Istoriile lui Roderick

Septembrie 30, 2014

Digodanul

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 2:02 pm

”In Apuseni, cand este vreme mare, cu fulgere, trasnete si tunete, localnicii spun ca vine Digodanul…” (http://digodana.info/about/)

Un cuvânt pe care nu mă aștept să-l ”descifrez” atât de simplu; să încercăm însă.

Ar putea conține un sufix expresiv -dan (ca roșcodan , mogâldan , mocodan), caz în care rămâne de explicat rădăcina digo-; ar putea avea o origine comună cu digoare, variantă a lui duhoare. Sensul ar fi de ”suflu puternic, vânt”, având probabil la origine rădăcina PIE dheu-4 (Pokorny) ”to reel, dissipate, blow, etc.” ; cf. let. dugains ûdens ”impure water” (iată o expresie care dă de bănuit că ”digodan” ar putea fi un compus), dū̃kis ”frenzy”, dùcu, dùkt ”roar”.

Ca ”vreme sălbatică”, Digodanul ar putea fi legat și de rădăcina PIE  *d(h)eik- ”wild” (cf. galez dig ”furie, furios”, rus ди́кий ”sălbatic”). A doua parte a cuvântului poate fi un sufix, ori un formant cu sensul legat de evenimente atmosferice (din PIE au̯(e)-10 ”to blow”, cf. galez awyđ ”rafală violentă de vânt”, ori PIE dhu̯en-, dhun- ”to hum”, cf. engl. din, lit. dundḗti ”a bubui, a tuna”, ori…?).

Cu o mai mică probabilitate, reg. digan ”sănătos” -despre care s-a mai discutat aici- ar putea fi legat de prima parte a cuvântului.

Ca ipoteză fantastică, Digodanul aduce aminte (evident, dar deocamdată întâmplător) de numele zeului celtic Dagda, din mitologia irlandeză; și el, asemenea lui Zeus ori Indra, se manifestă uneori prin tunete și fulgere. Numele zeului ar proveni din proto-celticul *Dagodeiwos, „the good god” (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dagda). Nu e exclus ca numele unui zeu străvechi să supraviețuiască în denumirea unui fenomen meteorologic destul de rar.

Un cuvânt care -fie el arhaic sau mai nou- are o sonoritate aparte și ar putea avea asociată o mitologie străveche.

Mulțumiri autoarei interesantului blog menționat mai sus, de unde am aflat întâia (și până acum singura) oară despre Digodan.

Anunțuri

14 comentarii »

 1. Nu amintești nimic de alb.djeg (burn..), care putea evolua spre fulger, și -dan ce poate ilustra verbul alb.dhe- a pune. :)

  Comentariu de Sorin5780 — Septembrie 30, 2014 @ 3:36 pm | Răspunde

 2. Nu amintesc, nici nu cred că putea evolua atât de ușor spre fulger.

  Ciudat e că acest cuvânt începe cu Di- (ca ”dimineață”), nu cu ”dzi-” (ca ”ziuă”). Deci prezența lui i acolo e mai nouă, dacă e un cuvânt vechi.

  Apropo de amintire, mi-am amintit că încă nu ai venit cu etimologia lui ”ayizmari”.

  Comentariu de Roderick — Septembrie 30, 2014 @ 5:23 pm | Răspunde

  • http://dixionline.net/index.php?inputWord=ayizmu
   http://boatseaarmaneasca.ro/cultural/grailu-armanescu/dictionar-aroman-roman/a-b-c-d-dh-e/litera-a

   ayizmari = cules de vie. ayizmari = delapidare. ayizmat = cules. ayizmu = via a culege. ayizmusescu = aghezmui.

   Nu culegi nimic în noiembrie, deci „problema” nu e o problemă. Apoi de unde începi să găsești etimologii pentru dialectul ăsta aromân, prea puțin studiat?
   Paradoxal îmi este mai ușor să înțeleg albaneza decât aromâna.
   Ar putea fi tc. semere (harvest), doar că că termenul în discuție era și este în original „ghizmedz” transformat ulterior prin palatalizarea lui „ghi” în y (i lung).
   E interesant termenul, dar reconstrucția ar da dureri de cap. Știu că aromâna păstrează grupul ”gl”,( nu devine „ghi”).

   Comentariu de Sorin5780 — Septembrie 30, 2014 @ 7:00 pm | Răspunde

   • nu era un ”ghi”, ci un v, ca în ayinj ”viță de vie”

    Opinia tocmai mi-am scris-o într-un comentariu la ”iezmăciune”.

    Comentariu de Roderick — Septembrie 30, 2014 @ 7:51 pm | Răspunde

   • Uitasem că ăștia au probleme cu „v”. Mă gândeam odată că originatorii acestei transformări v < ghi puteau fi carpo-dacii prin aromâni,moldoveni, ceva bănățeni dacă mi-aduc bine aminte și o parte mică a maramureșenilor, dar acum cred că ar trebui imaginat iners drumul. Din punga asta de românism dată de istorici, (parte din Serbia, Oltenia, Banat, Timoc, Ardeal), cred că s-a propagat particularitățile astea de vorbire.

    Etimologia dată de tine e conformă cu transformările spre aromână. Trebuia să-mi dau seama după traducerea în engleză. Ăla era indiciul.
    Dacă aveam și noi un derivat ar fi sunat *viezmui sau *viezma și *viezmăciune, dar nu avem nimic moștenit.
    Aromânii au avut o civilizație urbană și rurală mai prosperă, mai așezată decât noi la nordul Dunării. Așa se explică existența unui cumul lexical latin mai extins pe alocuri decât al nostru. Am zis odată că trebuia să studiem mai bine aromâna și să împrumutăm ce ne lipsește.

    Comentariu de Sorin5780 — Octombrie 1, 2014 @ 9:33 am | Răspunde

 3. roșcodan, mocodan, digodan
  marod

  Să avem oare un compus de două sufixe, unul adjectival -od și unul augmentativ -an? Așa, toponime dacice cu sufixul -od mai aveam: Paloda,

  .*dʰeygʷ- ‘to stick, set up’ (compare Latin fīgō ‘to affix, fasten’) Lithuanian diegti ‘to prick; plant’, dýgsti ‘to germinate, grow’) https://en.wiktionary.org/wiki/ditch

  Ăsta era radicalul care explică semantismul lui deghen(viteaz, curajos) și digan (*țeapăn, sănătos)? Poate și Diegis se explică la fel, dar Digodanul poate fi un idol al fertilității, cum era Kottis (cotiata), deși pare că-i masculin..deci Zeus, Perun.

  Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 6, 2017 @ 11:21 pm | Răspunde

 4. Lb.albaneză moștenește câte ceva:
  deng m. – sack crammed with things, pile (of objects)
  dëng m ‎(feminine dënge) – full, stuffed (semantism transparent)

  https://en.wiktionary.org/wiki/deng#Etymology
  https://en.wiktionary.org/wiki/d%C3%ABngla#Albanian

  NP : https://dexonline.ro/intrare/D%C4%83nga/198597
  dangă, dangauă ar fi fost bune candidate la acest radical. dangà f. Mold. semn întipărit cu fier roșu pe vite. [Turc. DANGÁ]
  Cred că rămâne digan până la urmă, iar dacă Digodanul ăsta are valențe fertilizante, îl putem asemăna cu Derzalos (dârz).

  //Ca nume, Digul, conform DLR, trimite la ”vig”. Diga, Digă, Dihul (în balada Miului,de Alexandri) , Dihan, (cu mutația g > h), Diham (oronim).//
  //Deag < alb.degë (ramură), pl. Dejii, Degu cu frații săi//
  pag.25: http://en.calameo.com/read/0008274335b621fdb22bb

  Cum am zis și eu mai demult, dihanie este coradical cu digan, dar ce-i acest vig? Știu ăștia cu dicționarele de reg. jig (var.jic) sau vigan (alb.vigan)? Dar năvic (*năvig) cu paralela spre novac?
  Ei înțeleg doar mag.vig (vesel)? Și de ce ar fi vig comparabil cu dig. Nu există alternanța v/g, din câte știu.

  Lit.Dangus (sky, heaven) https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/d%CA%B0eng%CA%B0-

  Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 7, 2017 @ 9:56 pm | Răspunde

  • ”jic de om”

   jicul/jigul ar putea fi conplementar cu digan-ul.

   Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 7, 2017 @ 10:09 pm | Răspunde

 5. digoare, tigoare sunt variante cu înțelesul de duhoare (vezi și dihor sau reg.dĭug, putoare, om trîndav).). Care-i originalul nu știu, dar var. tigoare ar putea fi coradicalul exact al eng.stench, ”from Proto-Germanic *stankwiz (“smell, fragrance, odor”), from Proto-Indo-European *(s)tewg- (“to push, hit”)”. https://en.wiktionary.org/wiki/stench

  Dacă mă gândesc mai bine, ambele ar putea proveni separat din radicali cu înțeles asemănător. Digoare din *dʰeygʷ- ”to stick, set up” și tigoare din *(s)tewg- (“to push, hit”)”. Olmuri înțepătoare!

  Ultimul ar trebui să fie coradical și cu reg.țigmă.

  PS: dihorul prinde păsările noaptea amețindu-le cu putoarea luĭ, așa cum spune Scriban? :)

  Comentariu de Sorin5780 — Noiembrie 22, 2017 @ 8:49 pm | Răspunde

  • Cu dihorul, e doar o credință fantezistă, ca atâtea altele. De ex. : viezurii fură porumb în echipă, unul stă cu burta în sus, iar celălalt îl încarcă cu știuleți și apoi îl trage la vizuină ca pe o sanie.

   Comentariu de Roderick — Noiembrie 22, 2017 @ 10:09 pm | Răspunde

 6. Am o carte de călătorii a lui Burada unde trece prin multe comunități Românești din afara țării, una fiind la istro-români. După cum se știe aceștia sunt puternic rotacizanți, la fel ca cei din vestul țării în vechime. Părerea mea e că aceștia sunt urmașii acelor români dislocați de unguri în secolul 10.

  E interesant vocabularul lor, deși împestrițat cu slavisme și italienisme. Au de exemplu nume ca Floredan și Buzedan. Mă întreb din nou dacă nu cumva e un compus, așa cum spuneam mai sus. Flored este un adjectiv vechi, cred că l-am găsit undeva; buzed nu.
  surlă (fluier gemănat) ca-n Vrancea
  foale (cimpoi)
  feguri (figuri)
  brente (ciubere)
  coamnac, coromac (pălărie neagră de stofă)
  crujat (jiletcă)
  coretu (mintean)
  fașă (eșarfă)
  corună de chite(coroană de flori)
  stative (laițe)
  stanța (cameră
  halea (manta tip chebe ciobănească)
  mergem rentie (înainte)
  ”pe mireasă o însoțesc comparele sau diverul (cumnat?; vezi giver la noi), iar pe mire îl duce comare (?) sau diverița de anelo (nunul și nuna).”

  Mă gândesc la băn.cumbară. Eu îl tălmăceam corect, legat de alb.
  kumar-ë, kumari (var. kumbar-ë) = godfather
  Aș fi vrut să avem pe undeva și cumară, fără despicarea lui m.

  Mă gândesc la lat.pario care putea înlocui gnatus în cognatus, însă ar fi trebuit să avem forma de participiu. Ceva în sensul acestora: https://en.wiktionary.org/wiki/compar#Latin

  Să fie altceva, adică cumnatul de mână al Voloșbenilor?

  Am mai discutat despre acel coventu al lui Olteanu, chipurele păstrat drept komenton în sec. X. Să fim serioși, dacă e latin au încurcat v cu m, dar mai probabil vine din lat.comitis (*cumânt) la fel ca băn.cumăt (jurat), ca și acel arh.medieval găsit la Gonța, komentos sau alb.kumend.
  https://en.wiktionary.org/wiki/kmet#Etymology_2

  https://dexonline.ro/definitie/cumbară
  https://en.wiktionary.org/wiki/comes#Latin

  Am dat niște albanisme în comentariul 7: https://hroderic.wordpress.com/2012/07/24/como/
  Dacă îmi amintesc bine am zis odinioară că cumătru e coradical cu gr.koine sau din *koime (home, village). Nu știu dacă e vreo diferență. Celelalte albanisme ar trebui să fie tot coradicale, iar limba noastră le pierde treptat, dar nu complet.
  kumenjë (Tir. trib, familie)

  Ce observ eu legat la limba veche e că latina și dacica s-au aflat în competiție mult timp. Evident latina învinge, dar pe alocuri, unde terenul n-a fost romanizat direct sau era prea puțin atractiv (munții) s-au păstrat mai multe dacisme: Banatul de munte, Muntenia, Moldova, Apuseni și partea apuseană spre Tisa, de unde probabil că vin acei istro-români.

  Comentariu de Sorin5780 — Decembrie 7, 2017 @ 10:56 am | Răspunde

 7. Nu știu dacă nu-i un împrumut slavic, turcesc sau e autohton în dialect, dar .. vă prezint ”dană”:
  ”După ce au fost vândute, turtele de caşcaval se împachetează, punându-se nouă bucăţi una peste alta. Toate acestea alcătuesc o dană. Două dăni fac o sarţină (sarcină); iar două sarcini o furtie (încărcătură) de cal sau de catâr.”

  pag.292: http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/dacoromania/pdf/BCUCLUJ_FP_279430_1924-1926_004_partea1.pdf

  La pag.305 mai sunt crună, drugă cu sensuri noi. Primul ar putea fi coradical cu let.kraut, sakraut (load, stow, pile) sau lit.krūva (pile, stack, heap, reams, mountain, hill) . Vezi și let.dūnas (down, pile)
  https://en.wiktionary.org/wiki/dune#Etymology.

  Cred că provin din rad.*kAr[e]d-, *krēd- (”stack, pile, roof”) de unde avem cu siguranță reg.corda.
  https://dexonline.ro/definitie/corda

  http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1020&root=config
  Slavic: *kordā `поленница; костер’ = woodpile; bonfire – a.bg. krada `Scheiterhaufen, Holzstoß’ (*krōdā).

  Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 11, 2018 @ 3:25 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: