Istoriile lui Roderick

Octombrie 20, 2014

Moșoaică

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 2:37 pm

moșoáică, moșoáice, s.f. (reg.) ulcică (de 1/2 l).” (DAR, dexonline.ro)

moșoáĭcă f., pl. e (d. moțĭ, adică „oală care se dă de pomană la moșĭ”. Cp. și cu rus. mošónka, dim. din mošná, pungă). Mold. sud. R. S. Ulcică de vre-o jumătate de litru: Țiganca ceru o moșoaĭcă cu apă (VR. 1916, 1-3, 163).” (Scriban, dexonline.ro)

Cred că în realitate moșoaica ar putea fi o veche unitate de măsură a volumului, anterioară ocalei turcești.

Ar corespunde aproximativ (atât ca fonetică, cât și ca măsură) scoțianului mutchkin (424 ml); poate doar o coincidență.

”The word was derived from mutse – a mid 15th-century Dutch measure of beer or wine.” (http://en.wikipedia.org/wiki/Mutchkin)

Nu știu însă cum s-ar putea justifica istoric un asemenea împrumut lexical și în română. În dicționarul lui Scriban, moșoaică apare ca regionalism din Moldova de sud.

Etimologia cuvântului, după etymonline.com:

mutchkin, an old Scottish measure of capacity for liquids, which was used by Scott. (It comes from Middle Dutch mutseken, originally „a little cap,” from mutse „cap,” earlier almutse „amice, hood, headdress,” from Latin amictus „mantle, cloak,” noun use of past participle of amicire „to wrap, throw around,” a compound from ambi- + iacere”)”

*

oșoaica ar putea însemna pur și simplu ”măsură” (din ceva), reflectând rădăcina PIE mē-3, m-e-t- ”to measure”, ori mai puțin probabil ”jumătate din unitatea principală de măsură” (deci în zilele noastre 1/2 l), din PIE medhi-, medhi̯o- ”middle”.

Cuvântul ar putea avea și o origine latină; poate înrudit cu modius (o unitate de măsură a volumului cerealelor, egală cu 8.73 l ). Diminutivul modiolus însemna o măsură mică, dar și un vas de băut (*mojoaică în loc de moșoaică?).

*

Într-o altă interpretare, cuvântul ar putea fi legat de materialul din care e făcută moșoaica: invariabil lutul. Ar putea corespunde cumva lit. molis ”lut, ceramică” (PIE  *mel- ”sand, clay”??), dacă am avea de fapt o rădăcină *molș-, iar moșoaică este rezultatul unei contaminări cu *moș.

Ar putea corespunde cu numele unor râuri (Meuse, Musaios), poate din PIE mai-2 (moi-?) to smudge, dirty”; posibil legate și de ”a mozoli”.

Anunțuri

2 comentarii »

 1. Cuvântul mai are varianta ”moșoioacă”:

  ”Deșteptându-se, Căpălău a dat iar pe gât o moșoioacă de vin – cui pe cui se scoate…” (Fănuș Neagu, ”Ningea în Bărăgan”)

  Vasele numite ”moșoaice” sunt într-adevăr asociate Moșilor, însă asocierea poate fi mai târzie, prin etimologie populară. Se fac și azi, în județul Iași (Poiana-Deleni), deci nu doar în Moldova sudică, precum și în Vaslui (Zgura) – v. http://www.moldaviantour.ro/olarit.htm. (din articolul respectiv aflăm că există ”moșoaice”, dar și ”oale de Moși, de forme diferite”)

  Numele vasului ar mai putea proveni din cel al unei localități de origine; s-ar potrivi, de ex., Moșoaia din jud. Argeș (dar nu știu dacă a fost vreodată un centru important al olăritului). Î.a.c., probabil e altă Moșoaie sau Moș.

  Comentariu de Roderick — Octombrie 20, 2014 @ 8:21 pm | Răspunde

 2. lat. madidus „wet, damp; drunk”, mattus „drunk, intoxicated”- după Pokorny din PIE mad- ”wet”

  De aici ar proveni și numele scit al Dunării, Matoas. M-am gândit mai demult și la Mada, numele unui pârâu din Apuseni.

  Există posibilitatea ca numele vasului să provină dintr-o rădăcină desemnând un lichid. Ar mai fi meu-1 ”wet; dirt; to wash, etc.” – la originea lat. mustus și posibil a numelor de râuri Meuse, Musaios.

  De menționat și lat. matellio ”a pot, vessel”

  Comentariu de Roderick — Octombrie 20, 2014 @ 9:15 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: