Istoriile lui Roderick

martie 24, 2015

Crucea din cranii de urs

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 2:27 pm

În Peștera Altarului din Munții Bihor au fost descoperite patru cranii de urs de peșteră dispuse într-o cruce aproximativă peste care s-a depus în timp o crustă de calcit. Craniile, aparținând unor exemplare tinere, au fost dispuse cu botul spre exterior; trei dintre ele au calota craniană orientată în sus, iar unul în jos:

(sursa imaginii: piqtale.com)

Această alcătuire, cu probabile valențe spirituale, este de obicei atribuită de cercetători omului de Neanderthal (v. studiul de aici, p.16). Care va fi fost rostul ei în mintea omului de Neardenthal -ar putea rămâne un mister pentru totdeauna.

Studiul nu menționează orientarea craniilor în raport cu punctele cardinale; ar putea fi (??) o ”roză a vânturilor”. În mitologia amerindienilor Winnebago, cele patru vânturi sunt reprezentate sub forma a patru urși (v. aici). E posibil ca vântul să fi fost ”înțeles” cândva ca răsuflare a unui urs.

Craniul răsturnat -ursul ”cu capul în jos”- ar putea să reprezinte un punct cardinal aparte în raport cu celelalte, probabil nordul în care Soarele nu ajunge niciodată, asociat în multe culturi tărâmului ”de dincolo”.

Dacă locuitorii străvechi ai munților Apuseni și-au pus vreo întrebare despre originea mișcărilor atmosferice, aveau la îndemână un fapt ”explicativ”: curentul puternic și continuu de aer care iese din gura peșterilor de mari dimensiuni. În mod bizar lumea aeriană ar fi putut să aibă, pentru oamenii peșterilor, o origine subpământeană.

Toate acestea sunt, desigur, speculații nu tocmai fondate. Cred însă că se poate vorbi fără niciun dubiu despre spiritualitatea omului de Neanderthal, față de care nu suntem atât de diferiți.

Reclame

2 comentarii »

 1. Mihai Eminescu a cules un basm popular intitulat ”Borta-vântului”.

  ”Era un om sărac , ș-avea o mulțime de copii.Era – în vremea foametii și el a muncit v-o săptămână pe un căuș de grăunțe. Acu s-a dus la râșniță cu dânsele. După ce le-o râșnit, a eșit afară cu căușul cu făină și s-a pornit o furtună mare și i-a luat toată făina din căuș. Da el strașnic s-o mâniat. „Nu mă las eu așa cu una cu două”, și face un șumuiag de paie și pornește.

  Îl întreabă un om:

  — Unde te duci, cumătre?

  — Mă duc s’ astup borta vântului, că mi-a luat făina din căuș.” (http://ro.wikisource.org/wiki/Borta-v%C3%A2ntului)

  Comentariu de Roderick — iunie 4, 2015 @ 3:42 am | Răspunde

 2. ”Expr. A umbla după borta vîntului = a umbla zadarnic” (DLRLC; dexonline.ro)

  Comentariu de Roderick — iunie 3, 2016 @ 5:34 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: