Istoriile lui Roderick

Septembrie 13, 2015

Toxaris

Filed under: Traco-geto-dacii — Roderick @ 10:13 pm

Numele Toxaris apare în două dialoguri ale lui Lucian din Samosata (125 – 180), personajul (sau personajele) care îl poartă fiind de etnie scită.

În primul din ele, Toxaris apare ca fiind primul scit care ajunge la Atena, înaintea lui Anacharsis. Spre deosebire de acesta din urmă, care e de obârșie regală scitică, Toxaris are origini modeste; Lucian scrie că nu făcea parte dintre pilophori (pileati), ci dintre oamenii simpli, numiți cei ”cu opt picioare” –octapodes– adică posedând doi boi și o căruță (v. aici).

Cei mai mulți cercetători consideră că atât personajul, cât și numele lui sunt ficționale (cf. gr. toxon ”arc”, arma tipică a sciților). Unii, însă, îl leagă de alte antroponime scite atestate (Taxakis, Toxamis -v. aici). O rădăcină tax- ar putea fi prezentă și în antroponime celtice (Taximagulos, rege briton în Kent).

Pileumul ca semn distinctiv al unei categorii sociale mai înalte apare mai degrabă la daco-geți decât la sciți. Dealtfel, în epoca în care scrie Lucian, ”sciții” puteau fi locuitorii Sciției Mici, adică geții. Pe monumentul de la Adamclisi poate fi reprezentat un ”om cu opt picioare”, asemenea lui Toxaris (v. aici), purtându-și familia în căruță.

Clasa socială a ”octopozilor” este considerată, de asemenea, o invenție a lui Lucian. De remarcat, totuși, și faptul că formantul okt- apare în nume scitice, cum ar fi cel al regelui Octamasades; ar putea fi vorba de o ”etimologie populară” grecească a unui cuvânt scitic.

Dacă numele Toxaris este autentic și nu inventat, nu e neapărat nevoie să se refere la arc și săgeți; poate proveni din PIE tek̂þ- ”to plait; woodwork; carpenter” (v.ind. tákṣaṇ– ”dulgher”), ori tek-3 ”to weave, plait” (osset. taxun ”a țese”), în aceste cazuri denumind ocupația celui care îl poartă (plauzibil, fiind vorba de un om de rând). Ori, mai degrabă, din PIE tek-1 ”to produce, to bear” (v.ind.  tákman- ”offspring”, ags. ðegn ”nobleman, warrior, hero” (=engl. thane) ), ori  tek-2 ”to reach, stretch out the hand, get” (lit. tenku, tèkti `extend, rich enough, have enough”).

*

Cei doi boi și carul apar în mod oarecum straniu în opera lui Ion Creangă, ca o condiție minimă pentru a conta d.p.d.v. social, a intra ”în rândul lumii” satului românesc. Fratele lui Dănilă Prepeleac îi spune acestuia: ”…boii tăi sunt mari și frumoși; ia-i și-i du la iarmaroc, vinde-i și cumpără alții mai mici și mai ieftini, iar cu banii rămași cumpără-ți și un car, și iaca te-ai făcut gospodar.”

Țăranul lui Creangă este ”gospodar” când are doi boi și un car, întocmai ca ”octopodul” lui Lucian din Samosata. Urmele unor cutume multimilenare, sau doar o coincidență.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: