Istoriile lui Roderick

aprilie 26, 2015

Zimbrul de la Piatra Roșie

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 3:22 pm

În anul 2011 au fost recuperate de către statul român două piese excepționale, braconate în situl arheologic de la Piatra Roșie; două umbo-uri de fier cu motive animaliere (v. aici).

Pe unul din cele două umbo-uri este figurat un bovid identificat în descrieri cu un zimbru (Bison bonasus) sau -eronat- bour (Bos primigenius). Cu siguranță nu este bour, pentru că acestuia îi lipsea smocul de păr de pe mandibulă (”barba”) și avea coarne lungi, orientate evident în față. Motivul e reprezentat pe mai multe scuturi dacice de la Piatra Roșie.

(sursa imaginilor: Wikimedia)

Opinia mea e că animalul ar putea să nu fie nici zimbru, ci un hibrid fantastic, asemenea grifonului care apare pe alte scuturi dacice. Reprezentarea (care apare la http://www.vatra-daciei.ro/wp-content/uploads/2014/03/scut-dacic.jpg) este departe de a înfățișa realist un zimbru. Cu excepția capului și a cozii, are mai degrabă alura zveltă a unui cerb (elan? care ar avea și ”cocoașa”, și smocul de ”barbă”) sau cal.

(sursa imaginii: colectii.toateblogurile.ro)

Ar putea fi un corespondent european al asiaticului qilin. Poate acel bonnacon/bonasus , pe care Pliniu și bestiariile medievale îl descriu ca pe un taur cu coamă de cal.

Un ”model” real al unui hibrid mitologic taur-cal ar putea fi oferit de un animal exotic, dar întâlnit și pe teritoriul Egiptului antic: antilopa gnu (Connochaetes taurinus). E puțin probabil ca dacii să-l fi întâlnit aievea, însă ar putea fi ”sursa” unei ființe mitologice.

(sursa imaginii: Wikimedia)

Un detaliu interesant se poate observa pe umbo-ul de mai sus: animalul nu are reprezentată protuberanța corespunzătoare organului genital, iar în locul ei apare o floare cu patru petale. Un lotus cu patru petale, de culoarea roșie, este simbolul chakrei  Muladhara (”Physically, Muladhara governs sexuality, mentally it governs stability, emotionally it governs sensuality, and spiritually it governs a sense of security.” -http://en.wikipedia.org/wiki/Chakra). Desigur, o speculație; s-ar putea să nu existe nicio astfel de convenție de reprezentare, iar floarea cu patru petale ar putea avea altă semnificație; putem regăsi patru petale de exemplu la florile de corn (Cornus mas) sau Forsythia europaea.

De remarcat este și poziția neobișnuită a capului bovidului reprezentat pe scut; doar bivolul își ține capul atât de proiectat înainte (o adaptare la viața semiacvatică?). La zimbru sau bizon o postură asemănătoare apare doar când mugesc, întinzându-și gâtul și lăsând capul pe spate; la animalul de pe scut faptul că mugește nu e evident.

(bivol – Wikimedia)

(bizon; sursa: http://www.allposters.com )

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: