Istoriile lui Roderick

octombrie 29, 2014

Curea și alte nume ale șarpelui

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 1:20 pm

”Pentru aceasta, în zilele lui, nu era omorât, nu i se rostea numele, nici nu era voie să te gândeşti la el, oamenii vorbeau cu respect numindu-l: Cel ce se târăşte, Curea, Gânganie, Domn, Vasile, nu se atingeau unelte ce se aseamănau şarpelui, pentru ca să nu te întâlneşti cu el tot anul şi astfel să te muşte” ( http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Sarbatorile%20primaverii%20de%20JMC.htm )

Curea ar putea fi deformarea unui cuvânt moștenit din lat. colubra, coluber ”șarpe”; în română acesta a dat probabil *curură, contaminat ușor cu curea. Altfel, ar putea fi vorba de un cuvânt autohton din același PIE *(s)k(‘)ol-worm, snake” (starling.rinet.ru) din care provine lat. colubra.

Gânganie corespunde sensului de ”șarpe” pe care îl mai are cuvântul gândac; subiect despre care am mai vorbit (v. https://hroderic.wordpress.com/2012/03/16/gandaci/), fără să fi obținut totuși o concluzie mulțumitoare.

Foarte interesant mi se pare și domn, apelativ care s-ar putea să descindă de fapt din PIE demel- ”worm” (Pokorny), cf. alb. dhemjë ”caterpillar”, v.gr. δεμελέας ”lipitoare”, dacă nu e vorba de o simplă adresare respectuoasă, ori -mai puțin probabil- conformă cu semantismul lui ”Vasile”, ”vasilisc” (gr. basileus). Probabil că am avut un *dom ”șarpe”, contaminat cu domn ”stăpân, nobil”; la fel som a devenit somn (peștele).

Pentru Vasile, cf.

VASILÍSC, vasiliști, s. m. Animal din basme, asemănător cu un șarpe, despre care se credea că ucide cu privirea. – Din ngr. vasilískos” (DEX 09, dexonline.ro)

Reclame

Un comentariu »

  1. Pentru numele Curea, s-ar putea ca accentul sa fie diferit fata de curea, precum in cazul Ganea. Adica numele original ar fi putut fi Cure, la fel cum e Gane, Ganesh la indieni – Ganea la romani.

    Comentariu de George Grigorescu — octombrie 29, 2014 @ 5:45 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: