Istoriile lui Roderick

februarie 28, 2015

Sfânta Duminică și Zeița-Pasăre

Filed under: Alte istorii,Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:43 pm

Într-un basm cules de Al. Antemireanu, ”Zâna de pe tărâmul florilor”, Sfânta Duminică apare ca ”stăpâna tuturor zburătoarelor din lume”; e înconjurată de un ”roi de albine blânde” și de un ”stol de păsărele zglobii”, iar cămările palatului ei sunt împodobite cu pene de păun și de alte ”păsări măiestre”.

Sfânta Duminică, o prezență obișnuită în basmele noastre, ar putea fi un avatar al unei zeițe străvechi, poate cea numită ”Zeița-Pasăre” din Neolitic.

Remarcabilă este asocierea dintre zburătoare și Duminică (în antichitate zi dedicată Soarelui; poate mersul astrului diurn era văzut ca zbor?). Sfânta Duminică ar putea reprezenta și divinitatea solară feminină (v. https://hroderic.wordpress.com/2013/05/14/zeita-soare-si-zeul-luna/) întâlnită și în mitologia populară românească.

(Basmul ”Zâna de pe tărâmul florilor” apare în colecția ”Povești nemuritoare”, vol. 29, Ed. Ion Creangă 1990.)

Reclame

2 comentarii »

 1. Mitologia populară: http://jurnalul.ro/calendar/povestea-zilelor-saptamanii-sfanta-joi-protectoarea-holdelor-597407.html

  Sfânta Duminică e prima femeie creată de Dumnezeu, apoi face un bărbat (Luni). Hmm, cred că ar suna mai logic decât crearea unui bărbat și scoaterea femeii din coasta lui.
  Baba Marțolea este altă ființă supranaturală dubioasă prin caracteristice sale. Avem un spirit mai complex decât știam și se pare că aveam și un faun al primăverii. «este o ființă necurată, în chipul unui țap lânos, dar cu cap și grai ca de om, pe cap cu coarne scurte și groase și la picioare, în loc de unghii, ca la toți țapii, cu copite ca la cai. Când cere însă trebuința, dându-se de trei ori peste cap, se preface orișcum voiește, căci el numai într-o singură noapte poate să se prefacă în nouă chipuri. De regulă însă se preface el într-un fecior voinic, frumos și fermecător sau sau într-o babă îmbrăcată în haine albe și lungi până la pământ.»
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Mar%C8%9Bolea

  Poate nu s-au păstrat numele originale, dar nu pare să fie asemănări cu mitologia romană. În afara celor de pe linie IE.

  Comentariu de Sorin5780 — martie 4, 2015 @ 12:20 pm | Răspunde

 2. […] ”edulcorată” a stăpânei zburătoarelor din basmul ”Zâna de pe tărâmul florilor” (v. https://hroderic.wordpress.com/2015/02/28/sfanta-duminica-si-zeita-pasare/), Crăiasa păsărilor are poate adevărata înfățișare a Zeiței-Pasăre a Neoliticului, cea […]

  Pingback de O triadă a stăpânilor naturii | Istoriile lui Roderick — iulie 18, 2015 @ 11:11 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: