fie un dacism acest caună?

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 7, 2017 @ 8:41 am | Răspunde

  • Sal’tare. S-a bulit compul și în consecință dau mai rar pe aici. Toate bune.

   Comentariu de Roderick — Iunie 7, 2017 @ 1:45 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: