Istoriile lui Roderick

Iunie 24, 2015

Donciul

Filed under: Alte istorii — Roderick @ 7:06 am

Numele unui erou de baladă, Donciul, Doncilă sau Doicin bolnavul.

Donciul zace bolnav de multă vreme, fiind îngrijit doar de sora lui; însă la auzul veștii năvălirii unei căpetenii tătare în țară, Donciul cere surorii să-i prepare un remediu miraculos, își revine -poate vremelnic- și îl ucide pe năvălitor.

În varianta redată de Alecsandri,

”Sub cel păr mare din sat
Zace Donciul pe un pat;
Nouă ani și jumătate
De când zace el pe spate!
Pentru dânsul nu e vară,
Nu e dulce primăvară,
Ci numai viață amară!
Pe de-o parte carnea-i cade,
Pe de alta vermii-l roade,
El se roagă tot mereu
Să-l sloboadă Dumnezeu.”

Boala eroului, evident exagerată literar, este cumplită; probabil doar lepra ar corespunde întrucâtva descrierii. Pentru a scăpa -măcar temporar?- de suferință, Doncilă se scaldă în lapte și își fricționează corpul cu busuioc (”Aplicarea unor comprese cu frunze sau cu tinctura de busuioc pe rani si eczeme ajuta foarte mult la vindecarea acestora” -http://bionaturaplus.com/articole/62-busuiocul-un-remediu-miraculos).

*

La prima vedere, numele Donciul/Doncilă (un derivat al lui ”Anton”, după N.A. Constantinescu) nu are o mare relevanță, mai ales că este înlocuit prin ”Radu” în variante ardelene și -dacă îmi aduc bine aminte- ”Iovan” în unele bănățene.

Un nume asemănător lui Donciu poartă însă ”Dociș păcurariul”/”Dociș vânătorul” în unele colinde din Țara Zarandului(variante ale colindului cerbului, v. https://hroderic.wordpress.com/2015/01/04/doces/). E legitimă întrebarea dacă nu cumva e vorba de același personaj, al cărui ciclu de întâmplări eroice s-a fragmentat, rămânând, separate, episodul vânătorii mitologice în colinde și episodul bolii, resurecției și luptei în baladă. Poate exista, desigur, doar o coincidență onomastică.

În altă ordine de idei, dacă presupunem o rădăcină don-/dun-, ar putea corespunde cu alb. dhunë  ”suferință, durere, violență”, sanscr. doman- `pain, inconvenience’, din rădăcina PIE dāu-, dǝu-, dū̆- ”to burn”; ”Donciul” ar putea fi legat de un cuvânt dispărut însemnând boală sau suferință, cf. și numelui sârbesc al baladei, ”Doicin bolnavul”. Un asemenea cuvânt dispărut ar fi putut proveni și din rădăcina *dēl- ”to injure, to pain” (din care și avem, via lat., durere, dor, duios) ori *denk’e- ”to bite”.

Din PIE dū̆- ”to burn” provine, după I.I. Russu, dyn, numele dacic al urzicii din lista lui Dioscoride. Interesant e și faptul că eroul baladei descrie suferința ca pe un ”foc”:

”Fierbe lapte-ntr-o căldare
De-mi gătește-o scăldătoare
Și mă freacă-ntr-un noroc
Cu floare de busuioc,
Doar mi-ar potoli cel foc”

Donciul este războinicul absolut, cel pentru care pacea înseamnă boală și suferință, iar sănătatea merită dobândită doar pentru a putea lupta. Aceasta este legătura mistică între sănătate și luptă, între zeul sănătății și cel al războiului, ”dârzenia” legată etimologic de numele zeului trac Derzelas. Departe de a relata doar o întâmplare petrecută cândva în evul mediu, balada redă un motiv ancestral.

4 comentarii »

 1. Buna legatura cu Derzelas; si eu cred ca e vorba de „Cavalerul Trac”-Hercule-Sf.Gheorge-Arthur Pendragon-Indra(„hunedoreanul” Sakra la hindusi, stapan al celoro din..”Deva”)..etc. Razboinic neinfricat, cazut la pat pentru o lunga perioada de timp datorita unei boli ce ii cuprinde tot trupul sub forma de bube..

  Comentariu de Razvan Mihaeanu — Iulie 9, 2015 @ 11:33 am | Răspunde

 2. *denk’e- ”to bite”
  donț s.n. (Trans.) colț, coltuc de pâine (a bite?)https://dexonline.ro/definitie/don%C8%9B

  Comentariu de Sorin5780 — Octombrie 12, 2015 @ 11:00 pm | Răspunde

 3. dânganie s.f. (olt) pacoste, necaz

  Comentariu de Sorin5780 — Octombrie 12, 2015 @ 11:17 pm | Răspunde

 4. alb. dhunë ”suferință, durere, violență”
  dhuni (holy fireplace) https://en.wikipedia.org/wiki/Dhuni

  Comentariu de Sorin5780 — Iunie 24, 2016 @ 10:03 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: