Istoriile lui Roderick

Aprilie 24, 2015

Mazărea dacilor

Filed under: Uncategorized — Roderick @ 12:32 pm

Cunoșteau dacii mazărea (Pisum sativum)? La prima vedere, răspunsul e un ”da” evident.

”Mazăre” e unul din cuvintele foarte probabil autohtone. Dar ce înțelegeau dacii prin strămoșul cuvântului ”mazăre”? Răspunsul nu e atât de sigur.

În câteva sate din ținutul Pădurenilor din Hunedoara, prin ”mazăre” se înțelege ceea ce în mod obișnuit numim ”fasole” (Phaseolus vulgaris). ”Mazăre” putea fi orice plantă leguminoasă cu boabe sau păstăi.

În mod sigur dacii cunoșteau și cultivau lintea (Lens culinaris) și bobul (Vicia faba), pentru că au fost identificate la Grădiștea Muncelului, împreună cu muștarul, macul și spanacul (cf. I.H. Crișan, ”Medicina în Dacia”)

Bănuiala mea e că mazărea dacilor putea fi de fapt bobul (Vicia faba), plantă cultivată și azi la noi, dar nu tocmai comună în grădinile oamenilor (pare mai răspândită în Moldova). Anumite specii de Vicia (Vicia sativa, Vicia dumetorum, Vicia lathyroides, Vicia silvatica) poartă numele de ”măzăriche” sau ”măzărică” (DER, dexonline.ro).

Personal, am găsit bobul ceva mai gustos decât fasolea, dar se pare că e și mai puțin productiv.

Despre etimologia lui ”mazăre” s-a scris mult și nu cunosc toate ipotezele.

Din partea mea, spontan, cred că ar putea fi un derivat al PIE med-2 ”to swell” (Pokorny), cf. mir. mess ”ghindă, recoltă de fructe”, galez mes, bret. mez ”ghindă”.

Cel mai probabil e că dacii au transferat denumirea unor plante din flora spontană (alte specii de Vicia?) asupra plantei cultivate. Dar e posibil și ca planta să fi venit cu tot cu denumirea.

E posibil chiar ca numele ei să reflecte o zonă geografică de origine (cf. ”habita de Navarra”, nume al bobului în spaniolă; it. ”granoturco” – porumb). Ca ipoteză extravagantă, dacă bobul a ajuns cumva la daci din sudul Traciei, putea să capete numele tribului Maedii, variantă care fonetic ar conveni, deși nu e (deocamdată cel puțin) susținută istoric.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: