Istoriile lui Roderick

Decembrie 14, 2014

Angheluță

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:35 pm

Numele unei ființe malefice din mitologia populară a Maramureșului:

”Fiinţă malefică, din categoria îngerilor demonici, responsabilă de provocarea unor maladii sau suferinţe omeneşti: „Angheluţă, / Gălbinuţă, / Aleje-te, / Culeje-te, / Din dinţi, / Din măsele…” (Bilţiu 2001:200).” (https://maramuresh.wordpress.com/ , Dorin Ștef)

În aparență nu e mare lucru de explicat în legătură cu numele; un ”îngeraș”, cf. aghiuță ”sfințișorul”, un nume ironic, eufemistic, dat necuratului.

Din fragmentul citat, care redă cu siguranță un descântec, se poate deduce însă că Angheluță e legat, specific, de durerea fizică; probabil durerea de dinți, însă nu cunosc continuarea descântecului.

Angheluță poate fi o personificare a suferinței, conținând un mai vechi nume al ei; poate din PIE agh-(lo-) ”disgusting” (v.ind. aghá- ,avest. aɣa- ”rău”,  engl. ail ”a boli, a durea”), ori Angh- ”abscess, furucle” (starling.rinet.ru)/angʷ(h)i- ”snake, worm” (OHG angesezo ”furuncul”; la ”Angheluță” poate e vorba de un abces dentar?).

Mai puțin probabil anĝh- ”narrow” (lat. angō ”press tight, squeeze; to torment, torture, vex, tease, trouble” (latinlexicon.org)-din care fr. angoisse-, engl. anger).

Cuvântul a fost desigur influențat de Anghel, fiind greu de reconstituit forma lui inițială și deci originea.

Mai curios mi se pare epitetul ”gălbinuță”; poate e legat de o boală anume (puțin probabil ”gălbinarea”), ori de puroiul rezultat din coacerea unui abces dentar (ceaiul de gălbenele ajută la asta). Sau, ceva mai fantezist, ar putea să nu fie vorba de culoarea galbenă, ci de o umflătură, cuvânt derivat din IE geleb(h)-, glēb(h)- , cf. lat. galba ”a small worm, the ash-borer; fat paunch, big belly”, PIE gel-1to curl; round”.

2 comentarii »

 1. Mai bine folosesti sintagma fiinte malefice/demonice, decat ingeri demonici. Sunt doua categorii: ingeri cazuti (demoni) si ingeri ai lui Dumnezeu. Ce avem noi in folclorul poporan sunt demoni la origine daca ii vezi prin prisma crestinismului, dar foarte probabil au fost parte a unor categorii distincte: zei, semi-zei, valve, si alte chestii.
  Nu cred ca aghiuta insemna sfintisor, ci este doar un omonim. Ar putea exista in trecutul indepartat pe o parte a teritoriul straromanesc secta bogomila, care vedea in diavol un frate al lui dumnezeu..o erezie cumplita care i-a placut diavolului, caci s-a reinventat sau s-a propagat in timp pe filiere oculte in secta mormonilor.., poate si a scientologilor.

  Comentariu de Sorin5780 — Decembrie 15, 2014 @ 9:05 am | Răspunde

  • Se poate să fie valabil și pt. ”aghiuță” (ar avea probabil aceeași rădăcină ca și ”angheluță”, ori PIE agos- ”fault, sin” – Pokorny ?), dar acele eufemisme ironice există.

   Sintagma ”îngeri demonici” nu am folosit-o eu, ci apare în citatul respectiv.

   Comentariu de Roderick — Decembrie 15, 2014 @ 11:53 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: