Istoriile lui Roderick

Aprilie 21, 2015

Nergana

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 8:58 pm

Nergana este unul din afluenții care formează râul Nera, prin unirea cu Nerganița. Pe o porțiune scurtă, se pare că râul Nera se numește ”Neargăn”:

”Comuna Sasca Montană este străbătută de râul Nera lung de 125 km, având o suprafaţă de recepţie totală de 1.400 km2 (exclusiv pe teritoriul României) care îşi are obârşia  în munţii Semenicului, din două izvoare, unul de sub vârful Piatra Goznei (1.477m) Nergăniţa şi celălalt de sub Vârful Piatra Nedeii (1.453 m) Nergana. Confluenţa celor două pâraie are loc sub dealul Flămânda, de unde râul primeşte şi numele de Neargăn.” (http://sascamontana.ro/?page_id=86)

O legătură etimologică între Nera și Nergana mi se pare foarte plauzibilă; dar în ce poate consta această legătură? ce înseamnă acel -gana?

E posibil să fie un sufix. Ar fi plauzibilă o diminutivare a numelui râului; poate cf. letonului -gans , care e însă un sufix adjectival (sinonim cu engl. -ish; ”added to adjectives to form „weakened” adjectives, less intense or less prototypical than the original adjectives” -wiktionary.org). Dacă e așa, am putea avea un caz -probabil unic- de diminutiv dacic păstrat în toponimie.

Un sufix -gan apare și în unele limbi turcice, cu o semnificație care nu-mi e deocamdată clară.

Nergana este considerată de hidrologi practic cursul principal al Nerei; este numele râului pe cursul superior. Ar putea însemna chiar ”izvorul Nerei” (??).

Chiar dacă această semnificație ar fi sigură, despre etimologia acestui formant -gana pot doar să speculez.

Ar putea corespunde cu acel -gin din engl. begin, după etymonline.com ”West Germanic *ginnan, of obscure meaning and found only in compounds, perhaps „to open, open up” (compare Old High German in-ginnan „to cut open, open up,” also „begin, undertake”), with sense evolution from „open” to „begin.””. În dicționarul lui Pokorny, cuvântul este explicat prin PIE ĝhē-2 : ghǝ-  ”to gape, to yawn”. (Mă gândesc și la reprezentarea plastică a unui izvor, cu origini antice, ca un chip omenesc cu gura deschisă, din care curge apa.)

Am mai putea admite PIE ĝen-1 ”to bear, to be born”, dar cu o evoluție ”centum” (în lb. trace a dat zan-, zen-, zin-).

PIE  ken-3to appear, be born; to begin” ar prezenta dificultăți fonetice; la fel PIE agro- /egro-top, first, beginning” (*Ner(I)grana?).

Alte posibilități etimologice: PIE  gʷā- ”to go, come”, PIE ĝheu- ”to pour”, PIE ĝeuto advance; to hurry”, PIE *gʷhen-/ gʷhen-2(ǝ)- ”to hit, to drive” (cf. dicționarului lui Pokorny și site-ului starling.rinet.ru), niciuna suficient justificată.

*

PIE meregh- ”to soak, drizzle” ar putea sta independent la originea unui hidronim ca Nergana, Neargăn.

Dacă nu e vorba de un toponim antic, să notăm coincidența cu numele turcesc al narcisei, nergis , prezentă în flora din zonă.

Cred însă că Nera și Nergana reflectă denumiri din antichitate; în ceea ce privește hidronimul Nera, probabil din PIE snā- ”to flow” (cf. Nereus, zeul grec); ori PIE (s)ner-2 to turn, wind”, etimologie care a fost propusă, în legătură cu semantica engl. narrow, Naracon, braț îngust al Dunării din antichitate, osset. naräg ”îngust” (v. http://www.banaterra.eu/romana/valea-nerei, http://www.enciclopedia-dacica.ro/?option=com_content&view=article&id=668&Itemid=319). Cea din urmă interpretare ar fi conformă cu o realitate geografică, sectorul impresionant de chei al Nerei (22 km).

E posibil și ca denumirile separate ale cursului superior și inferior să coexiste din antichitate, fiind sinonime în dialecte diferite. Nu e exclus ca Neargăn/Nergana să fie ”originalul”, iar Nera un derivat regresiv (?) antic, puțin probabil mai recent.

Anunțuri

41 comentarii »

 1. pag.23 : http://www.banaterra.eu/romana/biblioteca_banat/monografii/Nume%20de%20ape%20din%20bazinele%20raurilor%20Timis%20si%20Bega.pdf

  Nu știu ce vrea să spună autorul cu loc.Nereta și oronimul Morač , doar face o aluzie fără deznodământ; nu merge pe firul etimologic. Morač se traduce în sb. drept chimen-dulce (var: molură, molotru, secărea, etc.). În funcție de dispunerea geografică a loc. Nereta pe valea Vardarului aș putea propune sensul de scufundat, localitate dintr-o vale.

  Cred că lit. Nereta semnifica *adânc conform rad. *(e)ner(ǝ)- lower, bottom; to sink, to shrivel (gr.nei̯ró- ‘lowest’)
  Am propus mai demult pentru vb. a nărui acest radical. E valabil și pentru nurcă.
  Acum cred că pot explica variabile de forma *nerg doar pe baza lexicului albanez și o parte a celui românesc. E vorba de o lărgire a temei. Îmi amintesc doar adjectivelărgite astfel.
  Sufixul -an(a) nu poate fi decât adjectival în acest caz. Sensul augmentativ nu prea are sens, la fel cum nici un adj. *nerg nu-i de găsit. Să fie râu bărbat? :)

  Tot în link-ul de mai sus dai peste încă o variabilă din tema *ner: un pârâu Nermeș, tributar al râului Marga (Marga – cea mai veche loc. cu același nume din secolul I din România? fort antic Margum), iar acesta e afluent al râului Bistra din județul Caraș-Severin. Aici explică mai bine Nermeș și Nera: http://www.diacronia.ro/ro/indexing/details/A6429/pdf

  O altă lărgire clasică a temelor albaneze se face cu -m.

  Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 23, 2015 @ 9:04 am | Răspunde

  • *(e)ner(ǝ)- lower, bottom; to sink, to shrivel este, după cum scrie ”Tower of Babel”, ”different in Pokorny”.
   Unele cuvinte se regăsesc la (s)ner-2 ”to turn, wind” al lui Pokorny, împreună cu engl. narrow (probabil și nurca e tot aici), altele la ner-2 ”under”, cum este acel gr.νειρός ‘lowest” pe care l-ai menționat.

   Comentariu de Roderick — Aprilie 23, 2015 @ 12:07 pm | Răspunde

  • Mă întreb dacă nu cumva Tapae provenea din rad. *tap – to drown, de unde avem slavicele topilă (sl.topiti a cufunda în apă), a potopi, potop, etc. Banatul a avut multe mlaștini până au început lucrările de îndiguire și asanare. Primii germani colonizați aici se prăpădeau repede, în trei luni peste 50%.

   În Apuseni: „Daca iti trasneste casa ori sura, numai cu lapte mai poti stinge focul ala, zice mosul. Poti sa tapi apa pe el cat ii lumea, degeaba. De-aia eu de sarbatori nu lucru, nici nu pun mana pe sculute, Doamne feri! Ca aici, la noi, is patimoase sarbatorile si te loveste imediat foca si palia. Cateodata vezi cand vine Boholdu, furtuna mare…” (bohold > boșold, bașaldă?
   http://www.formula-as.ro/2009/877/societate-37/sercanul-11358

   Cred că s-ar traduce „a turna” peste, deci ori e o resemantizare după o temă *tap, ori din radicalul *ti a curge, a se topi, etc. Fără diacritice nici forma corectă n-o putem ghici: să tăpi ori să tapi?

   PS: cred că este mai vechiul „a țâpa”!

   Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 23, 2015 @ 3:00 pm | Răspunde

   • Pentru Tapae ar fi posibilă, cred, și o origine celtică (sau, mai general, dintr-o limbă care să transforme IE kʷ- în p).
    Din PIE tekʷ- ”to run, to flow” (Pokorny), cu sensul de trecătoare, pas. Galez go-dep ”refugiu”, irl. intech ”drum”.

    Comentariu de Roderick — Aprilie 23, 2015 @ 3:57 pm | Răspunde

   • E parte dintr-un descântec din link-ul de mai sus: ”Cum se potoleste vantu si pamantu, fetele mari in joc si voinicii de la petrecere, copiii mici in legene si boierii in plapusele, asa sa se potoleasca ramele de la ast voinic, de-o fi deocheat, sa ramana curat, luminat ca lacrima din ochi, ca roua din camp, ca argintul strecurat, ca aurul suflat, de la Dumnezeu lasat.”

    ”să se potolească ramele de ast voinic” ??

    Ce o fi însemnând aceste ”rame”, că râme sigur nu-s? (poate tenii!?) Să fie cumva o stare de agitație, anxietate, coradical cu Old Church Slavonic ramenu „impetuous, violent.” și entopicul ramăt?
    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=ram

    Comentariu de Sorin5780 — Iulie 3, 2017 @ 7:06 pm | Răspunde

    • Interesant. Era un descântec pentru drum bun și împotriva deochiului.
     Greu de zis ce poate însemna ”ramele”. Poate cf. vsl. chromъ ”șchiop”, sanscr. srā́ma `lameness, sickness, disease’ (PIE srō̆mo- ”lame” -Pokorny)

     Comentariu de Roderick — Iulie 3, 2017 @ 7:43 pm | Răspunde

   • Tot în articolul acela mai e un pasaj curios: ”Incepuse inserarea cand Tuta Valvorii inca povestea despre duhurile bune ale padurii, despre zanele care vin ca niste mati si se tin dupa tine.”

    Ce naiba este o ”matie”? Articolul e interesant, dar scrisul fără diacritice e bătaie de joc!

    Să fie un coradical al it.matto din lat. madeō (I am drunk) sau mati se traduce spirite ale naturii sau pădurii (IE *ma- good spirits; lat. mānis, good. mānes, spirits of the dead; conform poate cu moșii).
    https://en.wiktionary.org/wiki/matto#Italian
    https://en.wiktionary.org/wiki/manis#Latin
    https://en.wiktionary.org/wiki/manes#Latin

    A te ține ca o *mață poate fi o expresie locală, iar mața ar fi ceva în sensul sciaului sau grapei (a te ține grapă; grapiță, păduche)
    Să fie mâță? Cred că erau niște încălțări de iarnă la munteni care prezentau mâțișori, adică niște șepi sau crampoane primitive pentru aderănță. Să te ții ca o mâță… ar avea sens cred!

    N-are sens să ”vii ca o matie” dacă mâța asta nu e o oarță sau un râs. :)

    Comentariu de Sorin5780 — Iulie 4, 2017 @ 6:39 am | Răspunde

  • Râul Marga ar putea fi un relict care a supraviețuit miraculos slavilor și romanilor din antichitate până azi. Coradicalul său direct poate fi vechiul Margus , azi Veliki Morava în Serbia. Poate însemna chiar margă (marnă), la fel cum se intuia că s-ar traduce hidronimul Osam/Osem (Assamus) din Bulgria și Samus (Someș).
   http://en.wikipedia.org/wiki/Osam

   În Bulgaria e o situație neagră privind minoritatea românilor. Pare-se că românii sunt subiectul unor politici discriminatorii vechi. Bulgăroii cu ceafa lată ne sunt la fel de dușmani precum ungurii. Aș vrea să putem spune cât de întinsă e comunitatea românească la sud de Dunăre. Acum mai bine de o sută de ani, unii vizitatori spuneau c-au găsit comunități numeroase până-n Grecia. O rămășiță ar fi cei din Troyan, pe Osam. http://en.wikipedia.org/wiki/Troyan
   În evul mediu, munții Balcani erau plini de români și aceștia sunt cei care au transmis numele tracice ale râurilor și munților.

   De exemplu Munții Șiroka (Shiroka Planina „Wide Mountain”), de unde izvorăște vechiul Cebrus (Tsibritsa), ar putea fi coradical cu un moesic *serus sau *șerus, poate chiar *seroka/șeroka, un adjectiv. http://en.wiktionary.org/wiki/%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA#Adjective
   Evident este același cu alb. i gjerë, poate chiar și etnonimul serri surprinde un nume getic al Bărăganului. Poate și acel regional șar (vad)
   ex: Șarul Cândrenilor, Șaru-Dornei.

   Cebrus sau Ciabrus ar putea foarte bine să conțină aceeași temă tracică cu hidronimul Cibin.

   Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 28, 2015 @ 8:46 am | Răspunde

   • Niciun popor nu e de obicei prieten cu niciun vecin de-al lui; până nu sunt toți ”înghițiți” în altă structură nu au relații oneste.
    Din păcate, evident.

    Comentariu de Roderick — Aprilie 28, 2015 @ 12:48 pm | Răspunde

   • http://www.dacoromania.inst-puscariu.ro/articole/2004-2005_14.pdf

    Am regăsit o legătură mai veche despre toponimia Bantului muntos. Găsim niște supoziții interesante privind bigor/bigăr(foarte probabil un adjectiv sau un genitiv din bigă), Marga, un sinonim probabil al zbăgurilor(ascunziș) de origine latină, Fera, și altele.

    Acest presupus mora- „ridicătură de pământ”, ar putea fi legat și de alb. morë (alpine pasture). Marga n-ar mai avea de o rotacizare *iranică, nici de acel lat.malga (ven.malga- fermă alpină de vaci), ci ar fi chiar un cuvânt autohton. Pentru neamurile de munteni, înălțimile și pajiștile alpine se extrag deseori din același radical.
    Tot în zona acestui Marga ar fi un lat Augmonia. Să fie oare un latinism care înlocuia Acmonia (cu sincopare?) sau chiar se întâlneau dacica și latina sub un radical IE?

    *aug (lat.augeo, august, augment; lit.augti- a crește) http://en.wiktionary.org/wiki/augeo#Latin
    N-am păstrat decât … agurá (-réz, -át), vb. – A prezice, a prevesti

    Nu resping nici prezența unui dacic *akme (sl.kamenica) „piatră, stâncă”, dar acest parcurs n-ar presupune că avem un sufix genitival, la fel cum bănățeanul muroniu (moroi) POATE FI un genitiv după o temă *mora – ființă supranaturală, spirit malefic? alb. morë (bogey, nightmare)

    Cred că Mărgaia din jud.Alba (comuna Lupșa) ar putea surprinde păstrarea unui latinism mergo – scufundat (cu un sufix lat. -ae; poate și dacic), satul fiind așezat într-o depresiune. La fel și Mărgău, la nord de Apuseni, unde se folosea *gomoțeasca. S-ar face că avem un relict latin.

    Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 29, 2015 @ 9:01 am | Răspunde

   • Cibin, Cebrus

    șibioáră, șibioáre, s.f. (reg.) crenguță.
    Poate legat de un ”blg. cибa (fonetic *țiba) „corn” (copacul) (Weig Flussnamen)”, deși în limba lor cornul este numit dryan (дрян) https://dexonline.ro/definitie/Sib

    Bănuiesc că Cibin, Sibiu ar putea fi denumirea traco-dacică a cornului (copacul) *sipină/*țipină (din țeapă, țepi < *ḱeipos), dar la fel din bine pot fi deformări romanice sau slavice pentru șipină (*seib, *sib- 'to pour out, drip, trickle' eng.seep).
    https://dexonline.ro/definitie/%C8%99ipin%C4%83

    Să luăm ipoteza unui nume pentru cornul tracic. Romanii probabil că ar transpune Țibin și Țibru în Cibin (Sibiu) și Cebru.
    rom. sipica și sl. šipŭkŭ (trandafir) < din IE *ḱeip-ina, conform cu sin.durzoaș (tema *durz- cu multiple sensuri)
    https://dexonline.ro/definitie/sipic%C4%83

    ruén (-ni), s. m. – Plantă (Succisa pratensis). – Var. ruin. Sb. rujan „galben închis” (Tiktin).
    Sinonimul ăsta cred că vine din lat.rūs (countryside) cu sufixul -inus "of the countryside"(pratensis) IE *Hrewos ‎(“open space, field”),

    alb. thanë (corn) e probabil un proto-alb. *ḱană- ''sharp'' < IE *ḱeh₃- ‎“to sharpen” (IE *ḱonos – eng.cone/gr.konos) conform denumirii dogwood (dag- a sharp object) https://en.wiktionary.org/wiki/than%C3%AB

    Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 26, 2017 @ 11:35 am | Răspunde

   • Curios cum numele acestui trandafir slavic nu-i de găsit în limbile slavice moderne. Amnezie totală. Dacă caut și-n bulgară, probabil că-l găsesc în colțul de nord-vest, la șopi, vorbitorii unui dialect de tranziție între sârbă și bulgară, (sau bulgar cu influențe sârbești, nu mai rețin) suprapus ca dialectele huțule din nord, peste o populație tracică romanizată, dar mai conservatoare privind lexicul pre-romanic.

    Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 26, 2017 @ 11:40 am | Răspunde

   • https://dexonline.ro/definitie/ruien

    N-am găsit până acum un nume al pentru râia dacică (scabiosa). Cred că i-aș spune sorină(5780), că nu mai scap de ea. :)

    Multe plante, cum e spânzul de exemplu, sunt numite după ceea ce tratează, deci sipica ar putea fi sau ar cuprinde un nume pentru râie. La fel și reien sau ruinul, conform adj. și subst. rui . Numește și ciocărlia, o pasăre cu penaj pestriț, dar și căpriorul.

    roi s.m. (reg.) roi s.m. (reg.) pui de căprioară.
    rui, adj.invar. (reg.) pistruiat, roșcat, cu barbă roșie.

    Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 26, 2017 @ 11:59 am | Răspunde

   • IE *sōur-
    Meaning: a part of leg (calf ?).
    http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1820&root=config

    E posibil ca reg.șar (vad, lat.sūra) să fie dacic. IE *sōrā putea da un traco-ilir *suara, *suar, dar ar fi interesant și arom.cior (picior) pus de Papahagi la originea der.cioareci. S-ar încadra perfect cu aceste derivate greco-latine.
    Pokorny imaginează un rad. sō[u]rā, sōrā cu sensurile ”calf (of leg) =gambă” și ”wade”..nu-i eng.wade, ci germ.wade (calf) < Proto-Germanic *waþwô (“curve, bend; calf of the leg, knee”).
    https://en.wiktionary.org/wiki/Wade#Etymology_2

    Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 30, 2018 @ 11:44 am | Răspunde

  • IE *(e)ner(ǝ)- lower, bottom; to sink, to shrivel (gr.nei̯ró- ‘lowest’)

   nir, niri, s.m. (reg.) pasăre de baltă; corcodel.

   Corcodelul mai e numit cufundar sau *bodârlău.
   CORCODÉL s. (ORNIT.; Podiceps cristatus) bodârlău, cufundar, (rar) scufundaci, scufundar, (reg.) furidac.

   niríște s.f. (înv.) clădire pustiită.
   nirăi https://dexonline.ro/definitie/nir%C4%83i
   niráj s.m. (reg.; în sintagmă) nirajul morii = pârâul miorii. https://dexonline.ro/definitie/niraj

   Radicalul dacic ar trebui să fie *ner (sau *nir), și abia mai târziu vocala devine una neutră în majoritatea graiurilor.

   Comentariu de Sorin5780 — Mai 11, 2016 @ 7:08 pm | Răspunde

   • Corcodelul (nir) este denumit în limbile baltice corespunzător aceluiași radical: let. nirējs, lit.naras. Exact același înțeles ca în Română (scufundac), Albaneză (zhytës; zhyt- immerse, duck, sink) sau în alte limbi indo-europene: eng.diver, germ.taucher (eng.to duck).

    Cred că e una din acele vietăți ale cărei caracteristici principale era arhicunoscută și acceptată, la fel cum numele calului în limbile indo-europene se traduce mereu prin fugă, fugaci.

    Comentariu de Sorin5780 — Mai 11, 2016 @ 8:47 pm | Răspunde

 2. http://en.wikipedia.org/wiki/Neretva

  Numele antic Narenta este o formă de participiu activ, din câte îmi amintesc, și e destul de comună în denumiri ilirice de neamuri și râuri.
  Variabila Narona conține un sufix adjectival propriu limbilor ossetină, română (păstrun, motrun, poate și gorun, etc.) și greacă antică. Probabil nu era același lucru în iliră.
  În zona asta delimitată cu roșu din link a „băciuit” o comunitate mare de morlaci (vlahi nordici) dela care au rămas doar urme topografice și ceva elemente etnografice. Deserveau orașele dalmatice cu produse lor până au fost căsăpiți de cruciați, tâlhari sârbi/muntenegreni și (cred) de către turci de asemenea.

  puțină istorie locală: https://books.google.ro/books?id=sFNGAAAAYAAJ&pg=PT114&lpg=PT114&dq=Norin+dalmatia&source=bl&ots=YBmCBrI_Wp&sig=y13LIImGN59iCkCVqvEHOh5ad0Q&hl=ro&sa=X&ei=VOQ4VfP1D5XtaozagfgK&ved=0CEkQ6AEwCA#v=onepage&q=Norin%20dalmatia&f=false

  Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 23, 2015 @ 12:59 pm | Răspunde

  • Narenta este un râu carstic, ca și Nera dealtfel.
   Dacă rădăcina ner-/nar-/nor- apare și la alt gen de râuri (care nu au defilee sau chei), originea numelui lor este probabil *snā- ”to flow”. Dacă toate se încadrează în categoria ”râu cu defileu”, apropierea de engl. narrow / osset. naräg e mai plauzibilă. Trebuie studiată geografia.

   Comentariu de Roderick — Aprilie 23, 2015 @ 3:44 pm | Răspunde

 3. hidronimul Năruja (Vrancea)

  „Nera reprezintă denumirea oficială a râului bănăţean, însă locuitorii din satele aşezate de-a lungul văii, îl numesc şi acum Nergana, Nergăn sau Nărgăn. Pornind de la acest fapt, dar şi de la atestările din evul mediu ale râului (Naragh, Nyragh), se presupune că termenul dacic „ner”, influenţat de oseticul „narag/narak” (îngust, strâmt), iar apoi, prin adăugarea sufixului „-an (a)” şi prin transformarea lui Narag în Narga, ar fi condus la forma Nera/Nergana (ceea ce ar desemna aşadar, o vale îngustă). Pe de altă parte, hidronimul ar putea proveni şi de la numele unei aşezări dispărute („Nerr”). ”

  http://www.banaterra.eu/romana/valea-nerei

  Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 24, 2015 @ 8:00 am | Răspunde

  • Da, se pare că nu am prioritatea în ceea ce privește conexiunea cu osset. naräg ”îngust”; chiar o să modific articolul și o să introduc linkul acolo.
   Dar nu asta era ideea principală, ci legătura dintre formele Nera și Nergana.

   Comentariu de Roderick — Aprilie 24, 2015 @ 11:51 am | Răspunde

   • Important e că a fost consemnat drept Naragh în evul mediu, deși s-ar putea să fie reproducerea maghiară cu silabe deschise tipică lor, nu o formă veche mai apropiată de etimonul presupus.
    S-ar putea ca Nera să fie conectat cu Năruja și mai puțin cu Nergana și celălalt. Nu cred că e îngust pe toată întinderea sa. Să vedem ce mai găsim.

    Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 24, 2015 @ 7:52 pm | Răspunde

   • Numele de râuri apar în dicționarul lui Paliga; le pune pe seama aceleiași rădăcini, ”which seems specialised for river names”, ea nefiind exclus să apară și în ”a nărui”.
    Nera nu prea are cum să nu fie legată de Nergana, aceasta e practic o porțiune din același râu.

    Comentariu de Roderick — Aprilie 25, 2015 @ 4:37 am | Răspunde

  • nărujít, -ă, adj. (reg.) mușcat, încolțit sau atacat de câini.

   Ăsta rămâne cam singurul element lexical ce poate fi conectat direct cu termenul anglo-ossetin. Foarte probabil însemna a încolți, apoi sensul de a mușca.

   Comentariu de Sorin5780 — August 25, 2015 @ 10:37 am | Răspunde

   • Un cuvânt dubios. Nu prea merge sensul pe care îl vezi, pentru că haita nu te ”bagă la colț”, ci te înconjoară. Dimpotrivă, când e atacat de lupi, mistrețul se bagă singur într-un loc strâmt ca să-și asigure spatele și să anuleze avantajul lor numeric.

    Comentariu de Roderick — August 25, 2015 @ 8:46 pm | Răspunde

  • Neris: The name Neris is of Baltic origin, a cognate of the Lithuanian nerti generally meaning „to dive, swim downstream” as well as „to net, crochet”. It is likely that the name had a more general meaning of „flow”[3] or particularly „swift and swirling flow”[5] in early times.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Neris
   https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Narach
   file:///C:/Users/Andreea/Downloads/13593-40980-1-PB.pdf

   From the perspective of navigation, the Neris River had always been very ‘capricious’ because there were many dangerous shoals and
   large stones9 in it.

   Năruja și hidronimul leton Naruža:
   http://www.lituanus.org/1996/96_2_06.htm
   http://www.ancientsites.eu/en/objects/place/232-naruza-devils-ditch-naruzas-velna-gravis

   Comentariu de Sorin5780 — Mai 25, 2016 @ 8:57 am | Răspunde

 4. Cum strică ungurii ăștia totul! Eu tot cred că avem un hidronim autohton sub mai multe forme, iar maghiarii au numit locuri apropiind cuvinte după limba lor (fac aluzie la denumirea medievală Nyragh după mag. nyires -mestecăniș); metoda lor nătângă de a maghiariza totul.
  https://books.google.ro/books?id=CMx1BwAAQBAJ&pg=PT109&lpg=PT109&dq=etimologie+N%C4%83ruja&source=bl&ots=QDA5GKs1Hm&sig=CC1VdMLj_m0IQhB1x0_XMjDQUjw&hl=ro&sa=X&ei=hEE7VcqzNo7VaqK-gLgE&ved=0CDIQ6AEwAw#v=onepage&q=etimologie%20N%C4%83ruja&f=false

  Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 25, 2015 @ 7:43 am | Răspunde

  • http://dexonline.ro/definitie/nerge%C8%99
   mag.nyereg (șa)

   Comentariu de Sorin5780 — Aprilie 29, 2015 @ 9:26 am | Răspunde

  • Satul Meria este numit în magh. Kékesfalva (kékes ”blueish”, cf. rom. mier), în timp ce Lunca Cernii este Nyiresfalva (nyír -mesteacăn, cf. germ. Birkendorf).

   Comentariu de Roderick — Mai 22, 2016 @ 10:23 am | Răspunde

   • Mă întreb dacă regional nu puteam avea un nume *cernă al mesteacănului. Așa cum s-a mai discutat, lat.betula (*gʷétu “pitch”)vine de la seva acestui copac, la fel ca masticu (mesteacăn, măstác în Bas.).

    Avem un regional cir de origine neclară, dar nu are sensul dorit. Oare copacul n-ar putea fi numit *cirnă?

    Alte nume pentru același concept: rom.pic, ptic conform .. https://en.wiktionary.org/wiki/pix#Latin
    Dacă am fi avut un dacic *pik, oare pomul n-ar fi numit conform alb.pishë (pin) reconstruit probabil la fel gr.antic pittá, (“pitch, tar”), devenit gr.pissa (adică cu s infix între cele două dentale care duce la o transformare radicală a formei).

    Comentariu de Sorin5780 — Iulie 9, 2017 @ 9:50 am | Răspunde

 5. Pușcariu îl citează pe Tiktin care a studiat cuvântul „noroi” și crede că îl poate conecta cu un paleoslav naroj (impetus). Inițial și-ar fi imaginat un compus in-ruo, -ere (din latină).
  Forma veche ar fi *năroi, iar sensul fundamental ar fi fost de „pământ (mâl) adus din locuri mai înalte de torentele de apă”. Un anume domn M. Ittu îi comunică lui Pușcariu că verbul noroi însemna „a aduce pământ din locuri mai înalte, când vin torentele”.
  N-am idee dacă vorbește despre româna dialectală, dar eu cred că da. Mai demult am găsit verbul năroi (a se) = a cădea jos de pe cal (N.Costin).
  Ieri am găsit și un compus albanez care folosea un derivat din radicalul ăsta discutat, dar…am neglijat să-l notez.

  Comentariu de Sorin5780 — Octombrie 18, 2015 @ 11:40 am | Răspunde

  • ”încălecă și se nărui în uibul locului” (CL. 1910, 317) Scriban (1939) https://dexonline.ro/definitie/uib

   Nu-mi dau seama ce vrea să spună mai sus, dar am impresia că se traduce a se coborî impetuos sau se pierdu în uibul locului. Am mai propus o chestie privind la etimologia verbului a budi (a ascunde), probabil a se da la fund.
   Oare avem și aici ceva în acest sens conform unei paralele tracice a gr.neiro (lowest) < *(e)ner(ǝ)- lower, bottom; to sink, to shrivel (gr.nei̯ró- ‘lowest’), eng.nether, Netherland

   Comentariu de Sorin5780 — Iulie 3, 2017 @ 6:32 pm | Răspunde

 6. Densușianu spune că într-o epocă f. îndepărtată se zicea, atât în Banat, cât și în Hațeg, neru, f. neră, adică neagru, -ă.
  Amintește două sate bănățene dispărute, Ner (1598), Neresci (1636) și faptul că-n cântecele poporane despre Iovan Iorgovan, Cerna care curge pe la Mehadia este numit neră.
  Nera se numise odată și apa Cernei care curge în Transilvania pe lângă Hinedoara.4 (cred că-i greșeală de tipar)
  Aici are o mențiune în josul paginii: 4. După cum resultă din numele comunei Meria sau Mneria de lângă isvorele acestui râu. Pe charta Lipszky de la 1806, valea Cernei, din aceeași regiune, ne apare cu numele Valle Miria; iar două sate românesci (Lunca Cernei de sus și de jos) din aceeași vale, se mai numesc și astăzi unguresce Nyires-falva.

  Am citat, cu aproximație, un fragment dintr-o carte postumă mult hulită. Important aici este de întrevăzut o chestie foarte haioasă poate, dar tragică pentru dacofili ca noi. E vorba de posibilitatea f. distinctă de a avea un derivat coloristic dacic care preceda pe regionalul mărac (*mer-ac).

  Știu de variantele nero (negru), niuru, din dialectele italiene. Le menționează și Densușianu mai pe larg. https://en.wiktionary.org/wiki/nero#Etymology_3

  Totuși, nu cred că exista variabila asta în timpul latinei vulgare preluate de către daci. Mai degrabă avem o ușoară denaturare a adj.dacic după cel latin (negru). La fel de bine putem avea o transformare sau o paralelă bine cunoscută m/n: nalbă din lat.malva, nintă din lat.menta, negură din dacicul *mergula (dim.) cf. alb.mjergull (var.gheg njegull(ë), njeg) https://en.wiktionary.org/wiki/mjergull

  E o oscilare între două rădăcini IE: https://en.wiktionary.org/wiki/njeg#Albanian

  Am mai spus-o dată că lipsește adjectivul de bază pentru acest mărac. Aromâna folosește adj.laiu cu același semantism.

  Comentariu de Sorin5780 — Octombrie 22, 2015 @ 2:03 pm | Răspunde

  • Poate că nu lipsește, căci avem o expresie veche ”codru meriu” (întunecat) la pag.33: https://www.slideshare.net/gruianul/constantin-c-giurescu-istoria-pdurii-romneti-din-cele-mai-vechi-timpuri-pn-astzi-1976

   alb. mjerë https://en.wiktionary.org/wiki/mjer%C3%AB

   Comentariu de Sorin5780 — Mai 31, 2017 @ 11:29 am | Răspunde

  • E interesant un lucru la adj.mărac, faptul că nu înseamnă doar sărac, ci ”foarte sărac”. La fel și maldac cred că avea un sens augmentat (der. a măldăci). Paralela sa, maldur/maldăr, pare un pic mai clară în acest sens, deși nici acest sufix -ur(e) nu-i bine individualizat.
   Nu știu dacă-i sensul temei sau e sufixul, căci alteori apare ca diminutiv: ursac, https://dexonline.ro/intrare/ursac/134496

   Vezi și malac, destul de derutante ipotezele lor: https://dexonline.ro/definitie/malac

   Mă întreb dacă nu cumva tema acestor derivate au prin esența lor un sens accentuat, potențat, iar aplicând un sufix -ac, care-n aproape toate limbile IE are un sens diminutival, mai temperează.
   La noi devine ceva care oscilează între augmentativ, și augmentativ cu o nuanță mai ușoară.

   Vezi exemplele maldac, ursac și malac/mălac. Primul are sensul de ridicătură (de pământ sau piatră), chiar sensul de munte (maldă) sau deal (maldău). Un maldac formează o formă pozitivă, dar mai mică decât celelalte.

   Malacul este acel om cât malul (dealul sau muntele; alb.mal), dar mai mic.
   Curioasă și această întrepătrundere cu malac (pui al bivoliței; turmac). Creștem bivoli din antichitate, dar în afară de drigană, nu am găsit alt termen pentru bivol și bivoliță. Ar fi curios să avem *mală pe undeva!? Probabil că nu.
   Traducătorul nu dă vreun sens de vițel în bulgară: https://en.wiktionary.org/wiki/малък

   La fel de relativ este analizat și așa-zisul sufix augmentativ -an. Conform unei cărți scrise de către Florica Dumitrescu (Note asupra relațiilor dintre diminutive și augmentative în limba română) ”pe lângă valoarea predominant augentativă, sufixul -an are și una diminutivală”. Ca exemple dă călan(cal greu, cal de povară..dar și cu sens diminutival.. ”un om mic, urât la față” sau ”tânăr neajuns la vârsta matură”), lupan (lup tânăr), făgan (fag tânăr și des), ursan (pui de urs mai mare), vulpan (pui de vulpe mai mare), făcăuan, cârlan (cu r infix; mânz de la un an la doi).
   În altă parte: motan, curcan, mârțan, gâscan.

   În aproape toate privințele, acest sufix este identic cu sufixul irlandez -an, așa cum am mai spus: https://en.wiktionary.org/wiki/-an#Etymology_1

   Să fie și sufixul -ac o paralelă a alb. -ak, tot de genul masculin (ca și -an)?

   Comentariu de Sorin5780 — Decembrie 7, 2017 @ 11:39 pm | Răspunde

   • Drigană are o var.drăgară (bivoliță) în aromână. Când Niceta de Remesiana zice că dacii cu pileus din nordul Dunării au primit creștinismul menționează și turmele numeroase de bivoli (sau boi?), probabil sură românească. Nu mă pricep la rasele astea, dar arheologii zic că avem o specie de bou mic din neolitic.
    Bivolul ar fi adus din Asia, dar sura ar avea origini vechi balcanice.

    Comentariu de Sorin5780 — Ianuarie 4, 2018 @ 10:52 am | Răspunde

  • Din ”a merge” am putea avea un der. (expresiv dealtfel) *mergălău. Forma *neargalău nu poate fi însă redusă la asta.

   Comentariu de Roderick — Mai 22, 2016 @ 4:54 pm | Răspunde

 7. Din PIE (s)ner-2 „to turn, wind, etc.” (Pok.) ar putea fi

  „nérgeș adj. m. (reg.; despre cai) cu șira spinării curbată.” (DAR 2002, dexonline.ro)

  Posibil autohton (?), nu văd în derivatele lui (s)ner- un etimon plauzibil.

  Comentariu de Roderick — Mai 22, 2016 @ 4:34 pm | Răspunde

  • Am observat vreo două sau trei rădăcini IE cu acest sens care capătă și pe acela de a fugi și a curge sau a fi rapid în general.
   Neargalău nu este un *mergălău, nu merge, ci fuge.
   Ca să cârtesc și eu împotriva mea, posibil să avem o negație prin acel ne- pentru că diftongul face ca întreg cuvântul să fie ne-eufonic. Avem uneori o diftongare târzie în unele cuvinte (sau monoftongare) pentru a suna mai bine, mai natural.

   Nu știu exact ce avem la origine, un verb dacic sau un adj, dar dacă e primul ar trebui să avem o lărgire cu -g a temei, existând câteva și-n limbile baltice, dar și-n Latină sau Română (*nerg- sau a *nergăni, cu un derivat regresiv Nergana?)

   Comentariu de Sorin5780 — Martie 14, 2018 @ 9:39 am | Răspunde

 8. pag.38 http://www.alil.ro/wp-content/uploads/2012/08/stratificarea-genetica.pdf

  Şi noi credem că Năruja, Nereju şi Nergăn descind din această bază,
  orientindu-ne după variantele hidronimelor baltice: Neris, de pildă, afluent
  al Niemenului, este atestat în formele: Nyeriz, Nieriz, Nerge, Nerga, Nergia,
  Neryne, Nare• Ne Întrebăm însă dacă un pirîiaş de \J km cum este Neretina
  citată de Ivan Duridanov, sau chiar unul din 2D km cum este Năruja şi-ar
  fi putul menţine numele preroman în condiţiile perturbaţiilor demografice
  din lunga perioadă a migraţiilor.

  Scrie mai multe acolo despre hidronimul leton. Nu cred totuși că Nergana este dublu sufixată: *nere- eg (*-egio, *-ugio) -anu
  Cred că ori avem un coradical al adj.osset, ori vine din tema *nera cu sufixul augmentativ -gan, care la rândul lui era un cuvânt în sine dacă ne luăm după albaneză.

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 11, 2016 @ 10:23 am | Răspunde

 9. noroiníță s.f. (reg.) loc prăpăstios care se surpă mereu. În dicționarul meu accentul cade pe al doilea [o].
  Clar înrudit cu verbul a se nărui și celelalte din tema daco-albaneză *nar : humnerë (var.humbnerë) = „abyss, chasm, gulf, precipice” https://en.wiktionary.org/wiki/humner%C3%AB

  Acum trebuie să vedem cât de slavic este sufixul -niță (*nitja sau -nicja; coradical cu suf. balto-slavic -neik, -nik?)

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 30, 2016 @ 12:49 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: