Istoriile lui Roderick

iunie 5, 2015

Genarul

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 5:59 am

Numele unor personaje literare din operele lui Mihai Eminescu, modul în care au fost construite sau imaginate va rămâne probabil un mister pentru multă vreme. Unul din acestea este și Genarul din basmul ”Făt-Frumos din lacrimă”, ”om mândru și sălbatic ce își petrece viața vânând prin păduri bătrâne”.

O sugestie pentru interpretarea numelui (asocierea cu geană) apare chiar în basm:

”Calul lui Făt-Frumos o necheză asta frățâne-său, și acesta azvârli pe Genarul până în nori. Norii cerului înmărmuriră și se făcură palat sur și frumos, iar din două gene de nouri se vedeau doi ochi albaștri ca cerul, ce repezeau fulgere lungi. Erau ochii Genarului, exilat în împărăția aerului.”

Cred însă că numele Genarului este mai degrabă italianul Gennaro, care are la origine numele zeului roman Janus. În română avem, înrudite cu el, numele populare ale lunii Ianuarie, ghenar, gerar , care ar proveni din forme intermediare slave (vsl. genvarĭ, genarĭ -cf. Scriban).

Însă Genarul pare mai degrabă legat -prin ocupația lui unică, vânătoarea- de zeița romană Jana, după unii autori latini perechea lui Janus. Jana este alt nume al zeiței vânătorii, Diana. Cf. latinlexicon.org, lat. Jana are sensurile: ”an Italian divinity; the moon; the chase”.

E posibil ca Eminescu însuși să fi făcut aceste asocieri, din care a rezultat numele cumplitului vânător, Genarul. La fel de bine, însă, numele poate fi rodul purei inspirații poetice.

 

Reclame

5 comentarii »

 1. Si fata Genarului este o aparitie splendida. Un articol minunat si binevenit!

  Comentariu de George Grigorescu — iunie 5, 2015 @ 5:00 pm | Răspunde

  • Domnule, mulțumesc. Din când în când avem nevoie de încurajări.
   Fata Genarului -da, este un personaj remarcabil.

   Comentariu de Roderick — iunie 6, 2015 @ 5:01 am | Răspunde

 2. ”Departe de-aicea, lângă mare, șede o babă care are șapte iepe. Ea ține oameni care să i le păzească un an (cu toate că anul ei nu e decât de trei zile), și dacă cineva i le păzește bine, ea-l pune să-și aleagă drept răsplată un mânz, iar de nu, îl omoară și-i pune capul într-un par.”

  Motivul este preluat în ”Făt-Frumos din lacrimă” din basme populare. Este remarcabilă aici o dilatare sau contracție a timpului (trei zile pământești sunt un an al babei sau trei zile petrecute acolo sunt un an pe pământ? mai degrabă prima variantă, baba trăiește pe pământ și percepe 3 zile ca pe un an), dar și tripartiția anului (are trei zile, nu două sau patru). Despre împărțirea anului în 3 am mai vorbit – https://hroderic.wordpress.com/2014/11/21/anul-tripartit/.

  Comentariu de Roderick — iunie 6, 2015 @ 4:23 pm | Răspunde

 3. va multumesc pentru articol, de mult cautam sa inteleg cine este Genarul. In mintea mea de copil il asociam cu luna Ianuarie, Ghenar :)

  Comentariu de Oana — iulie 17, 2015 @ 9:20 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: