Istoriile lui Roderick

iulie 13, 2015

Cattuzii

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 6:48 pm

”Acum se găsește aici Dionysopolis, numită mai înainte Cruni, pe care o udă fluviul Ziras. Întreg acest ținut a fost ocupat de sciții numiți aroteri (agricultori). Aci se găsesc cetățile lor: Aphrodisias, Libistos, Zigeres, Borcobe, Eumenia, Parthenopolis, Gerania, unde se spune că a fost neamul pygmeilor. Barbarii îi numesc cattuzi și cred că au fost puși pe fugă de cocori.”

(Pliniu cel Bătrân, Istoria naturală, IV, 18; trad. G. Popa-Lisseanu, ”Dacia în autorii clasici”, Ed. Vestala, 2006)

„Cattuzos Barbari vocant, creduntque a gruibus fugatos.”

*

Un subiect despre care am/ s-a mai vorbit (v. comentariile la https://hroderic.wordpress.com/2014/02/07/leuke/ și art. https://hroderic.wordpress.com/2014/08/31/cocorii-razboinici/).

E vorba de un exonim (”barbarii îi numesc cattuzi”), deci cattuzi ar putea însemna chiar pitici; cf. oare cu sanscr. khaTTana ”dwarf”, khaTTeraka ”dwarfish, short of stature” ? Nu am găsit originea IE a cuvintelor din sanscrită (poate kat-2 ”animal cub”, cum am presupus într-un comentariu în legătură cu cattuzii).

Plinius presupune că pygmeii-cattuzi au trăit în Gerania, de unde au fost alungați de cocori. Nu poate fi doar o coincidență cu denumirea cocorului în greacă, géranos. Poate e vorba de o confuzie omonimică, iar *geranii sunt un trib care i-a alungat pe vechii locuitori cattuzi.

Etnonimul *gerani (*geri ?) ar fi plauzibil pentru un trib tracic sau scitic. Elementul -ger apare în etnonime trace (Celegeri, Digerri, Bettegeri, Drugerri); după I.I. Russu, din IE *ger- ”a cuprinde, a aduna”. Există toponimul Giridava (Geridava). Pe de altă parte, Herodot menționează tribul scitic al gerrhilor, în regiunea cărora se află mormintele regilor sciți.

Reclame

3 comentarii »

 1. În acest context, trebuie menționată o opinie pe care am auzit-o de multă vreme (și pe care o credeam la fel de absurdă ca povestea cu ”urechea dacică”): aceea că dacii erau scunzi. Se pare însă că e o părere documentată:

  ”În antichitate, unele dintre cele mai folosite unităţi de măsură pentru lungimi erau degetul (un deget: 0,018 m – Egipt; 0,019 m – Grecia; 0,019 m – Roma) şi palmacul (un palmac = 4 degete; un palmac: 0,075 m – Egipt; 0,077 m – Grecia: 0,073 m – Roma). Pe teritoriul Daciei, înainte de cucerirea romană, un deget era egal cu 0,0145 m, un palmac – 0,058 m. Să fi fost strămoşii noştri dacii puţin mai scunzi? (Sursa: „Unităţi de măsură folosite pe teritoriul Daciei“, 1966, autor: N. Ilioiu).” (http://www.banaterra.eu/romana/biblioteca_banat/articole/unitati_de_masura_arhaice.pdf)

  Originea părerii că dacii erau mai scunzi (decât popoarele vremii) ar putea fi lucrarea menționată mai sus, apărută în 1966, ori cercetări mai vechi.

  Comentariu de Roderick — iulie 14, 2015 @ 5:53 am | Răspunde

 2. Founded as a Thracian settlement, it was later colonised by the Ionian ancient Greeks with the name Krounoi (renamed as Dionysopolis, after the discovery of a statue of Dionysus in the sea).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Balchik

  „krọ̄nó-s m. Source, wellspring, flood, power”

  Am putea avea și un nume tracic omonim înrudit cu alb. krua și rom.crună? https://hroderic.wordpress.com/2011/08/23/crasna-si-frumoasa/

  Comentariu de Sorin5780 — septembrie 7, 2015 @ 11:44 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: